Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 194
Copyright (C) HIX
1999-05-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Bodzaudito, kukoricaleves... (mind)  35 sor     (cikkei)
2 Rantott leves (mind)  32 sor     (cikkei)
3 Rebarbara (mind)  40 sor     (cikkei)
4 Tupperware (mind)  15 sor     (cikkei)
5 Horvath Ilona: Szakacskonyv (mind)  4 sor     (cikkei)
6 fozes, parolas (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - Bodzaudito, kukoricaleves... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

Ezeket ugy olvassatok hogy ezek a legkedvencebb kajaim:

1. kukorica leves
- hozzavalok:
  2 ek. olaj/vaj
  1 nagy hagyma
  1-2 sarga husu paprika
  1 kukoricakonzerv
  7,5 dl tyukhusleves (kocka)
  2 dl tejszin
  so, orolt feherbors, chili
- elkeszites:
  1. zsiradekon nehany percig piritjuk a hagymat es a paprikat
  2. hozzaadjuk a kukoricat es a levest, felforraljuk
  3. takarekon tiz percig fozzuk
  4. a tejszin elkeverjuk 1 ek liszttel es besuritjuk vele a levest
  5. a vegen fuszerezzuk

2. bodza udito
- hozzavalok:
  5-6 db tenyernyi bodza
  5 liter viz
  60 dkg cukor
  1 csomag citrompotlo + 1 citrom  (esetleg 2 citrom)
- elkeszites:
  A frissen szedett harmatos viragokat (mosas nelkul) a tobbi 
  hozzavaloval elkeverjuk egy 5 literes edenyben. Csak 24 
  oraig hagyjuk allni, majd leszurjuk. 

Ja, ha valakinek megvan, kuldje el a konyha #191 reszet, 
errol a szamrol sajnos lemaradtam.

Koszi: McMacee
+ - Rantott leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Vica kerdezte a 189-es szamban:

>es volt egy
>ugynevezett tojasleves is, abba is tett, de lehet hogy ezt csurgatott
>levesnek mondjak, mert kulonben a tojas ugy cafatokban volt benne.
>Mindenki kapott egy-egy buggyantott tojast bele es meg is volt az
>egesz ecetezve egy kicsit.
>Fogalmam sincs, hogy ezt hogy kell csinalni.

Sajnos eddig nem sikerult valaszolnom, mert mifelenk mostansag csak nagy
ritkan van aram :-((  de ha nem tevedek akkor a rantott leves receptjet
kerdezed. Ime:

Egy evokanal olajba egy kanal orolt pirospaprikat, es egy kanal lisztet
kell tenni, s ezt nagyon rovid ideig piritani. Vigyazat nagyon hamar
odaeg, s lehet kezdeni elorol! Ezutan felontjuk kb 1,5-2 liter vizzel.
Fel
kanal vegetat rakunk bele, keshegynyi borsot, s izles szerint sot.
Amikor a legjobban forr akkor rakjuk bele a tojast. 3-4 db-ot kell
beletenni. En ugy szoktam, hogy gyorsan kavargatom a levest, s
egyszeruen beleutom. Igy darabosabb lesz, mint ha egy tanyerba habosra
felkevernenk a tojasokat, s ugy ontenenk bele (ebben az esetben is
nagyon kell kavargatni a levest). Ezutan felforaljuk, mar kesz is!
Eves elott lehet izesiteni ecettel, vagy tejfollel, vagy
paradicsomszosszal (nem ketchuppal !!), vagy ezek kombinaciojjaval!

Jo etvagyat!

Udv!
Shancy
+ - Rebarbara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Koszonom mindenkinek a rebarbaras recepteket. Vegul is egy lepenyt probaltam
ki, amit tegnap este megsutottem. Nekem eleg szokatlan az ize, de  finom. A
lanyaimnak nagyon izlett. Talan az a sok cukor riaszt el ettol a sutitol,
amit bele kell tenni.
Itt a  rebarbaralepeny receptje. Jo etvagyat!


Tesztahoz:
35 dkg liszt
25 dkg margarin
fel dl tej
2 dkg eleszto
2 ek cukor
1 tojas
csipet so

Toltelekhez:
1 kg rebarbara
40 dkg cukor
egy keves ciromhej
2 ek zsemlemorzsa



A toltelekhez a megtisztitott es kis kockara vagott rebarbarat 20 dkg
cukorral, a citromhejjal es annyi vizzel fozzuk meg ( csak nehany perc),
amennyi ellepi, majd lecsurgatjuk.
Az elesztot a tejjel es a cukorral felfuttatjuk.
A tesztat osszegyurjuk es ket cipoba osztjuk. Az egyiket kinyujtjuk, majd
kibeleljuk vele a kozepes meretu tepsit. Megszorjuk zsemlemorzsaval es
rateritjuk a tolteleket. A tetejere szorjuk a maradek 20 dkg cukrot (a
rebarbara nagyon savanyu, ezert kell ennyire cukrozni) , egy keves
zsemlemorzsat es befedjuk a masik kinyujtott tesztalappal. A tetejet
megkenjuk tojasfeherjevel, villaval megszurkaljuk es a tesztat a sutoben
szep pirosra sutjuk.


Saci
+ - Tupperware (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Amirol meg mi beszeltunk az a gyurodeszkat helyettesito feltekerheto
> muanyag lap (eleg nagy). Ilyet nem lattal veletlenul "mezei"
valtozatban??? 
> En egyebkent vastag pauszt hasznalok a gyurasra (ez van itthon
> "mellektermekkent" :-)) ), hasznalat utan eldobando ....

Most mar eszembe jutott, mire gondoltatok. Ezt is fel lehet cserelni
barmilyen vastagabb muanyag foliaval. Semmi extra nincs benne, csak az ara.
En siman az asztallapon szoktam gyurni. (muanyga bevonatu, sima) de az
egyik paratom peldaul a lakasfelujitasbol maradt linoleumot hasznalja.
Tokeletesen mukodik.



Tucsi
+ - Horvath Ilona: Szakacskonyv (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

... cimu muvet keresem, lehetoleg ujabb kiadasban.

Buchmuller Norbert

+ - fozes, parolas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha irok / olvasok!

Megprobaltam utananezni a fozes-parolas
kulonfele neveinek.
Szoval a nagyon keves (vagy semmi) folyadekkal
torteno parolast leginkabb dinsztelesnek nevezik.

Az abalas jelentese az, hogy sok vizben minel
alacsonyabb hofokon fozik az etelt. Gondolom,
abalt (abarolt, kovesztett) szalonnat mindenki evett
mar. Masra nem is nagyon hasznaljak, bar szoktak
meg abalni pacalt es kolbaszt is. A posirozas szot
leginkabb a tojasra hasznaljak, en egyebkent lobogo
forro, ecetes vizben szoktam, de nagyon ritkan csinalom.

Biztosan van meg tobbfele szo es ertelmezes, dehat
a lenyeg nem a teminologia hanem az izek...

Egy kerdesem is lenne, a "csoda" holmikkal kapcsolatban:
Magyarorszagon szinten ugynoki rendszerben aruljak a sved
Elektrolux "Assistent" nevu konyhai robotgepet (ez is 50
eves). Van azzal valakinek tapasztalata?

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS