Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 90
Copyright (C) HIX
1999-01-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: kenyer (mind)  7 sor     (cikkei)
2 husok (mind)  75 sor     (cikkei)
3 Re:kenyersutes (mind)  21 sor     (cikkei)

+ - Re: kenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Engem erdekelnenek jo kenyer receptek, bar sajnos en nem tudom viszonozni,
csak egy fele alapreceptet szoktam csinalni. Udv: Bea

Beata Buzas, PhD.
Research Assistant Professor,
Dept. of Pharmacology,
Uniformed Services University.
+ - husok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Kedves Peter, mondj nekunk bevalt henteseket, akik ezt tenyleg megteszik.
>(lehetoleg Del-Budan :))

Del-Budan abszolut nem vagyok ismeros, de imho minden hentes megteszi.
Ket esetben biztosan. Ha megfizeted. Elso alkalommal [lehetoleg akkor,
amikor nincs mas vevo, es raer beszelgetni] nagyon kedvesen jatszani
kell a tajekozatlant, es meg kell kerni, hogy Neked most egy olyan sotet
szinu combreszt adjon, ami eszmeletlenul puha, finom, mert a baratnodnal
ettel valami ilyesmit, de elfelejtetted a nevet. Ekkor [jo esellyel mar
jo hust kapsz, de meg nem biztos] meg kell jattolni. Legkozelebb mar
joismeroskent fog udvozolni. Nem kell ezt elitelni, ez az u. n. hasznos
korrupcio [mindenkinek nem jut slussz, es azt a helytelenseget "javitod
ki" hogy a cegek azonos aron aruljak a nemesebb, es gyengebb reszeket]
masreszt allitom nagyon meg is eri a jobb hus a tobb penzt.

Masik eset, hogy jo kapcsolatot alakitasz ki a hentessel. Beszelgetsz
vele, megdicsered az utoljara kapott hust, elmondod mit keszitesz majd
belole, egyszeruen baratsagos, szemelyes, emberi kapcsolatba kerulsz.
Noknek ez meg konnyebben is megy. 8-) Ezt jol lehet inditani megfelelo
hus-szakertelemmel. En meg emellett is honoralom, de csak ha minosegi
hust vasarolok. Be is megy mindig a hutokamraba a jobb darabokert, mert
meg ugyanazon husfelesegek eseten is nagy minosegi kulonbsegek vannak.
[Vastagabb belszin, marvanyozott rostelyos, szebb tarja, apropo, a tarja
karaj feloli vege sokkal puhabb, finomabb, mint a masik vege, amit neha
kemeny sport meg kiklopfolni is] De ha elore kered, hogy pl. pentekre
tegyen felre neked valamit, akkor a jatt szinte kotelezo. Mindebbol
kovetkezik, hogy allandoan ugyanahhoz a henteshez kell jarni. A
fentieket nem kell szegyellni, termeszetes dolog. Minden hentes
tartalekolja a jobb darabokat az ismeroseinek, hatha bejonnek. Enelkul
is lehet jo hushoz jutni szerencsevel, de foleg hetvege, es hosszabb
unnepek elotti zarora
kornyeken, amikor kiteszik az esetleg megmaradt jo darabokat is, mert az
unnepek alatt mar tulernenek.

>Az egyik hentesnel szepen ki voltak rakva a combdarabok, 'bu:tu:metszetukkel'
>kifele (volt egyszer faipari mernok kollegam, onnan a muveltsegem :)). Rabokte
m az
>egyikre, hogy ennek a felet kernem - persze az elso felere gondoltam. Erre fog
ja, es
>hosszaban akarja felbe vagni. Mondom, nem igy gondoltam. Erre o: ugy nem
>lehet. Azt hittem, nem jol hallok. Mert a hatso reszer persze jo koveres,
>szeletelhetetlen volt. (Miert nem adja el az ilyen reszeket daralthuskent??

Helyesen tette. A combot altalaban hosszaban futo izomkotegenkent
daraboljak. Ha keresztben vagnak, akkor egyreszt nagyon nagy lenne egy
szelet, masreszt klopfolas kozben az egyes kotegek hajlamosak a
szetvalasra. Egyes esetekben hajlamosak a keresztben vagasra, pl. a
baranycombot, marhalabszarat neha keresztben vagjak, gyakran
szalagfuresszel csonttal egyutt. Igy nagyon dekorativ. Ez kulfoldon
regota divat, ujabban szerencsere itthon is kezdik atvenni. A bontasi
modszer hagyomanyokon alapul. Pl. itthon meg nagyon-nagyon ritkan lehet
T-bone steakhez valo hust kapni, ami amerikaban mindennapos. [egy T
alaku csont egyik oldalan hatszinnel, a masik oldalan belszinnel]

Amerikai szakacskonyvek a husfeleket alaposan ismertetik, szines
kepekkel, es meg pl. az egesz combon is megmutatjak, hol helyezkedik el.
Egyes draga, szines magyar hus-szakacskonyvek is.

>A comb diojat meg csak-csak felismerem, de honnan lehet tutira felismerni a sl
usszt??

Slussz! Nincs tovabb! Szoval, nincs tovabb diszno. Ha egy disznonak a
fenekere csapsz, akkor a slusszara utottel. Ez a sonka legfelso, hatso
resze. Megfelel a marhafartonek, ami szinen egy nagyon zamatos puha,
nemes resz. Sertesnel meg rozsanak is nevezik. Nehez leirni magat a
hust, mert ez tobb izomkotegbol all, nem olyan jellegzetes, mint a dio.
De nagy resze jellemzoen sotetebb szinu, mint a comb tobbi resze, sot,
egeszen sotet szinu kisebb izomkoteg is van benne. Ha a "bu:tu:" felol
nezed, akkor jol lathato harom-negy eltero arnyalatu koteg. Ez a comb
_legpuhabb_ resze. Majdnem szuz minosegu. Alig kell sutni. Parolni nem
kell, de az egyben sult sertescomb is ebbol a legfinomabb.

A hus minosege alapvetoen meghatarozza a belole keszult etel zamatat.

Udv, Peter.
+ - Re:kenyersutes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhamuveszek!

Meg csak 3 napja olvasom a konyhat ezert szeretnem megtudni
a lerakott kelkaposzta pontos receptjet kulonosen a gozolos
eljaras erdekelne.

Kaptam egy konyvet a kenyersutesrol "Kezi es gepi
kenyersutes otthon" sajnos meg nem tudtam kiprobalni a
recepteket, mert nincs kenyersutom.(A gomb mar megvan mar
csak a kabat kell tipikus esete.) Nagyon szivesen leirom a
recepteket ha erdekel valakit. A vegeredmenyert nem vallalok
felellosseget!
Tartalom:-Buzakenyerek
                -Kukoricakenyerek
                -Rozskenyerek
                -Szojakenyerek
                -Zabkenyerek

Udv
Magnes
mail: 

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS