Hello Konyhasok
A nejem elovett egy olyan receptet ami a nagymamaja korabol szarmazik.
Szoval tobb mint 60 eves. Nagyon finom.
Ime a recept:
Szalalkalis kremes lepeny
Ezt a tesztat este keszitjuk el es masnap reggel sutjuk.
A teszta anyagai:
25 dkg liszt
7 dkg vaj
2 ekanal porcukor
1 egesz tojas
1 dkg szalakali
csipetnyi so
Mindezeket az anyagokat vizzel retestesztanak kidolgozzuk, majd 3 reszre
osztjuk.
Tepsi nagysagura kinyujtjuk. Kulon kulon megsutjuk.
A krem anyagai:
4 dl tej
1 csomag vaniliascukor
2 ekanal liszt
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
A tejet a vaniliacukorral felforraljuk, azutan a lisztet keves tejjel tejfel
simasagura keverjuk es a forrasban levo tejhez hozzaontjuk. Surure fozzuk,
majd hirtelen lehutjuk.
A vajat a porcukorral habosra keverjuk es a lehult kremet lassankent
hozzatesszuk.
Ezzel e kremmel toltjuk meg a lapokat. A felsot meghintjuk porcukorral. Fel
napi allas utan szeletelheto.
A krembe lehet kakaot, orolt diot vagy mogyorot is keverni.
Sziasztok, Zsoka (es Gabor, aki most csak postas)
Ps. HIX konyhasok! Kerdezzetek meg Vicat, finom-e. Ugyanis Zsoka az
edesanyja.
|
Sziasztok!
Tordelo vagyok, most eppen -- mar nem elso alkalommal --
szakacskonyvsorozatot keszitek egy kiado reszere. A szerkeszto --
helyhiany miatt -- rizsazott egy kicsit a szovegbe, viszont amit beirt
-- legalabbis szerintem -- eleg erdekesen hangzik ahhoz, hogy igaz
legyen.
A tesztat (olasz szaraz (nem frissen gyurt) tesztat (meteltet,
spagettit, pennet stb.) szerinte ropogosra (!) kell fozni, amelyet az
olaszok -- allitolag -- al dante-nek hivnak.
Szerintem ez sultbolondsag, mert egy nyers (kemeny) kozepu teszta
(kulonosen a testesebb spagettinel) tokeletesen ehetetlen.
A modszer, ahogy en ismerem (es csinalom is): csak addig fozni, ameddig
meg kicsit kemenynek erzodik, de mar eppen nem ragad bele az ember
fogaba.
Lehet, hogy leragott csont a listan, ezert elnezest kerek (idovel csak
vegig tudom majd olvasni az eddig megjott 141 szamot. :-)
Koszonet a valaszert!
--
Jolet! • • • Prof
mailto: http://w3.datanet.hu/~sztomi ICQ:27820096
+-+-+-+-+-+- Volare necesse est! • • • Repulni muszaj! -+-+-+-+-+-+
|
Szasztok !
Gongyolt barany...
Hozzavalok:
8o dkg kicsontozott baranyszegy
15 dkg daralt serteshus
1 fej voroshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 tojas
1 porehagyma
so
bors
friss petrezselyemzold
mentalevel
citromfubol 2 ek.-nyi finomra vagva
olaj
A daralt hust, a finomra vagott voroshagymaval es fokhagymaval
keves olajon egy serpenyoben hirtelen atsutom. Leveszem a
tuzrol, hozzakeverem a tojast es a friss fuveket. A
baranyszegyet a husos oldalaval felfele forditva kiteritem,
soval, borssal megszorom. Rarakom a hagymas daralthust, a
kozepebe teszem a megmosott, megtisztitott poret, es
felgongyolom, majd jo szorosan atkotom. 45 percig annyi
vizben fozom, amennyi ellepi, literenkent ket kaveskanal
sot adva hozza. Utana kiveszem a fozovizbol, kisse hulni
hagyom, majd foliaba csomagolom. Masnapig hutoben
pihentetem. Talalaskor a kotozozsinort eltavolitom, a hust
vekonyra szeletelve, salatalevelen vagy hidegtalon talalom.
Elkeszitesi ido kb. 1,5 ora.
Kotozes elott a tekercs vegeit nyomkodjuk be, es hosszaban is
kotozzuk at, hogy a toltelek ne tudjon kifoni belole.
> --------------------------------------------------------------------------
Toltott maj...
Hozzavalok:
1 kg marhamaj
1o dkg rizs
1o dkg daralt serteshus
1o dkg voroshagyma
1o dkg sargarepa
1o dkg petrezselyemgyoker
5 dkg fustolt szalonna
5 dkg finomliszt
1 ek. mustar
2 baberlevel
so
bors
etelizesito
5 dkg zsir vagy olaj
A majat felszurom, mint a dagadot szoktuk, a rizst megfozom,
a serteshust ledaralom. A hust es a rizst soval, borssal,
etelizesitovel osszekeverem. A nyilason keresztul ovatosan a
majba toltom, majd hustuvel megtuzom. Serpenyoben
felforrositom a zsiradekot, a majat atforgatom benne, szep
barnara sutom. A serpenyoben maradt zsiradekon az aprora
vagott hagymat es a karikara vagott zoldsegeket megpiritom,
belerakom a fustolt szalonnat. Ha zsirjara sul, megszorom
liszttel, majd felengedem vizzel. Hozzateszem a fuszereket,
es ebben az alapleben kb. 1 ora alatt megparolom. Akkor
van kesz, amikor szurasra nem enged veres levet. Ekkor a
majat kiveszem, a zoldseges alapot leszurom, mustarral,
etelizesitovel fuszerezem, es ha szukseges, utanasozom.
A kb. 1 centi szeles szeletekre vagott majat martassal
megontozve talalom.
Elkeszitesi ido kb. 2 ora.
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|