Törteliné Ilike > 1999.09.17. 22:26:44 +1h-kor
irta:
> Szeretnék kapni olyan habcsók receptet pontos elkészítési
> útmutatóval, amelyet már kipróbáltatok - és szépen sikerül is,
> szépen feljön, stb.
>
Szia ! Keresedre a gyujtemenyembol:
Feladó: Dávid Ildikó Katalin >
Téma: [sultgalamb] Habcsók
______________________________________________________________
Habcsók főtt habból
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
20 dkg cukor
12 dkg dió
vanilía vagy
citromlé
vaj
A tojásfehérjéket a cukorral gőz felett sűrű habbá verjük, közben pár csepp
ecetet
vagy citromlevet adunk hozzá, ettől a
hab könnyebb lesz. A hab akkor van készen, ha a habverőről nem folyik le,
hanem
egész darabban marad rajta. A gőzről
levesszük, és könnyedén hozzákeverünk negyedekbe tört diógerezdeket. Vajjal
vékonyan bekent sütőlapra kávéskanállal
kis halmokat rakunk belőle, gyenge, de egyenletes tűznél sütjük, illetve
szárítjuk.
Sütés közben megnő és kissé
megrepedezik. A masszát vaníliával vagy citromlével izesítjük.
> -------------------------------------------------
Habcsók hidegen
Hozzávalók:
4 tojásfehérje
30 dkg porcukor
A tojásfehérjéket mély porcelántálban a cukorral együtt pár csepp ecettel
addig
keverjük, amíg a kanál a habban megáll. Az
eljárás ugyanaz mint az előbbinél, csak egészen langyos sütőben szárítjuk.
Dió
nélkül is készíthetjük.
> -------------------------------------------------------
> Felado : [Hungary]
> Temakor: Kokuszcsok ( 37 sor )
Ezt a receptet a nagyimtol tanultam es ez volt gyerekkorom
egyik nagy kedvence.
A sutemenyeknel vagy fozesnel megmaradt es feleslegesse valt
tojasfeherje egyik felhasznalasi lehetosege.
Kokuszcsok
Hozzavalok: 2 tojas feherje (sargaja meg nyomokban sem lehet
benne), 10 dkg porcukor, 10 dkg kokuszreszelek.
Termeszetesen csinalhatod tobb tojasbol is, de akkor a
tobbibol is ertelemszeruen aranyosan tobb kell. Nalunk a 2
tojasos variacio maximum fel oraig marad a tanyeron, utana
mar azt sem tudom mit sutottem.
A tojasfeherjet egy csipet soval elkezdjuk felverni, amikor
mar majdnem kemeny akkor belerakjuk az atszitalt porcukrot
es igy kokemeny habba verjuk. Ezutan ovatosan beleforgatjuk
a kokuszreszeleket. Ekozben a sutot elomelegitjuk a
legkisebb hofokon. (az en sutomnek 8 fokozata van es 1-es
vagy 2-es fokozaton szoktam sutni) Ha nagyon forro a suto
akkor a habcsok nem kiszarad hanem egybol megeg a teteje. A
tepsibe sutopapirt fektetunk. A vajazas vagy az alufolia nem
jo a kokuszcsok keszitesehez. A kokuszmasszat mokkaskanallal
a sutopapirra halmozzuk es berakjuk a tuzhely legfelso
rekeszebe. A habcsok akkor keszul el amikor a teteje elkezd
szinezodni. az elkeszult sutit lapattal tudjuk felszedni a
sutopapirrol. Eredetileg ezt a nagyim ostyaval csinalta -
ostya lapocskakra halmozta a kokuszos masszat - es igy nem
kellett ala a sutopapir es nagyon konnyen ki lehetett szedni
a tepsibol. Igy ostyaval sokkal finomabb volt, de ma mar
sajnos nem lehet a patikakban ostyat kapni.
Egy lezart muanyag vagy fem dobozban napokig elall, ha nem
tunik el nyomtalanul valakinek a pocijaba.
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
Sziasztok, Konyhasok
Szia, Emilia
> Igen, minden rétesrészletre szükségem volna.
Akkor most folytatnam a reteskeszites fortelyaival.
Sutni forro sutoben kell. Hetes fokozatu gazsutom van, kb. 4-5-os
fokozaton sutom.
Ezen a fokozaton addig kell sutni, amig szep " piros " lesz. Hamar
megsul, kb. tiz perc.
Mivel a retesteszta nagyon vekony es a toltelek is kesz, ezert nem
kell sokaig sutni.
Meggyes retes
Az asztalra, amin nyujtjuk a retest, arra egy olyan abroszt rakunk,
amit nem sajnalunk, hogy esetleg olajos lesz. Meghintjuk egy kis
liszttel es ezen nyujtjuk a retest.
Eloszor a ket kezfejunkre tesszuk a tesztat es igy nyujtjuk kicsit,
azutan tesszuk az asztalra es ott folytatjuk.
Ha sikerult kinyujtani a retestesztat, akkor eloszor is leszedjuk a
szelet.Egy helyen megbontjuk a lecsungo teszta szelet es
korbejarva az asztalt, korbeszedjuk a kezunkbe a megvastagodott
teszta szelet. Ezt osszegyurjuk es felhasznalhatjuk ujbol.
Utana varunk egy keveset, mert kicsit szaradni kell a tesztanak.
Ha picit szaradt, akkor megcsopogtetjuk egy keves olajjal.
Megszorjuk zsemlemorzsaval, azutan raszorjuk a kimagozott
meggyet es egy kis levet is, hogy ne legyen szaraz, hanem
kellemes leveses.
(A zsemlemorzsa mennyiseget nem tudom leirni, mert azt csak
tapasztalat utjan lehet csinalni. En eloszor olyan lagyra csinaltam,
hogy csak kanallal lehetett megenni, masodszorra pedig olyan
szaraz, hogy kipotyogott a kezeunkbol. Harmadszorra aztan mar
pont jo lett.)
Az abrosz szelet megfogjuk es mind a negy oldalarol felhajtjuk a
szelet. Ezt a reszt is megkenjuk egy pici olajjal. Most mar csak az
abrosz egyik felet fogjuk meg es ujra hajtunk rajta egyet. Ujbol
olajozas. Ez addig megy, amig teljesen foltekertuk. Utana olajozott
vagy zsirozott tepsibe rakjuk. Ez nagyon nehez muvelet. A tepsi
meretenek megfeleloen szet is vaghatjuk a retest, mert igy
konnyebb lesz beletenni a tepsibe. A tetejet is megkenjuk egy pici
olajjal es betesszuk a sutobe.
Aztan folytathatjuk a kovetkezo adag tesztaval, addig mig az
osszes el nem fogy.
Meg biztosan van, amit nem irtam le, talan, mert nekem
termeszetes, ezert kerlek benneteket, hogy ami nem vilagos, arra
kerdezzetek ra.
Udv, Agota
|