Sziasztok,
itt az utolso adag a levesekbol!
------------------------------
Udv.: Misi
APROLEKLEVES
30 dkg borju- vagy sertestudot, szivet es majat kb. ket liter vizzel puhara
fozunk. Kiszedjuk a levebol, es 1 kemenyre fott tojassal megdaraljuk. Ha a
vilagos rantassal berantott le felforrt, raontjuk/raszedjuk a tanyerokba
rakott daralt husra es metelohagymara. Ha savanyuan szeretjuk, citrommal
izesitjuk, lehet tejfolt es fuszert is hasznalni.
Gyorgy Szandra, Szabadka
BARANYLEVES ZOLDBORSOVAL
Hozzavalok: 1 kg baranylapocka, 1/2 kg vegyeszoldseg, 1/4 kg zoldborso, 1
csokor petrezselyemzold, 1,5 liter viz, 1 kaveskanal so, 2 kockacukor, 5 dkg
zsir, 2 dkg liszt.
A baranyhust a vegyes zoldseggel, soval megfozzuk, mint a huslevest. A borsot
zsirban puhara paroljuk, liszttel meghintjuk es tovabb piritjuk, majd a mar
megfott baranylevessel felontjuk. Izles szerint adunk hozza egy kis cukrot es
sot, es felforraljuk.
RAGULEVES
Hozzavalok: 2 csirkeaprolek, 10 dkg zsir, 1 szal petrezselyemgyoker, 2 dkg
liszt, 1 szal sargarepa, 1 csokor petrezselyemzold,1,5 liter viz, so es
etelizesito izles szerint.
A majgaluskaboz: 2 tojas, 2 db maj, 3 dkg zsir, 5 dkg morzsa es keshegynyi so,
bors.
A szarnyasaprolekot zsirban, soval puhara paroljuk egy kis zoldseggel es a
petrezselyemzoldjevel. Amikor megpuhult, lisztet hintunk ra, es hagyjuk egy
kicsit pirulni. Vizzel felontjuk. Ha felforrt, majgombocot fozunk bele. A
majgombocot a befozes elott
1 oraval elobb keszitsuk el.
Komuves Krisztina, Pobeda-Sveticevo
MEGGYLEVES
Hozzavalok: 1 kg kimagozott meggy, 20 dkg cukor, 2 dl tejszin, 2 dl vorosbor,
fahej, 3 tojassargaja, so, szegfuszeg, viz.
A kimagozott meggyet 1,501 vizben, 20 dkg cukorral, soval, fahejjal megfozzuk.
Kulon edenybe ontjuk a 2 dl bort, a 2 dl tejszint, a 3 tojassargajat, jol
elkeverjuk habverovel. Ezt lassu kevergetessel raontjuk a mar megfott meggyre.
Kicsit meg atforraljuk, lehutjuk es hutoszekrenybe tesszuk. A tojastol es a
tejszintol kremesebb es csomomentes lesz a leves.
Jocsak Ilona, Topolya
UJEVI TYUKHUSLEVES
A fustolt szalonnat apro kockakra vagjuk, keves zsiradekban uvegesre piritjuk.
Hozzaadjuk a finomra vagott voroshagymat, amit aranysargara fonnyasztunk.
Meghintjuk orolt paprikaval, beletesszuk a megmosott, darabolt csirket,
felontjuk vizzel, es leveskockaval izesitjuk. Fedo alatt paroljuk. Mikor a hus
majdnem puha, hozzaadjuk a megmosott, aprora vagott gombat, paradicsomot es
paprikat. Egyutt par percig tovabb paroljuk, es liszttel elkevert tejfollel
behabarjuk. Tejszinnel felontjuk, jol kiforraljuk. Galuskaval talaljuk.
Ruza Sasa, Feketeto
TEMERINI HUSGOMBOCLEVES
Hozzavalok: 30 35 dkg daralt serteshus, 20 dkg fustolt sonka, 30 dkg vegyes
zoldseg, 15 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 zsemle, 2 tojas, 2 kanal serteszsir,
2 dl tejfol, 3-4 dl husleves - leveskockakbol is lehet, so, bors, baberlevel.
A beaztatott, kicsavart zsemlet hozzaadjuk a daralt hushoz, beleutjuk a ket
tojast, sozzuk, borsozzuk es jol osszegyurjuk. Apro gombocokat formalunk
belole. Az aprora vagott voroshagymat zsiron megfonnyasztjuk, hozzaadjuk a
gyufaszal vekonysagura vagott sonkat, meg az ugyanigy feldarabolt vegyes
zoldseget, izles szerint sozzuk, borsozzuk. Baberlevellel izesitett huslevel
felontjuk. Amikor a zoldseg puhulni kezd, hozzaadjuk a kockara vagott
burgonyat es az apro husgombocokat. Egyutt keszre fozzuk, talalaskor tejfollel
izesitjuk.
Dr. Nagy Zoltan, Temerin
ZOLDSEGLEVES SAJTOS PIRITOSSAL
Hozzavalok: 2 csomo sargarepa es petrezselyemgyoker vegyesen, 1 karalabe, 25
dkg zoldborso, 1 fej hagyma, petrezselyemzold, Vegeta, pirospaprika,
szerecsendio-virag, vaj, 2 szedet kenyer, 10 dkg reszelt sajt, liszt.
Egy dionyi vajat fazekban megolvasztunk, majd belerakjuk a megtisztitott,
feldarabolt zoldsegeket, es izles szerint fuszerezzuk. Az edenyt lefodjuk, es
mersekelt tuzon idonkent kevergetve megparoljuk a zoldsegeket. Megszorjuk egy
kiskanal liszttel es pirospaprikaval, majd felontjuk vizzel. Puhara fozzuk es
kozben megszorjuk szerecsendio-viraggal. A kenyerszeleteket megpiritjuk,
falatnyi haromszogekre vagjuk, es raolvasztjuk a sajtot. A forro levest
tanyerokba adagoljuk, megszorjuk finomra vagott petrezselyemzolddel es a
tetejere sajtos piritost teszunk.
Horvath Rozsa, Torokfalu
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|