Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 114
Copyright (C) HIX
1999-02-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Sztrapacska (mind)  13 sor     (cikkei)
2 bocsanat a baklovesert (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Dios suti+Sertesoldalas tejfolos babos kaposztaval+Kapo (mind)  73 sor     (cikkei)
4 Parolt torpeharcsa, tejszines gombamartassal (mind)  27 sor     (cikkei)
5 Fw: Pogacsa, forgacsfank (mind)  41 sor     (cikkei)
6 Kerestetnek: Somloi galuska + hidegkonyhai remekek (mind)  10 sor     (cikkei)
7 Hideg gyumolcsrizs (mind)  31 sor     (cikkei)
8 AL DENTE (mind)  28 sor     (cikkei)
9 Re: magyarazat (mind)  49 sor     (cikkei)

+ - Sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A csaladom imadja.

1 kg krumplit nyersen ledaralok, hozzaadok fel kilo lisztet,
egy tojast, egy kiskanal zsirt megolvasztva, kozepes, vagy
inkabb lagy nokedlitesztat keverek belole. Lobogo vizben
fozom ki, kb. 10 perc alatt fo meg.
Ezenkozben 10-15 deka szalonnat apro kockakra vagok, keves
olajon kisutom, erre szedem a leoblitett nokedlit. 15 deka
juhturoval megszorom, egy kicsit osszekeverem vele, forro
sutobe teszem, 8-10 percig sutom. Tejfollel kinalom. (Nem
nagyon kell kinalni.)

Orban Gyorgy
+ - bocsanat a baklovesert (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>> A tegnap kozolt Luca-fele csirket en "Nem lehet abbahagyni csirke"-nek
>> ismerem, es a sima sajt helyett reszelt sajttal.
>> Csavajda ur, megvannak ezek a csodalatos receptjei valahol osszegyujtve?
>Kedves Hanna!
>En is reszelt sajtot irtam a receptben. 

Bocsanat, en szurtam el. Csak a lenyeg maradt ki: "sima sajt helyett
reszelt fu:sto:lt sajttal."

Hanna
+ - Dios suti+Sertesoldalas tejfolos babos kaposztaval+Kapo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!
Dios suti...
Hozzavalok: 10 dkg porcukor, 
20 dkg margarin, 
30 dkg liszt, 
2 tojas sargaja, 
1 csomag vanilias cukor, 
1/2 citrom lereszelt heja.
Toltelek: 
15 dkg daralt dio, 
2 tojas feherje, 
4 evokanal cukor, 
a citrom lereszelt hejanak masik fele, 
1 mokkaskanal fahej.
A  tesztahoz valokat osszedolgozzuk, majd 
1/2 orara hutoszekrenybe tesszuk, foliaba 
csomagolva. A tojas feherjet felverjuk, majd a tobbi 
hozzavalot belekeverjuk. A tesztat elnyujtjuk es 
kulonbozo formakra kiszaggatjuk. A kozepere kis 
melyedest nyomunk, egy kis baracklekvart teszunk 
bele, majd egy kis adag tolteleket. 170-180 fokos 
sutoben vilagosra sutjuk.  
> -------------------------------------------------------------------
Sertesoldalas tejfolos babos kaposztaval...
Hozzavalok: 
70 dkg sertesoldalas, 
0,5 dl olaj, 
15 dkg voroshagyma, 
2 gerezd fokhagyma, 
2 db baberlevel, 
12 dkg tarkabab, 
40 dkg savanyu kaposzta, 
3 dl tejfol, 
pirospaprika, 
so.
A kisebb darabokra vagott sertesoldalast megsozzuk, 
labasba tesszuk, raontjuk az olajat, a karikara szelt 
voroshagymat, a zuzott fokhagymat, es a baberlevelet 
hozzaadjuk. Megszorjuk pirospaprikaval, ratesszuk a 
beaztatott es leszurt tarkababot, majd annyi vizet 
ontunk ala, hogy ellepje. Lefedve, sutoben 
felpuhara paroljuk. Ratesszuk a savanyu kaposztat, 
belekeverjuk a tejfolt es visszateve teljesen puhara paroljuk. 
(Mai Nap 1998. februar 4.)
> ---------------------------------------------------------------------------
Kaposztas retes...
Hozzavalok: 
1 csomag elore gyartott, keszen vasarolt reteslap, 
1 kg kaposzta, 
cukor, 
tejfol, 
olaj.
A kaposztat reszeljük meg, sozzuk le, majd csavarjuk ki. 
Cukros olajon piritsuk meg szep barnara. A tolteleket 
tegyuk ra a kihajtogatott reteslapra, keves tejfollel 
locsoljuk meg, s a tesztat ugyesen tekerjuk ossze. 
Tepsibe teve a tetejet olajjal kenjuk be, es sussuk keszre. 
(Mai Nap 1998. januar 31.)
> -------------------------------------------------------------------------
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>

> Temakor: Re: Frankfurti leves+Jokai bableves+Sertestokany galusk
> Idopont: Sat Feb 13 11:38:42 EST 1999 KONYHA #112
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 > A frankfurti levesnel:
> ha abban az olajban, amibol a rantas
> Vali
Kedves Vali !
Igazad lehet. Igy meg nem keszitettem.
Ki fogom probalni !    :)
--
                                                     <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>
>>>>>
+ - Parolt torpeharcsa, tejszines gombamartassal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Most iratkoztam fel, ebbol az alkalombol fogadjatok "bekoszono", sajat
receptemet.  Sajnos pontos dekakat en nem tudok adni, mert en mindig
"erzesre" keszitem a kajat, de a receptek nem nehezek.

Hozzavalok:
4-20 torpeharcsa, vendegszam es etvagy szerint
1(-2) uveg edes pezsgo
reszelt gyomber vagy -por
feherbors, olaj, so

A recepthez kozepes torpeharcsak a legjobbak, a tul nagyok nem veszik at
elegge az izt, a kicsikkel sokat kell bajlodni. A kibelezett, mosott
halacskakat par masodpercre forro, _lobogo_ vizbe martom, majd boruket
lehuzom. (Ovatosan, nehogy a hus is vele jojjon. Ez foleg akkor fordul
elo, ha sokaig voltak a forro vizben.)
A nyuzott halakat finoman sozom, feherborsozom, gyomberrel vagy
gyomberporral megszorom. Kedvenceim egyike a gyomber, de itt vigyazni
kell, hogy ne legyen tul gyomberes. Ezert itt inkabb a port javaslom.
A fuszeres halakat egy tepsibe teszem, alajuk olajat, es keves edes
pezsgot toltok. Lefoliazom a tepsit es kozepes langon megparolom.
A lenyeg, hogy a gyomber es az edes pezsgo nagyon jol harmonizal, ez
adja meg a recept lenyeget.
Parolt rizzsel es tejszines gombamartassal (lasd szakacskonyv) talaljuk,
majd a maradek pezsgovel leoblitjuk (,hogy ne higgye a hal, hogy a kutya
ette meg).
+ - Fw: Pogacsa, forgacsfank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv. konyhamuveszek!
 A burek receptet csak most probaltam ki. Jobb lett, mint amit kostoltam.
 Persze, mert friss volt, a masik meg egy napig szatyorban zotykolodott!
 Koszonom a receptet es a pogacsak leirasanak is orulok, mert az egesz
 csalad pogacsparti. En is kuldok egyet.

 Gepesz pogacsa
 ( ujabban Laci pogacsnak is mondjak, az elterjesztojerol)

 50 dkg liszt
 3 dkg eleszto
 2 dl tejfol
 2 kaveskanal so
 25 dkg vaj, vagy margarin
 3 tojas sargaja
 2 evokanal rum
 tojas a keneshez, tetejere reszelt sajt

 Elkeszites
 A lisztet soval, vajjal elmorzsoljuk.
 A tejfolbe belemorzsoljuk az elesztot es simara keverjuk, majd a tobbi
 hozzavaloval
 egyutt a lisztbe keverjuk.
 1 ejjelen at hutoben tartjuk, masnap ujra atdolgozzuk. Ujnyi vastagra
 nyujtjuk,
 kessel bekockazzuk, megkenjuk tojassal, sajttal beszorjuk.
 Pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk.Fel orat pihentetjuk.
 Forro sutoben, (legalabb 6--os) sutjuk.Gyors sutest igenyel, ne szaritsuk ki!

 Forgacsfank (Annus neni forgacsfankja)

 1 tojas
 2dl tejfol
 1 mokkaskanal porcukor
 1 mokkaskanal szodabikarbona
 annyi liszt amennyit felvesz.
 Pihentetes utan szokasos modon kisodorjuk, daraboljuk es olajban kisutjuk.
 Porcukorral behintjuk. Kajszilekvart adhatunk hozza.

Jo etvagyat!
                     Sida
+ - Kerestetnek: Somloi galuska + hidegkonyhai remekek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Le tudna nekem irni valaki a somloi galuska receptjet?

Erdekelnenek meg "hidegkonyha" otletek receptjei, mint pl. kaszinotojas,
toltott paradicsom es paprika, sonkatekercs, sajttekercs stb.

Koszonom,

Maria
+ - Hideg gyumolcsrizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Leirom nektek vendegeim egyik kedvencet, bulikra is ezt rendelik
tolem mindig:

Hideg Gyumolcsrizs     (3-4 szemelyre)

        1,5 - 2 dl rizs
        kb 1 liter tej
        cukor
        gyumolcsok (befott is jo)
esetleg:
        tejszin
        fahejas cukor

Eloszor tejberizst keszitunk:
Kb masfel-ket deci rizst jol atmosunk, berakjuk egy nagyobb edenybe,
egy kis tejet ontunk hozza, es nem tul eros tuznel fozni kezdjuk,
gyakori kavargatas mellett. Idonkent ontunk hozza a tejbol.
Ezt addig csinaljuk, mig meg nem puhul a rizs.  (kb 15-20 perc).

Cukrot keverunk hozza izles szerint, es hagyjuk kihulni.
Amikor hideg, adhatunk hozza egy kis tejszint.

Nagyobb uvegtalba, vagy uvegkelyhekbe lerakunk egy reteget a rizsbol, 
majd egy reteg vegyesgyumolcsot (pl. meggy, kockakra vagott barack, kivi, 
ananasz, banan, eper - ki mit szeret). Fahejas cukrot szorhatunk a gyumolcsre.
A felso reteg rizs legyen, amire diszitesnek felrakunk nehany gyumolcsot.

Jol lehutve orvendeztetjuk meg vele vendegunket. (marmint a rizst hutjuk le)


Maria
+ - AL DENTE (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

KEDVES KONYHA!

Talan a legszebb elnevezes nekem a Konyhatunder megszolitas, azonban mas
hasznalja, nem lophatom el...:((

Vica Irasai, receptjei nekem is nagyon tetszenek, de nem kevesbe Lacie is,
es ha oszinte akarok lenni: MINDANNYOTOKE nagyon jo. Ha nincs is idom
hozzaszolni, de olvaslak Benneteket, pedig nagyon szeretnek nehany dolgot
megosztani Veletek. Lehet, hogy majd lesz ra idom egyszer.

Most csak egyet:
al dente --> olasz kifejezes, majdnem csak a teszta ragasara vonatkozik.
Fogra valot jerlent kb, de magyaran, hogy a teszta ragos maradjon. Az olasz
erre nagyon vigyaz, itt nem lehet tevedni, stopper oraval a kezukben fozik
a tesztat, hogy egy pillanattal sem maradjon a vizben a teszta, nehogy
csiriz legyen. Nekik az mar csiriz, amikor mi meg utana vagy felorat
fozzuk.... Felre a trefaval. Minden olasz teszta konfekciora ra van irva,
hogy hany perces, azt jo betartani, mert akkor "al dente" - persze, aki ugy
szereti. Nem mindenkinek megfelel ugy.

Persze konnyu a jo tesztat jol fozni. Altalaban egyaltalan nincs tojas az
olasz tesztakban, azonban jominosegu buzabol keszulnek, nem is kell bele
tojas. Van persze tojasos teszta is, azonban azok nem annyira kozkedveltek,
legalabbis itt a kornyekunkon.

Mindenkinek jo etvagyat, a legjobbakat:

Vegh Izabella - Venezia
+ - Re: magyarazat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok
Ezuton is kerek elnezest mindenkitol az "al dente" miatt.
Azt hittem, mar ez a szo is meghonosodott a magyar konyhai kifejezesekben.
Mentsegemre legyen mondva, hogy a nemet nyelv teljesen atvette az olaszbol,
es igy hasznaljak.

Na, de talan akkor vegre ferditsem le, ugye?
Hat egy szoval nem lehet, de kettovel sem. Azt jelenti, hogy a spagettit
ugy
kell megfozni, hogy ha
ovatosan raharapunk, akkor a kozepe egy nagyon kicsit meg kemeny legyen.
Milyen szo van
erre a kifejezesre magyarul? Ki tudja?

A reszeges csirke ugy latszik nagy port vert fel, imigyen szol az en
receptem:
Csak leegyszerusitve irom le, mert ma nem erek annyira ra:

A csirkedarabokat be kell sozni, meg kell borsozni, szorjuk meg
kakukkfuvel, egy
kivajazott nagy
jenai talba tegyük bele, tegyuk melle a dinsztelt gombat/megint kulfoldiul
irom:))-ejnye!!:))/
Ontsunk ra egy stampedli barackbalinkat, es negyed liter szaraz bort.
Fedjuk
le alufoliaval, es tegyuk be a sutobe.  Alig kulonbozik az elozoekben
emlitett reszegesektol.

Mivel ma keves idom volt, egy nagyon egyszeru etelt keszitettem vacsorara.

Vettem ket vastag szelet lazacot, nem melyhutottet, besoztam, megborsoztam,
bekentem egy kis olivaolajjal,kicsit allni hagytam, majd a teflon
serpenyoben eloszor nagy tuzon hirtelen atsutottem, majd kisebbre vettem a
fokozatot, es lassan keszre sutottem. Felvagtam karikara egy citromot,
megmostam a salatat, megpucoltam a krumplit, a krumplit vajon kisutottem,
tettem ra petrezselymet.
A tanyerokra tettem nehany salatalevelet/kicsiket/, melle tettem 1-1
citromkarikat, koretkent a petrezselymesl krumplit, majd egy -egy szelet
lazacot. A lazacokra pedig 1-1 szelet vajat
tettem.-Ha lett volna meg idom, csinaltam volna fuszeres vajat is.
Tokaji harslevelut ittunk hozza-azert ezt, mert csak ez volt itthon.

Holnap Farsang keddje- itt mindenki fankot fog enni, es pezsgot fog inni
literszamra,
es az egesz varos a feje tetejere all.
Szerdan mindenki heringet eszik. En nem.

Sziasztok
Vica

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS