Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 459
Copyright (C) HIX
1995-12-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 melyik halkocsonya?? (mind)  9 sor     (cikkei)
2 toltott pulyka (mind)  67 sor     (cikkei)

+ - melyik halkocsonya?? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

## Originalempfaenger: 

Kedves Otthonozok,
annyi halkocsonya receptem van (magyaros, nem magyaros, halaszlebol,  
pontybol, pisztrangbol stb.) melyik kellene? Ha mindegyiket legepelnem  
gorcsot kapnanak az ujjaim!
Valami tampontot kernek, ha lehetne!
Udv
Andrea
+ - toltott pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Mindannyian! Olvastam a pulyka kerdest annakidejen, de ilyenkor  
karacsony elott sajnos osszetorlodnak a tennivalok es az embernek nincs  
ideje leulni es irni. Most (szombat hajnal) megis gyorsan begepelem az  
igen hasznalhato receptet.

GESZTENYEVEL TOLTOTT PULYKA

Pulykat elokesziteni ( mint a csirket, de a labakat eloszor nem kell  
levagni.Az eros combinakat viszont erdemes eltavolitani, ugy, hogy az also  
labszar kulso oldalan a korom es a terd kozott felhasitjuk a bort es egy  
eros pecsenyevilla segitsegevel egyenkent kifeszitjuk es kihuzzuk a combba  
nyulo inakat. Csak ezutan kell levagni a labakat az inakkal együtt.)
/Ha a combinakat nem tavolitjuk el, akkor a combok sutes kozben  
osszezsugorodnak./
A pulyka mellcsontjat kifejtjük, mivel a hasuregbe toltjuk a tolteleket. A  
hasureg felol eles, hegyes kessel kifejtjuk a mellcsontot szorosan a  
mellhus es a csont között haladva.
A megsutött es meghamozott gesztenyet tejben puhara fozzuk. Leszürjuk,  
lehutjuk. A serteshust finomra daraljuk. (A hozavalokat a vegen irom...)
A tejbe aztatott zsemleket kinyomjuk. Keveroben a vajat a tojasokkal  
habosra keverjuk. Hozzaadjuk a serteshust, gesztenyet, a kinyomkodott  
zsemlet. Izesitjuk soval, torott borssal, es reszelt  
szerecsendioval.(Esetleg toltelek-fuszerkeverekkel, ha van.  Az egeszet  
jol osszedolgozzuk. A pulyka besozott hasuregebe toltjuk. Egyenletesen  
eligazitjuk, majd eros cernaval bevarrjuk. Kivülrol besozzuk a pulykat,  
majd formazzuk es rogzitjuk. Fustolt szalonnabol vekony lapokat vagunk,  
amelyeket zsineggel nem tul szoirosan a pulyka mellere kotunk. Vekonyan  
kizsirozott tepsibe helyezzuk a toltott pulykat. Olvasztott zsirral  
megontozzuk majd kozepmeleg sutoben lassan (!) puhara sutjuk. Sutes kozben  
sajat zsirjaval locsolgatjuk. Ha szukseges, keves vizet is ontunk ala.  
Mielott majdnem megsulne, a szalonnalapokat eltavolitjuk a mellrol es  
pirosra sutjuk. A gesztenyevel toltott pulykat darabolas elott legalabb 30  
percig pihentetni kell, fedovel lefedve, langyos helyen. A pihentetett  
pulyka ugyanis jobban szeletelheto! Zsirjabol ezalatt pecsenyelet  
keszitunk.
A pulykat feldaraboljuk. Combjai mellett a bort behasitjuk a gerincig. A  
combok es a gerinc talalkozasanal a gerincet atvagjuk. Igy kapjuk meg a  
pulyka hatuljat es elejet. Az elejerol levagjuk a gerincreszt es a hatara  
fektetjuk. Az elejet hosszaban kettevagjuk, majd a toltelekkel lefele  
ovatosan a vagodeszkara fektetjük. Hosszanti iranyara merolegesen vagy  
rezsutosan ovatosan felszeleteljuk (elektromos kes itt jo szolgalatokat  
tehet, egyebkent el kell felejteni...) ugyelve arra, hogy a toltelek ne  
torjon ossze. A combokat az izuletnel atvagjuk. A felso combot harom, az  
alsot ket reszre vagjuk. A mellszeleteket a toltelekkel egyutt es a combot  
elomelegitett talon talaljuk, a sutesbol visszamaradt zsirral fenyezzuk.
Koretnek pl. parolt rizs kituno.  Kulon martasoscseszeben sajat  
pecsenyelevet adjuk hoza. Gyümölcsköret is szokasos.

Hozzavalok:
Pulyka (kibontva) ca. 5 kg
Zsir                  0,25 kg
So                    0,06 kg
Fustolt szalonna      0,30 kg
Sertes aprohus        0,60 kg
Tej                   0,80 l
Gesztenye             1,00 kg
Vaj                   0,10 kg
Tojas                 3 db
Torott bors           0,005 kg
Szerecsendio          0,005 kg
Zsemle                3 db
Paradicsompure        0,03 kg ---->a pecsenyelehez
Liszt                 0,03 kg ---->a pecsenyelehez.

Jo munkat es jo etvagyat!
Udv
Andrea.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS