Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX OTTHON 1188
Copyright (C) HIX
1998-04-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 brioche es perec (mind)  128 sor     (cikkei)
2 Re: *** HIX OTTHON *** #1187 (mind)  56 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX OTTHON *** #1187 (mind)  30 sor     (cikkei)
4 Gyerekszoba (mind)  16 sor     (cikkei)

+ - brioche es perec (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Odette es Otthon!
         Kertel tolem ket receptet, amit tegnap ejjel elkuldtem. Azert irom meg
ide az Otthon falilujsagjaba is, mert a multkori levelemet sem kaptad meg
magan-emilkeben.
 
> Tud valaki brios receptet kuldeni? Szeretnem megtudni a (sos)perec
> receptjet is, ha valakinek megvan, es megosztja velunk tudomanyat,
> koszonom.

      Szoval a brios.

         Nagyanyam receptje szerint - amit most elfelezek kettobe - nem tul
bonyolult. 
        Melegits meg kb. 6,5 dl szitalt lisztet, 2,5 dl tejet,kell meg 1kis tas
ak 
eleszto, egy evokanal porcukor, csipetnyi so, 2 tojas sargaja, 4 dkg olvasztott
vaj.
        1 dl langyos tejbe keverd el az elesztot, es ha feloldodott, dolgozz el
 benne
simara 1,5 dl lisztet. Kicsit legyen surubb, mint a palacsinta teszta. Szord le
egy keves liszttel es meleg helyen hagyd duplajara kelni. Ha mar megnott,
dolgozd el benne a maradek fel liter lisztet, es a langyos tejet, a cukrot, sot
valamint a 2 tojassargajat.
         Nagymamam azt vallotta,hogy ezt nyitott ujjakkal kell veghezvinni, es 
nem
oklozni, mint a kenyertesztat. A regiek hite szerint attol lesz foszlos, hogy t
obb
ujjunk kozott tobb levego kerul bele. 
De en mar probaltam robottal es kenyersutovel is, mindket alkalommal eleg 
szep lett.
Ha mar holyagosodik, akkor kiskanalankent adagold bele az olvasztott zsiradekot
.
Ha felvette a vajat, akkor letakarva megint keleszteni kell, szinten a duplajar
a.
Lisztezz be egy gyurotablat, de jobb, ha a Tupperware nyujtolapjan dolgozol, 
mert ahhoz nem kell liszt, eleg egy keveske! olaj v. zsiradek. Vegyel el kis 
oklomnyi darabot belole, tenyereddel ovatosan sodord ujjnyi vastag hurkava
es tekerd csiga-alakura ugy, hogy a szelenel kezded es a kozepenel vegzod-
ve egyre magasabb legyen. A harmadiknal mar menni fog. Tedd kikent tepsire,
es boven hagyjal helyet a tobbinek, mert meg egyszer meg kell keleszteni sutes
elott. Ha mindegyik mar a tepsiben csucsul, takard le egy fel orara. Aztan kend
be felvert tojassal egyenletesen.
Gyujtsd be a sutot es tedd be a tepsit. Azert nem kell elomelegiteni, mert ez k
elt
teszta, es amig a suto melegszik,  a teszta is emelkedik meg.
Maximun 150 fok legyen a homerseklet, mert magasabb hofoknal a kozepe 
szalonnas lesz.
         Ne fazzon meg a teszta keles kozben, mert a szendioxid nem egyforman
termelodik es nem lesz benne kello szamu es meretu lyukacska.

Lassuk a perecet
         A perecnek van ket alapveto valtozata. Az egyiket ugy hivjak, hogy rab
akozi
vert perec, ami igaz, mert verni kell husklopfoloval a tesztat. Ezen kivul eleg
 mace-
ras, mert eloszor ki kell fozni a pereceket, majd szikkasztas utan sutoben sutn
i.
A masik egyszerubb. Valaszthatsz.

Rabakozi vert perec
     4,5 dkg olvasztott vajat keverj ossze 4 tojassargajaval, egy evokanal cuko
rral,
fel mokkaskanal soval. Majd ezt a kevereket ontsd bele 30 dkg lisztbe es gyurj
belole kemeny tesztat. A deszkan veregesd meg husklopfoloval alaposan.
Vagy ha fabol van a nyujtoeszkozod, hat azzal. Dolgozd ki simara. Alakits 
belole cipot es tekerd bele lazan folpackba, vagy tedd egy 
nejlonzacskoba es legalabb 6 orat pihentesd. Lehet elozo este is begyurni.
Vagd a tesztat 15-16 darabba, vagy ha kisebb pereceket akarsz, akkor tobbe.
A tesztadarabokat elobb sodord vekony kolbassza es formalj beloluk perece-
ket. A vegeit erosen nyomd ra a tesztara, hogy szet ne valjon.
Forralj egy labasban kaveskanal soval 2 liter vizet es a pereceket fozd ki benn
e,
mig fel nem jonnek a viz szinere. Martsd oket rogton hideg vizbe es asztalkendo
n
hagyd megszaradni. Kenj ki egy tepsit, rakosgasd bele a pereceket, kend  meg
meleg tejfollel es forro sutoben susd meg. (Gaznal ez 3-4-es fokozat kozott 
van, ha 8 fokozatu a skala, amugy 175-185 fok korul van.)
Amikor kisult, huzd ki es locsold meg sos-lisztes-vizes peppel, amiben csak kev
eske
liszt van. Tedd vissza 2-3 percre, mig a lisztes keverek megszilardul, de nem b
ar-
nul meg. 

Sósperec

60 deka liszt, 4 deka eleszto, 5 deka vaj, 2,5 dl tej, 1 db tojas, csipetnyi so
 .
         Fel deci meglangyositott tejben keverd el az elesztot. A lisztet dolgo
zd 
ossze a megkelt elesztovel, az olvasztott vajjal, soval es a langyos tejbol
annyival, hogy  jo kemeny tesztad legyen. (Altalaban kell az egesz tej, de nem
tudom, milyen lisztet kaphatsz nalatok.)
         Hagyd megkenli a duplajara. Tepj belole darabokat es ujjnyi vastagra 
sodorva alakitsd ki a pereceket: Rakd zsirozott tepsire es keles utan tojassal
megkenve susd ki. Keverj el egy kaveskanal sot es egy-két csipet lisztet vizben
 
hig peppe.
Amikor megsultek a perecek, vedd ki a tepsit es spricceld meg a sos-lisztes ke-
verékkel a tetejet es 2-3 percre dugd vissza a sutobe.
   
Ennyi. Az utobbi sokkal szimpatikusabb, mert viszonylag rovid ido alatt kesz va
n.
2,5-3 óra "mindossze".
Egyebkent ebbol a tesztabol suthetsz zsomleket is, de akkor tojassal megkenve
sul csak, semmi sos lisztes locsolas. Vagy csak gyengen sos vizzel kend be.
Kb. 30-35 perc a sulesi ideje 175 fokon.

	Remelem, sikerulnek! Jo etvagyat hozza.
Hetfotol nem leszek gepkozelben. Legalabb egy hetig. Mindenkinek bonyodalom
mentes tavaszt kivanok!


> A fel delutant vegig bogtem, nem merem ot felhivni, mit
> lehet ilyenkor mondani? O volt az elso babaja, par hete beszeltem vele,
> nagyon drukkoltam neki en is.
	Azt hiszem, ha nem akarna hallani feloled semmit, nem kuldott
volna ertesitest. Biztosan jol esne neki, ha felhivnad legalabb telefonon.
Hiszen arra nem hivatkozhatsz, hogy nem tudtal rola. Ereznie kell, hogy
mellette vagy, hogy szereted. Ez segithet neki.
        A hezitalasodat melyen megertem, mert megtortent velem is. Pro is 
es kontra is. Mikor en voltam melyen, nagyon jo volt beszelni rola azoknak,
akik latni akartak vagy felhivtak telefonon.
Nem ismerem a baratnodet, de biztosan szeretne o is kibeszelni, ami vele
tortent. Nem jo egyedul maradni nagy banattal. Nehezebben talal vissza
az ember a vilagba,    -   es sokkal szomorubban.
      De ez csak az en velemenyem.
            Udvozol 
                      Maria
+ - Re: *** HIX OTTHON *** #1187 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Mindannyian!

>Ez itt is igy van. Altalaban szeretek etterembe menni, de az egesz
>annyira protokolaris. Eleve az oltozetek: a fiuk frakkban, a lanyok
>hosszu ruhaban, napokat filoztunk az ulesrenden, melyik profot hova
>ultetni, ki melle, Jenonek mindenkihez egy kis beszedet kellett intezni
>(hozzam is!), vegig kinosan mosolyogni es inteligencsul tarsalogni,
>szoval kicsit olyan nyakig a tejszinben az egesz.

Mar maskor is le akartam irni, de valahogy nem jott ki a lepes:
Olaszorszagban hogy van a doktori munka megvedese. Mindenki, aki el es
mozog elmegy az egyetemre es vegig hallgatja a delivenst. A baratai mar jol
elore elokeszitik a bulit. Elso sorban egy lepedonyi hatalmsa plakat
szeruseget irnak-rajzolnak rola, ahol igen kevesbe valogatott szavakkal, es
kepekkel, leginkabb rimbe szedve meselik el az addigi eletet, tetteit, le
es felmeno rokonait, baratnoit, rokonait. Es ezt az egyetemi varosban, az
egyetem falaira, no meg a lako helyen a varosban is sok-sok peldanyban
kiragasztjak. Hat ott minden van, csak eppen nem apaca fulnek es szemnek
valo. Rabizom a fantaziatokra.
Utana kovetkezik kozvetlenul a vizsga utan, hogy mit csinaltatnak az
artatlanokkal. Pl. az unokahugomnak kek szinu tunderruhaba kellett oltoznie
es egy vilagito (a ferfiaknak van csak olyan testreszuk) dologgal kellett
vegigmennie az egyetem udvaran es folyosoin, utana az egesz varosban, mi
pedig csoportostul utana. Be kellett mennie minden uzletbe es be kellett
mutatkoznia jo hangosan, hogy ki es mi, hogy mindenki hallhassa. Persze
utana vannak a fenykepezesek ebben az oltozetben:)))

Nem is kell mondanom, hogy ezek az otletek kifogyhatatlanok.

>szotararrol.  Ebben, par perc alatt,  elkepeszto hasonlatossagot
>talaltam a magyarral.  Pl. az apat apanak, a vizet viznek, a folyot
>tonak, a gyereket ikranak es a sajat torzsbelieket embernek hivja.
>Nyelvtanilag is hasonlo volt.  Megdobbentett, hogy ez mikent
>lehetseges?! "

Ez megdobbento. Nem vagyok ugyan nyelvesz :((( de imadom a nyelvekkel
kapcsolatos dolgokat. Nagyon sok minden erdekelne a finn es magyar
hasonlatossagokrol is, de hat nincs sok idom sajnos.
Mar azt is akartam kerdezni, hogy tud valaki a Neten egy nyelvesz listarol?
Ez nagyon erdekelne, szeretnek belekukkantani.
>
>Mas: A Turini Lepel. A legutobbi Time hosszas cikket szentel neki az
>alkalombol, hogy ismet kiallitjak. Tobb millio zarandokra szamitanak,
>tobbtizezren mar elore lefoglaltak a helyuket. Izabella milyen a
>visszhangja Olaszorszagban?

Termeszetesen nagyon nagy dolog ez. Az egyhaz nem nyilvanitja ugyan a
Krisztus Leplenek, de gondolom, hogy az nem von le semmit errol. En nagyon
de nagyon regen lattam edesanyammal egyutt, valoban kulonleges. Akit
erdekel, akkor nagyon szep osszeallitas van rola a torinoi varosi tanacs
hivatalos honlapjan: http://www.comune.torino.it/

Szerintem erdemes benezni, en is innen vettem az informacioimat a munkamhoz.

Mindannyiotokat sok szeretettel udvozlok:
Izabella
+ - Re: *** HIX OTTHON *** #1187 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>(En nem szojatesztaval keszitettem, hanem itt kaphato valamilyen kinai
>tesztaval, ami par perc alatt megfo)
>Azt elarulnad, hogy lehet hazilag spagetti tesztat kesziteni?
>Udv, Odette
>

Kedves Odette!
A baratnod ujszulottevel kapcsolatban nekem is nagyon rossz volt olvasnom,
meg igy ismeretlenul is. Remeljuk, hogy meg megismerheti az anyasagot, lesz
majd masik gyermeke.

A spaghettivel kapcsolatban: Hazilag tulajdonkeppen nem lehet kesziteni,
hogy gombolyu legyen, de az ne okozzon gondot. A kulonfele meretre darabolt
tesztakat azonban lehet.
Az olasz a tesztakat ket reszre osztjak: tojasos es tojas nelkuliekre. A
tojasos eppen ugy keszul, mint otthon.
A tojas nelkulit pedig olyan kemeny sikertartalmu lisztbol keszitik, ami
toljas nelkul is nagyon jol tartja magat a fozes kozben. A lenyeg, hogy ugy
vagja el a tesztat, aki otthon kesziti, hogy hosszura maradjon, mert ami
kozben rovidre sikerul, azt ki is csapjak belole, es esetleg mas fajtara
daraboljak fel meg. Pl. kis kockateszta lesz abbol.

A recepted igen erdekes,  megprobalom egyszer, es ha nagyon ijesztgetni
akarom az olasz haziasszonyokat, akkor tenyleg ehhez fogok folyamodni:))))
Milyen eredetu"???

Az olaszok igen tudnak iszonyodni azoktol az izektol, ami nem megszokott
nekik. (bocs, hogy ilyen nyakatekertre sikerult ez a mondat)

Mindannyiotokat sok szeretettel udvozollek: Izabella
+ - Gyerekszoba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Nincs valakinek _megbizhato_, _idotallo_ modszere, hogyan lehet 7, es 3
eves gyermekekkel sajat gyerekszobajukat rendben tartatni?
Azaz pl:
- A kisebbik ne turja ossze, amit vegre a nagyobbik rendbe rakott
- Neadjisten o is szanja ra magat a pakolasra
- A nagyobbik ne alljon le jatszani / olvasni azonnal, ha talal valami
erdekeset

Nalunk nem hasznal szep szo, kiabalas, jatek-elkobzas / szemetbe dobas,
egyszoval semmi.

Udv,

HAHO

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS