Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 331
Copyright (C) HIX
1999-10-07
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 pogacsa receptek (mind)  23 sor     (cikkei)
2 pogacsa (mind)  23 sor     (cikkei)
3 pogacsa es sztrapacska (mind)  45 sor     (cikkei)
4 Re: pogacsa receptek. (mind)  62 sor     (cikkei)
5 Kaposzta es mas (mind)  78 sor     (cikkei)
6 pogacsa - "szinten zenesz" (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - pogacsa receptek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Küldök kettő kipróbált, letesztelt pogácsa receptet.
Juhtúrós pogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás sárgája, 1 pohár tejföl, 
25 dkg juhtúró vagy Anikó sajt, 25 dkg Rama margarin, 3 dkg élesztő, 
só, 1-2 dl tej, cukor az élesztőhöz.
Elkészítés: Az élesztőt tejben megfuttatjuk, majd a hozzávalókat összegyúrjuk é
s hagyni kell a tésztát 1-2 órán át pihenni normál hőmérsékleten a tálban, desz
kán.... Ezután a kívánt vastagságra ki-
nyújtjuk, kiszaggatjuk és tojással vagy paprikás tojással lekenjük. 200-
220 C-on kell sütni.
Letakarás nélkül is élvezhető minőségű a következő napon is!

Hajtogatott túróspogácsa
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 pohár tejföl, 25 dkg tehéntúró, 
10 dkg reszelt sajt, 25 dkg Rama margarin, 4 dkg élesztő, 
só, 1-2 dl tej, cukor az élesztőhöz. Tetejére: 1 tojás, reszelt sajt
Elkészítés: A margarint fel kell olvasztani. A hozzávalókat egy tálba tesszük, 
a lisztre rámorzsáljuk az élesztőt, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd összegyúrjuk
. A tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, szórjuk meg kevés reszelt sajttal, ha
jtogassuk össze, majd ezt még kétszer ismételjük meg. Ezután a kívánt vastagság
ra kinyújtjuk, kiszaggatjuk és tojással lekenjük és reszelt sajttal megszórjuk.
 225C-on világosbarnára sütjük. (Gázsütő: 4. fokozat) 
Jó étvágyat! Marcsi
+ - pogacsa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kuldok ketto kiprobalt, letesztelt pogacsa receptet.
Juhturos pogacsa
Hozzavalok: 50 dkg liszt, 2 tojas sargaja, 1 pohar tejfol, 
25 dkg juhturo vagy Aniko sajt, 25 dkg Rama margarin, 3 dkg eleszto, 
so, 1-2 dl tej, cukor az elesztohoz.
Elkeszites: Az elesztot tejben megfuttatjuk, majd a hozzavalokat osszegyurjuk e
s hagyni kell a tesztat 1-2 oran at pihenni normal homersekleten a talban, desz
kan.... Ezutan a kivant vastagsagra ki-
nyujtjuk, kiszaggatjuk es tojassal vagy paprikas tojassal lekenjuk. 200-
220 C-on kell sutni.
Letakaras nelkul is elvezheto minoségu a kovetkezo napon is!

Hajtogatott turospogacsa
Hozzavalok: 50 dkg liszt, 1 tojas, 1 pohar tejfol, 25 dkg tehenturo, 
10 dkg reszelt sajt, 25 dkg Rama margarin, 4 dkg eleszto, 
so, 1-2 dl tej, cukor az elesztohoz. Tetejere: 1 tojas, reszelt sajt
Elkeszites: A margarint fel kell olvasztani. A hozzavalokat egy talba tesszuk, 
a lisztre ramorzsaljuk az elesztot, hozzaadjuk a sot, cukrot, majd osszegyurjuk
. A tesztat nyujtsuk ki teglalap alakura, szorjuk meg keves reszelt sajttal, ha
jtogassuk ossze, majd ezt meg ketszer ismeteljuk meg. Ezutan a kivant vastagsag
ra kinyujtjuk, kiszaggatjuk es tojassal lekenjuk es reszelt sajttal megszorjuk.
 225C-on vilagosbarnara sutjuk. (Gazsuto: 4. fokozat) 
Jo etvagyat! Marcsi
+ - pogacsa es sztrapacska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Udvozlet minden konyhabuvarnak! ( 12 sor )
>Idopont: Wed Oct  6 02:38:10 EDT 1999 KONYHA #330
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>A segitsegetekre van szuksegem: nagyon szeretjuk a pogacsat, viszonylag
>gyakran is csinalok, de soha nem az igazi. Illetve frissen nagyon jo,
>viszont fel/egy nap mulva betonkemeny lesz, s mintha tomoritett fureszport
>ragna az ember. Sajnos a szuloi hazbol is hasonlo elmenyeim vannak a
>nevezett sutivel kapcsolatban, ugyhogy Edesanyamtol sem kerhetek tanacsot.

Kedves Zsuzsa!
A kelt tesztaknal nagyon lenyeges a meleg. Meg a lisztet is langyosan kell
felhasznalni. A keles alatt levo tesztat, pedig me'g a huzattol is ovni
kell, es langyos helyen, nem forro helyen kell keleszteni. Fontos
megjegyezni, hogy a pogacsakat nem szabad lassan sutni, mert kisza'radnak!!

Nekem is sokaig gondot jelentett a pogacsa keszites, es nem nyugodtam meg,
amig ra nem akadtam az alabbi leirasra, ami vegre beva'llt.

Reteges tepertos pogacsa :

50 dkg liszt, 3 dkg eleszto, 1 dl tej, 2-3 ek feher bor, 35 dkg daralt
teperto, 5 dkg zsir, 1 dl langyos tej, so, (libatepertot es libazsirt
szoktam hasznalni)
Az elesztot 1 dl langyos tejben megfuttatjuk (egy kis liszttel es egy csipet
cukorral), liszttel, soval, 5 dkg zsirral, borral, a szukseges mennyisegu
langyos tejjel retestesztat gyurunk. Jol kidolgozzuk es vekonyra kinyujtjuk.
Rakenjuk a daralt tepertot es az egeszet felcsavarjuk, mint egy tekercset,
nyujtofaval kisse elllapitjuk, felebe egymasra hajtva, konyharuhaval
letakarva, 1/2 oraig langyos helyen pihentetjuk. Ismet kinyujtjuk es az
alobbi modon ismet felcsavarjuk. Osszesen haromszor nyujtjuk ki 1/2 orai
pihentetessel. Vegul  2 cm vastagra nyujtva tetejet megracsozzuk, tojassal
megkenjuk, kozepes atmeroju szaggatoval kiszurjuk es egyenletes jo tuznel 15
percig sutjuk.

Remelem neked is be fog va'llni.

Kedves Csavajda Laci!
Kiprobaltam tegnap a safranyos sztrapacskat. Igaz csak safranyos szeklicet
hasznaltam, de nagyon szep sarga lett a tesztaja. Egyebkent is teljesen jol
sikerult a nokkedli is. Ugy latszik mar elegge te'lies a burgonya. :-))
Veletlenul :-) valodi szlovak bryndzat  (juhturo), illetve sult fustolt
szalonnat tettunk a tetejere, nagyot vacsoraztunk belole.

Sziasztok : Jeszenszky Zsoka
+ - Re: pogacsa receptek. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv. Konyhasok!
Kedves  Zsuzsa! 

"A segitsegetekre van szuksegem: nagyon szeretjuk a pogacsat, viszonylag
gyakran is csinalok, de soha nem az igazi. Illetve frissen nagyon jo,"


Itt kuldok keresedre 3 fele pogacsa receptet , ami nem szokott meg-
kemenyedni, de mivel hajtogatott teszta eleg maceras, es idoige-
nyes, viszont megeri a faradsagot, mert mindegyik finom!!!

Leveles burgonyapogacsa:

30 dkg lisztet elmorzsolunk 20 dkg reszelt margarinnal, hozzaadunk
30 dkg melegen attort burgonyat, langyos tejben megfuttatott  2 dkg
elesztot, egy tojast és sot. Jol osszedolgozva  fel orat pihentetjuk.
Pihentetes utan negyszogletesre nyujtjuk a tesztat, es felolvasztott
10 dkg margarin egyharmad reszevel megkenjuk. Hajtogatott vajas
teszta modjara hajtogatjuk.
Negyed orai pihentetes utan ismet nyujtjuk ? vigyazva, hogy sodras
kozben meg ne forditsuk a tesztat - , megkenjuk a masodik egyhar-
madresz margarinnal. Ismet negyed oras pihentetes utan nyujtva ra-
kenve a maradék margarint, hajtogatjuk a tesztat. Utolso hajtogatas
utan haromnegyed ora hosszat pihentetjuk. Kinyujtjuk ket centimeter
vastagra, es pogacsaszaggatoval kiszaggatjuk, vagy forro eles kessel
ketszer ket centimeteres negyzeteket vagunk belole. Tepsibe teve
ovatosan megkenjuk tetejuket tojassal, majd fel orai pihentetes utan
sutjuk, elomelegitett sutoben a tesztat kozepso racsra teve kb. 20-30
percig. 

Toportyus pogacsa (leveles)

25-30 dkg megdaralt toportyut osszemorzsolunk 50 dkg liszttel, beledol-
gozunk, cukros tejben megfuttatott 2 dkg elesztot, 2-2,5 dl tejfolt, mokkas-
kanalnyi sot, torottborsot. Jol kidolgozzuk, fel orai pihentetes utan deszkara
teve, negyszegletesre nyujtjuk es megkenjuk a felolvaszott 10 dkg margarin
egyharmad reszevel es hajtogatott vajas reszta modjara hajtogatjuk.
A tovabbi eljaras azonos a leveles burgonyapogacsaeval. (Kiszaggatas
utan eles kessel bevagdossuk a pogacsak tetejet.)


Sajtos pogacsa: (ez kevesbe munkaigenyes!!!)

Hozzavalok: 60 dkg liszt, 1 db margarin (25 dkg) , 1 pohar tejfol, 2 tojas
sargaja, 3-4 kocka sajt (Csardas , Macko) 3 dkg eleszto ,kb 3 csapott
mokkaskanal so, 20 dkg reszelni valo sajt.

A lisztet a margarinnal es a sajttal osszemorzsoljuk, az elesztot keves
cukros tejben felfuttatjuk, hozzaadjuk a magarinnal osszemorzsolt
liszthez, osszedolgozzuk a tojassargakkal, soval es a tejfollel.
Kb. 2 cm vastagra nyujtjuk, tetejet beracsozzuk, kozepes nagysagu
szaggatoval kiszaggatjuk, tepsibe kb. fel orat  (lehet tobb is) allni
hagyjuk.
Sutes elott bekenjuk tojassal es reszelt sajttal szorjuk . Forro sutoben
rozsaszinure sutjuk.

A magunk reszere (4 fo) mind a harom fajta pogacsabol  DUPLA  adagot
szoktam kesziteni.

Jo sutkerezest kivanok!

         Udvozlettel: Irene
+ - Kaposzta es mas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Elöször a mással kezdem.
Szia Ilona!

Örülök, hogy sikerült egy vidám pillanatot okoznom neked, és remélem a köret 
kipróbálása után sem változik meg a véleményed!
Köszönöm soraidat, mit tagadjam, jól estek!

Szia Zsuzsa (alias Praise)

> Egy masik tema: van egy rakat kaposztam. Mi a banatot csinaljak vele?!<

Többször is átszámoltam, hogy vajon hány fej káposztád lehet?! Gondot csak az 
okozott, hogy nem közölted, hogy kis, közepes, vagy pedig nagy rakat káposztád 
van. Mivel azt sem tudom mi az a rakat, úgy saccolom, hogy kb. 103-115 db 
káposztafejröl lehet szó.
Ennyihez pedig véletlenül van egy receptem!
(Ha több káposztafejed van, két lehetöség adódik:
        1, a feleslegröl egyszerüen nem veszel tudomást
        2, a felesleget a szemétszállítás hajnalán egyszerüen beledobod a 
           szomszéd kukájába.)

...Nekünk is jutott 100-120 jókora kemény, ropogós káposztafej, ami a gondos 
megtisztogatás után szép, nem nagyon laskára lett gyalulva. A konyhában már ott
 
állott a ragyogó fehérre mosott, csavaros,fedeles, tekintélyes hordó; egy 
tányéron vékonyra szeletelt, fanyar ízü, de annál kedvesebb illatú birsalma, eg
y 
másikon ugyancsak vékonyra vágott torma, a harmadikon finomra darált só, a 
negyediken egész bors és köménymag, az ötödiken borsfü és kapor várakozott.
A gyalulás után a taposás munkája következett, mivel a káposztát ösi magyar 
szokás szerint taposni kellett, miként szüretkor a szölöt. A különbség csak 
annyi, hogy a káposzta taposása  körülményesebb dolog volt, ehhez valóban érten
i 
kellett.
A hordó szélén indult a müvelet, körbe-körbe járt az ember, lassacskán haladt 
befelé, egy talpalatnyi helyecskét sem volt szabad kihagyni. A taposás 
megtisztelö feladata a házigazdára hárult.
Hát minálunk is az apám taposta a káposztát, míg meg nem unta s át nem adta 
nekem a díszes hivatalt.
Anyám jóváhagyólag tudomásul vette a hivatal átruházását. Természetesen igen 
alaposan meg kellett fürdenem, mely alkalommal anyám a körömollót, de még a 
súrolókefét is szigorú szolgálatba állította.
Vadonatúj, valóban fehér fehérnemüt kaptam, s csak így szálhattam be a hordóba,
 
melynek alján 1-1 marék torma és birsalmaszelet mellett ott tornyosult két 
hatalmas tál gyalult káposzta.
Szépen el kellett egyengetni, aztán nekiindultam a táncnak körbe-körbe, súrolva
 
a hordó dongáit, majd beljebb és beljebb haladtam a közepéig. 
Közben egy jó marék sót, egy kis köménymagot, pár szem borsot vetett anyám a 
hordóba.
Egyszerre csak a sótol és taposástól levet kezdett ereszteni a káposzta, az els
ö 
réteg rendben volt.
Most újra 2-3 tál káposzta következett, a taposás folytatódott, újabb adag só, 
birsalma, torma, köménymag, valamelyes kapor és borsfü hozzáadásával.
Hamarosan ez a réteg is kiadta a levét, s akkor megint másik porció káposzta és
 
füszer került sorra, mindaddig, míg a káposzta el nem fogyott.
Közbe-közbe egy-egy egészbe hagyott fejet is tett anyám, hogy az eljövendö 
töltöttkáposzta ne maradjon köpönyeg nélkül.
Megtelt a hordó, a sós lé felcsapott a széléig, kiszálltam belöle, fehér 
v´szonruhát borítottunk a tetejére, rátettük a két darabból álló fedelét s jól 
megszorítottuk  csavarját.
Bemutatkozásom láthatóan fényesre sikerült. Fájtak az izmaim, a só ugyancsak 
csípte a lábamat, de megvigasztalt az elismerés és föleg a kitünö vacsora.
A hordót pedig, mikor a káposzta már kellöképpen megsavanyodott, óvatosan 
levittük a pincébe, s ászokfára állítottuk, hogy ne érintkezék közvetlenül a 
földdel.
Mondhatom, hogy remek töltött meg rakott káposzta készült belöle téli 
vasárnapokon, söt hétköznap is, ha megkívántuk. A leve pedig külön is igen 
finom ital volt, jeles gyomorjavító, súlyos téli ebédek-vacsorák után...

Forrás: Magyar Elek: Az ínyesmester szakácskönyve

       Misi
+ - pogacsa - "szinten zenesz" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozletem Mindenkinek,

Zsuzsa (alias Praise) pogacsa recept iranti keresehez szeretnek
csatlakozni. Mar eppen keszultem megfogalmazni szamotokra a problemamat ,
amikor a mai szamban olvastam az alabbi sorokat:
"nagyon szeretjuk a pogacsat, viszonylag gyakran is csinalok, de soha nem
az igazi. Illetve frissen nagyon jo, viszont fel/egy nap mulva betonkemeny
lesz, s mintha tomoritett fureszport ragna az ember."
Sajnos en annyival szerencsetlenebb -netan tehetsegtelenebb(?)- vagyok,
hogy az en pogacsaim frissen sem jok. Kb. masfel honapja volt szerencsem
megizlelni egy kis kozertben egy hazi sutesu kaposztas pogacsat. Szinte le
se tudom irni, milyen fejedelmi volt. Konnyu, puha, zamatos,... El is
dontottem, hogy valami hasonlot en is megkiserlek eloallitani. Azota minden
hetvegem a probalkozasok jegyeben tellt el.Kulonbozo modszerekkel es "tuti"
receptekkel kiserleteztem. Teljes volt a kudarc. Nem sporoltam sem a
kidolgozason, sem a pihentetesen, sem a hajtogatason. Valamit azonban
alapvetoen rosszul csinalhatok, mert minden esetben tulzottan tomor es ami
meg fajobb, kemeny lett a pogacsam (pedig meg azzal is probalkoztam, hogy
kis edenyben vizet tettem a sutobe...). Most jutottam el odaig, hogy nincs
tobb otletem a valtoztatasra. Nem szeretnem feladni, ugyhogy en is kerlek
benneteket, segitsetek.

Elore is koszonom,
Andras (alias LB)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS