Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 407
Copyright (C) HIX
1999-12-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 "Szoljanka" (mind)  56 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX KONYHA *** #406 (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - "Szoljanka" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A fent nevezett leves ukran eredetu es a valamikori NDK egesz teruleten
lehetett kapni. 1974-ben ettem eloszor, amikor harom eves szerzodessel
mentem ki Rostockba dolgozi. Nem birtam tovabb husz honapnal, de nem
a leves miatt.Tiz evvel kesobb ugy alakult, hogy az orszag masik reszebe
kerultem, szinten harom eves szerzodessel, es bar itt senki nem ismeri
ezt a levest megis azota itt elek csaladommal.
Vagy hat-het evvel ezelott tobb honapot toltottem Zwickauban hivatalosan
es orommel fedeztem fel ujra a mar elfeledett etelt, amit a legtobb helyen
a mai napig is arulnak. Az ott eltoltott ido alatt kozel kerultem a falusi
kis
szalloda fiatal tulajdonos hazasparjaval. A ferj volt a szakacs, a feleseg
pedig az etteremben dolgozott.
Toluk kaptam akkor egy szamla hatoldalara irva a receptet, amit most
talaltam meg az egyikszakacskonyv lapjai kozott.
Nagy oromomre Gyulan egy kert vegeben levo "Y neni konyhaja", vagy
valami hasonlo nevu etteremben -majdnem szemben az Indonez etteremmel-
talalkoztam az etlapon a Szoljanka levessel. Igazan finom volt.

Ime a recept:
Hozzavalok:
kolbasz, (lehet lecsokolbasz, parasztkolbasz vagy akar gyulai)
fustolt karaj, (lehet sima is)
hagyma,
csemege uborka,
paradicsom, zoldpaprika,
ketchup,
so, bors, pirospaprika,
citromle,
cukor,
liszt,
tejszin.

A kolbaszt karikakra, a hagymat; uborkat; karajt; zoldpaprikat es a
hamozott paradicsomot keskeny, kb 3-4 cm hosszu csikokra vagjuk.
Keves zsiradekon megpiritjuk, majd hozzaadva a ketchupot tovabb
piritjuk, hogy kellemes izt kapjon, de mielott odaegne ontsunk ra az
uborka levebol egy- ket dl-nyit, majd higitsuk fel vizzel.
Fuszerezzuk soval, borssal, adjunk hozza par csepp citromlet, egy
kaveskanalnyi cukrot. Rantsuk be pirospaprikas martassal.
Talalaskor egy citromkarikat es egy kanal tejszint tegyunk a tetejere.
Piritoskenyer illik melle.

Ahany haz, annyifelekeppen csinaljak, de a savanykas alapiz
mindig ugyanaz.
Csinalhatjuk virslivel, fott fustolt csulok szaraz husaval, vagy akar
pulykamellel is. Beletehetjuk a maradek zoldsegeket, hiszen allitolag
az eredeti recept a konyhai maradekok hasznositasa alapjan
keletkezett.
A mennyiseget igazitsa mindenki sajat izlese szerint. Ha elsore nem
is lesz talan tokeletes, masodszorra minden gyakorlo konyhas
pompasra kerekiti.

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                                             Misi
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #406 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Canada]
> Temakor: Kedves Mindannyian! ( 9 sor )
> Idopont: Tue Dec 21 12:58:12 EST 1999 KONYHA #406
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Most viszont en kerek valamit. Majas hurka! Valaki Bekesbol, onnan is
inkabb
> a Kovacshazak kornyekerol ha emlek, vagy irott recept letezik. Borsosan,
nem
> majorannas izu hurkara vagyom. Mar nincs kedvem 120 kilometert utazni egy
> kis diszno torosert. Kolbasz mar regen ki van mericskelve "emberi" adagra,
> de hurka ugyben nem szeretnek kiserletezni, ha nem muszajjj.
> Kossz.
> Pista Ba'

Kedves Pista Ba'!

Javasolom, latogasd meg a http://members.tripod.com/~bartekk/index.html
cimu lapot, ahol a magyar disznotor muveszetenek minden csinjarol-binjarol
(hurka, disznosajt, kolbasz, kenomajas stb.) informaciot nyerhetsz,
fuszerezve
temerdek nyalcsorgato recepttel.
--
Kellemes karacsonyi  unnepeket es sikerekben gazdag III. evezredet
Toldy Lajos  - http://www.nexus.hu/papoman)
Wweb bongeszes emaillel: 

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS