Eppen a masik konyha listara irtam a vadasrol, ugyhogy csak szepen
idemasolom ... :-))))
Nahat, eppen most vasarnap csinaltam vadast, a csalad nagy oromere:
mindenki imadja... na persze zsemlegomboccal...
Veszek nehany szep tiszta marhaszeletet, kb egy ujjnyi vastagot, tenyernyi
nagysagut. A husszeleteket serpenyoben , olajon, mindket oldalon hirtelen
megpirirom. Kiveszem tanyerba a szeleteket es ugyanabba serpenyobe -esetleg
tovabbi olaj hozaadasaval- beleteszem a zoldsegeket, eleg darabosra felvagva:
hagyma, sargarepa, petrezselyemgyoker, zellergumo. Ezeket is lepiritom, majd
felontom forro vizzel es fuszerezem: so bors, kakukfu, keves citromhej, aki
szereti:
egy baberlevel. Visszahelyezem a husokat es kiegeszitem a folyadekot, hogy
eppen ellepje. Fedo alatt, nagyon lassan fozom 2-3 oraig, illetve addig amig a
hus mar fakanallal is vaghato (idonkint utana kell potolni a vizet, mindig
lobogva
forro vizzel). Ekkor ujra kiszedem a husszeleteket es a levet a zoldsegekkel
turmixgepbe toltom es a leggyorsabb fokozaton teljesen simara dolgozom.
Visszaontom a serpenyobe (vagy labosba...) es 1-2 dl, 1 lapos evokanal liszttel
elkevert tejfollel behabarom ( en kukoricakemenyitot hasznalok liszt helyett,
abbol
1 kavesknal is eleg). Ha keves, vagy tul suru - vizet bele (vagy kis
feherbort),
ha tul hig, egy ujabb habaras - ne felejtsuk a habarasnal a
homersekletkiegyenlito
ide-oda muveletet!
Ezutan beallitom a vegso izt: so, citromle/ecet, keves cukor, esetleg kis
mustar.
Visszahelyezem a hust, hagyom meg pofogni egy negyedorat (platnin, hogy le ne
egjen) es a labosbol frissen talalom.
2-3 zsemlet -en francia botkenyeret (baguette) hasznalok - kis kockakra vagsz
(masnapos legyen, mert a friss morzsalodik) es keves olajon, kis soval
allandoan
kevergetve megpiritod. Hagyod kihulni.
400g liszt + 3 egesz tojas + so + viz, ha kell, a galuskatesztanal kicsit
kemenyebb,
de a kenyertesztanal lagyabb tesztat keversz. Beleforgatod a zsemlekockakat.
Lobogva forro sos -es kicsit olajos- vizbe a vizbe martott leveskanallal
gombocokat
szaggatsz. Jo 10 percig kell fozni, hogy belul is atfojon. Kiszeded,
lecsopogteted
es egy labosba keves forro olajra szeded es megforgatod.
Samuka
|