Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 337
Copyright (C) HIX
1999-10-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tokaji aszu (mind)  21 sor     (cikkei)
2 Tepsis szelet (mind)  62 sor     (cikkei)
3 madartej maskeppen (mind)  19 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #336 (mind)  127 sor     (cikkei)
5 hodolat (mind)  9 sor     (cikkei)
6 receptek a neten (mind)  17 sor     (cikkei)
7 Keres (mind)  13 sor     (cikkei)
8 SMACK fozes + palcika + borok (mind)  42 sor     (cikkei)
9 Re: Csak roviden (mind)  21 sor     (cikkei)
10 Sajttal gongyolt sertesszelet... (mind)  23 sor     (cikkei)
11 ez s az (mind)  75 sor     (cikkei)

+ - Tokaji aszu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [International]
> Temakor: Tokaji aszu ( 6 sor )
> Idopont: Tue Oct 12 13:29:11 EDT 1999 KONYHA #336
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Kedves Konyhasok,
> tanacsot kerek: Ket uveg finom Tokaji Aszu erik nalunk. Mikor  szokas
> felszolgalni? Etkezes elott, vagy utan?
> Sok tanulsagos eloirast olvastam, koszonom!
> Udvozettel
> Marta
Sziasztok!

Kedves Márta!

A tokaji aszú nem igazán etkezéshez való bor, de ha már a szegény
palacknak ebéd, vagy vacsora idején kell a vérét folyatnia, akkor
édes desszerthez és 6-8 C°-ra lehütve.
Szerintem aperitifnek túl édes.
Jó étvágyat és egészségedre!
                              Misi
+ - Tepsis szelet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhások!

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Re: mindenfele ( 82 sor )
> Idopont: Mon Oct 11 07:06:17 EDT 1999 KONYHA #335

> Misi!
> Olyan nagyon a lelkembol szoltal, en szerintem is az egyik legjobb, ha nem a
> legjobb leves. Mellesleg Neked szakacskonyvet kellene irnod, ezzel a remek
> stilussal. (Krudy elbujhat melletted! :-)) )Sziasztok!

Kedves Zsóka!
Jólesö dicséret, de sajnos nem engem illet, mert a 90 %-át a már többször
említett szakácskönyvböl ollóztam, csak lemaradt a forrás megjelölése.
A stílusát megpróbálom szerény lehetöségeim szerint néha utánozni.

A recept: 
Tehát a kuktából érdemtelenül kitaszított szép darab combot felszeleteljük,
egyrészt azért, hogy beleférjen a tepsibe, másrészt viszont azért, hogy a
valaha vidáman röfögö állat asztalunkra került darabját felvídítsuk azzal, 
hogy a kuktából ugyan kitúrták, de a szolgálatára azért igényt tartunk.
Morcosan talán még be is keményedne nekünk.
Egy teflon bevonatú tepsibe (persze jó másmilyen is) hagymakarikákból
kényelmes fekvöhelyet készítünk amire ráhelyezzük az elözöleg megsózott
és megborsozott szeleteket. S hogy egyik fele se kerüljön a másik
ellenében hátrányba, a tetejére tesszük a hagymakarikák másik felét.
Meglocsoljuk egy kis olajjal -vagy amivel egyébként sütünk-, 2-3 gerezd
préselt fokhagyma és egy kis "piros arany" felelös ezután a tepsiben
történtekért. Az ily módon egymással megismertetett nemes anyagokat
alufóliával lezárjuk úgy, hogy annak fényesebb oldala legyen belül.
No nem azért, hogy az alatta levök abban gyönyörködjenek magukban, hanem
inkább azért, hogy az erösen tükrözö felület ne tudja a sütönk höszabalyozó 
érzékelöjének elvenni az eszét.
Mostmár nincs más dolgunk, mint kivárni amíg az engedett saját lében 
puhára párolódnak a szeletek.
A tepsiben levö lében lubickoló hagymát végül turmixáljuk.
                            -

> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Ketfele stiriai metelt es egyebek ( 78 sor )
> Idopont: Mon Oct 11 22:23:34 EDT 1999 KONYHA #336

> Eloszor viszont szeretnem udvozolni az ujakat, Isten hozott Benneteket
> itt a Konyhaban es ugye szerettek fozni? Aztan:

Edit!
Üdv. Szeretek fözni, bár nem teszem nagyon sürün.  

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: koszonet es egyebek ( 41 sor )
> Idopont: Tue Oct 12 13:18:13 EDT 1999 KONYHA #336

--Ujhazy tyukhusleves
>
> Es lehet meg olyan _igazi_ jo tyukot kapni valahol?? Szerintem legfeljebb

Lehet. Van egy kollégám aki garantáltan vegyszermentesen neveli "másodban". 
A bökkenö: darabja kb. 5000 Ft-ba kerül és a kölni dómtól ~20 Km-re lakik.
De tudok egy rövidebb utat! :))

Mindenkinek jó étvágyat!
                        Misi
+ - madartej maskeppen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello, azt hiszem mar nagyon hosszura sikerult az elozo levelem, pedig
ezt a receptet szeretnem nektek leirni, mert nagyon finom! Te'lre valo!

Narancsos madartej
===============

4 tojas sargajat keverjunk habosra 20 dkg cukorral, 2 ek liszttel, es
atszurve adjuk hozza azt a narancsos levet, amelyhez lereszeltuk 3 narancs
hejat, es 2 dl vizben puhara foztuk. Kozben forraljunk fel 7 dl tejet,
fozzuk ki benne a tojasok kemeny habba vert (es kristalycukorral izesitett)
feherjet, es a habgaluskakat szitara teve csorgassuk le. A visszamaradt
tejet atszurve ontsuk a martashoz, es az egeszet goz felett fozzuk
kremsurusegure. A tuzrol leveve, keves narancslikor kivonattal es 2 narancs
kifacsart levevel izesitjuk. Talalasnal a tal aljara ontjuk a narancsizu
kremet, erre tesszuk  egymas melle a kifott habgaluskakat6, es mindegyik
galuska tetejere 1-1 narancskarikat teszunk. Jol behutve adjuk asztalra
rolettivel talaljuk.

Sziasztok J. Zsoka.
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #336 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!
Sok- sok remek otletet kaptunk megint.
Mindenek elott szeretnem meghajtani a fejem a hazanktol tavol elok elott,
o"k ugyanis rengeteg gonddal kuzkodnek, hogy az o'hazai izeket
visszaidezzek.
Errol csak annyit, hogy nehany evvel ezelott Hollandiaban voltunk es
hazigazdaink, akik igazi hollandok voltak nem hagytak beken, addig, amig be
nem adtam a derekam egy gulyas elkeszitesere. No most, amikor mar elvileg
minden alapanyag be volt szerezve, gyonyoru borjuhusbol (!!) nekialltam
elkesziteni _a gulyast_  mindossze csak fozovaj volt otthon, mert egy
_holland_ haziasszony nem foz massal. Majdnem sirva fakadtam kinomban, mert
egy kis ido mulva nagy diadallal elokapott valami teljesen avas olivaolajat,
ha ez kell ehhez a kajahoz, hat ime!!! Keso este volt egy kisvarosban, nem
akadekoskodtam tovabb nekilattam.  Hosszu ideig az orromban ereztem azt a
pocsek avas szagot, amit persze o"k  nem is ereztek. Masnap hatalmas
mennyisegu gulyast ettek meg, mi a ferjemmel csak udvariasan csipegettunk,
nehogy gyanus legyen :-)), de szerintem eletem eddigi legrosszabb gulyasat
ettuk. No es persze palacsintat ettunk utana, szerencsere ezzel nem volt
semmi nagyobb baj. Nos hat ezert is ertekelem nagyra a heroikus kuzdelmet a
"magyaros izek eleresere"! Csak igy tovabb vereim magyarok! :-)))

Mas:
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: Ceklasalata sutve ( 17 sor )

>A ceklakat alaposan megmossuk, majd alufoliaba tekerjuk es lehetoleg
>legmentesen lezarjuk. A cekla nagysagatol fuggoen egy - masfel ora

>Kiprobalt recept. A sutes altal az izanyagok a ceklaban
>maradnak. Rendkivul finom, zamatos salata.

Kedves Judit!
Szamomra ujdonsag, amit irsz, de minden jo otletre "vevo" vagyok. :-)
Ki kell probalnom feltetlenul!
>Van meg ket ceklarecept, ami tartositval, teli tarolasra teheto el.
>Ha valakit erdekel irjon, kuldom.

Nem kerdes, ide a listara minden ujdonsag jol johet valakinek, szerintem.

>Felado :  [Sweden]
>Temakor: Ketfele stiriai metelt es egyebek ( 78 sor )


>Zsoka!
>Rad aztan mindig szamithat az ember, hogy mindenre van valami jo otleted.
>Ugyes haziasszony vagy el kell ismerni es ugy tunik, hogy szivbol
>csinalod.


Edit!
Ha mar igy atlatsz rajtam, mit tehetek, toredelmesen bevallom, hogy
SZIVUGYEM a fozes. (Ezt ne vedd kiabalasnak, de csak igy jellemzi
adekvatan a valosagot.) Az a helyzet, hogy a leggyorsabb sikerelmeny,
a konyhaban erheto el, noha ezt a kifejezest nagyon nem szeretem, de igaz.
Nagyon szeretek enni-inni, es nagyokat nevetni. Na most ehhez kepest
szerencsem van, mert nem vagyok egyaltalan elhizva. (Amit persze senki
sem ert a kozvetlen kozelemben?!!) :o)
Tok ciki, kiderult, hogy en eddig mindig hamis siriai meteltet csinaltam,
csak azt nem ertem miert ettek meg ugy, mintha igazi lenne. :-))

A tepsis palacsinta nagyon jo idea, feltetlenul bevezetem!

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: turofank es tsai ( 88 sor )


Cintia, kosz a sok fank receptet, kulonosen a bananos ragadta el
a kepzeletemet.

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: koszonet es egyebek ( 41 sor )
>--Ujhazy tyukhusleves

>Es lehet meg olyan _igazi_ jo tyukot kapni valahol?? Szerintem legfeljebb
>videken, ahol nem csak ta'ppal etetik... En azt veszem eszre, hogy egyre
>tobb fuszer kell, ha pl. csirkemellet csinalok, mar-mar alig van sajat ize
:-(.


Szerintem lehet ugy nevezett  tanyasi tyukot kapni a piacokon.

>--quiche
>Szerintem ez egy omlos teszta, amit cakkos szelu, lapos kerek tortaformaba
>nyomkodnak es valami tojasos, vagy talan besameles toltelekkel (sos) sutik


Koszi a magyarazatot eszerint ismerem, csak nem tudtam mi a neve,
en gyumolcskosarkakat szoktam sutni ilyen formaban, vajas tesztabol,
csak nem tudtam, hogy igy nevezik. Jo pap holtig tanul.

>Felado :  [Germany]
>Temakor: A masodik fogas ( 102 sor )
>(Egri Bikavér 1995-ös évjárat, Egervin palackozású. -A pergamen cimkés-)


Misi! az 1997-es Egri Bikaver tenyleg sokkal jobb!


>A török üzletek kínálnak ugyan hófehér pacalt -vajon hogy csinálják?-,


Nem tehetek rola, de nekem mindig a frottir torolkozo jut eszembe a
pacalrol, valahanyszor meglatom a Vamhaz koruti Nagy Csarnokban. :-)

Ez a kovetkezo megjegyzesed viszont nagyon talalo!:
>Ennivalót el lehet sózni, borsozni, cukrozni, de elhagymázni lehetetlen.


Nem tul sokszor probaltam megismerni a fott pacalt, hogy ne erje szo
a haz elejet :-)), de nem igazan tudta magat megszerettetni velem, viszont
Te olyan baromi joizuen irod le, hogy szinte banom, hogy nem tudtam enni
a foztodbol :((

>A második fogás következö szereplöje a "Mustáros sertéscomb vörösborral"


>Mivel két comb nem fért el egy kuktában, (tényleg nem!) muszály voltam
>valamit kezdeni a másik combbal. Van két kuktám, de nem akartam
>egyszerre két ugyanolyan ételt készíteni.

Bocs, de mennyi ideig lakomaztatok ennyi fantasztikusan laktato etelt, nem
vagyok kisetku, na de ez hat.....
( egy kis megjegyzes csak  muszaj muszalynak irni :-)) ! )

Nagyra ertekelem a "szolid kis"  3 napos kajaidat !!!

Szeretettel Jeszenszky Zsoka.
+ - hodolat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A targyban szereplo megnyilvanulas Misinek szol. Kedves Konyha-tarsaim,
nem kellene valamifele irodalmi dijjal jutalmaznunk eme recept-remekmuvet?
Olvasasa kozben lelki szemeim elott lebegtek a kepkockak: a pacalporkolt
keszitesenek werkfilmje, s amugy Pavlov nevezetes ebe modjara megindult a
nyalelvalasztasom is. 
Misi, le a kalappal. Az etek is finom lehetett, de a leirasa lenyugozo.
Remelem folyt.kov.!

Zsuzsa
+ - receptek a neten (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Adrien!

>Azt szeretnem tudni, hogy a neten hol lehet talalni recepteket.


Tobbek kozott itt. Ha a Heureka keresobe beirod, hogy "szakacskonyv", meg
talalhatsz jo par cimet.
Udv.
Aliz
http://www.extra.hu/kifozde/recept.htm
http://www.startlap.com/
www.gopress.hu/szakacskonyv/szakacs.htm
www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/5szakacs
http://mozinet.veszprem.hu/~amvt/cookind/menu.htm
http://pcl.hansagi-szeged.sulinet.hu/szakacsk/szp001.htm
http://www.netpress.hu/malata/HTML/Gasztro.htm
http://www.nexus.hu/jzp1116/receptek.htm
+ - Keres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnem megkerdezni toletek, hogy hol lehet letolteni a regebbi
hozzaszolasokat. Itt sajnos csak az utolso 7 napot talaltam meg. Nagyon jok
a receptek amiket itt olvasgatunk. Most eppen az almas es a turofankot
kesziti a nejem. [kellett neki recepteket keresgelni.8-)]
+kerdesem: Tudna valaki kinai recepteket kuldeni nekem? Lehetoleg olyanokat
amikhez minden hozzavalot be lehet szerezni idehaza.
Elore is koszike.

Tovabbi jo etvagyat mindenkinek.

Sziasztok Arpi
+ - SMACK fozes + palcika + borok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali Konyhasok!

Gondolom, Ti is foztetek mar SMACK-et, vagy valamilyen
ehhez hasonlo azsiai tesztalevest.
Amikor par eve eloszor kiprobaltam, termeszetesen a zacskon
levo utasitas szerint foztem meg. Nem igazan izlett.
Egy kicsit tul "levesesnek" talaltam. Csak tajekoztatasul:
szerintem az a tokeletes leves, ami villaval is konnyeden
fogyaszthato. :-))))

Ezert aztan azota a kovetkezo modon keszitem:

Az eloirt 4 dl viz helyett, valamivel tobb, mint 2 dl vizet hasznalok.
A forrasban levo vizbe dobott tesztara raontom az izesitot, majd
egy villaval, vagy palcikakkal folyamatosan kevergetem/razogatom,
amennyire lehet "kibogozom", vigyazva, nehogy felapritsam.
Mikor a leve mar majdnem teljesen elfott, megontozom egy kis
szojaszosszal.
Ezutan par masodperccel a teszta minden levet felsziv es kesz.
Szerintem (es a csalad/baratok szerint is) sokkal jobb ize van, 
mint a levesallagu valtozatnak.

Fogyasztasa:
- normal: villa
- turbo: palcikak

Ja, palcikak: Itt Debrecenben a Terebes Collection-nel lehet
nagyon olcson venni, a Plaza mellett. Ha valaki esetleg meg
nem hasznalta oket, erdemes beszerezni es kiprobalni, nem
csak azsiai kajak keszitesenel/fogyasztasanal. Ne kerdezzetek,
hogy kell hasznalni, tapasztalatom szerint legkesobb a masodik
tanyernal valami "bekattan", es attol fogva megy a dolog, pont, mint
a biciklizes. Persze sokat segit, ha kozben nem cikizik az embert. :-))

Koszonom a borokkal kapcsolatos kerdesemre a listara
es maganba kapott valaszokat. Amint lehetosegem lessz
ra, a webcimeket is megnezem.

Udv

KASI

+ - Re: Csak roviden (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Edit!

> Koszonom a receptet es kepzeld el, hogy itt is megjelent a szilva, bar
> nem eppen az a "hamvas" fajta. Inkabb az ducibb formaju, de igazi.

:-) No lam, csak halad a vilag... ;-)

> A gombocrol jutott eszembe ket erdekes valtozat. Ugyanaz a teszta,
> de szilvalekvarral toltve es daralt cukrosmakba hempergetve. Mmm!
> A masik a sargabarackos gomboc, ami szilva helyett fel barackokkkal

Mmmm, erre azonnal ugy reagaltam mint pavlov kutyaja :-))) Ez az osztrak
Powidl (= suru szilvalekvar) es a hires Marillenknodel, a sargabarackos
gomboc. Multkor lattam a TV-ben ahogy ketten ugykodtek vele egyszerre
3-4 kezzel... de egyszer csak megprobalom.

Ami a quiche-t illeti, legyszi engedjetek meg vagy 2 napot, alig latszom
ki az Access-bol. Akkor majd irok receptet is hozza.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Sajttal gongyolt sertesszelet... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
50 dkg sertescomb
12 dkg juhsajt
15 dkg sonka
2 tojas
8 dkg liszt
1 dl tej
orolt bors
so
olaj
4 egyforma nagysagu husszeletet vagunk es meghintjuk soval, borssal. A juhsajto
t 
lereszeljuk es a husszeletek feluleten egyenletesen elteritjuk. Erre tesszuk az
 apro 
kockara vagott sonkat. A szeleteket osszegongyoljuk, ha szukseges hustuvel 
megtuzzuk. A tojasokat osszekeverjuk a liszttel, keves soval es annyi tejjel, h
ogy 
suru tesztat kapjunk, majd belemartjuk a toltott husszeleteket es forro olajban
 
megsutjuk. Hasabburgonyaval es fejes salataval kinaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - ez s az (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Turos recepteket olvasvan gondoltam, hogy megosztom Veletek a nálunk már
bevált recepteket.

Egyszeru turos edesseg

Ez kicsit bonyolult lehet egyszerusegenek ellenere, mert nincsenek
konkret mennyisegek. Sajnos en sem tudom megadni, mert eme finomsagot en
is szemmertekre szoktam megcsinalni, merleg nelkul.
Suru palacsintatesztába turot keverunk (ha nagyon finomat akarunk, akkor
teljes tejbol keszult turot hasznalunk-ezt otthon is el lehet kesziteni,
bar kell egy kis idot forditani ra, de nem ordongosseg), majd egy keves
tejfolt, izles szerint cukrot, majd jol kikent tepsibe ontjuk.
Tojassargajaval elkevert tejfollel megontozzuk, forro sutoben sutjuk.

Ismeretsegi korom egyik nagy kedvence a Raffaello, de ha boltban vesszuk
nem a legolcsobb. Ime egy bevalt recept.

Hozzavalok: 1,5 dl viz, 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 20 dkg kokusz,
30 dkg tejpor, es 10 dkg kokusz a forgatashoz, mogyoro vagy mandula
A vizben a porcukrot felfozzuk, majd feloldjuk benne a margarint.
Hozzakeverjuk a kokuszreszeleket es a tejport.
Hutoszekrenyben lehutjuk (kb. 3-4 ora), vizes kezzel kis golyokat
formalunk belole, melynek kozepebe mandulat vagy mogyorot teszunk es
vegul kokuszreszelekbe hempergetjuk.

A kovetkezo recept nem a legolcsobb, de annal nagyobb sikert arathatunk
vele.

Turos lepeny (nemet recept)

12 dkg vajat osszegyurunk 12 dkg cukorral, 1 tojassal, 1 cs. vanilias
cukorral, 25 dkg liszttel valamint 1 csomag sutoporral. Kinyujtjuk
(mivel nagyon szakad, es eleg nehez kinyujtani, majd sikeresen tepsibe
helyezni, ezert nem ritkan kicsit nyujtom, majd a reszeket beleteszem a
tepsibe, es kezzel elnyomkodom), rarakjuk a tolteleket.
1 kg turobe belekeverunk 1 dl olajat, 2 dl tejfolt, 20 dkg cukrot, 2
csomag vanilias cukrot, 4 tojas sargajat, 4 tojas habjat.
Elsimitjuk a tesztan, majd gyumolccsel kirakjuk (ugy, hogy ha utana
felszeljuk, minden kockan egy gyumolcsszelet legyen) A legjobb
gyumolcsok hozza: anananasz, mandarin, banan, narancs
Megsutjuk, majd utana leontjuk gyumolcszselevel.

Philadelphia torta (vagy maskeppen Sajtkrem torta)

ez is egy nemet recept, amit sajnos kenytelenek voltunk anyukammal
atformalni a magyar viszonyokhoz, mert itt nem lehetett Philadelphia
sajtot kapni.

2 tojas feherjet felverunk, bele 10 dkg porcukor, majd 2 tojas sargaja,
8 dkg liszt. (ez a piskotateszta recept mindig sikerul)
Krem: 7 evokanal cukrot elkeverunk 1 tejszines kremsajttal, 2 vanilias
kremturoval, 2 csomag vanilias cukorral, masfel citrom levevel.
1 csomag tortazselet (izesitett!!!!!!!!) fel dl vizben feloldok, majd a
kremhez keverem, vegul belekeverek fel liter tejszinhabot (ha port
hasznalunk, akkor abbol ket csomag kell, es akkor nem kell cukor)

Es hogy ne csak edesseg legyen, ime egy recept a ragadozoknak:
Kulonleges csirke

1 fej voroshagymat, 3 gerezd fokhagymat lereszelunk, osszekeverjuk 1 dl
olajjal, 2 dl kefirrel, 2 evokanal paradicsompurevel, soval,
oroltborssal, 1 evokanal vegetaval, 1 kiskanal pirosaranykremmel. Ebbe
tesszunk 90 dkg feldarabolt csirket. Lefedve (jo alaposan, kulonben a
hutoben tarolt etelek elegge illatosak lesznek) 1 ejszakara a hutobe
tesszuk. Masnap a paclevel egyutt tepsibe tesszuk, alufoliaval letakarva
kb 30 percig sutjuk, majd szep pirosra piritjuk.
Jo munkat es jo etvagyat.

Legkozelebb azt hiszem francia etelekkel jelentkezem.

sziasztok

Cintia

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS