Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 274
Copyright (C) HIX
1999-08-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kozak sapka+egyszeru suti+sajtos rud (mind)  63 sor     (cikkei)
2 Kekszes suti cukor nelkul (mind)  9 sor     (cikkei)
3 francia, korzikai etelek (mind)  136 sor     (cikkei)

+ - kozak sapka+egyszeru suti+sajtos rud (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyha!

Bocs a feladvanyert, nem tudom mi tortenik ezekkel a 
levelekkel. Probalom ujra:

Kozak sapka

8db tojassargajat 40 dkg porcukorral habosra kevered, majd 
hozzaadsz 2 ek kakaot, 1 csomag sutoport + 25 dkg lisztet, 
es a tojasok felvert habjat. Zsirozott tepsiben kell sutni 
kb 30 percig. Pogacsaszaggatoval kiszaggatod, felbevagod 
majd fozott kremmel (nalunk a vanillia a nyero) toltod, 
kokuszban meghempergeted, es vegul csokival leontod a 
tetejet. Nagyon finom, es hamar elfogy.


Egyszeru suti

6 evokanal liszt ( a legkozonsegesebb)
1 dkg sutopor ( ~1/2 evokanal )
6 e.k. cukor
3 egesz tojas
6 e.k. etolaj

Az egeszet a leirtak sorrendjeben keverd ossze alaposan 
(kb. 2 perc) es kivajazott, lisztezett (a tovabbiaknak 
megfelelo) formaban 350-400 fokon (F) 15-20 perc alatt susd 
meg ( tuprobaig ). Ha kor alakura sutod, akkor gyumolcs 
vagy fagyi vagy barmilyen kremmel a tetejen tortat 
kaphatsz. Ha teglalapot sutsz, akkor felszeleteles utan pl. 
fozott csokiban es kokuszreszelekben megforgatva nagyon 
finom edesseg az eredmeny. De ha felbevagod a lapot es 
megkened lekvarral es leontod (keseru) csokival, az is 
finom lesz. Tetszes szerint tovabb varialhato es nem kell 
izgulni, hogy hajlando-e a piskota felemelkedni.

Sajtos rud

2 dl tejfol 
2 dkg eleszto 
2 kaveskanal so
50 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojas
15 dkg reszelt sajt (trappista,edami vagy ementali)

A tejfolbe bele rakjuk az elesztot es a sot. Osszekeverjuk. 
Egy talban a lisztet es a margarint szet morzsolgatjuk 
egyenletesen. Ha kesz beleontjuk a tojast es a tejfolt. Ezt 
mind jol osszegyurjuk. Legutoljara beleszorunk egy marek 
reszelt sajtot. Es igy is megegyszer atgyurjuk. 3 cipora 
osztjuk es betesszuk a hutobe legalabb felnapra. Masnap 
ciponkent ujnyi vastagsagura nyujtjuk es raszorjuk a 
maradek reszeltsajtot. Utana meg ketszer atnyujtjuk a 
sodrofaval, hogy a sajt beleragadjon a tesztaba. 
Derelyevagoval kis rudakat keszitunk kb ujnyi 
hosszusaguakat. Ezeket sima tepsibe rakosgatjuk es jo 
kozepes langon arany szinure sutjuk.

Azt hiszem Hajninak receptjei voltak, nem rejtvenyei...

Byte,
Krisztina
+ - Kekszes suti cukor nelkul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Cukor nem kell a sutidbe? Vagy eleve cukrozott instant
	>kakaoporbol kell csinalni?
	>Gabi

En cukor nelkul csinalom, mert a haztartasi keksz magaban is eleg edes. 
Megbolondithato meg egy kis rummal, vagy mazsolaval, vagy mindkettovel...
:-) 

Mariann
+ - francia, korzikai etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok

Mar jo regota nem jelentkeztem, de ebben a nagy melegben nem igen
foglalkozom a konyhaval.
Most voltam Korzikan, es igy nehany eredeti korzikai recepttel es
nehany a Kontinensrol valo recepttel szeretnelek Benneteket
megismertetni.
Az alabbi eteleket francia baratnom keszitette el, mindegyik nagyon
finom.

Blanquette de vean     /korzikai recept; borjuhusbol keszul/

400 gr borjuhus kockakra vagva /kb 2x2cm/ fozesre jo borjuhust vegyunk
1 husleveskocka
olaj
2hagyma aprora vagva
so, bors
szerecsendio
2dl creme fraiche   /zsiros tejfol, Mo-on tejfolbe tegyunk tejszint
meg/
2-3 nagyobb gombafej aprora vagva
kis petrezselyem

A kockara vagott husdarabokat tegyuk bele hideg vizbe, majd forraljuk
fel, tegyuk bele a husleveskockat,  az aprora vagott
hagymat,fuszerezzuk szerecsendioval, esetleg sozzuk meg meg,
borsozzuk, egy oran keresztul fozzuk.
1 ora fozes utan vegyuk ki a hust, a let szurjuk le.
Egy nagyobb labosban olajon dinszteljunk egy kis hagymat meg, tegyuk
ra a huskockakat, a leszurt let, 2-3 gombafejet aprora vagva, a creme
fraichet, keves petrezselymet, kis lisztet, es fozzuk az egeszet
ossze.

Csigatesztaval lehet talalni, vagy egyeb meztelen tesztaval, esetleg
fott krumplival.
----------------------------------

Baranylapocka sutve  /korzikai recept/

baranylapocka egyben
fokhagyma
provancei fuszerkeverek
so, bors, tujalevel-kb 1cm-es-Romarin-nak hivjak franciaul, ha nem
tuja lenne javitsatok ki
olivaolaj

Egy tuzallo talba /cserep ami belul zomancozott/ szorjuk bele az
egeszen aprora szetnyomott fokhagymadarabokat, nemi provancei
fuszerkevereket.
tegyuk erre ra a hust, melyet elozoleg beborsoztunk, besoztunk, es
bekentunk olivaolajjal. A husra tegyuk ra a Romarint.
Eloszor folia alatt sussuk, majd a vegen sussuk pirosra.
> ------------------------------------------------------------------


Soufflet     a kontinensrol valo francia recept

1 doboz tonhalkonzerv natur leben, tehat nem olajban
4 nagyobb tojas
100 gr reszelt emmentali sajt
20 cl tejszin
so, bors, szerecsendio,

Verjuk fel a tojasokat, tegyuk bele a reszelt sajtot, az apro
darabokra vagott tonhalat, a tejszint, a fuszereket, keverjuk jol
ossze.
Kicsi formakba ontsuk a masszat, es 200 fokon fel orat sussuk.
A franciak salatalevelre boritva fogyasztjak.
A formak kb 4-5 cm melyek, es kb 6-7 cm atmerojuek.
> --------------------------------------------------------

Quische Lorraine     /francia recept a kontinensrol/

A tesztahoz
250 gr liszt
120 gr vaj
1 tojassargaja
so, viz

Mindezeket gyurjuk oszze, es nyujtsuk ki koralakura, fel cm vastagra,
a tesztat tegyuk bele egy formaba, aminek a szele kb 2-3 cm magas, es
mintegy 25 cm atmeroju.

A toltelekhez
aprora vagott sonka kb 20 dkg
1 tojasfeherje
2 egesz tojas
3 evokanal liszt
so, bors, szerecsendio
15 dkg reszelt sajt
30 cl tejszin

A sonkat kicsit sussuk, de ne egeszen sussuk meg.
Legjobb az olasz sonka erre a celra, tehat a pacolt, nem a fozott.
Verjuk fel a 2 tojast az egy plusz feherjevel, tegyuk bele a lisztet,
a sonkat, a fuszereket,.
a tejszint.Ezt az egesz masszat simitsuk ra a tesztara
Az egesznek a tetejere szorjuk a sajtot.
Elomelegitett sutoben sussuk 200 fokon kb 3/4 orat.
Nem szabad kinyitni az elejen, mert akkor osszelapul.

> ------------------------------------------------------------------

Flambirozott haldarabok tejszines martasban  /francia recept a
kontinensrol/

20 dkg tengeri halfile szemelyenkent   /olyan halfilet vegyunk, ami
eleg kemeny marad fozes utan is/
olivaolaj
1 dl rum+whisky a flambirozashoz
1 hagyma aprora vagva
2 gerezd fokhagyma aprora vagva
1 fel doboz paradicsompure
1 dl feherbor
so, bors
creme fraiche
kemenyito, vagy liszt a vegen.

A haldarabokat sussuk meg egy kis olivaolajon, majd flambirozzuk a
rum+whisky keverekevel.
Vegyuk ki a halakat.
Tegyuk abba a serpenyobe, illetve labosba amiben a hal sult bele az
aprora vagott hagymat, fokhagymat, a paradicsompuret, a feherbort, a
sot, a borsot, majd a halat.
Es a vegen a creme fraichet, es fozzuk az egeszet egyutt meg egy
kicsit.
Amennyiben tul folyekony lenne, kemenyitovel surithetjuk.
Lehet kapni olyat, amit egyszeruen csak beleszorunk a martasba.
Igy meg egyet rottyanjon, es kesz is van.
> ---------------------------------------------------------------------
Ezen kivul ettem meg fekete kagylot, rakot, de ezeknek nem irom le a
receptjet.
A csigat nem kostoltam meg, mert mar ranezesre rosszul lettem tole.

Udv mindenkinek
Vica Grazbol

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS