Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 31
Copyright (C) HIX
1998-11-17
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 rizsfozes (mind)  21 sor     (cikkei)
2 nitr?t (mind)  13 sor     (cikkei)
3 tojas, msg, baci :-) (mind)  38 sor     (cikkei)
4 Egy recept (ha ket flame kozt beferne) (mind)  24 sor     (cikkei)
5 Re: Nyelv-Esz-kedes helyett (mind)  36 sor     (cikkei)
6 Turos zsemle (mind)  33 sor     (cikkei)
7 gesztenye (mind)  10 sor     (cikkei)
8 fokhagymas hal (mind)  31 sor     (cikkei)
9 Re: Nyelv-Esz-kedes (mind)  22 sor     (cikkei)
10 re: natrium glutamat (mind)  47 sor     (cikkei)

+ - rizsfozes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Eddig csak olvastam a Konyhat, de most en is ajanlanek egy receptet.
Rizsfozes mikroban:
15-20 dkg rizs
kb 2 dl viz
1 evokanal olaj
izles szerint fuszerek(en vegetat vagy fokhagymasot, zoldsegzoldjet
teszek bele)

A rizst jol megmosom es a 2dl vizden hagyom egy kicsit allni (4-5
percet). Tuzallo talba teszem, lefedem es 8 percre beteszem a mikroba.
Ha lejart a 8 perc, 5 percig allni hagyom, leveszem a fedot, megkeverem,
es megnezem kell-e meg ala egy kicsi viz. Ha igen, akkor ontok ala, es
fedo nelkul 5 percre meg visszateszem.Amig a mikroban keszul a rizs,
tuzhelyen hagymat piritok, es ha kesz osszekeverem a rizssel. Sokszor
zoldseget is szoktam parolni hozza.

Nekem csak igy sikerul rizst csinalnom, hagyomanyosan egyszer probaltam,
de katasztrofalis lett a vegerdmeny.

Sziasztok,  Moni.
+ - nitr?t (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [United States] irta:

>Pici gyerekeknek ne adjunk virslit es parizert tele rakkelto
>nitritekkel.

Nekem vannak amerikai szakacskonyveim.
Aszerint a nitratok a rakkeltok, ezert amerikaban be vannak tiltva.
Es eppen ezert nitritet hasznalnak pacolashoz. 8-o
Egyebkent magyarorszagon eppen a nalatok betiltott saletromsot
[kaliumnitrat] hasznalja minden falusi kolbaszba, sonkapacolashoz.
Nem tevesztetted el?

Udv, Peter.
+ - tojas, msg, baci :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nem szakmai, hanem csak maganvelemnyem, de (mikro)biologusi 
mivoltombol nem bujhatok ki konyhaban sem.

>Csak megjegyezni szeretnem, hogy minden eteltol, amiben nyers tojas van
>(tiramisu, turos palacsinta) nagyon randa hasmeneses betegsegeket lehet
>kapni. Legalabbis kisgyerekeknek nem valo.

Igen, vigyazni kell vele. De nem maga a tojas az ami bant, hanem azok a
mikroorganizmusok (bakteriumok), melyek elszaporodnak a nyers tojasban.
Hogy kerulnek oda? A sertetlen tyuktojas elvileg steril. Belul.
Kivul tele van bacikkal, mert a tyuk ugyanazon a nyilason bocsajtja ki a
szabadba, ahol anyagcserejenek vegtermekeitol is megszabadul.
Ha vigyazol arra, hogy a hejarol semmi ne keruljon bele amikor feltorod
(alapos mosas, paranoiasoknak nagyon hig hypos vizzel oblites), es
felhasznalas utan azonnal elfogyasztod, nem hagyod szobahon allni, hogy ha
par joszag belekerult is, ne szaporodhasson el, akkor nem okoz bajt.
Ha serult volt, akkor bizony baj van. Celszeru egyenkent kulon bogrebe
torni a tojasokat es csak alapos szemrevetelezes (tiszta, atlatszo, es nem
zavaros vagy opalos, szagtalan) utan keverni a tobbi koze.
Azutan abba a bogrebe torheted a kovetkezot... 

>A Vegeta es minden mas etelizesito fo osszetevoje a monosodium-glutamat,
>ami sajna egy vegyszer. Onmagaban semmi ize nincs, de etelekhez hozzaadva
>kiemeli erositi az izeket. 

Igy igaz, de ez a vegyszer egy aminosav, amely szinte minden feherjeben
megtalalhato (glutaminsav, glutamic acid), azok termeszetes alkotoresze.
Az ingerulet-atvitelben is szerepet jatszik ha jol csalodom, innen
szarmazhat az izerosito hatasa talan.
Mondanivalom lenyege az, hogy (bar lehet, hogy egy mestersegesen
eloallitott) termeszetes anyagrol van szo. Mertekkel, vagy mertektelenul,
ez a kerdes.

Mas: csatlakozom a reci-udozok, ubi-ellenzok, toji-intoleransok taborahoz.
Nem ertek egyet azzal, hogy ez a nyelv fejlodese lenne.

tamas  
http://www.bact.wisc.edu/scientists/tamas/gaal
+ - Egy recept (ha ket flame kozt beferne) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyerekek! Mostmar a reci es tarsai leragott csont! Harom szam
ota nem volt egy jobb recept, otlet, csak a vita!!! Flame-et akar-
tok vacsorazni?? Kovary ur -szokas szerint- igenyesen megszer-
kesztett esszeje kivalo zarszo lehetne ebben az ugyben. Igy min-
denki elmondta a velemenyet, s akit erdekel, az leszuri maganak.
Tesztaszurovel :-)

Tudjatok mi az a hakici? Egy igen jo kis reggeli egy "forro" ejsza-
ka utan ;-> En igy csinalom:

Ket tojast megfozok. Ugy szoktam, hogy odateszem hideg vizben,
s amikor rendesen forr mar a viz, ugy dontok, hogy jo. Amig elke-
szul, addig lereszelek egy kis sajtot -Trappistat, Karavant (Oazis),
de finom a marvanysajt is, morzsolva-, s beleszorom egy bogrebe,
amit elozoleg felmelegitek. Mondjuk a csapbol jovo melegvizzel.
Egy kis (ket mogyoronyi?) margarint, vagy vajat -izles dolga- te-
szek a tetejere, egy keves sot, borsot, szaritott-orolt kakukkfuvet.
A kesz tyukgyumolcsoket rakaparom, s jol osszekeverem. Amig
vacakolok, a teaviz is felforr, s az elso piritos is szenne eg :-)
----------------------
Minden jót és erkölcstelent!
Szeretettel: Bacskai Peter
 vagy 
Ékezettel ékesített leveledet is szívesen veszem!
+ - Re: Nyelv-Esz-kedes helyett (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves es haves vitatkozok!

En ugy gondolom, hogy az a teny, hogy a nyelv valtozik nem jo es nem rossz. Ez 
van. Az, hogy egy jelenseg meggyokeresedik-e, ez a koz dolga, a kozizlese. A me
g oly tudor nyelvujitok is javasoltak olyan szavakat, amelyek meggyokeresedtek,
 es olyat amit ma megmosolyognank.
 Termeszetesen a zoldseges uj-magyar nekem is idegen,
idonkent nevetseges: "Friss meleg a fott kukim!"
De otthon en is "pezse"-t kerek es nem papirzsebkendot.
Szivesebben mondom, hogy "kosz" a baratomnak, mint azt hogy koszonom. Gyakrabba
n mondom, hogy" jo napot", mint azt hogy jo napot kivanok. Meg akkor is, ha tud
om, hogy a nagy konyv szerint ez helytelen. Egyebkent a multkor a TV-ben az alt
alam nagyra becsult Gretsy tanar úr megertobb volt, mint itt a vita heveben tet
t egy-egy heves kijelentes. Szerintem a beszelt nyelv elo kulturalis dolog, val
tozik, fejlodik, hat ra a divat,... 
Mindenesetre ezen a rovaton inkabb fozocskezzunk jokat!
Egy tipp:
Olvastam egy recept konyvben a kovetkezoket:

Indiai ananasz salata
felkilos ananaszkocka,
1 nagy alma (idaret, golden, jonatan)
2 nagy, hejaban fott krumli (burgonya)
1 dl majonez e pohar tejfollel lekeverve

Keszites:
A kis kockara vagott ananaszhoz hsonlo darabokra vagjuk fel aburgonyat es az al
mat, a martassal elkeverve, esetleg citrommal izesitve talaljuk.
Nagyon finom eloetel, vagy hideg sulthoz koret.

Sajat tipp: en citrom helyett egy mokkas kanalnyi foghagymakremet teszek bele e
s allni hagyom fel napot a hutoben. A csaladom szerint isteni!

:-9        :)))) udv. Mayam

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 193.6.238.130)
+ - Turos zsemle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Turos zsemle
~~~~~~~~~~
Ez is az egyszeru, gyors etelek koze tartozik:

Hozzavalok:
4 zsemle
25 dkg turo
5 dkg cukor
1 tasak vaniliascukor
1 tojas
2 evokanal tejfol
citrom, mazsola,
0,5 liter tej
kb 2 dkg vaj
zsir,vagy margarin a tepsi kikenesehez
Elkeszites:
A zsemlek tetejet levagom, belsejuket kiszedem.
A tejet felforralom, a zsemleket beaztatom, majd
jol kikent tepsire , vagy tuzallo talba szedem oket.
A turot, cukrot vaniliascukrot,mazsolat, fel citrom
levet es reszelt hejat, a tojast, tejfolt es a zsemlek
kiszedett belet kikeverem, aztan a zsemlekbe toltom.
Rateszem a levagott tetoket.Tetejere kis vajkockakat
teszek.Alaontom a megmaradt tejet es elomelegitett sutoben
felsoracson pirosra sutom.Ha kesz, porcukorral be lehet
hinteni, de en nem szoktam.
Azert gyors etel, mert reggel , vagy elozo este ossze lehet
rakni, tepsistol hutobe tenni, es frissen sutni.
A zsemlek szamat ugy szamitom, hogy ferfi, kamasz szemelyenkent 2 zsemle
nok, gyerekek 1--1 zsemle.Persze, ha marad, nem baj, ez hidegen is jo! 
Ha kevesebb otthon a mazsola, akkor nem keverem a toltelekbe, hanem
szetosztom a megtoltott zsomlekbe, hogy mindegyikbe jusson.
                                                  Sida
+ - gesztenye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Kerdesem - felvetesem a kovetkezo: Hogyan kell gesztenyet sutni teli estere
otthon? Hallottam mar azt, hogy a gesztenyet bevagdosas elott vizbe kell
aztatni, mas velemeny szerint amikor mar majdnem kesz, akkor kell
megspriccelni. Tud valaki segiteni?

Koszi,   (<---- ez meg johet?????)

Krisztina
+ - fokhagymas hal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Foghagyma+hal ( 9 sor )
> Idopont: Mon Nov 16 15:39:39 EST 1998 KONYHA #30
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> Erintolegesen konyahi tema, bar a foghagymas hal receptjet megirhatom, ha
> valaki keri.
> Szoval a parom nem szereti a foghagymat es a halat. Ha eszem oket, o
napokon
> at a boromon keresztul megerzi. Mivel jobban szeretem a paromat a
> foghagymanal, csak akor eszem, ha par napra elutazik. Van-e valakinek
> fokhagyma szagelvevo recepje, otlete?
> Ivan
> Probalkozasaimat a TIPPbe mar leirtam, sok minden volt, csak szagelszivot
> nem ettem ....


Biztos itt is sok tippet fogsz kapni, en azt irom, ami nekem be szokott
valni. Az etkezes befejeztevel ragcsalj el 1-2 szem porkolt kavebabot.
Olyan lassan csinald, ahogy csak tudod, szopogasd, ragd szet apro
darabkakra, hogy minel tovabb tartson. Nescafe vagy ilyenek nem jok, csak a
valodi kave. Bar a fokhagyma valoban parolog boron at is, de ez csak
bizonyos mennyiseg folott jelentkezik. Az enyhen fokhagymas lehellet ellen
viszont nalam a kaveragas mukodik. Johet a halrecept!

Byte,

Krisztina
+ - Re: Nyelv-Esz-kedes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Mindenkitol elnezest kerek azert, mert nem tudom pontosan idezni amiket
irtatok valamint a neveket sem.

Csak annyit tennek a dologhoz, hogy termeszetesen igaza van annak, aki a
nyelvunkert aggodik, de igaza van annak is, aki szerint a nyelv fejlodik es
ez termeszetes dolog. En inkabb egy masik szempontra hivnam fel a
figyelmeteket. Aki a legelso levelet irta, ha jol emlekszem nem
magyarorszagon el. En sokszok latok nem ilyen, de ennel sokkal durvabb
helyesirasi es nyelvhelyessegi hibakat a listakon. De amig megertem, hogy
mit akart irni aki irta, addig nem zavar. Utanna megprobalom kitalalni,
hogy mi lehetett a szandeka. Nekem neha meg kulon erdekes is az, hogy a sok
eve kulfoldon elo magyarok mit hogyan oriztek meg, esetleg milyen a
mienktol eltoro szofordulatokat, kifejezeseket hasznalnak. Szerintem ne
bantsuk oket, ne vegyuk el a kedvuket az irastol. Hianyoznanak.

De ez mar valoban off topic.

Byte,

Krisztina
+ - re: natrium glutamat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Csak megjegyezni szeretnem, hogy minden eteltol, amiben nyers tojas van
> (tiramisu, turos palacsinta) nagyon randa hasmeneses betegsegeket lehet
> kapni. 
Meg a nyers tejtol, meg az epertol, meg minden egyebtol, amire allergias
vagy. De NE ALTALANOSITS, mert ezzel panikot keltesz, es felrevezeto
informaciot adsz.

> A Vegeta es minden mas etelizesito fo osszetevoje a monosodium-glutamat,
> ami sajna egy vegyszer. 
Nekem otthon a konyhasoban egy arva szem sincs belole. Amennyire tudom, a
so is etelizesito.

> kiemeli erositi az izeket. A kinai konyhaban hasznaltak eloszetetettel,
de
> mar itt Amerikaban a legtobb kinai etterem ugy reklamozza magat, hogy NEM
> hasznalnak MSG-t. 
A kinai konyha hazajaban attol meg hasznaljak eppe elegge. Lehet, hogy ok
tudjak jobban???

> Nem tudom a pontosan a karos hatasait, de van neki eleg.
Hogyan allithatsz valamit, amit nem tudsz? A velemeny az mas dolog, de
akkor ird oda, hogy IMHO.

> Vegeta helyett erdemesebb friss zoldsegeket, fuszereket hasznalni.
> Egyebkent is igaz, hogy egy etel annal egeszsegesebb minel kevesebb
> feldolgozason esett at, 
Ellentmondas elso allitasoddal. A tojas feldolgozottsagi foka nyersen a
legalacsonyabb.

> hozzaadva. Ilyen szempontbol nagyon rosszak a felvagottak, virsli,
> konzervek. Pici gyerekeknek ne adjunk virslit es parizert tele rakkelto
> nitritekkel.
Ha TENYLEG rakkelto lenne, akkor nem kapott volna elelmiszer-engedelyt. Ne
felejtsd el, hogy allamilag ellenorzott, tisztiorvosi engedellyel mukodo,
EU normaknak megfelelo husfeldolgozok hasznaljak a nitrites pac-sot.
> 
> En sem eszem tul egeszsegesen, de legalabb tartsuk szem elott ezeket a
> szempontokat es probaljunk minel egyszerubb es kevesbe feldolgozott
> anyagokbol fozni, es sok zoldseget enni.
> 
> Peldaul a gyumolcsleves receptekben amit valaki bekuldott pudingport
> hasznal (tele vegyszerrel)
Meseld mar el, milyen "vegyszer" van a pudingporban...

Ja , erdekelne a velemenyed az amerikai nemzeti etelrol. a hamburgerrol.

bye,  Jozsi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS