Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1204
Copyright (C) HIX
2002-07-02
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: somloi galuska (mind)  12 sor     (cikkei)
2 FW: TW, somloi (mind)  10 sor     (cikkei)
3 somloi galuska (mind)  24 sor     (cikkei)
4 szarnyasmajpastetom (mind)  64 sor     (cikkei)
5 Megyszorp (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - Re: somloi galuska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Rea!
Nem szoktam bonyolitani a somloit, sutok 5 tojasbol egy tepsi piskotat,
felszeletelem. Fogok egy jenait, lerakok benne egy reteget. Meglocsolom rummal,
megszorom mazsolaval. Eloiras szerint kikeverek 2 cs Aranka vanilias pudingot,
ebbol teszek ra. 1 dl tejet 2 ek sima kakaoporral, 2 ek cukorral es 5 dkg
margarinnal felforralok es ebbol is locsolok ra. Addig folytatom a retegezest,
amig tart az anyagokbol. 2-3 ora hutoben pihentetes utan tejszinhabbal talald.
Nagyon finom. Ha meg finomabbat szeretnel, akkor a piskotaba tegyel daralt diot
es a retegek koze is szorj belole.
Ketsegtelenul nem az eredeti recept, de gyors, keves macera van vele es nagyon
finom!
Udv: Ivett
+ - FW: TW, somloi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

TW kulonlegessege - NEM REKLAM - az anyagosszeteteleben van. Ezert is vallalnak
 ra orok eletre szolo garanciat. A tej nem savanyodik meg benne nagyon-nagyon s
okaig, a salata, zoldseg nem puhul, nem fonnyad meg, csak jol le kell torolni a
 nedvesseget, es ki kell szoritani belole a levegot lezaraskor. 

Somloihoz
megfelel egy kevesbe jol sikerult vagy szaradoban levo hazi piskota, felkockazv
a. Raszorunk nemi aztatott mazsolat, es megontozzuk vaj-cukor-kakao hazi csokik
remmel, +inyencek valami szesszel. Hagyni kell kicsit azni, puhulni, osszeerni,
 es sok-sok tejszinhabbal fogyaszthato.
+ - somloi galuska (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Rea!

 

En igy keszítem a Somloi galuskat:

 

4-4 tojásbol sutok egy sima, egy kakaos es egy dios piskota lapot. Miutan kihul
tek meglocsolom valamennyit rummal, vagy konyakkal, megkenem vaniliakremmel, am
it hidegen keszitheto pudingbol keverek és megszorom rumba/konyakba aztatott ma
zsolaval, durvara vagott dioval es egymasra fektetem a lapokat. Folpakkal letak
arva egy ejszakara a hutoben landol a suti. Talalashoz csokolade ontetet keszit
ek, egy csomo aprora tordelt csokoladét és diot, valamint tejszinhabot. A talka
kba evokanallal szaggatom a galuskakat, kozben szorom a csokit és a diot, ontoz
om a csokiontettel. A halom tejere tejszinhabot halmozok.

 

Isteni. Jo etvagyat es sok kedves tarsat a fogyasztashoz.

 

Éva
+ - szarnyasmajpastetom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Lazar Peter erdeklodesere elokerestem egy receptemet, amit egy regebbi
nemet BURDA-bol forditottam, es mar tobbszor elkeszitettem. Kicsit munkas,
de megeri. :-)  Sajnos en sem tudom, hogy mi a "pastetom" pontos
definicioja, a nemet receptekben a "Terrine"-t hasznaljak azokra a
pastetomokra, amelyeket az alabbiakhoz hasonlo modon, tehat gozolve, vmi
szep formaju keramiatalban keszitenek el. Igy akar szeletelni is lehet. 


Szarnyasmajpastetom
------------------

Hozzavalok:
1 kg szarnyasmaj
125 g nyers sonka v. bacon
6 mogyorohagyma (v. 2 db kozepes voroshagyma)
6 db borokabogyo
nehany koriandermag
1 agacska kakukkfu
1 kiskanal pastetomfuszer
1 kiskanal orolt fekete bors
izles szerint so
50 g vaj
fel dl konyak
100 g feherkenyer
2 tojas
1 cs. petrezselyem
30-40 dkg maradek sulthus
rozmaring, baberlevel

A vajat megolvasztjuk es beledobjuk a majakat, az aprora vagott
sonkat/bacont, felapritott hagymat, szetnyomott borokabogyot, kakukkfuvet,
fuszereket, sot. Kb. 3 percig gyorsan atpiritjuk, konyakkal felontjuk es
kicsit hulni hagyjuk. 

A kenyeret felkockazzuk es a felspudlizott tojassal leontjuk. 
A maj felet, a felapritott petrezselymet es a tojasos kenyeret valamint a
maradek sulthust husdaralon ledaraljuk. Osszekeverjuk es izles szerint meg
tovabbfuszerezzuk. 

Egy szep keramiatalban/v. tuzallo talban (sot, akar szogletes
gyumolcskenyer-forma is jo) leretegezzuk a majas-husos masszat felvaltva az
egesz darab majakkal. A tetejere rozmaringagacskakat es nehany baberlevelet
teszunk.

A talat lefedjuk, vagy ha nincs teteje, alufoliaval lezarjuk es egy vizzel
teli tepsibe allitjuk. Elomelegitett sutoben kb. 160 fokon egy oraig
paroljuk. Ha keszen van, a tetejere egy deszkat v. fedot teszunk, es pl.
konzervdobozokkal lesulyozzuk, igy hagyjuk kihulni. 

A tetejet madeirazselevel bevonhatjuk. 
Azt irjak, hogy igy kb. 5 napig all el hutoszekrenyben. 


Madeira zsele: 6 g feher zselatint kb. fel dl vizbe teve felforrositunk,
mig fel nem oldodik. Hozzaontunk bo 1 dl huslevest, kicsit lehutjuk, es meg
mielott megdermedne, hozzaontunk fel pohar Madeira-bort. A pastetomot
bevonjuk ezzel a zselevel. 


Sok sikert kivanok az elkesziteshez. :-) 

Zita
+ - Megyszorp (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Rengeteg, de apro szemu megyem termett.
Legegyszerubben, hogyan keszithetnek szorpot (magozas nelkul)?
Esetleg dzsemet, persze itt mar kimagozva :)

Elore is koszi!
                
    Moni

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS