Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 343
Copyright (C) HIX
1999-10-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 fuszerek (mind)  24 sor     (cikkei)
2 vadkacsa (mind)  6 sor     (cikkei)
3 indiai recept es mas nemzeti etel recept ke're's (mind)  50 sor     (cikkei)
4 indiai etel (mind)  10 sor     (cikkei)
5 Indiai edesseg (mind)  54 sor     (cikkei)

+ - fuszerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Zsoka erdeklodesere jutott eszembe egy nagyon jo konyv, nemreg hoztam ki a
konyvtarbol:

Jill Norman: Fuszerek nagy kepeskonyve (Officina Nova 1994). 

Nagyon klasszul le van irva minden, a fuszerkereskedelem kezdeteitol, az
egyes fuszernovenyek ismertetesen at, a kulonbozo fuszerkeverekekig, es
nehany recept is van benne. Nagyon szep kepekkel van illusztralva, tenyleg
minden informaciot tartalmaz, amire egy kivancsi konyhasnak :-) szuksege
lehet. Sajnos nem tartom valoszinunek, hogy kaphato a boltokban :-(.
(Jovo heten viszem vissza a kelenfoldi SZ.E. konyvtarba, szaladhattok erte
:-) )

A kulfoldieknek:

A konyv eredeti cime: 
Jill Norman: The Complete Book of Spices (a practical guide to spices and
aromatic seeds) Dorling Kindersley Limited, London, 1990. 


sziasztok,
Zita
+ - vadkacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Mindenkinek!

Mit kell csinálni a vadkacsával a nyúzáson, spékelésen és sütésen kívül? Tud
valaki valami igazán finom köretet hozzá (valami nagyon gyümölcsöset)?

ÜDV				Péter
+ - indiai recept es mas nemzeti etel recept ke're's (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: indiai etelek ( 40 sor )
>Idopont: Mon Oct 18 02:24:48 EDT 1999 KONYHA #342
>
>Ha valakit erdekel, legkozelebb leirhatom a joghurt (curd)
>hazi keszitesenek kiprobalt modjat (mar ha nincsen joghurtkeszitonk,
>de anelkul sem nehez).
>
>Koltozkodes kozben megtalaltam egy regi indiai szakacskonyvemet.
>Nem vegetarianus, hanem kifejezetten az etteremben kaphato indiai
>etelek leirasat adja (Angliaban vettem).

Afonya!
Szeretnelek kerni arra, hogy ird le a hazilag keszult yoghurtot, es
ha irnal nehany erdekes receptet a szakacskonyvedbol, ugy hiszem
nagyon erdekes lehet.

>Felado :  [International]
>Temakor: Re: Reteslap az USA-ban ( 31 sor )
>Idopont: Sun Oct 17 01:28:49 EDT 1999 KONYHA #341

Ugyanigy szeretnelek kerni Agi, hogy irj le nekunk to:ro:k receptet, ha
van idod, mert biztosan nagyon szinesitene a palettat. :))

Megegyszer  turos! Szeretnem megirni, hogy krealtam kinomban
egy sos _turotortat_, mivel a baratnom betoltotte a 30. eletevet, es
ki nem allhatja az edesseget, viszont tortat kellett keszitenem.

Vettem egy melyhutott leveles tesztat. Felengedes  utan igyekeztem
kerekre kinyujtani. Olyan nagyra, hogy a tortaformaba teve a tobbletet
vissza tudjam hajtani a toltelekre. A tolteleket pedig az osszes otthon
fellelheto tejtermekbol allitottam ossze. 25 dkg tehenturo, 10 dkg juhturo,
15 dkg reszelt karavan sajt (ez fustolt, zsiros sajt), 25 dkg tejszines
kremsajt, egy mozzarella sajt, 2 egesz tojas, egy kisebb porehagyma
zold fele, karikakra vagva, 1 csomag friss kapor osszevagdalva. Egy
kis soval osszekevertem a sajtfeleket, kiveve a mozzarellat. Ezutan
belekevertem a 2 egesz tojast, es vegul felkarikaztam a tetejere a
mozzarellat. Rahajtottam a leveles tesztat, es ovatosan megkentem
a tetejet tojassal. Elomelegitett sutoben kozepes tuznel megsutottem,
kb. 40 percig sult. Mindossze egyszer nyitottam ki a sutot, hogy a
vege fele egy alufoliaval letakarjam a tetejet, nehogy tul barna legyen.
(Persze a tortaformat is alufoliaval beleltem ki, sutes elott.)

A torta me'g langyosan erkezett meg az unnepelthez, mert nem vettem
ki a tortaformabol, annyira forron csomagoltam be. A hatast megerte a
munkalkodas. Nagyon finom volt. Felvettuk a keszithetok soraba! :-))

Mindenkinek minden jot : Jeszenszky Zsoka
+ - indiai etel (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Afonya!

Abban az indiai szakacskonyvben nem szerepel veletlenul a Vajas csirke
receptje? A Becsi uton levo indiai etteremben ettuk ezt az etelt, foleg a
gyerekek, mert nem csipos. Ez az etel csirkehuskockakbol keszul, suru, sarga
szinu martasban. Miota elkoltoztunk a kornyekrol, nem jartunk ott, de
szivesen elkeszitenem, ha tudnam a receptjet, mert nagyon finom.

Udv.
Aliz
+ - Indiai edesseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

Ha mar ugy benne vagyunk a keleti konyhaban, en sem 
akarok kimaradni. :-)))

Az etel, aminek a receptjet most meg szeretnem osztani veletek,
az egyik legkozismertebb es legegyszerubb (vagy ahogyan
nagymuveltsegu volt metektanarnom mondana: trivialisan
egyszeru) indiai edesseg a HALAVA.
Nem tevesztendo ossze a balkani nepek konyhajabol ismert
halva nevu nyalanksaggal!

Zsoka! Ha azota mar voltal abban az indiai etteremben, az
etelsor vegen biztosan a tanyerodra kerult valamelyik formaja.

Hozzavalok (kb. 4 szemelyre):

- 2 dl buzadara
- 2 dl kristalycukor
- 4 dl viz
- 10 dkg vaj (nemtom' mennyi, csak a tobbit merem egy bogrevel)

Tegyuk fel a vizet a cukorral foni. Kozben egy masik labasban
olvasszuk fel a vajat, es a buzadarat beleontve kezdjuk el szep 
lassan piritani. Ha mar szep aranybarnara pirult, a meg forrasban levo
sziruppal leontjuk, majd gyorsan hatraugrunk a fulsiketito sisterges
kozepette feltoro forro gozok elol. Azonnal fedot dobunk ra es hagyjuk
duzzadni.
Alternativ megoldaskent szolhatunk az anyosunknak is, hogy " Anyuka!
Ontse mar ra azt a vizet a grizre!"
Igy, vagy ugy, de 20-25 perc mulva kesz a halavank. A tapasztalatom az,
hogy elsore nem szokott tokeletesen sikerulni, mivel nincs ket  buzadara,
aminek megegyezne a vizfelvevo kepessege. Nehany kiserlet utan,
a vizmennyiseg varialasaval konnyen meg lehet talalni az optimalis
aranyokat.

Ha eltalaltuk az allagat, nagyszeruen lehet porciozni pl. fagylaltkanallal.

A halavat Indiaban rengeteg variacioban keszitik. tehetunk bele magvakat,
mazsolat, aszalt, vagy friss gyumolcsot is. A magvakat (dio, mogyoro,
mandula, stb.) a buzadarahoz adjuk a piritas elejen, a mazsolat pedig a
vegen. A gyumolcsoket a szirupba tesszuk.

Ha a grizt csak egeszen vilagos barnara piritjuk, kesar halavat kapunk.

Sajat receptem szerint: 
Sima halavat keszitunk, majd kis sutemenyes formakba toltjuk es
tanyerra boritjuk. A formazott halavat jo vastagon bekenjuk hazi
lekvarral es friss, vagy konzerv gyumolccsel diszitjuk.

Jo etvagyat!

KASI


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS