Sziasztok,
Mivel en 2 evig voltam japanban es fozni is szeretek, talan tudok par
tanaccsal szolgalni hogyan lehet itthon is japan kajakat fozni.
Sok hozzavalo mindenhol kaphato de van nehany specialis dolog, amit en
a Rakoczi teri csarnok oldalaban szoktam beszerezni:
Miso: ez erjesztett szojabab paszta, egy parna pure, tobb fele is van
persze,
itthon eleg draga, de egy fel kilos csomag kb. 20 adag leveshez is eleg.
Wakame: ez egy tengeri moszat, szaritva lehet kapni, kulsore nagyobb
szaritott tealevelekhez hasonlit, ebbol is csak nagyon keves kell egy
adaghoz
Nori: szinten moszat, piritva, sotetzold nagyobb lapokra preselve
Wasabi: japan torma, tubusban van, vilagoszold es nagyon eros
Dashi: ez halbol keszult eroleves, granulatum formaban kaphato,
szinten eleg kiados. Ha nagyon muszaj lehet helyettesiteni erilevessel,
bar hatarozottan mas ize van.
Miso leves
Ez alap etel japanban, minden etkezeshez (reggelihez is) eszenek
egy kis talkaval
Szemelyenkent 1 csesze vizet forralunk, beleteszunk 2 teaskanal
dashi granulatumot, egy szuron atnyomva elkeverunk
benne egy-ket teaskanal miso pasztat, beleteszunk felkockackazott friss
tofut.
Par perc forralas utan hozzadunk 1/2 teaskanal szaritott wakamet.
Sushi
Eddigi tapasztalataim alapjan a kek SOS feliratu rizs tokeletesen
megfelel, a szokasos magyar rizs viszont nem.
Megfozunk 2dl rizst, de nem adunk hozza sem olajat, sem sot.
Ha megfott hozzakeverunk 5 evokanal 10%os ecetet es 2 evokanal rizst,
majd kihutjuk, de hutobe nem szabad tenni. Az igy elkeszult rizs
eppen osszetapadjon, de ne legyen nyulos. Csak nagyon enyhen erezni
rajta
az ecetet es cukrot.
Ebbol a rizsbol vizes kezzel kb. 2x2x5 centis rudakat formazunk,
rakenunk egy keves wasabit es ratesszuk a feltetet: ez itthon kaphato
dolgok kozul lehet: friss lazac, nyelvhal, tintahal (mar fagyasztottbol
is csinaltam, erdemes kicsit beirdalni), friss a vagy fott vagy konzerv
rak vagy kagylo, kaviar, majonezes kukorica, majonezes fott tonhal,
megcukrozott, vizzel higitott tojasrantotta
Az aprobb dolgokat ugy lehet a rizsre tenni, hogy egy 15x3 cmes nori
csikkal korbetekerjuk a rizst, igy kis kosarkat kepezunk, abba tesszuk a
feltetet.
Eveskor a sushit keves wasabival elkevert vagy sima szojamartasba
martjuk (e nelkul nem jo) lehetoleg ugy, hogy a hal legyen szoszos.
Tempura
1 tojast villaval felverunk es hozzateszunk 1.5 dl jeges vizet.
elkeverjuk, majd hozzakeverunk kb. 1.5 dl. lisztet, de nem szabad nagyon
elkeverni, nem baj ha csomokban all a liszt. Ebben a tesztaban
megmartjuk a sutnivalokat, es nem tul forro olajban kisutjuk.
Sutnivalok: edesburgonya 1cmes szeletekben, sargarepa hosszukas
szeletekben, gombafejek, sutotok szeletek, paprika szeletek, hagyma
szeletek fogpiszkaloval osszetuzve, patisszon, kisebb padlizsan
felbevagva, majd legyezoszerure bevagdosva, tonhal, lazac, tintahal
beirdalva. De barmi mast lehet, ami at tud igy sulni.
Eveskor a kovetkezo szoszba martogatjuk: 1 dl dashi (granulatumbol), 2
evokanal szojamartas, 2 evokanal bor, 1 evokanal cukor osszeforralva es
kihutve. Fogyasztas elott mindenki tehet a szoszba meg reszelt,
kinyomkodott jegcsapretket is.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology
|
Sziasztok!
Gabi, koszi az infot, erdekes modon tacot, tortillat mar lattam, de ilyen -
altalan kedvelt - pitat meg nem. Viszont attol tartok, hogy jo draga. :-(
Mint minden ilyen elore csomagolt kulfoldi kaja. Azt hiszem, veszem a
batorsagot, es valamelyik jokepu :-) toroktol meg fogom kerdezni
legkozelebb, hogy ok honnan veszik. Ja, es persze elnezek a Thokoly utra
is, ha mar annyian ajanlottatok. Hatha most mar nemcsak zsebes pitat arulnak.
Martha irta:
>Gabikam, ez nem ugyanaz; a pita tesztaja vastagabb; ket retegbol all, ami
>*koze'* teszik a tolteleket.
Martha, Gabinak is igaza van, meg Neked is. :-) Ugyanis, ahogy mar a
multkor is irtam ketfele pita letezik. Az a "zsebes", amirol Te is
beszelsz, es a sima, lapos feltekerheto. Sot, ez utobbibol is van tobbfele.
Az itteni torok arusoknal szaraz, vekony, Kretan meg sokkal vastagabb, es
olajosan van kisutve, mar-mar hasonlo a magyar langoshoz.
sziasztok,
Zita
|