## Originalempfaenger:
Kedves Otthonozok,
annyi halkocsonya receptem van (magyaros, nem magyaros, halaszlebol,
pontybol, pisztrangbol stb.) melyik kellene? Ha mindegyiket legepelnem
gorcsot kapnanak az ujjaim!
Valami tampontot kernek, ha lehetne!
Udv
Andrea
|
Kedves Mindannyian! Olvastam a pulyka kerdest annakidejen, de ilyenkor
karacsony elott sajnos osszetorlodnak a tennivalok es az embernek nincs
ideje leulni es irni. Most (szombat hajnal) megis gyorsan begepelem az
igen hasznalhato receptet.
GESZTENYEVEL TOLTOTT PULYKA
Pulykat elokesziteni ( mint a csirket, de a labakat eloszor nem kell
levagni.Az eros combinakat viszont erdemes eltavolitani, ugy, hogy az also
labszar kulso oldalan a korom es a terd kozott felhasitjuk a bort es egy
eros pecsenyevilla segitsegevel egyenkent kifeszitjuk es kihuzzuk a combba
nyulo inakat. Csak ezutan kell levagni a labakat az inakkal együtt.)
/Ha a combinakat nem tavolitjuk el, akkor a combok sutes kozben
osszezsugorodnak./
A pulyka mellcsontjat kifejtjük, mivel a hasuregbe toltjuk a tolteleket. A
hasureg felol eles, hegyes kessel kifejtjuk a mellcsontot szorosan a
mellhus es a csont között haladva.
A megsutött es meghamozott gesztenyet tejben puhara fozzuk. Leszürjuk,
lehutjuk. A serteshust finomra daraljuk. (A hozavalokat a vegen irom...)
A tejbe aztatott zsemleket kinyomjuk. Keveroben a vajat a tojasokkal
habosra keverjuk. Hozzaadjuk a serteshust, gesztenyet, a kinyomkodott
zsemlet. Izesitjuk soval, torott borssal, es reszelt
szerecsendioval.(Esetleg toltelek-fuszerkeverekkel, ha van. Az egeszet
jol osszedolgozzuk. A pulyka besozott hasuregebe toltjuk. Egyenletesen
eligazitjuk, majd eros cernaval bevarrjuk. Kivülrol besozzuk a pulykat,
majd formazzuk es rogzitjuk. Fustolt szalonnabol vekony lapokat vagunk,
amelyeket zsineggel nem tul szoirosan a pulyka mellere kotunk. Vekonyan
kizsirozott tepsibe helyezzuk a toltott pulykat. Olvasztott zsirral
megontozzuk majd kozepmeleg sutoben lassan (!) puhara sutjuk. Sutes kozben
sajat zsirjaval locsolgatjuk. Ha szukseges, keves vizet is ontunk ala.
Mielott majdnem megsulne, a szalonnalapokat eltavolitjuk a mellrol es
pirosra sutjuk. A gesztenyevel toltott pulykat darabolas elott legalabb 30
percig pihentetni kell, fedovel lefedve, langyos helyen. A pihentetett
pulyka ugyanis jobban szeletelheto! Zsirjabol ezalatt pecsenyelet
keszitunk.
A pulykat feldaraboljuk. Combjai mellett a bort behasitjuk a gerincig. A
combok es a gerinc talalkozasanal a gerincet atvagjuk. Igy kapjuk meg a
pulyka hatuljat es elejet. Az elejerol levagjuk a gerincreszt es a hatara
fektetjuk. Az elejet hosszaban kettevagjuk, majd a toltelekkel lefele
ovatosan a vagodeszkara fektetjük. Hosszanti iranyara merolegesen vagy
rezsutosan ovatosan felszeleteljuk (elektromos kes itt jo szolgalatokat
tehet, egyebkent el kell felejteni...) ugyelve arra, hogy a toltelek ne
torjon ossze. A combokat az izuletnel atvagjuk. A felso combot harom, az
alsot ket reszre vagjuk. A mellszeleteket a toltelekkel egyutt es a combot
elomelegitett talon talaljuk, a sutesbol visszamaradt zsirral fenyezzuk.
Koretnek pl. parolt rizs kituno. Kulon martasoscseszeben sajat
pecsenyelevet adjuk hoza. Gyümölcsköret is szokasos.
Hozzavalok:
Pulyka (kibontva) ca. 5 kg
Zsir 0,25 kg
So 0,06 kg
Fustolt szalonna 0,30 kg
Sertes aprohus 0,60 kg
Tej 0,80 l
Gesztenye 1,00 kg
Vaj 0,10 kg
Tojas 3 db
Torott bors 0,005 kg
Szerecsendio 0,005 kg
Zsemle 3 db
Paradicsompure 0,03 kg ---->a pecsenyelehez
Liszt 0,03 kg ---->a pecsenyelehez.
Jo munkat es jo etvagyat!
Udv
Andrea.
|