Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 387
Copyright (C) HIX
1999-12-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 szaloncukor (mind)  10 sor     (cikkei)
2 fondue (mind)  26 sor     (cikkei)
3 Mondamin fixalo (mind)  15 sor     (cikkei)
4 Turmixgep (mind)  9 sor     (cikkei)
5 Mondamin (mind)  25 sor     (cikkei)
6 Re: Mondamin (mind)  10 sor     (cikkei)
7 Magyar paprikas etelcsalad. (mind)  82 sor     (cikkei)

+ - szaloncukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Lattatok mar az uzletekben (Mo.) Uj szaloncukor: konyakosmeggy van benne
:o))))))))))))))
Egyszeru aranyszinu papir, rovidebb es tomzsibb. Rogton vettem egy
dobozzal. A fel kilo a Tescoban 900 Ft. Nem olcso, de a balhe kedveer
megeri. Remelem sikerul legalabb ket szemet felraknom a fara... :o)))ű


Tucsi
+ - fondue (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 irta (11.26-an)

>Nagyon szeretjuk a sajtfondue-t
>is, aminek szamos receptje van, ha valakit erdekel leirhatom a
>specialitasomat (nagyon finom!)

Monika, repesve varom! :-) 
Nalunk mar evek ota fondue van Karacsony este, igy nem kell egesz delutan a
konyhaban allnom. A gyerekek inkabb a husfonduet szeretik, mi - felnottek -
meg a sajtot (pontosabban mindkettot ;-) ). Milyen sajt(ok)bol csinalod?
Egyszer Svajcbol kaptam speci fondue sajtkevereket, azt hiszem geyerzer
volt benne, meg emmentali, meg me'g valami. Sajnos a fondue fuszerkeverekem
is elfogyott :-(( Es meg jobban sajnalom, hogy a kozeljovoben nem is megyek
Svajcba... 
Tudom, hogy most mar szinte mindenfele sajtot lehet itthon is kapni, csak
ne kellene ranezni az arcedulara :-((((( 
Szoval: milyen sajt a legjobb hozza?? 
Fuszerezni feherborssal, szerecsendioval es termeszetesen fokhagymaval
szoktam. Kell meg bele valami mas is? A bor jellege fontos, vagy eleg, hogy
szaraz feherbor legyen? Na azt hiszem egyelore nincs tobb kerdesem :-).


Aki husfonduehez valo martasokat tud, az se kimeljen :-) 

koszi,
Zita
+ - Mondamin fixalo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Zsoka kerdezte:
>Mi az a Mondamin fixalo? Tenyleg meg eddig nem hallottam!

Szerintem instant rantas ill. habaras :-) Csak bele kell szorni a
besuriteni kivant szoszba/fozelekbe, stb. es  kesz. Nem csomosodik, nem
kell kulon edenyt piszkolni a liszt piritasaval. Es plusz zsiradek sem kell
hozza. 
Most lattam, hogy a Knorr-nak is van ilyen Etelsurito nevu pora. Ez biztos
ugyanaz, csak mas markanev. 



Zita
+ - Turmixgep (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok !

Tud valaki segiteni nekem zoldseg-gyumolcs turmix receptekkel.
Vettem az asszonynak egy turmixgepet, de kimerult a tudomanyom
a banan, narancs turmixolasaban. - ami persze nagyon finom.

A valaszokat ha lehet magamban is.
Elore is koszi. Imre.

+ - Mondamin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Kerem a francia sajtlevest ( 29 sor )
> Idopont: Wed Dec  1 11:30:15 EST 1999 KONYHA #386
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Udv Mindenkinek!
> Szia Misi!
> Egy kerdesem lenne hozzad, olyan vagyok, mint a teknosbeka
> kicsit lassan jutottam el a problemahoz.
> Mi az a Mondamin fixalo? Tenyleg meg eddig nem hallottam!

Zsoka!
"Mondamin Fix-Sossenbinder"-rol van szo. Magyarul szosz suritonek, vagy
szosz kotonek lehetne mondani. Griz szeru iztelen por, ami forro folyadekhoz, 
vagy zsiradekhoz adhato anelkul, hogy csomos lenne.
Ket valtozata van, vilagos ill. sotet szoszokhoz valo.
De nem csak szoszokhoz hasznalhato, hanem pl. frikasszekhoz, vagy levesekhez
is. (karfiol leves)
Szerintem otthon is lehet kapni, ha nem akkor ez az egyetlen nemet aru, ami
Mo.-on nem kaphato.:-)))

Mindenkinek jo etvagyat kivan:
                                            Misi
+ - Re: Mondamin (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsoka!

> Mi az a Mondamin fixalo? Tenyleg meg eddig nem hallottam!

Magyaran kemenyito, asszem kukoricakemenyitobol csinaljak, habarasra
valo. Elonye hogy (allitolag) nem csomosodik. Vehetsz helyette
krumplilisztet, szukseg eseten normal lisztet.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Magyar paprikas etelcsalad. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Germany]
> Temakor: Par szo a gulyasrol ( 74 sor )

>napfeny, fust, pacsni csontos labszar, sziv koszorustol maj
sertescsulok hagyma,
> feher es sargarepa Fustolt szalonnat kalocsai paprika soval, borssal,
fokhagymat,
>olaszrizlinggel zoldpaprikat burgonyat Csipetket Csipos paprika,

Ez asszem 21 fele hozzavalo. Nincs a vilagon olyan gulyas[ember] aki
ennyit vacakolna vele.

Misikem!
Becsszo szeretlek. :-)
De a gulyast meg jobban szeretem! :-)))
Egyszer mar provokaltam egy vitat itt a gulyasrol-porkoltrol, de mivel
kerdeztek ezt a receptet, nyilvan vannak, akik azt nem olvastak. Ezert
irto roviden megismetlem. Azt, ahogyan a gulyasok fozik evszazadok ota.
Kiprobaltam, tegyek meg az olvasok is. Nem reagalnek, ha nem irtad
volna:

>Ha valami hianyzik, inkabb neki se fogjunk, hacsak nem
>akarunk szegyenszemre csak valami pancsot csinalni.

No hat akkor itt a "pancs" receptje. [a szegyent vissszautasitom:-)]

Hozzavalok: Marhalabszar, krumpli, hagyma, so, pirospaprika, viz. Semmi
tobb.
Elkeszites: mindent bele egy labasba a krumplin kivul, es forralni
mig a hus puha nem lesz. Utana tovabbforralni a krumplival, mig az is
megpuhul. Vege elott ot perccel tovabbi pirospaprikat bele a szin miatt.

Igy csinalja az erdon-mezon elo magyar, aki nem akar sok mosatlant. [No
meg 21 alkatresszel pancsolni]

Es ha mar itt tartunk, par szo a sokneven levelezo ismerosunk
porkoltjevel kapcsolatban:

>Marhahusbol husleves kockat fekete borsot, komenymagot, kakuufuvet,
paradicsomot,
>zöldpaprikat, vizet hagyma majorannat piros paprikat csipos paprikat

Kimaradt a hal! :-) Anelkul nem porkolt a porkolt. Meg a tobbi tizezer
fuszerfele. :-)

Persze. Tudom. Sok helyen igy keszul a gulyas es a porkolt.
De szamomra ezeknek mindenfele izuk van csak marhaize nincsen.

Tehat az uj olvasok probaljak ki az igazi perkeltet is!

Emigyen:
Fazekba marhalabszar. Alagyujtani, erosen keverni sokaig. Levet ereszt.
Kezdok oreg marhanal egy kicsi vizet tehetnek bele. [fel deci mar
sok!!!!!] Utana bele a hagyma, so, pirospaprika. Felonteni vizzel, mig
eppen megcsillan a viz a felso darabok kozott. Parolni. Vizet az adott
mertekig rendszeresen potolni. Kenyerrel befalni. Utana Villanyi
vorosbor jol csuszik.

Ennek is van am suru eszmeletlen jo szaftja. De az hagymabol, paprikabol
es marhabol van.

Irtam mar, az ujaknak megismetlem. Nem az en talalmanyom. Igy fozik a
neves nepi fozoemberek. Erdei Ferenc: Neprajzi inyesmesterseg konyvebol
tanulhato. Ezek a receptek a magyar nepi kultura nemes elemei. Ezt
vedem, ezert hallatom ezugyben mindig a hangomat. Mert szerte a vilagban
borzalmat foznek ezek helyett, a receptet nyilvan "szakacskonyvekbol
veszik".

Tovabb, ha mar itt tartok: Aldunai Halaszle: ugy, mint a gulyas, csak
krumpli nelkul. Viszont kulon fott "gyufa"tesztat es frissen aprora
vagott hagymat talaljunk melleje. Ponty a foalkoto, ezen kivul keves
Karasz elegendo. Erosen kell forralni fel oraig es negyedoran belul
elfogyasztani! Paprikas: [csirke, sertes, marha, krumpli] Itt
dinsztelnek hagymat, ra paprikat, majd tovabb az ismert uton keves
alkatresszel. Tejfol erre johet, de nem attol lesz paprikas porkolt
helyett. Hanem a zsirban dinsztelt hagymatol!

Konyorgom ne sertodjetek, ne reagaljatok! Mindenki ugy fozi, ahogy
akarja.
De ahanyszor ilyesmit olvasok, mindig meg kell irnom az eredeti
recepteket is. Belso kenyszer. Muszaj.
Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS