J.Zsoka kerdezi ("Re:Vacsora Venetoban", Mon, 31 Mar 2003 12:44:22):
> Megint kiderul, hogy milyen videki vagyok mi az a Ruccola?
Kedves Zsoka!
Velhetoen gyo'gyi'to' borsmusta'r (Eruca sativa) volt az olasz
italban (ruccola neven).
Ezt FrO-ban ismertem meg (itt lakom), landzsas, a kutyatejnel
(szinten salata alapanyag) nagyobb es altalaban kevesbe
rojtozott levelu. Van erosen es kevesbe erosen zold valtozata
is, a merete es a levelek rojtozottsaga is valtozhat.
Elelmiszer-aruhazakban gyakran zacskoban adjak; vagy
"tisztan", vagy 3-4 mas salataval keverve. Piacon is gyakran
van, ott a legjobb (legvadabb) izu. Mo-n nem talaltam, de
talan csak nem kerestem eleg alaposan - e listan, remelem,
tobben is felvilagositanak, hogy hova menjek (Bp-n) erte es
hogy mi a legkozonsegesebb magyar neve.
Erosen pikans, kulonleges ize van, van aki nagyon szereti (pl
en), van, akit taszit, azaz ovatosan ismertessuk meg a
vendegeinkkel.
Salatanak szoktuk enni, mosas, szaritas, olivaolaj, keves
citrom, so, kesz.
Amikor megszerettem - egy jo szakacs baratom ismertette meg
velem, aki Olaszorszagban jott ra az izere - akkor utananeztem
a net-en, a lentieket gyujtottem rola ossze, erdemes talan
megnezni, receptek is vannak.
Szamomra nagy folfedezes volt, azota ez a kedvenc salatam.
Udvozlettel Gaal Tamas
---
Eruca sativa - gyo'gyi'to' borsmusta'r (roquette, F)
roquette -
O:lrauke, Salatrauke, Rucola (D)
La Roquette (F)
Eruca sativa (latin), Eruca vesicaria sativa
Eruca vesicaria subsp. sativa - Arugula/Roquette
Arugula, rocket, garden rocket, rocket salad (GB)
rucola, ruca ou roka, rouquelle (F)
Eruca sativa: vete'si, gyo'gyi'to' borsmusta'r
(D) http://www.biozac.de/biozac/capvil/Cveruca.htm
(F) http://www.jardin.ch/info/roquette.html
http://www.saveurs.sympatico.ca/ency_3/laitue/roquette.htm
http://www.artculinaire.ch/recettes/entrees/ent1_0600.php4
http://www.sfsu.edu/~jtolson/vgarden/1996/html/arugula.htm
http://www.wholeherb.com/ID/HG188C.HTM
http://b-simon.ifrance.com/b-simon/her39.htm
" Elle est souvent associe'e a l'huile d'olive, l'ail, le
parmesan, le fromage de che`vre et le jambon cru "
Azaz illik olivaolajjal, fokhagyma'val, parmaza'nnal,
kecskesajttal e's (nyers? pa'colt? so:te't szi'nu", ero"teljes
i"zu") sonka'hoz.
http://www.mek.iif.hu/porta/szint/egyeb/lexikon/pallas/html/073/pc007307.html
A Pallas szerint Go:ro:gorsza'gban ebbo"l csina'lja'k a musta'rt.
Sala'ta'kra (e's -ba), fo"tt te'szta'ra, levesbe lehet tenni,
de csak fo"ze's uta'n.
__________________________________________________
Do you Yahoo!?
Yahoo! Tax Center - File online, calculators, forms, and more
http://platinum.yahoo.com
|