Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 175
Copyright (C) HIX
1999-04-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: wok (mind)  107 sor     (cikkei)
2 tojasfeherje (mind)  27 sor     (cikkei)
3 Zoldseges paella... (mind)  25 sor     (cikkei)
4 Knedli (mind)  16 sor     (cikkei)
5 koszonom (mind)  13 sor     (cikkei)

+ - Re: wok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: kenyersutogep - wok ( 13 sor )

> 2. Most vettem egy wokot. Erdekelnenek konnyen keszitheto kinai
> receptek, kulonosen csirke es marha.

> Varom a recepteket

Szia tucsi,

minthogy eddig senki nem jelentkezett, remelem nem baj hogy ilyen keson
reagalok. A hiba a keszulekemben azaz a PC-ben volt.

Nomost a "konnyen keszitheto" a wok eseteben relativ dolog. Altalaban
ugy keszul benne az etel, hogy elore fel kell apritani falatnyi
darabokra minden hozzavalot, aztan az olajat a wokban felforrositani es
eloszor a hust, azutan a zoldseget megsutni. Maga a sutes csak par perc,
az egesz wok-historia tuzeloanyag megtakaritasa celjabol fejlodott ki.

A hozzavalok rendszerint valamilyen hus, hozza tobbfele zoldseg,
szojaszosz, lehetoleg friss gyomber, klf. fuszerek, a korites parolt
rizs.

Akkor most itt van ket pelda:

Csirkehus csiraval
---------------------------

Hozzavalok:

2 csirkemell a 20 dkg
2 cikk fokhagyma, felapritva
2-3 cm gyombergyoker, felapritva
10 ml szezamolaj (szukseg eseten megteszi a rendes is)
20 ml szojaszosz
1 kis hagyma, felapritva
20 ml napraforgoolaj (vagy egyeb semleges izu olaj)
1 repa
1 koteg zoldhagyma
1 piros husos paprika
80 g gomba (sampion, esetleg egy tasak szaritott shiitake, ha ez letezik
MO-n)
50 g csira (ez eredetileg mungobab, de lehet szojacsira is, vagy egyeb,
esetleg kaphato uvegben elteve?)
1 koteg kis piros retek
1 citrom leve

A kicsontolt csirkemellet 2 cm szeles csikokra vagjuk, szezamolajjal,
szojaszosz felevel, fokhagymaval, a gyomber kb. felevel osszekeverjuk es
legalabb 1 oraig hideg helyen allni hagyjuk.
A zoldseget es a gombat megpucoljuk es vekony csikokra vagjuk.

A hust a wokban forro napraforgoolajban 3 percig kavargatva sutjuk,
kivesszuk.
Ujra keves olajat felforrositunk, a zoldseget es a gombat rovid ideig
(3-4 perc) megsutjuk, a maradek gyomberrel es szojaszosszal izesitjuk. A
hust hozzaadjuk es osszekeverjuk, 1 percig sutjuk.
Utoljara hozzaadjuk a csirat, 1 percig dinszteljuk, citromlevel es soval
izesitjuk. Vigyazat, a szojaszosz maga sos, feltetlenul kostoljuk meg
sozas elott!

Hozza egyszeru parolt rizs, luxusvaltozatban Basmati, azaz illatos rizs.

Azsiai marhahusserpenyo
-------------------------------------

Hozzavalok:
20 g szaritott Mu-err gomba (ez az a majdnem fekete, lapos-hullamos
kinai gomba)
2 evokanal szojaszosz
2 evokanal riszbor (helyette lehet sherry, rizsecet, vegso szuksegben
kiserletkeppen almale)
2 evokanal lehetoleg barna (nyers) cukor
1 teaskanal koriandermag
1/2 teaskanal (vagy izles szerint) Sambal Oelek (ez az a piros csipos
paszta)
50 dkg marhahus (comb)
1 evokanal olaj
5 kicsi repa (lehetoleg nem a regi rancos, hanem a friss, amit a
zoldjevel egyutt kotegben arulnak)
1 porehagyma
1 uveg eltett kicsi kukorica

A gombat 1 l fovo vizzel leontjuk, 2 oraig allni hagyjuk (a gombak
szinte oriasira tudnak duzzadni!). A repat es a poret (a zold reszet
nem, csak a vilagos zold kb. 2-3 cm-re a feher folott!) vekony karikakra
vagjuk, a gombat feldaraboljuk.
A szojaszoszt osszekeverjuk a rizsborral, cukorral, osszetort
koriandermaggal es a Sambal Oelek-el.
A hust vekony csikokra vagjuk es 1/2 oraig a szoszban allni hagyjuk.
Azutan kivesszuk es a forro olajban 4 percig kavarva megsutjuk.
A szoszt a zoldseggel es a gombaval egyutt hozzaadjuk, az egeszet
kavargatva 3 percig dinszteljuk.

Melle - ha van - kinai rizslaskat (az az egesz vekony, atlatszo) adunk,
ha nincs, rizset.


Es most meg egy biztatas azoknak, akiknek nincs wok de megis idaig
elolvastak a recepteket: ezt az egeszet lehet kesziteni tepsiben is,
olyanban aminek az oldala magasabb. En is ezt teszem, egy wok nem ferne
sehova a konyhamba, foleg nem arra a par alkalomra :-)

Jo etvagyat!
Udv
Emilia, Stuttgart
+ - tojasfeherje (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nekem is maradt három és ma sütöttem egy:
ezüstsüti

10 dkg vaj/margarin
2 dl kristálycukor
1 dl tej, tejszin vagy vegyesen
3,5 dl liszt
1 kk sütöpor
fél citrom reszelt héje VAGY 1 kk vaniliáscukor  
3 tojásfehérje, vagy ha kicsik voltak a tojások 4.
A szoba(konyha)hömérséklatü vajat habosra keverni a cukorral, belekeverni a 
tejet (tejszínt) és azzal is tovább keverni (könnyebb el-habverövel). Belekever
ni 
a liszt/sütöpor/vaniliáscukrot végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket.
Nekem még van tavalyról piros és fekete ribizli és egy jó marékkal azt is belek
evertem. Jót tett neki, meg jól is néz ki.
1 ˝ l-s kivajazott és zsemlemorzsával kiszórt formában kb 40 percig 175 fokon s
ütni.
Ötlet: a formát zsemlemorzsa helyett darált mogyoróval vagy kókuszreszelékkel l
ehet kiszórni.

sok sikert
Agnes

PS: hiányzik a Csavajda úr válogatása! Vége a receptkönyvnek?
A húsvéti bárány darált hússal töltve nagyon finom volt, de én nem föztem fazék
ben hanem foliában "föztem" a sütöben. Köszi a recepte(ke)t.
+ - Zoldseges paella... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !
Hozzavalok:
2 kis fej hagyma
1 ek. olaj
10 dkg barna rizs
3 dl csirkehusleves (leveskockabol)
10 dkg gomba
4 sargarepa
2 kis zoldpaprika
safrany
so
bors
petrezselyem.
A finomra vagott hagymat 1 tk. olajban es 1 ek. vizben 
megparoljuk, hozzaadjuk a rizst es raontjuk a levest. Safrannyal 
fuszerezzuk es fedo alatt, kis langon kb. 15 percig paroljuk. 
Kozben a maradek olajban megpiritjuk a feldarabolt zoldsegeket,
keves vizet ontunk ala, soval, borssal fuszerezzuk es felpuhara
paroljuk. Amikor a rizs es a zoldsegek is megpuhultak, osszeke-
verjuk es finomra vagott petrezselyemmel megszorva talaljuk.
(ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
U.i.: Kedves Matuska Klara ! Lecci jelentkezz. A leveled elszallt
a cimeddel egyutt !  :(
+ - Knedli (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Major Frigyes
Autoalkatresz - autofelszereles
Nepmuveszet - ajandek

Sziasztok konyhaguruk.

Legyetek szivesek elmondani a knedli keszitesenek modjat. A gozoleses
technologia erdekelne. Imadom. Utoljara Donovaryn ettem. A sztrapacskat is
csipem :-))){

Udvozlettel: Frigyes

Budapest. 1014.    Tel: 214-39-50
   Uri u. 24.            A - MajorKa Bt.


+ - koszonom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
(Regen irtam, sajnos ritkan jutok a gephez)
Koszonom az otleteket es az elektronikus egyutterzest 
a valogatos gyerekekkel kapcsolatban. Probalkozom tovabb
hatha idovel egy-egy normalis etelt is megesznek...

Kuldok egy roppant egyszeru edesseg receptet, szerintem lenyugozo!!!

20dkg mazsolát
20dkg mogyorót egyutt le kell daralni apro luku husdaralon es gombocokat 
formalni beloluk. (dioval is jo)  Imadom!!

Sziasztok: Vik

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS