Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 533
Copyright (C) HIX
2000-05-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 rantott ko:ro:m + kocsonya (mind)  34 sor     (cikkei)
2 somloi (mind)  59 sor     (cikkei)
3 Kenyersutogep - segitseg (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - rantott ko:ro:m + kocsonya (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

Az egyik kedvencem, ha eppen nem jutok borjulabhoz, ami eleg surun elofordul.

Rantott koromnek, legjobb az elso lab. Azelozoleg megporzsolt, es
alaposan megtisztitott labakat hosszaban, egy eles 
kessel kette vagjuk, majd egy fazekba tesszuk, felontjuk vizzel, es
fozni kezdjuk. Mikor a habjat elfotte, etelizesitot, sot, 1-2 
baberlevelet, 2-3 gerezd fokhagymat, es nehany szem feketeborst  teszunk
bele. A labaknak, annyira puhara kell foni, hogy 
a csontokat konnyen el lehessen tavolitani.

Mikor kihult, es mar kicsontoztuk, egy surubb palacsintatesztat
keszitunk, es ebbe belemartva, mejs zsemlemorzsabam 
megforgatva, (karfiolnal, es egyeb zoldsegfeleknel is alkalmazhato),
forro zsiradekban szep pirosra sutjuk. (vigyazni kell 
vele sutes kozben, mert frocskol)
Majonezeskrumplival az igazi.

A fozolebe ez utan, beleteszunk egy szep husos hatsocsulkot, 2-3 fej
fokhagymat, 1-2 szem cseresznyepaprikat, es 
megfozzuk kocsonyanak. Nyaron is nyugodtan keszitheto, mert a hutoben
ugyanugy megalszik.
Ha jol zarhato mua. dobozba rakjuk a levet, mejhutoben is eltarthato, de
mikor elovesszuk, akkor atkell forralni!
Ez minden fele kocsonyara vonatkozik. Elofordul, hogy tul hidegben a
kocsonya megfagy, es akkor elvezhetetlenne valik. 
Nos egy labasba ujra forralva, mikor megint megaludt, akkor mar
elvezheto!
-- 
                             Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
          http://www.extra.hu/szaszika/hulyeseg.htm
+ - somloi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Egy kicsit megfogyatkoztak a hozzaszolasok a konyhahoz, ezert gondoltam
billentyuzetet ragadok en is (eddig ezt nem tettem).
Egyik legkedvencebb edessegunk receptjet szeretnem megosztani veletek, bar
eleg munka- es idoigenyes (ezert csak jeles alkalmakkor keszitek), de megeri
a faradozas.
Ne ijesszen meg senkit az sem, hogy 10 szemelyre keszul, mi ketten vagyunk a
ferjemmel es mindig az a baj, hogy hamar elfogy. (Ehhez annyit meg tudni
kell, hogy egyikunk sem veti meg az edesseget.)

Eredeti somloi galuska (10-12 szemelyre)
Hozzavalok:
a sarga piskotahoz: 2 egesz tojas, 2 ek liszt, 2 ek. cukor
a dios piskotahoz: 2 egesz tojas, 2 ek. liszt, 2 ek. cukor, 1 ek. dio
a csokolades piskotahoz: 2 egesz tojas, 2 ek. cukor, 2 ek. liszt, 1 ek
kakaopor.
a sarga kremhez: 5 dl tej, fel rud vanilia, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3
egesz tojas.
a rumos cukorszorphoz: 2 dl viz, 20 dkg cukor, 1 dl rum.
a csokoladeontethez: 3 dl tej, 3 ek. kakaopor, 1 tojassargaja, 4 ek. cukor,
1 pupozott teaskanal liszt, valamint 2 dl rum, 8 dkg daralt dio, 8 dkg
mazsola, 1 ek. kakaopor, 6 dl tejszin.
Haromfele piskotalapot sutok, egyenkent azonos nagysagu tepsiben. (A
tojassargakat habosra keverem a cukor felevel, a tojasfeherjeket kemeny
habba verem majd a cukros tojassargajat is beleverve, ovatosan beleforgatom
a lisztet, illetve a liszttel elkvert diot és a kakaot. A megsult
tesztalapokat hagyom kihulni.
A kremhez 4 dl tejet a vaniliaval es a cukor ketharmad reszevel felforralok.
A maradek tejet kulon edenyben simara keverem a liszttel es a
tojassargakkal, a tojasfeherjekbol pedig az egyharmadnyi cukorral kemeny
habot verek. A forrasban levo vanilias tejbe allando keveres kozben
beleontom a tojasos tejet, felforralom, majd a tuzrol leveve azonnal
belekverem a cukros tojashabot. Hagyom kihulni.
A rumos cukorszorphoz a cukrot a  vizzel felforralom, majd ha langyosra
hult, belekeverem a rumot.
A csokoladeontethez a kakaot a tejjel simara keverem, majd a cukrot és a
tojassargat is hozzaadva, allandoan kevergetve felforralom. A tuzrol leveve
a rummal izesitem. A tejszinbol kemeny habot verek.
Az osszes hozzavalot osszekeszitem, es a kovetkezo modon rakom ossze: akkora
mely tepsit (vagy talat) keszitek elo, amelybe a piskotalap egyben belefer,
de legalabb negszer olyan magas legyen, mint egy-egy piskota. A tepsi aljara
teszem a sarga piskotat. Meglocsolom a rumos cukorszorp egy reszevel es
rakenem a sarga krem egyharmadat. Meghintem a dio és a mazsola felevel, majd
rafektetem a csokolades piskotalapot. Ezt ismet meglocsolom  a szorppel,
majd megkenem a sarga krem masodik harmadaval. Ismet meghintem dioval és
mazsolaval, ezutan raboritom a dios piskotat. Rasimitom a maradek kremet, és
a kakaoporral megszorom. Alufoliaval letakarva hutoszekrenyben jol lehutom,
majd talalas elott desszertes tanyerokra adagolom olyanforman, hogy
evokanallal halmokat teszek a tanyérra. Mindegyik adagra jo kupac
tejszinhabot rakok, amit leontok a csokoladeontettel.
A recepttol annyiban szoktam elterni, hogy nem tepsiben sutom a piskotakat,
hanem tortaformaban es egy jo mely, kerek jenai edenyben allitom ossze a
finomsagot. A tejszinhabot es a csokoladeontetet is rarakom es nem
talalaskor adom hozza. A rummennyiseget en egy kicsit soknak talalom, ezert
csakugy talalomforman, izles szerint ontom bele.
Eleg maceras sutemeny, de a vegeredmeny mindenert karpotol.

- Judit
+ - Kenyersutogep - segitseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nemreg vasaroltam egy kenyersutogepet.
Tudom, hogy regebben volt mar a TIPP-ben egy ilyen
topic, azt at is olvastam de megis van egy 
problemam:
Akarhogy is probalkozom, sutes utan a kenyer belseje
kisse nyers marad. Probaltam mar friss es szaraz elesztovel is,
normal es Graham-liszttel is es mindig ugyanaz az eredmeny.
Szivesen fogadnam, ha valaki megirna a megoldas. Varok tovabba
recepteket is !!!
Elore is koszi!


Smid Istvan from SMID-SOFT
http://www.extra.hu/smid
Felejthetetlen napok a Bukkben!!!

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS