Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 969
Copyright (C) HIX
2001-10-05
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #962 (mind)  82 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #962 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Toltottkaposzta: / ahogy mifelenk keszitik!/ 
> Hozzavalok:
> 3,5 kg. savanyukaposzta
> 1,5 kg. daralni valo disznohus
> 10  szelet( kb. fel ujjnyi ) fustolt szalonna, vagy husos szalonna
>  4  evokanal zsir (retegesen koze)
>  Toltelek:
> A hust 4 szelet fustolt szalonnaval , kb. 3 db.(kozepes fej) voros-
> hagymaval ledaraljuk.Kb. 2 mokkaskanal kevert torottborsot,tet-
> szes szerint sot, 3 db. egesz tojast, es  50 dkg. rizst teszunk
> hozza.Az egeszet jol osszekeverjuk.
> A kaposztat, ha savanyu kimossuk, vagy kicsavarjuk, majd az e-
> deny  aljara, elobb 2 kanal zsirt, majd ra egy sor kaposztat te-
> szunk utana 1 sor tolteleket ( a tolteleket, lehet savanyu kaposzta-
> levelbe gongyolni, vagy csak gombocokat formalni beloluk ),majd
> ujbol  zsirt, kaposztat, tolteleket,míg elfogy az anyagunk. A tete-
> jere kaposzta keruljon. Kozbe a megmaradt fustolt szalonnat,so-
> ronként, szintén elosztva beletesszuk.
> Feltoltjuk vizzel, ugy, hogy eppen ellepje, majd gaztuzhelyen
> langelosztoval feltesszuk foni (teljes langra,mig fel nem forr, majd
> forras utan kis langon fozzuk ) 2 ora hosszaig.
>  (Ha nem eleg savanyu a kaposzta, a kicsavart lebol ontunk hozza.)
> TEJFOLLEL  TALALJUK!!!  (Minel tobbet melegitjuk annal jobb.!)
>A fent irt adag ,termeszetesen felezheto, attol fuggoen, hogy hanyan
> esznek belole?
>Szekelykaposzta: / ahogy mi keszitjuk /
> Hozzavalok: (kb. 8 fonek)
> 1,5 kg  serteshus (lapocka )
> 2,5 kg   savanyukaposzta
> 20dkg  zsir
>   2 db.   nagyobb fej voroshagyma
>   2 pohar tejfol
> Elkeszites:
> A hust  megmossuk, apro kockakra vagjuk. A voroshagymat ossze-
> vagva feltesszuk a 10 dkg.  zsirba es halvany rozsaszinure piritjuk,
>  majd  tetszes szerint teszunk bele pirospaprikat , es vegul a hust.
>  Keves vizet ontunk hozza es fedo alatt (paroljuk) ill.elkeszitjuk a
> porkoltet.
> 
> A savanyukaposztat kozben kicsavarjuk,(ha nagyon savanyu ,ki-
> aztatjuk). A kicsavart levet felretesszuk, ( ha nem lenne eleg sava-
> nyu kesobb hozzaonthetunk belole).
> 
> A kicsavart kaposztat a megmaradt 10 dkg. zsiron (fedo alatt keves
> víz hozzaadasaval ) puhara paroljuk.
> 
> Ha kesz osszekeverjuk az elkeszitett porkolttel, es a 2 dl. (1 pohar)
> tejfollel, es kicsit osszeforraljuk.
> Aki tobb tejfollel szereti talalaskor tehet meg hozza.
> 
> Kedves Irene!
> Köszönöm szépen a sütireceptet, hétvégén ki fogom próbálni!
> Ottilia
>  Zsúrkenyér  (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)
> Hozzávalók:
> 1 kg finomliszt,
> 30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya,
> 1/2 dl szódavíz,
> 4 dkg friss élesztő,(a szárított élesztővel nem olyan jó!)
> 4 dkg porcukor,
> 2 dl tej,
> 10 dkg vaj,
> 2 teáskanál só,
> 1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.
> 1/2 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és 
> belekeverjük a porcukrot. Hagyjuk, hogy felfusson, közben gyúrótáblára 
> öntjük a lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott, 
> de már hideg vajat, a felfutott élesztőt, az áttört burgonyát és a 
> fűszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a 
> szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a 
> legegyszerűbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett 
> tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára 
> kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 
> kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütőlemezre 
> rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni. 
> Vizes kenőtollal átkenjük a tetejét, és az előmelegített, forró sütőben, 
> közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába 
> csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak 
> akkor, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a 
> mélyhűtőben is lefagyasztható.
> Bármilyen szendvics alapjaként kitűnő, a parányi fokhagyma és bors 
> fűszeres zamatot ad neki.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS