Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 287
Copyright (C) HIX
1999-08-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Gulyas (mind)  10 sor     (cikkei)
2 RE: *** HIX KONYHA *** #286 (mind)  98 sor     (cikkei)
3 Re: gorog fuszer - BAHARI (mind)  7 sor     (cikkei)
4 Re: rozskenyer (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - Gulyas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

-- Szerbusztok konyhasok !

Gulyas leves receptet szeretnek kerni toletek, johet maganba is,
ne terheljuk a csatit.
Elore is koszonom !


Üdv:
            " Zoli "
    ]
+ - RE: *** HIX KONYHA *** #286 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Szombaton a kertben sutottem, szokas szerint megint
> kiserleteztem. Egy szosz, amellyel csikehust illetve padlizsant kentem be
> sutes elott:
> * specialis mertekegyseg nem mericskezo szakacsok szamara: "amennyit
> gondolok" illetve "ahogy epp izlik". Megfeleloje a sacc/kb. :o)
> 
> A becsiek kapucinere tejszinhabbal keszul, de szerintem az olasz az igazi!
> (Az instant valtozatokban eleg keves kozuk van az _igazi_ capuccinohoz :-)
> )
> 
> >Es vannak olyanok is, akik a fennseges, egyedulalloan finom
> >uditot, a coca colat kepesek vorosborral elrontani. En mar attol is
> >fraszt kapok, ha ettermekben citromkarikaval hozzak ki a colat.
> 
> Uj-Zelandon mellesleg egy kellemes etteremben (One Red Dog nevu
> olasz kaja'lda Wellingtonban) a CocaColat egy nagy vizes kancsoba
> kitoltve szerviroztak, amelybe citromkarikak helyett sargadinnye-
> gerezdeket tettek... Mondhatom, erdekes izkombinacio.
> 
> 
> 
> Sziasztok
> 
> Nem regota, kb egy honapja olvasom a konyhat. Nagyon tetszik. 
> Szeretem, hogy sokfele izles es otlet talakozik itt. Eppen ezert lepett
> meg, hogy szoba kerulhet az, hogy valami finom, vagy nem, illetve valamit
> valamivel el lehet rontani. _Itt termeszetesen nem arra gondolok, hogy nem
> magasztalhatnank kedvenc eteleinket, hiszen ez egy elmeny, amirol igenis
> szabad aradozni._
> A minden konyhanak szerintem az a lenyege, hogy valaki valahol
> kiserletezik, mert ugy gondolja, hogy az eredmény esetleg finom lesz.
> De mar nekem is pontositanom kell magam, szoval lesz akinek izleni fog. 
> Es bizony biztosan sokszor van ugy, hogy nem jon be a dolog. De
> szerencsere szuletnek tokeletesnek erzett kompoziciok, mert en
> kompozicionak tartom, amelyeket erdemes megorizni az utokornak. Peldaul a
> _tokeletes, igazi_ capuccino. 
> Ahogy a coca colarol  eredetileg is irtatok, az is hosszu kiseletezes utan
> keszulhetett el, es itt is csak az a lenyeg, hogy egy folyamat eredmenye
> az a cola, amit eppen ismerunk. Higyjetek el, ezt is folyamatosan
> valtoztatjak. Csak amiota en ismerem legalabb ketszer nagymertekben
> valtozott az ize. Szerintem egyre inkább elvesziti jellegzetes izet, egyre
> edesebb lett, ami nekem nem izlik, de van akinek igen. Arrol mar nem is
> beszelek, hogy a vilagon hanyfele izesitessel forgalmazzak a multik altal
> azonos kontosbe bujtatott es megis mas termekeket, attol fuggoen, hogy azt
> eppen hol gyartottak, vagy forgalmazatak.
> 
> Szamomra nem is a multik gondjanak megoldasa a fontos, hanem az, hogy igen
> is kiserletezzunk es adjuk at egymasnak a tapasztalatainkat. Mai eszunkkel
> biztosan nem szivesen szoknank vissza a nyers husra bogyogyo koritessel es
> fumaggal. 
	Osszegezve ugy gondolom, hogy nincsenek befejezett receptek, de
vannak hagyomanyok amelyeket orizhetunk es tovabb is fejleszthetjuk, hiszen
sajat oromunkre tesszuk.

> Fenti soraimat veletlenul se vegyetek kioktatasnak. En is tanulni
> szeretnek toletek es ha olyan kerdes adodik szivesen osztom meg veletek
> tapasztalataimat. 
> 
	Kedves Tucsi, addig is szivesen olvasnam a kenyersutessel
kapcsolatos tapasztalataidat es receptjeidet. Engem is modfelett felhaborit
a malataval szinezett ugymond barna kenyer.



> Ezek a sotetbarna szinu kenyerek mind szinezve vannak. A legnagyobb
> pofatlansag, amikor a kozonseges feher kenyeret barnitjak meg szinezovel
> es
> igy aruljak barna kenyernek. 
> 
> 
> 
>  Marpedig a csaladommal egyutt jobban kedveljuk az igazi barna kenyeret
> ezeknel a felfujt morzsalodo utanzatoknal. 
> 
> ---Lehet, hogy most ellentmondasba keveredtem, de a kiserletezes szerintem
> nem mehet a mindennapi betevo falat rovasara holmi haszonszerzes miatt,
> ráadásul másnapra ezeket a kenyereket es zsomleket meg sem lehet magaban
> enni, pedig nagyanyaink volt hogy egy heten egyszer sutottek csak
> kenyeret. Persze ezt sem sirom vissza.------- 
> 
> Gondolom sokfajta kenyeret ismertek, bevallom en isprobalkoztam mar nehany
> recepttel. Men mondom, hogy mind sikerult. Lehet, hogy az apro fogasokkal
> van a baj, amiket esetleg nem ismerek. 
> 
> Koszi a turelmet az eszmefuttatasomhoz, igerem soha tobbe nem elek vissza
> a turelmetekkel ilyen elmeleti dologban.
> 
> Jo etvagyat kivanok mindenkinek a kendvenc etelehez
> 
> udvozlettel       Yobi
> 
> 
> 
> 
> 
> 
> 
>
+ - Re: gorog fuszer - BAHARI (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 08:31 PM 23/08/99 -0500, Zita wrote:
>A muszakahoz egy kedves Gorogorszagban elo netes baratnom "bahari" nevu
>fuszert irt, de nem tudta, mi is az _magyarul_. Nincs otleted?

Ez a masik konyha listan mar tisztazodott: szekfu"bors

Samuka
+ - Re: rozskenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 08:31 PM 23/08/99 -0500, Tucsi wrote:
>Ugyanilyen atveres a tiszta rozskenyer. Ilyet nem lehet kesziteni. A
>rozslisztbe mindig kell keverni buzalisztet is, kulonben csak csirizt
>kapunk.

Ez igy igaz. Itt, Montrealban, mindig rozskenyeret veszek (ryebread),
mert teljesen olyan, mint egy jo magyar fe'lbarna kenyer. Valahol
olvastam, hogy csak egytizednyi rozslisztet tartalmaz a buzaliszt
mellett.
Ezzel szemben a tiszta buzalisztbol keszult "hungarian bread"
IMHO abszolut pocsek.
Ha jo "feher" kenyeret akarok, az olaszokhoz kell menni...

Samuka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS