> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> Temakor: kenyersutogep - wok ( 13 sor )
> 2. Most vettem egy wokot. Erdekelnenek konnyen keszitheto kinai
> receptek, kulonosen csirke es marha.
> Varom a recepteket
Szia tucsi,
minthogy eddig senki nem jelentkezett, remelem nem baj hogy ilyen keson
reagalok. A hiba a keszulekemben azaz a PC-ben volt.
Nomost a "konnyen keszitheto" a wok eseteben relativ dolog. Altalaban
ugy keszul benne az etel, hogy elore fel kell apritani falatnyi
darabokra minden hozzavalot, aztan az olajat a wokban felforrositani es
eloszor a hust, azutan a zoldseget megsutni. Maga a sutes csak par perc,
az egesz wok-historia tuzeloanyag megtakaritasa celjabol fejlodott ki.
A hozzavalok rendszerint valamilyen hus, hozza tobbfele zoldseg,
szojaszosz, lehetoleg friss gyomber, klf. fuszerek, a korites parolt
rizs.
Akkor most itt van ket pelda:
Csirkehus csiraval
---------------------------
Hozzavalok:
2 csirkemell a 20 dkg
2 cikk fokhagyma, felapritva
2-3 cm gyombergyoker, felapritva
10 ml szezamolaj (szukseg eseten megteszi a rendes is)
20 ml szojaszosz
1 kis hagyma, felapritva
20 ml napraforgoolaj (vagy egyeb semleges izu olaj)
1 repa
1 koteg zoldhagyma
1 piros husos paprika
80 g gomba (sampion, esetleg egy tasak szaritott shiitake, ha ez letezik
MO-n)
50 g csira (ez eredetileg mungobab, de lehet szojacsira is, vagy egyeb,
esetleg kaphato uvegben elteve?)
1 koteg kis piros retek
1 citrom leve
A kicsontolt csirkemellet 2 cm szeles csikokra vagjuk, szezamolajjal,
szojaszosz felevel, fokhagymaval, a gyomber kb. felevel osszekeverjuk es
legalabb 1 oraig hideg helyen allni hagyjuk.
A zoldseget es a gombat megpucoljuk es vekony csikokra vagjuk.
A hust a wokban forro napraforgoolajban 3 percig kavargatva sutjuk,
kivesszuk.
Ujra keves olajat felforrositunk, a zoldseget es a gombat rovid ideig
(3-4 perc) megsutjuk, a maradek gyomberrel es szojaszosszal izesitjuk. A
hust hozzaadjuk es osszekeverjuk, 1 percig sutjuk.
Utoljara hozzaadjuk a csirat, 1 percig dinszteljuk, citromlevel es soval
izesitjuk. Vigyazat, a szojaszosz maga sos, feltetlenul kostoljuk meg
sozas elott!
Hozza egyszeru parolt rizs, luxusvaltozatban Basmati, azaz illatos rizs.
Azsiai marhahusserpenyo
-------------------------------------
Hozzavalok:
20 g szaritott Mu-err gomba (ez az a majdnem fekete, lapos-hullamos
kinai gomba)
2 evokanal szojaszosz
2 evokanal riszbor (helyette lehet sherry, rizsecet, vegso szuksegben
kiserletkeppen almale)
2 evokanal lehetoleg barna (nyers) cukor
1 teaskanal koriandermag
1/2 teaskanal (vagy izles szerint) Sambal Oelek (ez az a piros csipos
paszta)
50 dkg marhahus (comb)
1 evokanal olaj
5 kicsi repa (lehetoleg nem a regi rancos, hanem a friss, amit a
zoldjevel egyutt kotegben arulnak)
1 porehagyma
1 uveg eltett kicsi kukorica
A gombat 1 l fovo vizzel leontjuk, 2 oraig allni hagyjuk (a gombak
szinte oriasira tudnak duzzadni!). A repat es a poret (a zold reszet
nem, csak a vilagos zold kb. 2-3 cm-re a feher folott!) vekony karikakra
vagjuk, a gombat feldaraboljuk.
A szojaszoszt osszekeverjuk a rizsborral, cukorral, osszetort
koriandermaggal es a Sambal Oelek-el.
A hust vekony csikokra vagjuk es 1/2 oraig a szoszban allni hagyjuk.
Azutan kivesszuk es a forro olajban 4 percig kavarva megsutjuk.
A szoszt a zoldseggel es a gombaval egyutt hozzaadjuk, az egeszet
kavargatva 3 percig dinszteljuk.
Melle - ha van - kinai rizslaskat (az az egesz vekony, atlatszo) adunk,
ha nincs, rizset.
Es most meg egy biztatas azoknak, akiknek nincs wok de megis idaig
elolvastak a recepteket: ezt az egeszet lehet kesziteni tepsiben is,
olyanban aminek az oldala magasabb. En is ezt teszem, egy wok nem ferne
sehova a konyhamba, foleg nem arra a par alkalomra :-)
Jo etvagyat!
Udv
Emilia, Stuttgart
|