Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 342
Copyright (C) HIX
1999-10-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 turos taska (mind)  54 sor     (cikkei)
2 vargabe'les (mind)  33 sor     (cikkei)
3 indiai etelek (mind)  40 sor     (cikkei)

+ - turos taska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Kedves Kasi nagyon koszonom az indiai konyhaval kapcsolatos infokat!
Kepzeld toled teljesen fuggetlenul :-)) eppen ezen a heten szerdan megyunk
el a Govinda Etterembe, mar 1 hete tervbe vettuk. Kifaggatom oket!
**********
Szia Kinga!
Tobbfele, (edes is, sos is) turoval keszult sutemeny volt mar a kozelmultban
a listan. Turos taskara nem emlekszem, hogy lett volna. Leirom ide.
Tokeletesen megertem, hogy az amerikai sutemenyekrol lesujto velemenyed van.
Egyaltalaban az amerikai felfogas tolunk eleg idegen. (Mindent keszen, vagy
felkeszen instant formatumban megvenni, azutan otthon lehetoleg 5 perc alatt
elkesziteni. Kezdve a kenyerporbol keszitheto kenyertol, a nem tudom
micsodaig.....)

A Turos Taska e'lesztos leveles tesztabol keszul. Mivel a tesztat is el kell
keszitened, eleg hosszadalmas muvelet. :-(. (Ha nem veszed rosszneven ugy
irom le, hogy teljesen kezdokent is elkeszitheto legyen, hiszen aki tobbszor
keszitett mar leveles tesztat, annak termeszetes hogyan kell hajtogatni a
tesztat :-).) Fontos, hogy a leveles tesztanal figyelj arra, hogy CSAK a
tetejet kend be, mert, ha lefolyik az oldalara, akkor nem lesz leveles!
Ilyen bugyuta :-).

Elesztos leveles teszta:
30 dkg vajat nyujtofa segitsegevel eldolgozunk 10 dkg liszttel. Kockat
formalunk belole es hutoszekrenybe tesszuk. 4 dkg elesztot felfuttatunk 2
dkg liszttel, s 1 teaskanal cukorral, 1 dl langyos tejjel. 30 dkg lisztbol 2
tojassargaval, 4 dkg porcukorral, 4 dkg vajjal, 1/2 citrom reszelt hejaval,
kis soval, 1/2 pohar tejjel es a felfuttatott elesztovel lagy tesztat
gyurunk es fakanallal talban jol kidolgozzuk, ameddig a kanaltol es a taltol
elvalik. A tesztat lisztezett deszkan teglalap alakura kinyujtjuk, kozepere
tesszuk a hutoben tartott vajat es a tesztat elobb alulrol felfele, azutan
felulrol lefele, majd jobbrol balra es balrol jobbra hajtogatjuk ugyeljunk
arra, hogy lehetoleg a teszta ne legyen lisztes. Innen kezdve mar csak egy
tesztaval van dolgunk. :-) Ezt a tesztat nyujtofaval elobb laposra utogetjuk
kb. 40 cm hosszu es 25 cm szeles teglalapot nyujtunk belole. A teglalap
egyharmadat rahajtjuk a kozepso harmadra, es erre a harmadik harmadot ugy
hajtjuk ra, hogy a masik kettot teljesen eltakarja. 20 perces pihentetes
utan ugyanolyan teglalapot nyujtunk, es ugyanugy hajtogatjuk, mint eloszor.
Me'g ketszer hajtogatjuk 20-20 perc pihentetessel, az utolso hajtogatas utan
a tesztat lisztezett deszkan letakarva 15 percig pihentetjuk, azutan 5 mm
vastagra kinyujtjuk.

Turos taska:
A kinyujtott tesztat derelyemetszovel 10 cm-es negyzetekre szabjuk, es a
kozepere halmot rakunk a kovetkezo toltelekbol: 6 dkg vajat habosra keverunk
1 tojassargaval es 10 dkg cukorral. Utana elkeverjuk 1/4 kg attort friss,
szaraz tehentuoval, 2 dkg mazsolaval es 2 tojasfeherjebol vert habbal.
Vaniliat es citromhajat nem teszunk bele. Ezutan a kockak 4 sarkat ugy
hajtjuk fel, hogy a kozepen osszeerjenek, tojassal ovatosan megkenjuk, es a
tepsiban megkelesztjuk, majd elomelegitett nagyon forro sutoben megsutjuk.

folytatom a vargabe'lessel!
J. Zsoka
+ - vargabe'les (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok folytatom:

Kovetkezik a Vargabe'les omlos tesztabol:
50 dkg lisztbol 2 tojassal es keves vizzel kemeny tesztat gyurunk. Kinyujtva
ujjnyi sze'les meteltet vagunk belole es sos vizben megfozzuk. (Szelesebb
metelt szarazteszta is teljesen jo.) A kifott meteltet elkeverjuk 3
tojassargabol 2,5 dl tejbol 15 dkg vanilias cukorbol, 1/2 citrom reszelt
hejabol 50 dkg attort tehenturobol 10 dkg olvasztott vajbol es 5 dkg
mazsolabol keszult keverekkel.
Most omlos tesztat keszitunk. 35  dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg vajjal,
beledolgozunk 1 ek-nyi cukrot, csipetnyi sot, 2 tojassargajat es annyi
tejfolt, hogy retesteszta kemenysegu tesztat kapjunk. Tejfol helyett nyers
tejet is lehet hasznalni, de _csak akkor, ha nincs otthon tejfol_, mert a
tejfoltol porhanyosabb lesz a teszta.
Egyik fele't kinyujtva tepsibe helyezzuk, ratesszuk a turos meteltet es
befedjuk az omlos teszta kinyujtott masik felevel. Jol megszurkaljuk, majd
kozepmeleg sutoben szep sargara sutjuk. Me'g forron porcukrot szitalhatunk
ra.

Keszithetunk Turos Lepenyt edesen vagy sos-kaprosan . (En ez utobbit
szeretem
jobban.)
A teszta mindket fajtanal ugyanaz. 30 dkg lisztet, 16 dkg vajat, 2 tojast, 1
dl tejfolben feloldott 1,5 dkg elesztot, 1 ek cukrot es csipetnyi sot
tesztava dolgozunk ossze, es jol kidolgozzuk. Ujjnyi vastagra kinyujtva ugy
nyomkodjuk bele a tepsibe, hogy minden oldalon kis pereme maradjon. Szitan
attort 50 dkg tehenturot osszedolgozunk 6 dkg vajjal, 2 tojassargaval, izles
szerinti cukorral es a 2 tojasfeherjebol vert habbal. Ezt a kevereket
rakenjuk a tesztara, a tetejet megkenjuk tejfollel es forro sutobenszep
pirosra sutjuk. A kapros turoslepeny tolteleke ugyanigy keszul, csak a cukor
helyett izles szerinti sot es 1 csokor finomra vagdalt kaprot teszunk bele.

Sziasztok. Jeszenszky Zsoka
+ - indiai etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eloszor is: Nem tudom, mas is van-e igy, de nekem az
ekezetes betuket "?"-kent jeleniti meg a gep.
Valahogy igy: k?vetkez?
Ugyhogy aki teheti, kerem, ekezet nelkul irjon.

Kedves Zsoka!

En mar vettem asafoetidat (ha jol tudom ez az, amit mas neven
agar-agarnak hivnak). Kivalo suritoanyag, sajnos azonban
- bar keves kell belole - nagyon draga.

Koltozkodes kozben megtalaltam egy regi indiai szakacskonyvemet.
Nem vegetarianus, hanem kifejezetten az etteremben kaphato indiai
etelek leirasat adja (Angliaban vettem).

Ebbol idezek nehany egyszeru joghurtos receptet. A szerzo ehhez
a higabb hazi joghurtot ajanlja (angolul: curd), amit egyebkent nagyon
egyszeruen keszithetunk elofloras joghurtbol es nem-ultrapasztorozott
tejbol.

Uborkas raita:

Egy darab uborkat vekonyan lehamozunk es apro kockakra vagdalunk.
A kockakat elkeverjuk az elozoleg villaval simara vert joghurttal. Izles
szerint soval-borssal izesitjuk, kozvetlenul talalas elott garam masalaval
megszorjuk. Ugyanezt retekkel (lehetoleg jegcsapretek legyen) is
megcsinalhatjuk (mindkettot kiprobaltam, nekunk izlett).

Lassi (joghurtos uditoital)

Ez eredetileg egyfajta savo, de hazilag sokkal egyszerubb a
kovetkezokeppen megcsinalni:
Joghurtot 1:1 aranyban hideg vizzel osszeturmixolunk, borssal
(sos) illetve cukorral (edes valtozat) izesitjuk. Jegbe hutve talaljuk.

Ha valakit erdekel, legkozelebb leirhatom a joghurt (curd)
hazi keszitesenek kiprobalt modjat (mar ha nincsen joghurtkeszitonk,
de anelkul sem nehez).

Udv: Afonya

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS