Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 436
Copyright (C) HIX
1995-11-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Ertelemszeruen (sajnos szratajkolo point-programom es b (mind)  106 sor     (cikkei)

+ - Ertelemszeruen (sajnos szratajkolo point-programom es b (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

nincs elottem a hir) azt irta valamikor Zsoter Andras, hogy  jo konyha abban az
 
orszagban talalhato,ahol az *ember* beter egy veletlenszeruen kivalasztott 
etterembe es egyszeruen jol eszik. Meggyozoen hangzo erv, de egyben azt is 
jelenti, hogy az orszag konyhajat az *ember*, azaz az adott egyen izlese alapja
n 
iteljuk meg. Hogy emogott a kijelentes mogott  intolerancia, eloitelet es 
arrogancia rejtozkodik, az talan az elso ranezesre fel sem tunik. Andras  ezzel
 
 ugyanis nem kevesebbet  allit , minthogy az a jo konyha, ami NEKI  izlik. Hogy
 
az orszag hagyomanyai,a szakacsmuveszet (s ezalatt nemcsak a profikat ertem, 
hanem a  haziasszonyokat is!) az elkeszites modja, az alapanyagok minosege,s 
minden egyeb korulmeny mindegy, - lenyeg az, hogy az *embernek*  adott 
pillanatban inyere legyen a dolog. Ebbol a szemponbol  tenyleg teljesen mindegy
, 
hogy foglalkozik-e valaki  a fozes tudomanyaval - igen az is  tudomany, - (de a
z 
elmeleti  kakan is csomot keresoknek valoszinuleg tulsagosan az alkalmazott 
tudomanyok kategoriajaba tartozik) - meg hogy erdekli-e az adott terulet  
hagyomanya, elelmezese, a specialis fuszerek, a kulonfele elkeszitesi modok, az
 
illeto orszag sajatossagai, ha neki nem "smakkol", akkor az illeto konyha rossz
 
, ehetetlen . Kesz. Ennyi.  (Nagyon viszket a tenyerem, hogy ezt a 
szemleletmodot masra is altalanositsam, ami a vilag megiteleset illeti, de ezt 
inkabb az olvaso fantaziajara bizom.)
Igaz Andras is kozolt idokozben egy receptet, amihez nagyon okosan hozzatette, 
hogy csak nagyon friss halbol keszitheto, ebbol arra kovetkeztetek, hogy van 
tapasztalata kevesbe friss halakat illetoen is.
Egyebkent meg tudom erteni, ha valaki hosszu ido, vagy akar napok elteltevel is
 
vagyik a "hazaira" - akarmi legyen is az a hazai. Nekem a nemet felvagott 
szokott peldaul merhetetlenul hianyozni, akarhol vagyok a vilagban. De  nem 
jutna eszemben konyhakat egyszeruen "rossz"-nak nevezni, azert, mert nekem nem 
izlik az elkeszeites modja, vagy eppen az, amibol az eteleiket keszitik. Az mas
 
kerdes, hogy nekem sem izlik szamos etel, tobbek kozott a homar, amit pedig 
millionyian a vilag egyik legjobb csemegejenek ismernek. (Igaz, bizonyos modon 
elkeszitve megeszem...) Szerencsere azert olyanokat is ismerek Magyarorszagon, 
akik oromuket lelik tavoli orszagok konyhajanak tanulmanyozasaban, s kethavonta
 
vacsorara gyulnek ossze, mindig mas-mas hazasparnal, s  egy-egy  orszag etelei 
kerulnek az asztalra, aszerint, hogy a vendeglatoknak milyen terulettel volt  
szemelyes tapasztalatuk. Sot azokat is megertem, akiket nem erdekel az egesz, 
mert az etkezes, mint olyan semmifele kulturalis igenyuket nem elegiti ki, fo 
az, hogy teljen a bendo. De nem ok azok, akik a vilagszerte megjeleno millonyi 
szakacskonyvet, ezernyi ettermi utmutatot, tobbszaz gourmet folyoiratot 
irjak-olvassak. Hogy erre igeny van, az a joleti  tarsadalmak egyik sajatossaga
, 
s mint ilyen Magyarorszagra csak bizonyos korlatok kozott -  sajnos nemritkan 
elsznobosodva - ervenyes. De ervenyes, mert azert meg az etkezesre fittyet sem 
hanyok is hallottak olyat dongicselni, hogy a francia konyha  hires, vagy hogy 
leteznek hirneves szakacsok, ismert kituno ettermek.  Ezeket a velemenyeket nem
 
egy delikvens veletlenszeru latogatasa, hanem szakertok ( legyen az profi, vagy
 
erto amator) rendszeres minosegellenorzese eredmenyezi.S a hires szakacsok 
Franciaorszagban vagy Nemetorszagben  eppen olyan nepszeruek, mint a hires 
szineszek, ( s sokkal hiresebbek, mint barmelyik tudos...) - mindenki ismeri  
oket, s jelentosen  befolyasoljak az orszag valtozo etkezesi kulturajat. Az 
izles fejlesztheto,  s ha ez az elet mas teruletein igaz, akkor miert ne lenne 
igaz az etkezes teruleten is? 
De az a hozzaallas (ehhez is, meg a vilag mas dolgaihoz is, ) hogy valamit elev
e 
elvezhetetlennek itelunk ha nekunk nem izlik  ignoralva azt a  milliardnyi 
embert, aki azon a mas konyhan nott fel,  csak azert, mert nekunk nincs 
inyunkre, az inkabb a velemenyezot minositi, semmint az adott konyhat. Nem az a
 
donto, hogy hanyszor keruli meg valaki a foldet, hanem, hogy mennyire nyitott a
 
MASFAJTA etel  es ELET irant.  
Eloiteletekkel -forditott elojellel-  nyilvan minden magyar talakozott mar - 
amikor  pl. azt allitottak neki  eredeti kulfoldi ismerosei, hogy a magyar 
konyha ehetetlenul eros, mert az adott orszagban nem ismerik a tisztesseges, 
rendes, igazan piros, igazan edes csemegepaprikat s barmelyik magyar recept 
elkeszitesenek  kulfoldon kaphato alapanyagokbol az a kovetkezmenye, hogy 
mondjuk a gulyas barna lesz es tul  csipos, mert a helyileg  beszerezheto orolt
 
paprikak  (felteve, ha nem kaphato eredeti magyar) - fozes kozben megbarnulnak 
es csipnek mint a bors.  EZERT mindenkeppen  fontos a megfelelo alapanyagok 
ismerete es hasznalata nemcsak ebben a peldaban, hanem minden mas nep konyhaja 
eseten is. 
A Kinan kivuli kinai konyha  egyik europai jo peldaja a londoni kinai negyed, 
egyre gyarapszik, az arai megfizethetoek es a korulotte levo kinai uzletekbol 
itelve igen sok friss zoldseggel es egyeb felig konzervalt kinabol importalt 
alapanyaggal dolgoznak. Ha valaki arra jar, probalja meg nyugodtan a NEW FOOK 
LAM MOON ettermet a Gerard Streeten, 10 eve ismerem s egy kis piszkos 
kiskocsmabol fejlodott  kevesbe piszkos  kedvelt kisvendeglove. Biztos jel egy 
kinai etterem londoni megitelesere, ha benez az ember es nem elegans berendezes
t 
es csupa europai arcot lat, hanem szereny berendezes mellett mandulaszemuek  is
 
etkeznek. Ezenkivul sok etteremben a  kinai haziasszonyok keszen vasaroljak a 
sult kacsat
s egyeb sult-fott belsosegeket az otthoni etkezeshez, igy az emlitett 
kisvendegloben is, ez is biztos jel, hogy nem turistanepp a fo cel.
Ha barkinek (gyakorlatilag barhonnan) jo otlete van, hogy hol lehet - barmilyen
 
okbol - jol  enni a vilagban, akkor mindig szivesen veszem, ha E-Mailen 
keresztul elkuldi  szemelyesen nekem, tekintve hogy ez a tema valoszinuleg nem 
mindenkit erdekel. Szivesen gyarapitanam a cimgyujtemenyemet meg nehany jo 
ajanlattal!
Elore is koszonom.
Udvozlettel mindannyiotoknak
Andrea

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS