> Toltottkaposzta: / ahogy mifelenk keszitik!/
> Hozzavalok:
> 3,5 kg. savanyukaposzta
> 1,5 kg. daralni valo disznohus
> 10 szelet( kb. fel ujjnyi ) fustolt szalonna, vagy husos szalonna
> 4 evokanal zsir (retegesen koze)
> Toltelek:
> A hust 4 szelet fustolt szalonnaval , kb. 3 db.(kozepes fej) voros-
> hagymaval ledaraljuk.Kb. 2 mokkaskanal kevert torottborsot,tet-
> szes szerint sot, 3 db. egesz tojast, es 50 dkg. rizst teszunk
> hozza.Az egeszet jol osszekeverjuk.
> A kaposztat, ha savanyu kimossuk, vagy kicsavarjuk, majd az e-
> deny aljara, elobb 2 kanal zsirt, majd ra egy sor kaposztat te-
> szunk utana 1 sor tolteleket ( a tolteleket, lehet savanyu kaposzta-
> levelbe gongyolni, vagy csak gombocokat formalni beloluk ),majd
> ujbol zsirt, kaposztat, tolteleket,míg elfogy az anyagunk. A tete-
> jere kaposzta keruljon. Kozbe a megmaradt fustolt szalonnat,so-
> ronként, szintén elosztva beletesszuk.
> Feltoltjuk vizzel, ugy, hogy eppen ellepje, majd gaztuzhelyen
> langelosztoval feltesszuk foni (teljes langra,mig fel nem forr, majd
> forras utan kis langon fozzuk ) 2 ora hosszaig.
> (Ha nem eleg savanyu a kaposzta, a kicsavart lebol ontunk hozza.)
> TEJFOLLEL TALALJUK!!! (Minel tobbet melegitjuk annal jobb.!)
>A fent irt adag ,termeszetesen felezheto, attol fuggoen, hogy hanyan
> esznek belole?
>Szekelykaposzta: / ahogy mi keszitjuk /
> Hozzavalok: (kb. 8 fonek)
> 1,5 kg serteshus (lapocka )
> 2,5 kg savanyukaposzta
> 20dkg zsir
> 2 db. nagyobb fej voroshagyma
> 2 pohar tejfol
> Elkeszites:
> A hust megmossuk, apro kockakra vagjuk. A voroshagymat ossze-
> vagva feltesszuk a 10 dkg. zsirba es halvany rozsaszinure piritjuk,
> majd tetszes szerint teszunk bele pirospaprikat , es vegul a hust.
> Keves vizet ontunk hozza es fedo alatt (paroljuk) ill.elkeszitjuk a
> porkoltet.
>
> A savanyukaposztat kozben kicsavarjuk,(ha nagyon savanyu ,ki-
> aztatjuk). A kicsavart levet felretesszuk, ( ha nem lenne eleg sava-
> nyu kesobb hozzaonthetunk belole).
>
> A kicsavart kaposztat a megmaradt 10 dkg. zsiron (fedo alatt keves
> víz hozzaadasaval ) puhara paroljuk.
>
> Ha kesz osszekeverjuk az elkeszitett porkolttel, es a 2 dl. (1 pohar)
> tejfollel, es kicsit osszeforraljuk.
> Aki tobb tejfollel szereti talalaskor tehet meg hozza.
>
> Kedves Irene!
> Köszönöm szépen a sütireceptet, hétvégén ki fogom próbálni!
> Ottilia
> Zsúrkenyér (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)
> Hozzávalók:
> 1 kg finomliszt,
> 30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya,
> 1/2 dl szódavíz,
> 4 dkg friss élesztő,(a szárított élesztővel nem olyan jó!)
> 4 dkg porcukor,
> 2 dl tej,
> 10 dkg vaj,
> 2 teáskanál só,
> 1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.
> 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és
> belekeverjük a porcukrot. Hagyjuk, hogy felfusson, közben gyúrótáblára
> öntjük a lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott,
> de már hideg vajat, a felfutott élesztőt, az áttört burgonyát és a
> fűszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a
> szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a
> legegyszerűbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett
> tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára
> kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán
> kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütőlemezre
> rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni.
> Vizes kenőtollal átkenjük a tetejét, és az előmelegített, forró sütőben,
> közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába
> csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak
> akkor, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a
> mélyhűtőben is lefagyasztható.
> Bármilyen szendvics alapjaként kitűnő, a parányi fokhagyma és bors
> fűszeres zamatot ad neki.
|