Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 303
Copyright (C) HIX
1999-09-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Hungarian Goulash,Konyha archivum (mind)  23 sor     (cikkei)
2 tiramisu (mind)  21 sor     (cikkei)
3 tarolas a hutoben (mind)  34 sor     (cikkei)
4 Rec... (mind)  28 sor     (cikkei)
5 Re: *** HIX KONYHA *** #300 (mind)  107 sor     (cikkei)
6 Kerdesek (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Hungarian Goulash,Konyha archivum (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>A gulyasokrol szolva meg kell emlitsem, hogy az interneten tobb
>receptgyujtemenyben is lattam azt a magat Hungarian Goulash-nak
>nevezo borzadalyt, amihez a hust Coca Colaban kell megfozni. Ennyit
>az izlesekrol.
>
>Norbi
Ez most komoly? Meg a vegen kiderul, hogy oseink nem kumiszt, hanem Coca
Colat ittak ;)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Hix Konyha archivum ( 13 sor )
Latod, hogy van erdeklodes! Csak lassan mozdulnak az emberek!

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>ARANYGALUSKA Tundetol
Ez mar nem recept, hanem novella volt! Nagyon tetszett :)


Topy
+ - tiramisu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Noemi!

Nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy mibol lehetne meg tiramisut kesziteni,
aztan eszembe jutott, hogy a natur vajkremek kozt is van nagyon suru allagu,
es hasonlo izu (vagyis nem savanykas es nem sos), mint a Mascarpone
sajtkrem. Mivel mi redszeres fogyasztoi vagyunk ezeknek a vajkremeknek, ket
felet talaltam is a hutoszekrenyben. Annyira felcsigazott az otlet, hogy
azonnal ki is probaltam, igaz hogy harmadoltam a mennyiseget, hatha nem lesz
jo, de probalkozasomat siker koronazta. Kicsit tobb vanilias cukorral es
citromhejjal izesitettem, hogy ellensulyozzam azt a kis izkulonbseget, igy
aztan szinte a megszolalasig hasonlo volt az ize az eredetihez. (A turonal
sokkal jobb.)
En a Party natur vajkremmel probalkoztam. Volt itthon meg Mizo is, az talan
meg ennyire se volt sos. Meg ennel is van semlegesebb izu vajkrem. Ki kell
probalni nehanyat. Ez meg a kremsajtnal is olcsobb. (110 es 150 Ft kozott
van az ara a 250 g-osnak altalaban).

Jo probalkozast!

Udv.
Aliz
+ - tarolas a hutoben (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Gyakorlo haziasszony letemre sok problemam van a hutoben tarolt
elelmiszerek csomagolasaval, ill. erdekelne, mit hogyan a legjobb tarolni,
hogyan orzi meg legtovabb a frissesseget. 

Itt van pl. a sajt. A legtobb boltban mar eleve folpackban aruljak. Egyszer
regebben azt hallottam, hogy _egyaltalan_ nem szabad a sajtot muanyag
foliaban tartani, mert az a vegyi anyag, amitol puhava valik a polietilen
folia, es a sajtban levo savak (??) vegyi reakcioba lephetnek es ezaltal
nemkivant muanyagszarmazekokat is elfogyasztunk. Fennall-e meg ez a
hipotezis, vagy mar reg tulhaladott?  
Egyebkent sokszor meg is peneszedik a sajt a folia alatt. (Tudom, egyuk meg
gyorsabban... :-)  ) 

A felvagottak miben maradnak a legtovabb frissek? Az allitolag legmentesen
zarodo muanyag dobozok nekem eddig nem jottek be, 2-3 nap utan mar nem volt
ugyanolyan a sonka sem, mint elso nap. A kenomajasok is szerintem kapnak
egy kis 'buket' a muanyag dobozban. (A felreertes elkerulese vegett: nem
hetekig 'rohasztom' benne :-) ) 

A zoldsegekkel van a legkevesebb problemam, az also dobozokban viszonylag
jol elallnak, de neha-neha elokerul egy-ket 'aszalt' repa :-) az aljarol.
Ha meg zacskoban tartom, kinonek a hajszalgyokerei, sot idonkent meg is
peneszedik. 
A multkor valahol azt hallottam, hogy a paradicsomot egyaltalan nem szabad
betenni a hutobe, mert elveszti az aromajat, megpeneszedhet, stb. 
De szobahomersekleten meg megfonnyad.... 


Varom tapasztalataitokat, tanacsaitokat.

Sziasztok,
Zita
+ - Rec... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Téma: Tiroli pite...
  ______________________________________________________________


Hali!
Hozzavalok:
5o dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojas
25 dkg porcukor
1 csom. sutopor
5 g orolt fahej
2 dl tejfol
1-2 ek. rum
2o dkg lekvar
5 dkg vanilias porcukor
so.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzaadjuk a tojast, a 
porcukrot es a sutoport. Rummal es orolt fahejjal izesitjuk, 
csipetnyi sot keverunk bele. Annyi tejfolt ontunk hozza, 
amennyit a teszta felvesz, majd jol osszegyurjuk. Vajjal 
kikent tepsibe rakjuk a kinyujtott tesztat, lekvarral megkenjuk 
es egy keves visszahagyott tesztabol racsokat sodrunk ra. 
Kozepmeleg sutoben megsutjuk, a vegen vanilias porcukorral 
megszorjuk. (ollozas)
              
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #300 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Fozocskezok!

> Felado : Nagy Gabor

Narancsos kacsa/finom es egyszeru/:

A kacsat kivul - belul megsozod, megborsozod, ha szeretitek akkor nemi
majorannaval is megszorhatod es a belsejet kitomod narancsgerezdekkel
es a tetejere sem art jonehany szelet a narancsbol. Egyeb fuszereket is
hasznalhatsz - nem rontja el es ezektol egyenibb lesz.
Minden zsiradek nelkul egy pici vizet alaontve a romai edenyben kb
1 es 1/2 oran keresztul sutod, aztan megkostolod es, ha nem eleg puha
tovabb sutod. Az idotartam varialodik gaz es villanytuzhelyek eseteben,
de mindegyikben alulra helyezett racson es nem tulzottan magas hofokon
kell sutni. Az eredmeny nagyon finom es fott rizzsel kell talalni.
Igen, kisse kinaiasnak tunhet, ami nem csoda, mert ez az un pekingi kacsa
egyik egyszerubb valtozata. Erdemes kiprobalni.

Van egy jo kis goroghus receptem is, ha erdekel - legkozelebb elkuldom.
Ez nem kacsabol keszul, de romai edenyben legjobb.

> Felado :  [Sweden]

Kedves Agi!

>Edit, nem akarok veled vitatkozni a gulyassal (se massal) kapcsolatban, de a
 
>gulyas azert gulyas mert valoszinuleg azoktol szarmazik akik a gulyat, 
vagyis
> a marhacsordat pasztorkodtak.
Ebben teljesen igazad van/ a masnal nem tudom, hogy mire gondolsz/ es 
oseim
kozott ilyenek is akadtak. En is nagyon jol tudom, hogy mi a kulonbseg.
Gyulyaslevesrol volt szo es nem gulyasrol. Valaki megiscsak kitalalta ezt 
is es
a legtobben levest esznek ezen a neven.

>Ezert, szerintem nem lehet disznohusbol kesziteni.
Igazabol nem is, de nagyon sok butitott valtozata van es meg akar 
csirkehusbol
is foznek Mo - on ilyet. Nem irtam volna, ha nem kostoltam volna es 
mindegyik
finom volt, csak ezek szerint ujabb neveket kell rajuk kitalalni. A 
zoldbab is johet.
Tenyleg - leirjuk az itteni gulyaskevereket? Tudod, azt a kukoricasat.

Marhalabszarban, farokban es csontos husiban teljesen egyetertunk.

>Van egy regi sved szakacsk–nyv (ha ismered Edit: Kajsa Warg) ahol az all: 
azt
>vegyed ami van (otthon).
Ot nem ismerem, de a modszert gyakran alkalmazom amiota fozok. Utana
fogok nezni a konyvtarban, mert kivancsiva tettel.

>Mas: –rul–k hogy Csavajda ur visszaj–tt a konyhara, nekem hianyzottak a 
>finomsagai!
Ennek en is orulok es szinten zenesz vagyis udv Csavajda Laszlonak ujbol.

> Felado :  [Hungary]

Kedves Peter!

Semmi, de semmi szandekom nem volt vitat keverni. Leirtam, amit
kostoltam es amiket idonkent fozni is szoktam.

>Hozzajarult az indittatashoz, hogy Te a gulyasodat "klasszikus"-nak 
jellemezted.
OK, gulyaskent nem is az, de en gulyaslevest irtam es arra is gondoltam.
Amire a legtobben azt mondjak nap, mint nap, hogy gulyasleves.

> Az viszont mar komoly vita targya lehet, hogy melyik recept klasszikus.
Igazad van.

>Es gulyasok? :-)
Nehem, inkabb birkasok es csikosok, bar volt igazi hortobagyi gulya is
valaha regen, igaz? A slambucforgatas latom neked is megy.

>Felreteve a viccet, a levelet nem neked irtam, Te csak az apropot adtad. 
>A konyha olvasoi kozott nyilvan nem mindenki hortobagyi.
Hm, akkor ezt akar megtiszteltetesnek is vehetem? En sem vagyok az
es csak bizonyos felmenoimrol szoltam vala. Tudok tobbfele halbol
halaszlet is fozni meg egyeb halas eteleket is, miutan eleg sokaig a Duna
mellett laktam. Igazi "klasszikus" alfoldi etelekrol is targyalhatunk 
anyam
reven es minnel tobbfelet ismerunk annal jobb. Sokkal konnyebb a napi
kajat kitalalni es igy valtozatosabb lehet a fozocske is. A mas nepek 
etelei
szinten elenkitenek es soha nem hasznaltam Horvath Rozit, bocs.

>Erdei Ferencet
Szamomra sem ismeretlen.

>Paprikas krumpliban azert hihetsz. Az jo fel ora alatt elkeszul, nem
>oldodik benne annyi fust.
Azert azt ne vitasd el, hogy tobb kilometeres gyaloglas utan az a fustos
paprikaskrumpli a vilag legfinomabb etele, de persze nemcsak ettol.
Tenyleg jobb fustosen es bogracsban egesz egyszeruen.
 
>"Nem adhatok mast, csak mi lenyegem." [Madach]
En sem es remelem tisztaztuk az esetleges felreerteseket. Fozzunk
inkabb finomakat tovabbra is. Bizonyos etelek eseteben szivesen
egyeztetek veled, ha gondolod.

Udv neked is!

Mar talan ki is csusztam a sorlimitbol, majd ujbol irok es sikeres
fozocsket addig is mindenkinek sziasztok:  Edit
+ - Kerdesek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
A csutortoki vacsora: Sertes Dubarry modra kozmegelegedesre
elkeszult. Prima!
Most ket kerdessel allok elo:
1. Hogyan keszul a svab-galuska?
2. Egy receptkonyvben svabmeteltet ajanlottak
koretnek, de nem irtak le hogyan keszul. Mivel ez egy karacsonyi menuben
szerepel, meg van ido boven, hogy valaki kiokositson!

 Varom a recepteket, lehet maganban is!
                                                                             
       sida

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS