Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1247
Copyright (C) HIX
2002-08-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Tarkony (mind)  46 sor     (cikkei)
2 kakao veszelye (mind)  4 sor     (cikkei)

+ - Re: Tarkony (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>=======================================================
>Felado :  [Hungary]
>Temakor: tarkony - pulyka ( 20 sor )
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Tegnapelott csinaltam tarkonyos pulykat (a vekony husszeleteket
>megdelikatoztam es meghintettem morzsolt tarkonnyal, majd mindezt
>serpenyoben sutottem amig ki nem feheredett, majd 20 percig fedo alatt
>'foztem').
>Anyukam szerint a tarkony csak akkor jo a pulykahoz, ha tejszines
>martasban rakom melle. Nekem izlett igy is, de nem vagyok benne biztos,
>hogy tenyleg jo is volt. (A hagymas majba is mindig teszek, es az is
>mindig csak nekem izlik.)
>
>Szerintetek jo a pulykahoz a tarkony magaban is?

Erre - meglehetôsen liberálisan :) - azt mondanám, hogy ha ízlik, akkor mit 
számít, hogy mit szoktak! :)

Fűszerek könyve a tárkonyról: "...a petrezselyemhez hasonlóan - levesek, 
szárnyas, hal- és vadas ételek, birke- és báránysült, zöldbab-, borsó- és 
burgonyafôzelék ízesítésére kiváló". Meg ecet ízesítésére használják.
Ugyaninnen egy recept:

Tárkonyos csirke
1 evôkanál olaj és 1 evôkanál vaj keverékén megpárolunk 1 fej vékonyra 
szeletekre vágott hagymát és karikára vágott sárgarépát. Hozzátesszük a 
feldarabolt csirkét és jól átforrósítjuk. Ekkor leöntjük 1 pohárka 
konyakkal, meggyújtjuk és hagyjuk ellángolni. Aláöntünk egy pohárka fehér 
bort, fűszerezzük vagdalt tárkonnyal, sóval és törött borssal, majd fedô 
alatt puhára pároljuk. Mikor puha, a csirkét tálra rakjuk, a levét pedig 
elkeverjük 1 tojássárgájával elkevert 1 dl tejföllel és a csirkére öntjük.

Vitathatatlan, hogy a legtöbb recept valamilyen tejfölös/tejszínes ételrôl 
szól, de azért...

Füves halfilé  3-4 személyre
A fagyasztott tôkehalfilét hagyd kiolvadni, ekkor locsold meg citromlével, 
sózd és szórd meg tárkonylevéllel. A szeleteket tedd vajjal kikent tűzálló 
tálba vagy tepsibe,  a tetejükre szórj apró vajdarabkákat és forró sütôben 
süsd, míg a teteje bíztató színt nem kap. (A sütés elején jó, ha letakarod 
alufóliával, hogy túlzottan ki ne száradjon.)

Topy

PS: de ha nekiszaladsz a netnek mondjuk a http://www.google.com keresôvel, 
akkor bôven találsz receptet.
+ - kakao veszelye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A kakaonak a nagyon nagy a purin tartalma, igy az urat tipusu
vesekokepzodesre hajlamos szemelyeknek szigoruan tilos fogyasztani (persze a
csoki es mas kakao tartalmu termekeket is).
Kati

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS