1. |
Zeller es adag majonez (mind) |
40 sor |
(cikkei) |
2. |
Majas-virslis retes (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Zeller es adag majonez (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> =======================================================
> Felado : [Hungary]
> #484
> Sziasztok Konyhasok!
> Kedves Martha!
> Bocs, hogy nem voltam elegge figyelmes a Fold masik
> reszen lakokra, pedig ugyancsak sokan vannak. :-))
>
> >Mennyi az az "adag" majonez? Fel deci vagy ketto? Nalunk egy literes
> >uvegben arusitjak...
>
> En, sajat magam keszitesu majonezt szoktam hasznalni, 2 db tojasbol,
> stb. ez kb 2 dl.
En egy adagnak az egy tojassargabal és kb. 0,75-1 dl olajbal (a tojastoll fugg,
mennyit vesz fel) keszult majonezt nevezem. Ez olyan termeszetes egysegnek tuni
k.
> >Amerikaban nincs egy "fej" zeller - itt csak azt a (zold) reszt aruljak,
> >ami a fold folott nott!
>
> Szerintem a zeller zoldjet is jol felhasznalhatod izesitesre, hiszen
> nagyon jo aromaja van, nyilvan nem szabad belole tul sokat venni,
> mert akkor tulsagosan dominalni fog. En akkor tobb sargarepat
> hasznalnek, hogy a mennyiseg meg legyen, esetleg feherrepa is jo.
> (Ha szeretitek ;-).)
>
Ez nem ilyen egyszeru. A zellernek eleg sok fajtaja van forgalomban, nalunk a
gumos, mashol a szaras van elterjedve. Utobbinak a szara husos, osszesimulo,
legalabb ujjnyi vastagra nevelt szarresze az a "zeller", amit salatanak fozelek
nek,
satobbinek felhasznalnak - nem sokban emlekeztet a gumos zeller szarara, levele
re,
aminek a felhasznalasa inkabb a petrezselyemzold alkalmazasaval analog. Allitol
ag
Nyugat-Europaban is a szaras az elterjedtebb, es itt-ott pesti piacokon is
felbukkan.
Edit (Gyor)
|
+ - | Majas-virslis retes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Legyetek udvozolve!
Majas-virslis retes
Hozzavalok: 1 zacsko burgonyapehely, 3 dl tej, 2 tojas, 1 teaskanal so,
1 mokkaskanal orolt feketebors, 1 teaskanal
majoranna, 1 evokanal finomra vagott petrezselyem zoldje, 15 dkg
majpastetom, 2 par virsli, 4 reteslap, 3 evokanal etolaj.
Elkeszites: A burgonyapehelyre raontom a tejet, es a felvert tojast,
majd megsozom, es hozzakeverem a fuszereket.
Kb. 5 perc mulva, hozzaadom a villaval szetnyomkodott majpastetomot, es
a leborozott, vekony karikakra vagott virslit. Az
egeszet, alaposan osszedolgozom.
Nedves konyharuhaba teritem mind a negy reteslapot, kozuket, egyenkent
megolajozom. A tolteleket, a szelere egy csikban
felkenem, szorosan felcsavarom, es kikent sutolapra helyezem. A tetejet
is megkenem olajjal, es forro sutoben, pirosra
sutom.
Meg melegen felszeletelem. Kivalo sorkorcsolya.
--
Üdv.: Szászika*(2+2)
A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
http://www.extra.hu/szaszika
|
|