Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 368
Copyright (C) HIX
1999-11-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Vegi etelek (mind)  150 sor     (cikkei)
2 Puliszka, jobb korokben Polenta neven ismeretes. (mind)  86 sor     (cikkei)
3 megjegyzes nelkul (mind)  28 sor     (cikkei)

+ - Re: Vegi etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsoka!

> ========================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: 1999 KONYHA #364 ( 61 sor )

> toled vegetarius recepteket, ugyanis a ferjemnek minden honapban 3
> napon
> keresztul csak novenyi eredetu etelt szabad ennie. (Ez egy speci
> orvosi
> vizsgalat miatt van, hogy ne talaljanak idegen eredetu alvadt vert
> nala.)
> Ilyenkor mindent megprobalok bedobni, hogy valtozatos legyek. :-))

Akkor jojjon par recept :-)

Mediterran zoldseg rozmaringos krumplival
> --------------------------------------------------------

2 adagra:

500 g vegyes zoldseg: paprika, zoldhagyma, cukkini, karfiol
1/2 porehagyma, karikara vagva
1 kis hagyma, hosszaban szeletelve
1 cikk fokhagyma

Fo"zo"le':
25 ml (oliva)olaj
izles es lehetoseg szerint 75 ml feher bor, lehet esetleg almale'vel
helyettesiteni
1 EK citromle
1 agacska kakukkfu
1 baberlevel
1/2 TK koriandermag
par szem bors
1/2 TK mez
1/2 TK so
kapor felapritva

Krumpli:
500 g hajaban fott krumpli
rozmaring (ha friss, egy ag, ha szaritott, kb. 2 TK minimum)
izles es lehetoseg szerint 50 ml feher bor, lehet esetleg almale'vel
helyettesiteni (en egyszer a nevezett murcit ontottem ra mert nem volt
mas)
4 EK (oliva)olaj
so, bors

A fozolehez az osszes hozzavalot osszedobjuk, felfozzuk. A zoldseget
megtisztitjuk, feldaraboljuk es a leben par percig fozzuk, ugy hogy
legyen meg "harapasa" (al dente).

Krumpli:
A sutot 220 fokra elomelegitjuk. Egy tuzallo edenyt megolajozunk, a
rozmaring felet szetteritjuk benne. A fott krumplit meghamozzuk,
hosszaban 4-be vagjuk es szetteritjuk az edenyben. Leontjuk a borral, a
maradek rozmaring tu"it szetszorjuk rajta. Meghintjuk az olajjal,
sozzuk, borsozzuk. Kb. 20 percig sutjuk ameddig a krumplidarabok szelei
barnulni kezdenek.

A zoldseggel egyutt talaljuk.

--------
Eddig az eredeti recept, most jonnek a valtozatok :-)

1. A krumplit lehet serpenyoben is kesziteni, en eloszeretettel
hasznalok erre teflont mert egyaltalan nem ragad oda, akkor sem, ha a
krumpli frissen fott.

2. A zoldseget el lehet hagyni, ehelyett lehet izles szerint a krumpli
koze pl. olajbogyot, vekonyra felszeletelt fokhagymat,
paradicsomszeleteket, blansirozott cukkiniszeleteket vegyiteni. Aki
ehetik tejtermeket, az szorhat ra kockara vagott feta sajtot.

3. Ha nincs rozmaring, megteszi a provanszi keverek is, vagy kakukkfu,
majoranna/oregano.

Gombas spagetti
-----------------------

4 adagra:
2 hagyma
2 cikk fokhagyma
500 g gomba, sampion vagy nna, hogy is hivjak, az a vilagos drapp,
szeles kerek levelu amit alig kell pucolni (Austernpilze), egyedul vagy
fele-fele keverve
esetleg meg 20 g szaritott rokagomba vagy varganya, ettol meg izesebb
lesz, keves hideg vizbe beaztatva
(akinek lehet: 200 g tejszin)
30 g margarin vagy olaj
500 g spagetti (lehet szeles teszta is)
zoldpetrezselyem
fel citrom
so, bors

A gombat megtisztitjuk (lehetoleg ne mossuk hanem puha kefevel vagy egy
konyharuhaval tavolitsuk el a piszkot). A sampiont felszeleteljuk, a
masikat csikokra  vagjuk. A karikara vagott hagymat es a preselt
fokhagymat a forro zsiradekban megdinszteljuk. A gombat hozzaadjuk es
tovabb dinszteljuk. Az aztatott szaritott gombat, az aztatolet es a
tejszint hozzaadjuk, nagy langon kb. 5 percig fozzuk. Ekozben utasitas
szerint megfozzuk a tesztat.
A felapritott petrezselymet hozzaadjuk a gombahoz, soval, borssal,
citromlevel izesitjuk. A tesztat tanyerra tesszuk, a gombat rateritjuk.
Aki akar/teheti, megszorja parmezannal.

---------
E minta szerint lehet spagettit pl. olivaolajban megpiritott
cukkiniszeletekkel talalni, amit megint lehet varialni olajbogyoval vagy
sampionnal (ekkor elmarad a tejszin, a cukkini/gomba legyen szepen
megpiritva).

Rakott koles spenottal (mar ha a Halasznak igaza van, arrol az apro,
kerek feher gabonafelerol van szo, amibol lisztet is keszitenek,
"Hirse")
-----------------------------

Itt nem tudok pontos mennyiseget irni mert nincs leirva a recept. En
utasitas szerint 250 g kolest fozok meg, a tobbi "ranezesre" van
(mondjuk ehhez 500 g spenot es vagy 4-5 paradicsom).
koles
spenot
paradicsom
novenyi alapu zoldsegle-alap (ilyen van Knorr is pl.)
hagyma, fokhagyma
olaj
szerecsendio, so, bors
(emmentali sajt vagy hasonlo)

A kolest utasitas szerint megfozzuk jo izes zoldsegleben.
A spenotot megtisztitjuk, megmossuk. A felapritott hagymat olajban
uvegesre dinsztelunk, hozzaadjuk a nedves spenotot, preselt fokhagymat,
addig dinszteljuk ameddig a spenot osszeesik. Soval, borssal,
szerecsendioval izesitjuk.

Egy tuzallo talat kiolajozunk es retegenkent beletesszuk a kolest,
spenotot, szeletekre vagott paradicsomot. kolessel kezdjuk erre spenot,
erre paradicsom. Ha mehet a sajt, erre durvan reszelt sajt jon. Kolessel
zarjuk, erre meg par szelet paradicsomot tehetunk. A sutoben
osszerottyantjuk ameddig a teteje enyhen pirul (kb. 200-220 fok). Ha
szaraznak tunik, lehet raonteni keves zoldseglevet.


Es akkor meg lennenek klf. spenotos dolgok, rizses dinsztelt paprikaval
vagy az olasz modra keszitett varganyas rizotto, ami igaz hogy kicsit
faradsagos, de bizony finom. Ezeket, ha keritek, majd kulon, nehogy
visszadobja a sorlimit.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Puliszka, jobb korokben Polenta neven ismeretes. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo reggelt, Fiuk, Lanyok!!

Ha barmilyen etel koriteserol van szo, a valasztekunk elegge korlatolt.
Krumpli igy, krumpli ugy, neha burgonya neven ujra megjelenik... de senkit
nem lep meg, ha mar unalmassa lesz. Rizs az egyik es legujjabban a "pasta"
tolakodott eloterbe, hogy valtozatossagot adjon a minden napi asztalon. Mint
korites es mint onallo etel, - vegetarianusok figyelmebe - a PULISZKA vagy
olasz neven POLENTA (erzed a nyelvi hasonlosagot?) sokfele felhasznalasi
lehetosegevel kellemes meglepetessel szolgalhat.
Sultek melle, legyen az akar szarnyas vagy negylabu... vad vagy szeliden
itelve kimulasra.
"Talasok" mint porkoltek, es a szamtalan idegenbol magyarositott etel ami a
magyar szokashoz hiven koretet kivan a valtozatosan elkeszitett
PULISZKA/POLENTA porias vagy eppen elegans megjelenesevel kiszoritja a
krumplit es tarsait.
Elkeszitese igen egyszeru, nem feltetlenul kell a tuzhely mellett allni es
folyvast keverni. Ez egy modja, de talan tul "munkas"-nak hat.
En ket megoldast hasznalok.
1./ Ha a sutoben valami eppen keszul, gyorsan bekeverem a puliszkanak valot
es mig a soros etel sul a puliszka mellette elkeszul... holnapra, vagy akar
nehany nappal kesobbi tervezett etel melle.
3-4 literes fedheto tuzallo edenybe:
2 1/2 deci kukorica dara (nem liszt es nem kasa, olyan orlemeny mint a griz)
1 1/4 liter forro viz Az arany mindig 1-5 dara es viz.
1 kaveskanal so
3 ek olaj, vaj vagy margarin (lapos)
Jol elkeverem, hogy a vaj/margarin elolvadjon es fedo alatt  a sutobe
teszem. Idonkent egyenes fakanallal felkeverem, egyenes, hogy az edeny
"sarkabol" is felkavarjam.
45-60 perc alatt szepen megfo. Kisse uveges,attetszo lesz.
Foilat, vagy viaszos papirt teritek az asztalra es raontom a puliszkat.
Elteritem 2-3 centis vastagsagura es hagyom teljesen kihulni, majd eles,
vizes kessel 6X6 centis kockakra vagom es viaszos papirokkal lerakom egy
fedos plasztik tartoba es a hutoben tartom felhasznalasig.
2./ Ugyanezt micro-ban is lehet, barmilyen mennyisegben. Az arany mindig 1az
5-hoz. Dara es viz.

Ha szebben akarod felszolgalni akkor probald meg ezt.
6-8 sima oldalu konzerves dobozrol vagd le az aljat. (papir cimket leveve)
Helyezd a kannakat egy sutolapra,( foliaval vond be) es a forro puliszkat
kanalazd bele a kannakba. Mikor kihult tarthatod a hutobe mindenestol es
hasznalathoz, ovatosan kitolod a henger alaku masszat es szeleteled.

Felhasznalasa:
Ecsettel megkenem a a kockak, vagy "pogacsak" mindket oldalat es a sutoben
kozepes langon melegitem fel. Lehet serpenyoben is.
Variaciok:
Hintsd meg a tetejet reszelt sajttal.
Sonka szeletek.
A sajtos Polentara vekony szeletelt, kisutott szalonna kunkorokat teszek.
Nyaron a BBQ suton, grillen a steak mellet "suto" szep csikos lesz.
Padlizsan szeletek es ra a sajt. Stb, stb...
Paprikas csirke, feher kremes/zoldseges csirke, diszno vagy marha porkolt
melle csak siman felforrositva talalom.

Hustalan etel?
Vegyes, parolt zoldseget teszek az aprora darabolt puliszkara es a Parmai
sajttal szorom meg.
Csak a fantaziad a hatara, hogy mennyi fele keppen lehet felszolgalni.

Taperteke, tulajdonsagai.
Kukorica: (175ml adag)
Kaloria: Kozepes 78
Protein, feherje: Kozepes (nem komplett, hianyzik az amido acid)
Zsiradek: fuggoen az adott olajtol: .4
Colesterol: 0
Carbohydrates: Magas 81%
Rost: Alacsony
Sodium: Alacsony
Vitaminok: B vitaminok, C, A. (csak a sarga kukoricaban)
Asvanyi anyag: Potassium

Legjobb felhasznalasi modja, tej termekkel (lysine es tryptophan)
husfeleseggel es C vitamin gazdag etelekkel ami segiti a kukoricaban levo
vasat oldani.

Nem ajanlatos cukor betegeknek es rost mentes dietara.
Glutein erzekenyek szamara, buza liszt helyett ajanlatos.

Minen jot, jo etvagyat. ELJEN A PULISZKA!
Pista ba'

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***
A Kis Kukta oldalon,
Eredeti autentikus olasz LASAGNA recept talalhato.
Ugyszinten Dietas Kaposzta Leves.
+ - megjegyzes nelkul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok. 
A disznotoros leiras elott a bevezetoben megirtam, hogy
masik HIX listarol adtam at az elmeselest. Nepiesen, ahogy
a magyar videken egy ilyen esemenyt annak idejen ateltek, 
gyakorlatilag egy disznotor valoban unnepnek szamitott, en is
videken nottem fel. Mindenesetre a hozzam kuldott mocskolodo
levelre nem valaszolok vissza, mert nem tartom a kuldojet 
megfelelo partnernek hozza, velemeny nyilvanitasra viszont
kozre adom :

" Gyönyörű alak vagy,nem csoda,hogy a nevedet sem mertes kiírni.
Csak magyar lehet az,aki az állatok megölését természetesnek,sôt ünnepnek
tarja.Igen,egy mocskos magyar.Én kóbor állatok életét mentem,s az utolsó
filléremet is,ha kell az állatorvosnak adom.
Remélem,majd te is úgy döglessz meg,mint a disznó."

Aki egy magyar nyelvu listat olvas es jarat, valoszinuleg tud is 
magyarul es valamilyen kotodese lehet sajnos az orszaghoz. Ugy erzem, 
az a kifejezes, hogy " mocskos magyar ", nem csak engem erint.
Es aki minket lemocskoz, felejtse el a nyelvunket.

Egyebkent Latinovits Laszlonak hivnak, ot meg valami Kiss Laszlonak
  cimrol. A hollandokat eddig jozan gondolkodasu
embereknek ismertem meg, Kis ur szerint egy hibajuk lehet, hogy
halat esznek, amit haloval fognak ki, es tobbet kinlodnak kifogaskor,
mint a levagott diszno.Kis " ur ", oen maradjon csak Hollandiaban.

Latinovits Laszlo

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS