Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 507
Copyright (C) HIX
2000-04-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 wok (mind)  58 sor     (cikkei)
2 heti etrend_7 (mind)  133 sor     (cikkei)
3 citrom koszoru (mind)  38 sor     (cikkei)
4 Re: Koszonet es mas (mind)  57 sor     (cikkei)
5 meg husvetra (mind)  36 sor     (cikkei)
6 citromos suti (mind)  13 sor     (cikkei)
7 Wok, citromos suti, aprosagok, es egy keres: adzsika (mind)  136 sor     (cikkei)
8 taplalkozasi szokasaink (mind)  70 sor     (cikkei)
9 tojasfozo (mind)  8 sor     (cikkei)
10 Re:szojapaszta (mind)  32 sor     (cikkei)

+ - wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Csiri!
>Irtatok Kenneth Lo konyverol. Mi a cime es hol lehet kapni?

Nekem a fenti urtol ket konyvem is van, de sajnos magyarul
egyik sem jelent meg, en is az USA-ban vettem oket. Van
viszont Magyarorszagon legalabb 6-8 kinai szakacskonyv, bar
hogy eppen melyik kaphato es melyik nem, azt sajnos nem
tudom.

A wokkal kapcsolatban biztatnalak a bator kiserletezesre,
a receptek is csak kb. ertendok, nagy az egyeni otletesseg
szerepe. Otletadonak leirnam egyik kedvenc receptemet.

Chow mein

Veszunk valamilyen vekony tojasos tesztat, mondjuk
spagettit. Megfozzuk, kicsit kemenyre hagyjuk. leszurjuk
es felre tesszuk. Ezutan a wokot felforrositjuk, mikor
forro, beleteszunk egy evokanal olajat es a wokot korkorosen
mozgatva eloszlatjuk (egyebkent a zsiradekot mindig
ezzel a technikaval kell a wokba helyezni). Ezutan a forro zsirba
belekeverjuk az aprora vagott fokhagymat, zoldpaprikat,
kinai kelt, fafulgombat, hoborsot, paradicsompaprikat, cukkinit,
sargarepat, zellert (a fenti zoldsegeket szabadon kombinalhatjuk,
a repat, zellert gyufaszalra kell vagni. A lenyeg: olyan
sorrendben kell berakni, hogy kb. egyszerre puhuljanak meg).
Ha hust is akarunk beletenni, akkor szoba johet a csikokra
vagott csirkemell vagy sertescomb, akkor viszont azzal
kell kezdeni a sutest. Lehet alkalmazni csikokra vagott
bacon szalonnat is, de tofut is tehetunk bele. A huslevesbol
kivett maradek hust is felhasznalhatjuk igy.

Piritas utan a zoldsegeket felontjuk szojaszosszal es
huslevessel (lehet kockabol is).Lehetoseg szerint adunk
hozza babpasztat, esetleg szezampasztat (tahini neven kaphato
itt-ott). Aki csiposen szereti, csiliszoszt is tehet hozza.

Amikor a zoldseg mar majdnem puha, teszunk meg
hozza felvagdosott zoldhagymat is. Az egesz masszat forraljuk-
kevergetjuk nagy langon. Mikor mar eleg puha a zoldseg (izles
dolga is, ki mennyire puhan szereti), a massza felet egy
edenybe kiontjuk. A wokban megmaradt masszahoz hozzakeverjuk
a kifott tesztat, jol elkeverjuk, hogy a teszta magaba szivja
a levet. En favillaval szoktam forgatni. Inyencek egy egeszen
picit le is kapathatjak, a picit megegett etel fustos zamata
kulon attrakcio, a neve "wok-hey." Mikor a teszta mar eleg
forro es a levet is magaba szivta, talaloedenybe boritjuk
es nyakon ontjuk a massza megmaradt felevel, ugy talaljuk.
Erdekessege, hogy a maradekot nyugodtan el lehet tenni, hidegen
is nagyon finom!

Lehet, hogy kicsit bonyolultan hangzott, valojaban nem nehez
es legfeljebb fel ora az idoigenye (amig fo a teszta, megpucolhatjuk
a zoldseget, utana hipp-hopp megvan). Amugy en nem
tudok egyszeruen irni receptet, mert a variacios lehetosegek
nelkul feleannyit erne a receptem. :-))

Udv: Afonya
+ - heti etrend_7 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ime a folytatas:

HETI ETREND

VASARNAP: Gombaleves (a csirkemell borevel, csontjaval), karfiolos
csirkemell,
gyumolcsos habos sutemeny
HETFO: Zoldbableves, tejfolos ujburgonya fejes salataval, mezes csok 
KEDD: Gulyasleves, cseresznyes retes
SZERDA: Eroleves (leveskockabol), toltott kaposztafej 
CSUTORTOK: Eperleves, rantott tonhal zoldborsofozelekkel, toltott keksz
PENTEK: Hideg zoldsegkrem leves, toltott paprika parolt burgonyaval,
gyumolcssalata
SZOMBAT: Karalabeleves, sajtos paraj tukortojassal, ribiszkehabos lepeny

RECEPTEK

Sajtos paraj 
Megtisztitunk, es tobb valtott vizben megmosunk egy fel kilo parajt.
Leontjuk
annyi friss vizzel, hogy eppen ellepje, soval, egy csapott kiskanalnyi
cukorral izesitjuk, es fedo alatt, kis langon puhara fozzuk. Leszurjuk,
majd
10 deka felolvasztott vajba forgatjuk. Jol atforrositjuk, majd a
tetejere ot
deka sajtot reszelunk, ami eppen csak raolvad. Tukortojassal kinaljuk.

Toltott kaposztafej 
Egy kilos feherkaposztafej tetejerol egy lapot levagunk, a belsejet
kiszedjuk,
aprora vagjuk. Ket evokanal olajon egy kiskanal cukorral meg egy keves
soval
megpiritjuk, mintha kaposztas kockahoz keszitenenk, megborsozzuk, es
osszegyurjuk 50 deka daralt serteshussal, hat deka felig fott rizzsel,
egy
tojassal. Ha kell, utana sozzuk, a kivajt kaposzta uregebe toltjuk, es a
levagott tetot visszaillesztjuk. Tiszta konyharuhaba kotjuk, es lobogva
forro
sos vizbe fektetjuk, es; addig fozzuk, amig megpuhul. Ezutan a ruhabol
kibontjuk, alaposan lecsepegtetjuk, es tuzallo talra ultetve,
meglocsoljuk ot
deka olvasztott vajjal, meghintjuk ot deka reszelt sajttal. A forro
sutobe
tesszuk, es addig sutjuk, amig a teteje szepen meg nem pirult. A talon
cikkekre vagjuk.

Karfiolos csirkemell 
Leborozunk, kicsontozunk negy kis csirkemellet, es az igy kapott nyolc
husdarabot kiverjuk, besozzuk vagy szojamartassal (Conchita
etelizesitovel)
bedorzsoljuk, egy oraig allni hagyjuk. Ezalatt sos vizben megfozunk egy
kilo
rozsaira szedett karfiolt, majd leszurjuk, de a levelbol ket decinyit
felreteszunk. Ket deka vajbol ket evokanal liszttel meg a felretett
karfiol
fozovizzel suru besamellt fozunk, majd a tuzrol leveve, simara keverjuk
ket
deci tejfollel. A besozott vagy bepacolt husszeleteket teflonserpenyoben
negy
deka vajon megsutjuk, majd tuzallo talra egymas melle fektetjuk.
Mindegyikre
egy kupac fott karfiol rozsat halmozunk, es leontjuk a martassal,
meglocsoljuk
a pecsenye visszamaradt levevel. Az egeszet meghintjuk meg ot deka
reszelt
sajttal, es a sutoben szepen megpiritjuk. Jo elore elkeszitheto, csak
sutni
kell talalas elott.

Gyumolcsos habos sutemeny 
Feheredesig keverunk ot tojassargat ot evokanal porcukorral meg egy
keshegynyi
szodabikarbonaval, majd felvaltva adunk hozza ot evokanal lisztet meg a
tojasok kemeny habba vert feherjet. Alaposan kizsirozott, kilisztezett
(vagy
papirral kibelelt) tepsiben tuprobaig sutjuk, deszkara boritva hutjuk
ki.
Megkenjuk eper-, vagy malna izzel, aszerint, hogy melyik gyumolccsel
izesitjuk, majd nem tul surun kirakjuk megmosott, lecsumazott, esetleg
felbevagott eperszemekkel, illetve malnaval. Kemeny habba verunk negy
deci
tejszint, ket evokanal porcukorral edesitjuk, majd belecsurgatunk egy
csapott
evokanalnyi, vizben feloldott, nehany percig kevergetve fozott, majd
langyosra
hutott zselatint. A tesztara simitjuk, vizes kessel szepen elegyengetjuk
a
tetejet, es nehany orara jegbe hutjuk. Kockakra vagva rakjuk talra.
(Meghinthetjuk a tejszint meg csokolade izu tortadaraval, illetve
reszelt
csokoladeval is, ugy meg kulonlegesebb.)

Eperdzsem 
Alaposan megmossuk, majd lecsumazzuk a nem tul nagy, inkabb kasas
ananaszepret, megmerjuk es lecukrozzuk, egy kilo tiszta gyumolcsre 40
deka
cukrot veve. Masnapig allni hagyjuk, ezalatt a gyumolcs, levet ereszt.
Masnap
a gyumolcsot szurokanallal kiszedjuk, a levet felere befozzuk. Ekkor
rakjuk
vissza a levebe a gyumolcsot, es egyutt meg kevergetve, 15 percig
fozzuk,
nehogy lekapjon. A tuzrol leveve, minden kilo gyumolcsre szamitva 1-1
keshegynyi szalicilt keverunk bele, es elomelegitett uvegekbe toltve.
lekotve,
masnapig szaraz gozbe rakjuk. Akkor szep es finom, ha a fozes soran az
eperszemek nem tornek ossze, ezert csak ovatosan kevergessuk.

E HETI SALATANK 

Tavaszi vegyes salata 
Negy nagy kehelybe, vagy mely uvegtanyerba 1 csomag karikakra vagott
retek, 15
dkg karikakra vagott uborka, 20 dkg kockakra vagott parizsi meg egy
marek
durvara vagott sos foldimogyoro kevereket tesszuk, retegenkent megsozva,
egy
kis borecettel, meg bovebben olajjal meglocsolva. Nehany orara jegbe
hutjuk,
es talalas elott mindegyikre egy evokanalnyi habba vert tejszint rakunk,
amelyet csipetnyi soval, egy keves ecetes tormaval izesitettunk. (Az
egeszhez
2 deci kell.) Tetejet meghintjuk osszevagdalt snidlinggel meg
petrezselyem
zolddel, es azonnal kinaljuk.
F. N. A.
-- 
                             Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - citrom koszoru (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Megegyszer Sziasztok!
Zsuzsa irta:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: citromos suti ( 14 sor )
>
>Szeretnek segitseget kerni.
>Gyerekem mar egy ideje keri, hogy sussek neki citromos sutit,
nekem pedig semmi
>otletem nincs erre vonatkozoan. Nem derul ki pontosan, hogy mit
is szeretene,
>csak ugy altalaban citromos sutit.
>Kerlek, ha tudtok receptet, amely megfelel a citromos suti
kriteriumnak kuldjet
>ek el nekem maganba, mert nem vagyok listatag.

Kedves Zsuzsa!
Ha mindegy milyen legyen a suti, csak citromos legyen, akkor ime
itt a z alabbi:

Citrom koszoru
40 dkg liszt, 15 dkg cukor, 15dkg vaj, kb 2-3 dkg dio, 1
mokkaskanal szodabikarbona, kis so, 1 citrom, 1 ek rum
(elhagyhato), keves tejfel (szukseg szerint)

A citromot jol megmosod, lereszeled, csak a felbevagod, es
kifacsarod a levet. A lisztet elkevered a szodabikarbonaval,
soval, elmorzsolod a vajat a liszttel, hozzaadod a cukrot,
citromhejat, levet es , es annyit tejfelt, hogy rugalmas,
gyurhato tesztat kapjal. Kesfok vastagsagura kinyujtod
kiszaggatod. Megkened tojassal a teszta tetejet es megszorod
durvara vagott dioval. Kozepes sutonel kb 15 percig sutod. Ha
megsult az aljanal 2-2 db-ot osszeragasztassz pikans lekvarral.
(Kemeny, kell 1-2 napot pihentetni)

(Edesnyam sajat gyujtesu keziratabol irtam ki, anno gyakran
sutott ilyet, mert kiados apro sutemeny. )

J. Zsoka
+ - Re: Koszonet es mas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
Koszonom Csavajda Lacinak az ollozast husveti receptbol, es
Ildikonak is a barany-finomsagokat. ;-). Bedobom csaladom
koztudataba a toltott baranycombot, hatha vevok lesznek ra!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Nagy sarga tojasrol ( 17 sor )
>Kivancsi lennek a velemenyetekre a szinten emlitett kapirgalos
tyukokrol,
>csirkekrol. Lehet, hogy azert mert mindig is varosban eltem, de
nekem a
>bolti bontott csirke az igazi. A falusi kapirgalos tul sportos
es izmos, a
>levese pedig eleg zsiros. Tejbol sem tudnam elkepzelni, hogy
megigyam a
>friss tehentejet. Meleg, szoros, nem is illata, hanem szaga van.
A 0,1%-os
>jo kis dobozos olyan megbizhatoan light. Nem a modell-alkat
divat mondatja
>velem a 0%-ot, hanem jobban esik. Ennyire megvaltoztak vajon az
etkezesi
>szokasaink az eletmodunk miatt? A szervezetunk nem kivanja? A
disznohussal
>is valahogy igy vagyok. Nem a mindenfele egeszsegvedo
statisztikak miatt,
>hanem mert nem esik jol. Ti hogyan tapasztaljatok?

Szia!
Ami a falusi csirket illeti, en is ugy tapasztalatam, hogy sokkal
zsirosabb, de az, hogy izmosabb-e, az tulajdonkeppen nem zavaro,
mert legfeljebb tobb viz kell ala, hogy jol megpuhuljon mielott
megsul. ;-)
A frissen fejt tehentejjel eloszor 11 eves fejjel talalkoztam,
amikor a meg "togymeleg" tejet megprobaltak belem diktalni, hogy
ez a legfinomabb. Vilageletemben _csak_ hidegen tudtam meginni a
tejet, total hanyingerem lett a langyos, friss igazi tejtol. Egy
kortynal tobbet keptelen voltam lenyelni belole, azota sem ittam
ilyent. De a "doboz alaku tehenbol" szarmazo tejet csak a 2,8,
vagy 3,6 %-os zsirossagut szoktunk venni, mert velemenyem szerint
a 0,1%-os olyan, mint amikor kioblitem az ures tejesedenyt
vizzel. :-)) Egyszoval nem tartom tejnek, de ahogy Zita szokta
mondani izlesek es kredenc-ajtok. :-))))
Ami a disznohust illeti, mi, a ferjem kezdemenyezesere kb 15 eve
nem eszunk, es ha valahol nem tudom elkerulni, mert ilyen kajaval
kinalnak, es nagyon kinos lenne visszautasitani, akkor egy kicsit
belekezdek, de inkabb kikerulom, _most mar nem izlik az ize_.
-( Teljesen leszoktam rola, nincs is ize :-( kiveve a fustolt
husoknak, de azoknal meg a fustoles miatt mas a helyzet.:-)

>Meg egy tavaszi mondas jutott eszembe: Ujsag a hasunkba,
betegseg a pokolba!

Anyosom mindig igy hozta be a tavaszi primoroket a vasarnapi
csaladi ebedeknel. Nagyon megmelegitetted a szivem ezzel a
mondassal. Nagyon szerettem az anyosom, sajnos mar nem el.

Szeretettel: J. Zsoka
+ - meg husvetra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,
Emilia irta, hogy a svboknal ismerik a birsalmat. Nem lehet elkepzelni, hogy
a sok Magyarorszagrol kitelepitett ´importalta´? :o)) Az en infom Nurnberg
illetve Frankfurt kornyekere vonatkozik.
> Erdekes, itt Svaborszagban (BaWu) ismerik. Sokat hasznaljak pl. a zselet
> - ez siman van minden boltban - es hushoz is ismerik. Kapni a piacon is,
> Udv
> Emilia, Stuttgart
> 
Gertrud irta:**Tejbol sem tudnam elkepzelni, hogy megigyam a
friss tehentejet. Meleg, szoros, nem is illata, hanem szaga van. A 0,1%-os**
Eppigy vagyok vele. Kislanykoromban Nagymamameknak meg volt tehenuk (mig be
nem kerult a kozosbe), es mindig megprobaltak megitatni velem a frissen fejt
tejet - ´igyad, me´g habos, meleg´.... (- nezoje is lehettem a fejesnek).
Persze hanyingerem volt tole, igaz, azota sem szeretem a light verzioit sem
:o)). Csak amikor terhes voltam, kivantam, se elotte, se azota nem iszom.
Lehet, hogy en is nepunk azon 43%-aba tartozom, aki nem tudja emeszteni. A
tejtermekeket viszont szeretem.

Husvetra meg: 
Tokehal mandulaban, vajban sutve
Meglehetosen olcson lehet odahaza kapni a tokehalat. Gyors vacsora: a halat
megsozzuk es hagyjuk felengedni. Mandulamorzsaban megforgatjuk, sutovajban
megsutjuk. En fott-sultkrumplival szoktam talalni: 90%-ban fott kockara
vagott krumplit zsiradekon ropogosra atsutom (ha megbocsathato, a hal utani
maradek vajban szoktam atsutni, igy a ´lemaradt´ mandula is izesiti). 

Lazackremmel toltott kaszinotojas (abszolut sajat talalmany):
mar odahaza is lehet kapni kis uvegcseben daralt lazachust (szep piros,
sajnos minden bizonnyal festik).
A fott tojasokat felbevagom, a sargajukat a lazackremmel es majonezzel jol
osszekeverem, egy pirosas finom kremet kapok. Ezzel betoltom a tojasokat,
talra rakom, majonezzel leboritom, es a maradek kremmel + kaviarral diszitem
a tetejuket. Nagy orommel szoktak fogyasztani.
Udv
Ildiko
+ - citromos suti (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

4 dl tejszint felverunk. 
3 tojasfeherjebol 7dkg cukorral kemeny habot verunk. 
a 20g (2 csomag) zselatint 2 dl citromlehez keverjuk, hozzaadunk 3 dkg
cukrot, fazekban felforrositjuk, es jol osszekeverjuk, hogy teljesen
feloldodjon. Hagyjuk kihulni. 
Ovatosan hozzaadjuk eloszor a tejszinhabot, majd a tojashabot. A kevereket
beleontjuk egy masfel literes uvegtalba, es legalabb 5-6 orat hutobe
tesszuk. 
10 dkg melyhutott ribizlit es 40 dkg melyhutott epret hagyjuk felengedni,
osszetermixoljuk 15 dkg cukorral, atszurjuk, hogy a magokat eltavolitsuk,
majd kis langon 10 percig besuritjuk. 
A talat egy pillanatra forro vizbe martjuk, es a citromos habot kiboritjuk a
formabol. Az epres-ribizlis szossszal talaljuk.
+ - Wok, citromos suti, aprosagok, es egy keres: adzsika (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali mindenki!

Ugy tunik ritkan jutok hozza, hogy irjak is, bar legalabb olvasok.

*********************************************

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Segitseg! ( 15 sor )
> Idopont: Mon Apr  3 13:40:05 EDT 2000 KONYHA #506
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> Addig is kuldjetek egy- ket
> receptet hozza, legyetek szivesek! Es lehetoleg a konnyebeket, amit
> meg egy ilyen lampalazas kezdo wokos is meg tud csinalni!
> Segitsegeteket elore is koszonom!
> Csiri

Csiri, kedves, nezz el ide:
http://www.tar.hu/mulan/netszak/masnep.html#Kínai_konyha

*********************************************

>
> >=======================================================
> >Felado :  [Hungary]
> >Temakor: citromos suti ( 14 sor )
> >Gyerekem mar egy ideje keri, hogy sussek neki citromos sutit, nekem pedig
> >semmi
> >  otletem nincs erre vonatkozoan. Nem derul ki pontosan, hogy mit is
> > szeretene,
> >csak ugy altalaban citromos sutit.
>

Ez egy jol bevalt citromos suti:
Citromos holdacskak
Habosra keverünk 10 dkg Rama margarint 25 dkg cukorral, ot tojassargajaval, es 
egy
citrom reszelt hejaval es levevel izesítjük. Aprankent, felvaltva hozzaadjuk a
tojasok kemeny habba vert feherjet és 12 dkg lisztet.
Kikent, kilisztezett, kozepes nagysagu tepsiben ugy sutjuk, mint a piskotat, és
 a
tepsiben hagyjuk kihulni. Tetejet megszorjuk porcukorral. Kozepes nagysagu
szaggatoval feholdakat vagunk belole, ugy rakjuk tálra.
Sutes elott meghinthetjuk a teszta tetejet 4-5 dkg durvara vagott dioval vagy
mandulaval.


> =======================================================
> Felado :  [International]
> Temakor: Re: tojas sargaja ( 24 sor )
> Idopont: Mon Apr  3 16:49:35 EDT 2000 KONYHA #506
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Pont most olvastam a legujabb Test-ben hogy a sargajat pl. lucerna- es
> kukoricaliszttel, sargarepa- es paprikakivonattal "festik". De minthogy
> ezek az ev folyaman ingadoznak, szintetikus anyagot is kevernek a tapba.
> Mindez azert, mert a sarga tojast jobban veszik, pedig tapanyag stb.
> szerint semmi kulonbseg kozotte es a sapadt kozott.

Viszont a sargabol gusztusosabb az etel.
Mas: a tesztat mar oreganyam is festette repa levevel, mert telen a kapirgalos
tyuk sem olyan szepet tojik.

**********************************************

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Nagy sarga tojasrol ( 17 sor )
> Idopont: Mon Apr  3 04:52:25 EDT 2000 KONYHA #506
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
>
> Kivancsi lennek a velemenyetekre a szinten emlitett kapirgalos tyukokrol,
> csirkekrol. Lehet, hogy azert mert mindig is varosban eltem, de nekem a
> bolti bontott csirke az igazi.

En is mindig varosban eltem, de varosban is van piac es falusi bontott csirke.

> A falusi kapirgalos tul sportos es izmos,

kovetkezeskepp sokkal izletesebb

> a levese pedig eleg zsiros.

Ezen igen konnyu segiteni: a hájat (pardon, de a hajat ne tedd bele valami eges
zen
mast jelent:-)) ne tedd a levesbe, hanem inkabb susd ki tepertonek.

> Tejbol sem tudnam elkepzelni, hogy megigyam a
> friss tehentejet. Meleg,

Ha kihult, mar nem meleg.

> szoros,

milyen?

> nem is illata, hanem szaga van. A 0,1%-os
> jo kis dobozos olyan megbizhatoan light.

es megbizhatoan vizizu...

> Nem a modell-alkat divat mondatja
> velem a 0%-ot, hanem jobban esik. Ennyire megvaltoztak vajon az etkezesi
> szokasaink az eletmodunk miatt?

Szerintem igen. Es nem biztos, hogy jo iranyba: szerintem a termeszetes etel
egeszsegesebb - a teljes tej eppugy mint a teljes kiorlesu gabona, a hantolatla
n
rizs, sot, az alma is hejastol.

> A szervezetunk nem kivanja?

Ha nem vagy hozzaszokva a termeszetes etelhez, nem csoda, hogy nem kivanod.

> A disznohussal
> is valahogy igy vagyok. Nem a mindenfele egeszsegvedo statisztikak miatt,
> hanem mert nem esik jol.

Nem szerethet mindenki mindent :))) En peldaul csak nagyon gondosan lefaggyuzva
eszem meg a marha- es a birkahust, sot a marhahuslevest is csak teljesen
lezsirozva - nem birom a faggyuizt (anno a SZU-ban toltottem nehany hetet,
tobbnyire faggyuval foztek, es egy eletre sikerult megutalnom a szagat is)

**********************************************

Es vegul van egy keresem: sokan keresnek adzsika-receptet vagy lelohelyet - leh
et,
hogy volt mar itt, de kerem, ha valaki tud, segitsen!
Egyebkent ahhoz a bizonyos archivumhoz sem sikerult hozzafernem, a fejlecben
megadott cimen meg mindig a regi fajtat talatam, ami csak a friss lapokat hozza
:(

Elnezest, hogy ilyen hosszu voltam, udv, es jo etvagyat mindenkinek:

Edit (Gyor)
+ - taplalkozasi szokasaink (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Gertrud felvetesere ragadtam billentyuzetet ;-), mert en is sokat
gondolkoztam mar ezen. En is varosban eltem mindig, de onnan ismertem
gyerekkoromban az ugymond falusi turot, vajat, tojast, hogy a nagymamamnak
voltak "udvari szallitoi" :-), falusi parasztnenikek, akik pentekenkent
nagy kosarakban hoztak a  piacra az arut, es utkozben nehany ismeros hazban
"lepottyantottak" az elore megrendelt dolgokat. A falusi vajat sose
szerettuk, tul intenziv tehen-ize :-)))) volt. De minden egyeb _sokkal_
finomabb volt, mint a bolti. 

>A falusi kapirgalos tul sportos es izmos, a
>levese pedig eleg zsiros.

Az biztos, hogy zsirosabb egy falusi tyuk, na de mi sem egyszerubb ezen
segiteni: a kesz levesrol egyszeruen "lefoloztek" a zsirt. Az ize viszont
osszehasonlithatatlanul finomabb volt - erre biztosan emlekszem. Ha
izmosabb volt, sose volt gond - csak fozesi ido kerdese. 

A csaladom (csirkebol) szinte csak a csirkemell filet eszi, csak neha
sikerul mondjuk felsocomb filet becsempeszni. Ha jo hangulatuk van, talan
megeszik. :-) 
Viszont ennek a bolti csirkemellnek szerintem _abszolut semmi_ ize nincs,
ha nem lennek fuszer-bolond, mar reg meguntuk volna. 

Szerintem nemcsak az "eletmodunk miatt megvaltozott" etkezesi szokasaink
miatt fogy kevesebb disznohos. Igenis hat a massziv ellenpropaganda - most
arrol inkabb ne kezdjunk vitat, hogy mennyire van igazuk. :-) 
Felelmetesen egyhangu lenne az etkezesunk, ha csak ezeket az egeszsegesnek
mondott feher husokat ennenk. Akarmennyire is fuszerezzuk, bolonditjuk
oket, csak olyan "damil-izuk" marad. :-)))) 
Szaszika, vagy Kovary Peter biztosan hozzaszolnak majd, hogy pl. a diszno,
vagy marha egy-egy bizonyos reszenek mennyire mas ize, zamata van, mely
gasztronomiai elmenyt  szvsz. kar lenne kihagyni az eletunkbol. :-) Nagyon
egyhanguva valna a magyar konyha, ha 'rohanna' a taplalkozastudosok utan. :-) 
Egy jo kis hagymas rostelyos hogy nezne mar ki (abszolut egeszsegesnek
mondott) csirkemellbol??? :-))))))

Mielott meg azt hinnetek, hogy reggeltol estig disznosajtot, es cupakos
csulkot eszem :-), sietve hozzateszem, hogy szinte minden feher zsirt,
inat, stb. leszedek a husokrol. Csak igy tudom megenni. Diszno, es
marhahusbol, netan borjubol is van kifejezetten sovany jellegu hus, megha
nagyobb is a zsirtartalma, mint egy csirkee. 
 
Esetleg azert nem kivanod a disznohust, mert a menzai cupakok jutnak eszedbe? 
Az en gyerekeim - elmondasuk szerint - mar eleve felretoljak a hust az
iskolaban, meg sem kostoljak. :-( De itthon ketpofara  eszik. :-))))) 


A friss tehentejet szerintem keptelenseg meginni - legalabbis egy varosi
embernek. Tavaly voltunk egy csalados taborozason falunk, es a kb. 50 ember
egy pici cserhati faluban pillanatok alatt "kiramolta" az egyetlen boltot.
Akkor ajanlottak, hogy a szomszed hazbol hozzunk 'bocimeleg' tejet. Meg
tejeskaveban sem tudtam meginni. Kivancsi lennek, hogy egy ilyen 'teljes'
tej hany %-os. 
A 0,1%-os tejet enyhe tulzasnak erzem _tejnek_ nevezni ;-), szerintem ez
egyszeru marketing fogas, meglovagoljak az altalad is emlitett
"modell-alkat" divatot. Hisz igy sokkal dragabban tudjak eladni, a gyk.
felvizezett tejet. :-) 
Nemreg voltunk Ausztriaban sielni, ott pl. a "standard" tej 3,6%-os. Sokkal
jobb ize van, mint a magyar 2,8%-osnak. Amikor kicsik voltak a gyerekeim,
en is mindig ilyet vettem, most mar nem nagyon talalok. De egyaltalan nem
vitatkozni akarok veled, izlesek es pofonok.... :-)))

Az biztos, hogy pl. reggelire keptelen lennek megenni egy szalonnas
rantottat, vagy hasonlo 'deftig' kajat - holott 20-30 evvel ezelott Mo-on
ez abszolut szokasos reggeli fogas volt (igaz, en sose ettem). 

Sziasztok,
Zita
+ - tojasfozo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Par hete volt arrol szo, hogy mennyivel finomabb a lagytojas, ha
_tojasfozoben_ keszitjuk. 
Ma dobtak be egy Cora ujsagot, pentektol akcios aron, 4500 ft-ert lehet
kapni Siemens gyartmanyu tojasfozot, 7 tojas fer bele. 

Zita
+ - Re:szojapaszta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 08:30 PM 4/3/00 -0500, Szaszika wrote:
>Egyik ismerosom, valakitol kapott 1 tubus szoja paszta't, de csak Japa'nul 
>van
>rajta tajekoztato. Ki tudja, mire lehet hasznalni?

ha arrol van szo, amire gondlok, MISO (miszo) a neve es
tiszta zoldseglevesekbe vagy huslevesekbe lehet tenni belole.
A leves kisse megzavarosodik, de kellemes ize van.
Egyet forralni is lehet vele, de nem muszaj (a paszta minosegetol fugg,
ki kell probalni). Van voros es feher miso, a voros
erosebb izu.
Japanban reggelire isszak-eszik, de mas etkezeseknek is kiseroje.

egy recept:

1 liter viz
10 dkg kiskockara vagott kozepesen kemeny tofu
     (ez alvadt szoja-tej)
1 evokanal feher miso
1 bogrenyi finomra vagott friss spenot vagy kinai kelkaposzta
   (bok choy)
1 finomra vagott zoldhagyma

Feltesszuk a vizet forrni, betesszuk a tofut, nehany perc utan
hozzatesszuk a spenotot vagy kelt es puhulasig fozzuk.
A misot egy kis keverotalba tesszuk es a levesbol kivett keves
forro vizzel simara kikeverjuk, majd hozzaontjuk a leveshez.
Ha kell sozni, sozzuk.

A zoldhagymat talalasnal szorjuk a tetejere.

Samuka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS