Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 142
Copyright (C) HIX
1999-03-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kremes lepeny (mind)  39 sor     (cikkei)
2 Teszta kerdes (mind)  30 sor     (cikkei)
3 vegetarianus vendeg (mind)  4 sor     (cikkei)
4 Gongyolt barany...+ Toltott maj... (mind)  65 sor     (cikkei)

+ - kremes lepeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhasok

A nejem elovett egy olyan receptet ami a nagymamaja korabol szarmazik.
Szoval tobb mint 60 eves. Nagyon finom.
Ime a recept:

Szalalkalis kremes lepeny

Ezt a tesztat este keszitjuk el es masnap reggel sutjuk.
A teszta anyagai:
25 dkg            liszt
  7 dkg            vaj
  2 ekanal       porcukor
  1 egesz        tojas
  1 dkg            szalakali
csipetnyi         so
Mindezeket az anyagokat vizzel retestesztanak kidolgozzuk, majd 3 reszre
osztjuk.
Tepsi nagysagura kinyujtjuk. Kulon kulon megsutjuk.

A krem anyagai:
  4 dl                tej
  1 csomag     vaniliascukor
  2 ekanal       liszt
20 dkg            vaj
25 dkg            porcukor
A tejet a vaniliacukorral felforraljuk, azutan a lisztet keves tejjel tejfel
simasagura keverjuk es a forrasban levo  tejhez hozzaontjuk. Surure fozzuk,
majd hirtelen lehutjuk.
A vajat a porcukorral habosra keverjuk es a lehult kremet lassankent
hozzatesszuk.
Ezzel e kremmel toltjuk meg a lapokat. A felsot meghintjuk porcukorral. Fel
napi allas utan szeletelheto.
A krembe lehet kakaot, orolt diot vagy mogyorot is keverni.

Sziasztok,         Zsoka  (es Gabor, aki most csak postas)

Ps. HIX konyhasok! Kerdezzetek meg Vicat, finom-e. Ugyanis Zsoka az
edesanyja.
+ - Teszta kerdes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tordelo vagyok, most eppen -- mar nem elso alkalommal --
szakacskonyvsorozatot keszitek egy kiado reszere. A szerkeszto --
helyhiany miatt -- rizsazott egy kicsit a szovegbe, viszont amit beirt
-- legalabbis szerintem -- eleg erdekesen hangzik ahhoz, hogy igaz
legyen.

A tesztat (olasz szaraz (nem frissen gyurt) tesztat (meteltet,
spagettit, pennet stb.) szerinte ropogosra (!) kell fozni, amelyet az
olaszok -- allitolag -- al dante-nek hivnak.

Szerintem ez sultbolondsag, mert egy nyers (kemeny) kozepu teszta
(kulonosen a testesebb spagettinel) tokeletesen ehetetlen.

A modszer, ahogy en ismerem (es csinalom is): csak addig fozni, ameddig
meg kicsit kemenynek erzodik, de mar eppen nem ragad bele az ember
fogaba.

Lehet, hogy leragott csont a listan, ezert elnezest kerek (idovel csak
vegig tudom majd olvasni az eddig megjott 141 szamot. :-)

Koszonet a valaszert!

-- 
                           Jolet! • • • Prof

mailto:  http://w3.datanet.hu/~sztomi  ICQ:27820096

+-+-+-+-+-+-   Volare necesse est! • • • Repulni muszaj!   -+-+-+-+-+-+
+ - vegetarianus vendeg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nemreg iratkoztam fel a listara , maris keressel fordulnek hozzatok.
Vendeg erkezik hozzank Irorszagbol es nagy megdobbenesemre vegetarianus. Ha
valaki tudna nehany vegetarianus receptel segiteni (ebed, vacsora) nagyon
megkoszonnem.     Sziasztok
+ - Gongyolt barany...+ Toltott maj... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Gongyolt barany...
Hozzavalok:
8o dkg kicsontozott baranyszegy
15 dkg daralt serteshus
1 fej voroshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 tojas
1 porehagyma
so
bors
friss petrezselyemzold
mentalevel
citromfubol 2 ek.-nyi finomra vagva
olaj
A daralt hust, a finomra vagott voroshagymaval es fokhagymaval 
keves olajon egy serpenyoben hirtelen atsutom. Leveszem a 
tuzrol, hozzakeverem a tojast es a friss fuveket. A 
baranyszegyet a husos oldalaval felfele forditva kiteritem, 
soval, borssal megszorom. Rarakom a hagymas daralthust, a 
kozepebe teszem a megmosott, megtisztitott poret, es 
felgongyolom, majd jo szorosan atkotom. 45 percig annyi 
vizben fozom, amennyi ellepi, literenkent ket kaveskanal 
sot  adva hozza. Utana kiveszem a fozovizbol, kisse hulni 
hagyom, majd foliaba csomagolom. Masnapig hutoben 
pihentetem. Talalaskor a kotozozsinort eltavolitom, a hust 
vekonyra szeletelve, salatalevelen vagy hidegtalon talalom.
Elkeszitesi ido kb. 1,5 ora.
Kotozes elott a tekercs vegeit nyomkodjuk be, es hosszaban is 
kotozzuk at, hogy a toltelek ne tudjon kifoni belole.
> --------------------------------------------------------------------------
Toltott maj...
Hozzavalok:
1 kg marhamaj
1o dkg rizs
1o dkg daralt serteshus
1o dkg voroshagyma
1o dkg sargarepa
1o dkg petrezselyemgyoker
5 dkg fustolt szalonna
5 dkg finomliszt
1 ek. mustar
2 baberlevel
so
bors
etelizesito
5 dkg zsir vagy olaj
A majat felszurom, mint a dagadot szoktuk, a rizst megfozom, 
a serteshust ledaralom. A hust es a rizst soval, borssal, 
etelizesitovel osszekeverem. A nyilason keresztul ovatosan a 
majba toltom, majd hustuvel megtuzom. Serpenyoben 
felforrositom a zsiradekot, a majat atforgatom benne, szep 
barnara sutom. A serpenyoben maradt zsiradekon az aprora 
vagott hagymat es a karikara vagott zoldsegeket megpiritom, 
belerakom a fustolt szalonnat. Ha zsirjara sul, megszorom 
liszttel, majd felengedem vizzel. Hozzateszem a fuszereket, 
es ebben az alapleben kb. 1 ora alatt megparolom. Akkor 
van kesz, amikor szurasra nem enged veres levet. Ekkor a 
majat kiveszem, a zoldseges alapot leszurom, mustarral, 
etelizesitovel fuszerezem, es ha szukseges, utanasozom. 
A kb. 1 centi szeles szeletekre vagott majat martassal 
megontozve talalom.
Elkeszitesi ido kb. 2 ora.
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS