Sziasztok!
Tegnap visszajott a levelem a sorlimit miatt. :o( Nem volt
olyan hosszu, csak a freemail csunyan osszetorte a soraim.
Remelem, most jo lesz.
Szoval Hajni receptjei folytatasban:
Steak
Hozzavalok ket szemelyre:
fel kilo (esetunkben 3 szelet) vastag (min 2-3 cm) marhahus
- par deka szalonna (nem sliced bacon, szalonna)
- negyed fej hagyma (lila, ha van)
- keves vaj (margarin elmegy)
- fuszerek (lasd alabb)
- 6 db kozepes krumpli
- 1000 negyzet inch (nem birtam ellenallni) alufolia
- suto
- turelem
Szoval vegyunk fel kilo marhahust, vastag szeletekben.
Tegyunk ala alufoliat (majd be akarjuk burkolni). Vajazzuk
meg (se tul vastagon, se tul vekonyan). Tegyunk ra
kozepesre vagott hagymat (agglegeny nem aprozza agyon =96
ahhoz lusta). Ebben a pillanatban inditsuk be a sutot,
allitsuk 550 F-re (nadon meleg a gyengebbek kedveert).
Tegyunk mindenfele fuszert a husra. Alapelv: mindent ami
van. Esetleg eper
lekvar kerulendo. Onbizalomhianyban szenvedok szamara: mi
tettunk ra
sot, paprikat, borsot, mustart, taco seasoning mixet (kb.
olyan mint
a vegeta), szojaszoszt. Hagyjuk allni fel percig,
tudniillik fel kell
szeletelni a szalonnat. Boritsuk be szep egyenletesen
szalonnaval.
Sliced bacon intuiciom szerint nem az igazi, nekunk
sikerult igazi
kuruc zsirszalonnat vennunk. Csomagoljuk be az alufoliaba.
Tegyuk be a sutobe (fem alkatreszeket keruljuk --
kiprobaltuk, nagyon meleg). A hat krumplit tegyuk be
szinten alufoliaba (csak ugy magaba), es tegyuk be a sutobe
a hus melle. Kb. 10 perc mulva vegyunk vissza a melegbol
(esetunkben 400 F-re). Menjunk el setalni, ha mukodik a
tuzjelzo (ugyanis a szagoktol, hangoktol marha ehesek
leszunk). A kutyat elozo nap adjuk kolcson. Kb. 30-40 perc
utan kesz a krumpli.
Vegyuk ki, fejenkent egyet-egyet egyunk meg soval es
vajjal, kulonben nem fogjuk kibirni a sutes veget. Tovabbra
is vigyazzunk a kezunkre, mert meleg minden (ezt is
kiprobaltuk). A hust mi 90 percig sutottuk,
es kicsit megegett az alja (amitol nagyon finom lett).
Szerintem ugy 70-80 perc alatt lesz kesz. Vegyuk ki,
csomagoljuk ki a negy
megmaradt (megmaradt?) krumplit (erdemes benne hagyni a
foliaban, mert igy pont a megfelelo hofokra hul ki). Ha
esetleg van, adjunk hozza valami massziv zoldsegsalatat,
mert nagyon megterhelo a hus.
Elvezzuk. A hus nem olyan lesz, mint az igazi amerikai,
kicsit szaraz
az allaga, de NAGYON FINOM! Amerikaiaknak csak akkor
mutassuk
meg/szamoljunk be rola, ha tudjuk, hogy nem masznak falra
tole (red
meat? are you crazy? You damned killer etc.). A foliaban
osszegyult let (i.e. zsirt) erdemes esetleg eltenni,
gondolom kenyerre nagyon finom lesz.
Tojassal sult foszlos husveti kalacs:
-500 g liszt
- 30 g eleszto
- 3.5 dl tej
- 2 tojassarga
- 50 g (por)cukor
- 80 g vaj
- so
- 6 kemeny tojas
A megfuttatott elesztot osszedolgozzuk a liszttel, tejjel,
tojassargakkal, cukorral, vegul az olvasztott vajjal.
Ketszeresere
kelesztjuk, majd 3 reszre osztjuk a tesztat, amikbol
hengereket formazunk. Ezeket kell ugyesen egy kivajazott,
kerek tortaformaba beletenni. A hengerek vegei a forma
belseje fele mutassanak. (Mivel meg akkor is keleszteni
kell, az eltunteti az esetleges szepseghibakat.) S most jon
a 6 tojas az ujrakelesztett tesztaba: a beolajozott s a
keskenyebbik vegen egy picit kiszurt fott tojasokat a
tesztaba nyomkodjuk. Mar csak a tesztat kell megkenni egy
tojassargaval ( a tojasokat nem!!), s be az elomelegitett
sutobe 40-45 percig. (380F ill. 190-200C) Formaban kell
hagyni kihulesig.
Genovai husveti pie:
-300 g liszt
- 0.5 dl olaj
- so
Keves langyos viz hozzaadasaval lagy, rugalmas tesztat
gyurunk, majd fel orat hutoben pihentetjuk.
- 1 kg parolt spenot
- 300 g turo (tehen)
- 100 g reszelt sajt
- 10 tojas
- 50 g vaj,
- hagyma, petrezselyem, so
A vaj felen megfonnyasztjuk a hagymat, arra jon az aprora
vagott spenot. 4-5 percig egyutt fodogeljenek, majd hagyjuk
kihulni oket. Hozzaadjuk a turot, sajtot es 2 egesz tojast.
Kesz a toltelek. A tesztat egy nagyobb s egy kisebb reszre
osztjuk. A nagyobbal kibelelunk egy kerek format, amit
elozoleg kivajaztunk. Erre jon a toltelek. A toltelek
szelebe 8 melyedest nyomkodjunk egy evokanal hataval, s a
melyedesekbe ussuk bele a 8 tojast. Erre hintsuk az
osszevagott petrezselymet, s fedjuk be a maradek tesztaval.
A tetejere ne felejtsetek rakni egy kis tesztabol keszitett
levelet, fonatot, vagy ami eszetekbe jut. 180C-on (360F) 40-
45 perc alatt kesz van. Fontos: az also tesztaval a forma
szelet is ki kell belelni. A teszta tetejet kenjetek meg
tojassargaval.
Karfiol lengyelesen
1 szep fej karfiol
1 ek. ecet
2 kemeny tojas
6 dkg margarin
3 ek. zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
so, orolt bors, csipet szerecsendio
A karfiolt megmossuk, rozsaira szedjuk es leoblitjuk ecetes
vizzel, hogy ne barnuljon meg. Sos vizet forralunk, majd
beletesszuk a karfiolt es lassu tuzon fozzuk, de nem tul
puhara, nehogy szetessen.
Kozben felhevitett margarinban aranysargara piritjuk a
zsemlemorzsat, megmossuk es aprora vagjuk a petrezselymet.
A tojasokat megtisztitjuk, kockara vagjuk, megszorjuk
borssal, csipet szerecsendioval es osszekeverjuk. A megfott
karfiolt leszurjuk, elomelegitett talon gulat rakunk belole
- mintha egesz fej lenne - megszorjuk az apritott tojassal,
morzsaval, petrezselyemmel es izles szerint olvasztott
vajjal vagy tejfollel talaljuk. Konnyu es finom.
Byte,
Krisztina
|