Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 486
Copyright (C) HIX
2000-03-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Zeller es adag majonez (mind)  40 sor     (cikkei)
2 Majas-virslis retes (mind)  28 sor     (cikkei)

+ - Zeller es adag majonez (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> =======================================================
> Felado :  [Hungary]
>  #484
> Sziasztok Konyhasok!
> Kedves Martha!
> Bocs, hogy nem voltam elegge figyelmes a Fold masik
> reszen lakokra, pedig ugyancsak sokan vannak. :-))
>
> >Mennyi az az "adag" majonez?  Fel deci vagy ketto?  Nalunk egy literes
> >uvegben arusitjak...
>
> En, sajat magam keszitesu majonezt szoktam hasznalni, 2 db tojasbol,
> stb. ez kb 2 dl.

En egy adagnak az egy tojassargabal és kb. 0,75-1 dl olajbal (a tojastoll fugg,
mennyit vesz fel) keszult majonezt nevezem. Ez olyan termeszetes egysegnek tuni
k.

> >Amerikaban nincs egy "fej" zeller - itt csak azt a (zold) reszt aruljak,
> >ami a fold folott nott!
>
> Szerintem a zeller zoldjet is jol felhasznalhatod izesitesre, hiszen
> nagyon jo aromaja van, nyilvan nem szabad belole tul sokat venni,
> mert akkor tulsagosan dominalni fog. En akkor tobb sargarepat
> hasznalnek, hogy a mennyiseg meg legyen, esetleg feherrepa is jo.
> (Ha szeretitek ;-).)
>

Ez nem ilyen egyszeru. A zellernek eleg sok fajtaja van forgalomban, nalunk a
gumos, mashol a szaras van elterjedve. Utobbinak a szara husos, osszesimulo,
legalabb ujjnyi vastagra nevelt szarresze az a "zeller", amit salatanak fozelek
nek,
satobbinek felhasznalnak - nem sokban emlekeztet a gumos zeller szarara, levele
re,
aminek a felhasznalasa inkabb a petrezselyemzold alkalmazasaval analog. Allitol
ag
Nyugat-Europaban is a szaras az elterjedtebb, es itt-ott pesti piacokon is
felbukkan.

Edit (Gyor)
+ - Majas-virslis retes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Legyetek udvozolve!

Majas-virslis retes

Hozzavalok: 1 zacsko burgonyapehely, 3 dl tej, 2 tojas, 1 teaskanal so,
1 mokkaskanal orolt feketebors, 1 teaskanal 
majoranna, 1 evokanal finomra vagott petrezselyem zoldje, 15 dkg
majpastetom, 2 par virsli, 4 reteslap, 3 evokanal etolaj.

Elkeszites: A burgonyapehelyre raontom a tejet, es a felvert tojast,
majd megsozom, es hozzakeverem a fuszereket.

Kb. 5 perc mulva, hozzaadom a villaval szetnyomkodott majpastetomot, es
a leborozott, vekony karikakra vagott virslit. Az 
egeszet, alaposan osszedolgozom.
 
Nedves konyharuhaba teritem mind a negy reteslapot, kozuket, egyenkent
megolajozom. A tolteleket, a szelere egy csikban 
felkenem, szorosan felcsavarom, es kikent sutolapra helyezem. A tetejet
is megkenem olajjal, es forro sutoben, pirosra 
sutom.

Meg melegen felszeletelem. Kivalo sorkorcsolya.
-- 
                         Üdv.: Szászika*(2+2)
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS