>Zita! Hat mar hogyne lenne igeny a becopyzasra.
Draga Izabella,
keresed szamomra parancs. :-) Ime a recept. Sajnos nem jegyeztem fel, hogy
kitol szarmazik, de egeszen biztosan innen a HIX KONYHA-rol mentettem le.
Feltetelezem, hogy Somogyi Agnes (Svedorszagbol) az iro, mert a kottbullar
(fasirtgomboc) receptjet meg az o cimevel egyutt mentettem el. De ez mintha
maskor irodott volna... Na mindegy, hata elobujik a szerzo. :-)
Barna szosz fasirtgombochoz
---------------------------
1 dl szoszhoz:
1 ek. margarin/vaj
1 ek. liszt
1-1 dl. sotet hus- ill. eroleves (kockabol)
so
keves bors + szojaszosz, paradicsompure/ktechup - 1 kk.
Felolvasztjuk a vajat, es hagyjuk egy kicsit lepirulni. Hozzaadjuk a
lisztet, azzal is piritjuk (mint a rantasnal). Levesszuk a tuzrol, es
egyszerre hozzaontjuk a folyadekot, simara keverjuk, visszatesszuk a
melegre, es addig kevergetjuk, mig felforr. Hozzaadjuk a fuszereket, a
szojaszosztol lesz igazan barna. Ha paradicsompuret adtok hozza, akkor
kell
egy csipet cukor is. A ketchuptol is jo ize lesz. Utolag lehet meg sozni,
de nem valoszinu, mert a szojaszosz eleg sos.
Ha adunk hozza egy kis tejszint, az sem ront rajta. Pl. a folyadek negyed
reszet lehet tejszinnel helyettesiteni.
Ha negyed reszben szaraz madeirat adtok hozza, akkor megint mas ize lesz,
es pl. borjusulthoz, vagy sult combhoz is lehet szervirozni.
A barna szosz izet tkp. az adja, ha a zoldseget es a hust a huslevesbe
elobb megpiritjuk keves vajon/margarinon. Direkt nem irtam olajat, mert
nekem azzal nem szokott sikerulni, akarmilyen keveset teszek bele, mindig
kivalik a szoszbol, es uszik a tetejen. Nagyon gusztustalan. Igaz, hogy
le
lehet szedni, de akkor meg semmi ize a szosznak. Bocsanatot kerek az
orvosoktol/fogyokurazoktol a vajert, de azzal a legjobb.
---
Eleg gyakran csinalom en is, nagyon egyszeru, es finom.
udv,
Zita
|