> Felado : [Hungary]
> Temakor: tej vizezese ( 6 sor )
> nem tudja valaki, hogy lehet megallapitani, hogy
> vizezik-e a tehentejet, vagy nem?
>
> va erre valami hazi modszer, pl. a fagyaspontvizsgalaton kivul?
>
> elore is koszi, steve
Regebben, amikor a parasztok nyilvanvaloan csak kutvizzel tudtak
vizezni a tejet akkor a kutviz nitrattartalma volt egy lehetseges
indikator. Mennyisegi kovetkeztetest persze ebbol nem lehetett
levonni, mert kulonbozo kutvizek (tkp. talajvizek) mas mas
mennyisegu nitratot tartalmaznak. Nem tudom volt e eleg eszuk a
parasztoknak, hogy esovizet hasznaljanak erre a celra, ami viszont
majdem desztillaltviz ebbol a szempontbol, nitratot nem sokat
tartalmazhat, tehat ezzel a vizsgalattal kimutathatatlan.
Ha a vizezesre jo minosegu (pl. desztillalt) vizet hasznalnak; nincs
az a modszer amivel azt ki lehetne mutatni. De nem is az a baj,
hogy viz van a tejben, hanem az, hogy ha vizezik akkor kevesebb
*tej alkotoreszt* (= feherje, tejcukor, tejzsir, vitaminok stb.)
tartalmaz. Tehat viszonylag egyszeru elelmiszer-analitikai
modszerrel EZEKET (vagy ezek kozul az egyiket) kellene
meghatarozni, es akkor latni lehetne, hogy a tej hig vagy sem.
Mert vegso soron ez a kerdes!!!! ( a mikorbialis fertozesi
lehetoseget most ne vegyuk szamitasba!!) A tej beltartalmanak
meghatarozasara szabvanyositott modszerek vannak, azok leirasat
viszonylag konnyen be lehet szerezni.
Ha erre nem lenne lehetoseg, akkor TALAN (!) az lenne a
legegyszerubb modszer ha teljes szarazanyagot hataroznatok
meg. Pl. pipettaval 5 ml tejet bemerni egy petricseszebe, azt 105
C fokon sulyallandosagig szaritani, es a petricsesze sajat sulyat
levonva a szaraz maradekkal egyutti sulybol, ki lehet szamolni a
tej szazalekos szarazanyag tartalmat. Jelentos higitast (=vizezest)
ez a modszer kimutat.
Hatranyai: kell hozza egy analitikia merleg :(((, lassu, es ha
csavaros eszu vizezovel van dolgod, aki kiszimatolja, hogy mit is
csinalsz, valamit feloldhat a tejben, es igy megis becsaphat.
b.i.
Ha ezen
|