Sziasztok Konyhasok!
A fent nevezett leves ukran eredetu es a valamikori NDK egesz teruleten
lehetett kapni. 1974-ben ettem eloszor, amikor harom eves szerzodessel
mentem ki Rostockba dolgozi. Nem birtam tovabb husz honapnal, de nem
a leves miatt.Tiz evvel kesobb ugy alakult, hogy az orszag masik reszebe
kerultem, szinten harom eves szerzodessel, es bar itt senki nem ismeri
ezt a levest megis azota itt elek csaladommal.
Vagy hat-het evvel ezelott tobb honapot toltottem Zwickauban hivatalosan
es orommel fedeztem fel ujra a mar elfeledett etelt, amit a legtobb helyen
a mai napig is arulnak. Az ott eltoltott ido alatt kozel kerultem a falusi
kis
szalloda fiatal tulajdonos hazasparjaval. A ferj volt a szakacs, a feleseg
pedig az etteremben dolgozott.
Toluk kaptam akkor egy szamla hatoldalara irva a receptet, amit most
talaltam meg az egyikszakacskonyv lapjai kozott.
Nagy oromomre Gyulan egy kert vegeben levo "Y neni konyhaja", vagy
valami hasonlo nevu etteremben -majdnem szemben az Indonez etteremmel-
talalkoztam az etlapon a Szoljanka levessel. Igazan finom volt.
Ime a recept:
Hozzavalok:
kolbasz, (lehet lecsokolbasz, parasztkolbasz vagy akar gyulai)
fustolt karaj, (lehet sima is)
hagyma,
csemege uborka,
paradicsom, zoldpaprika,
ketchup,
so, bors, pirospaprika,
citromle,
cukor,
liszt,
tejszin.
A kolbaszt karikakra, a hagymat; uborkat; karajt; zoldpaprikat es a
hamozott paradicsomot keskeny, kb 3-4 cm hosszu csikokra vagjuk.
Keves zsiradekon megpiritjuk, majd hozzaadva a ketchupot tovabb
piritjuk, hogy kellemes izt kapjon, de mielott odaegne ontsunk ra az
uborka levebol egy- ket dl-nyit, majd higitsuk fel vizzel.
Fuszerezzuk soval, borssal, adjunk hozza par csepp citromlet, egy
kaveskanalnyi cukrot. Rantsuk be pirospaprikas martassal.
Talalaskor egy citromkarikat es egy kanal tejszint tegyunk a tetejere.
Piritoskenyer illik melle.
Ahany haz, annyifelekeppen csinaljak, de a savanykas alapiz
mindig ugyanaz.
Csinalhatjuk virslivel, fott fustolt csulok szaraz husaval, vagy akar
pulykamellel is. Beletehetjuk a maradek zoldsegeket, hiszen allitolag
az eredeti recept a konyhai maradekok hasznositasa alapjan
keletkezett.
A mennyiseget igazitsa mindenki sajat izlese szerint. Ha elsore nem
is lesz talan tokeletes, masodszorra minden gyakorlo konyhas
pompasra kerekiti.
Jo etvagyat kivan mindenkinek:
Misi
|
> Felado : [Canada]
> Temakor: Kedves Mindannyian! ( 9 sor )
> Idopont: Tue Dec 21 12:58:12 EST 1999 KONYHA #406
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Most viszont en kerek valamit. Majas hurka! Valaki Bekesbol, onnan is
inkabb
> a Kovacshazak kornyekerol ha emlek, vagy irott recept letezik. Borsosan,
nem
> majorannas izu hurkara vagyom. Mar nincs kedvem 120 kilometert utazni egy
> kis diszno torosert. Kolbasz mar regen ki van mericskelve "emberi" adagra,
> de hurka ugyben nem szeretnek kiserletezni, ha nem muszajjj.
> Kossz.
> Pista Ba'
Kedves Pista Ba'!
Javasolom, latogasd meg a http://members.tripod.com/~bartekk/index.html
cimu lapot, ahol a magyar disznotor muveszetenek minden csinjarol-binjarol
(hurka, disznosajt, kolbasz, kenomajas stb.) informaciot nyerhetsz,
fuszerezve
temerdek nyalcsorgato recepttel.
--
Kellemes karacsonyi unnepeket es sikerekben gazdag III. evezredet
Toldy Lajos - http://www.nexus.hu/papoman)
Wweb bongeszes emaillel:
|