Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1329
Copyright (C) HIX
2002-11-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 szirup (mind)  20 sor     (cikkei)
2 Tarka receptek / Levesek 4 (mind)  91 sor     (cikkei)
3 szendvics-suto (mind)  18 sor     (cikkei)

+ - szirup (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnem megkerdezni, hogy hogyan kell szirupot fozni szakszeruen. Sajnos
nekem nagyon ritkan es akkor is csak veletlenul.

Elmondom, hogy most hogyan csinaltam. Beletettem egy edenybe cukrot es
hozzaontottem vizet, annyit, hogy minden cukorkristaly atvizesedett.
Feltettem fozni, aztan vartam a maltozhabot.. stb. Maltozhab persze sehol,
15-20 perces fozes utan lekapcsoltam. Cukorkam elkezd kristalyosodni. Jo,
felontottem megint vizzel, aztan foztem. Vartam a maltozhabot, persze, sehol
semmi. Aztan foztem jo ideig, hogy legalabb besurusodjon. Mikor eleg surunek
iteltem, lekapcsoltam. 30 masodpercen belul az egesz edeny egy osszeallo
tomb cukor lett!! Megint felontottem vizzel, es most eppen itt tartok, hogy
kiboritsam az egeszet, es kezdjem ujra, vagy jo legyen-e ez a szerencsetlen
hig cukorlotty.

Mit csinalok rosszul?

Koszonom a segitseget,
Katalin
+ - Tarka receptek / Levesek 4 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

itt az utolso adag a levesekbol!
------------------------------
Udv.: Misi

APROLEKLEVES
30 dkg borju- vagy sertestudot, szivet es majat kb. ket liter vizzel puhara
fozunk. Kiszedjuk a levebol, es 1 kemenyre fott tojassal megdaraljuk. Ha a
vilagos rantassal berantott le felforrt, raontjuk/raszedjuk a tanyerokba
rakott daralt husra es metelohagymara. Ha savanyuan szeretjuk, citrommal
izesitjuk, lehet tejfolt es fuszert is hasznalni.
Gyorgy Szandra, Szabadka

BARANYLEVES ZOLDBORSOVAL
Hozzavalok: 1 kg baranylapocka, 1/2 kg vegyeszoldseg, 1/4 kg zoldborso, 1
csokor petrezselyemzold, 1,5 liter viz, 1 kaveskanal so, 2 kockacukor, 5 dkg
zsir, 2 dkg liszt.

A baranyhust a vegyes zoldseggel, soval megfozzuk, mint a huslevest. A borsot
zsirban puhara paroljuk, liszttel meghintjuk es tovabb piritjuk, majd a mar
megfott baranylevessel felontjuk. Izles szerint adunk hozza egy kis cukrot es
sot, es felforraljuk.

RAGULEVES
Hozzavalok: 2 csirkeaprolek, 10 dkg zsir, 1 szal petrezselyemgyoker, 2 dkg
liszt, 1 szal sargarepa, 1 csokor petrezselyemzold,1,5 liter viz, so es
etelizesito izles szerint.
A majgaluskaboz: 2 tojas, 2 db maj, 3 dkg zsir, 5 dkg morzsa es keshegynyi so,
bors.

A szarnyasaprolekot zsirban, soval puhara paroljuk egy kis zoldseggel es a
petrezselyemzoldjevel. Amikor megpuhult, lisztet hintunk ra, es hagyjuk egy
kicsit pirulni. Vizzel felontjuk. Ha felforrt, majgombocot fozunk bele. A
majgombocot a befozes elott
1 oraval elobb keszitsuk el.
Komuves Krisztina, Pobeda-Sveticevo


MEGGYLEVES
Hozzavalok: 1 kg kimagozott meggy, 20 dkg cukor, 2 dl tejszin, 2 dl vorosbor,
fahej, 3 tojassargaja, so, szegfuszeg, viz.

A kimagozott meggyet 1,501 vizben, 20 dkg cukorral, soval, fahejjal megfozzuk.
Kulon edenybe ontjuk a 2 dl bort, a 2 dl tejszint, a 3 tojassargajat, jol
elkeverjuk habverovel. Ezt lassu kevergetessel raontjuk a mar megfott meggyre.
Kicsit meg atforraljuk, lehutjuk es hutoszekrenybe tesszuk. A tojastol es a
tejszintol kremesebb es csomomentes lesz a leves.
Jocsak Ilona, Topolya

UJEVI TYUKHUSLEVES
A fustolt szalonnat apro kockakra vagjuk, keves zsiradekban uvegesre piritjuk.
Hozzaadjuk a finomra vagott voroshagymat, amit aranysargara fonnyasztunk.
Meghintjuk orolt paprikaval, beletesszuk a megmosott, darabolt csirket,
felontjuk vizzel, es leveskockaval izesitjuk. Fedo alatt paroljuk. Mikor a hus
majdnem puha, hozzaadjuk a megmosott, aprora vagott gombat, paradicsomot es
paprikat. Egyutt par percig tovabb paroljuk, es liszttel elkevert tejfollel
behabarjuk. Tejszinnel felontjuk, jol kiforraljuk. Galuskaval talaljuk.
Ruza Sasa, Feketeto

TEMERINI HUSGOMBOCLEVES
Hozzavalok: 30 35 dkg daralt serteshus, 20 dkg fustolt sonka, 30 dkg vegyes
zoldseg, 15 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 2 zsemle, 2 tojas, 2 kanal serteszsir,
2 dl tejfol, 3-4 dl husleves - leveskockakbol is lehet, so, bors, baberlevel.

A beaztatott, kicsavart zsemlet hozzaadjuk a daralt hushoz, beleutjuk a ket
tojast, sozzuk, borsozzuk es jol osszegyurjuk. Apro gombocokat formalunk
belole. Az aprora vagott voroshagymat zsiron megfonnyasztjuk, hozzaadjuk a
gyufaszal vekonysagura vagott sonkat, meg az ugyanigy feldarabolt vegyes
zoldseget, izles szerint sozzuk, borsozzuk. Baberlevellel izesitett huslevel
felontjuk. Amikor a zoldseg puhulni kezd, hozzaadjuk a kockara vagott
burgonyat es az apro husgombocokat. Egyutt keszre fozzuk, talalaskor tejfollel
izesitjuk.
Dr. Nagy Zoltan, Temerin

ZOLDSEGLEVES SAJTOS PIRITOSSAL
Hozzavalok: 2 csomo sargarepa es petrezselyemgyoker vegyesen, 1 karalabe, 25
dkg zoldborso, 1 fej hagyma, petrezselyemzold, Vegeta, pirospaprika,
szerecsendio-virag, vaj, 2 szedet kenyer, 10 dkg reszelt sajt, liszt.

Egy dionyi vajat fazekban megolvasztunk, majd belerakjuk a megtisztitott,
feldarabolt zoldsegeket, es izles szerint fuszerezzuk. Az edenyt lefodjuk, es
mersekelt tuzon idonkent kevergetve megparoljuk a zoldsegeket. Megszorjuk egy
kiskanal liszttel es pirospaprikaval, majd felontjuk vizzel. Puhara fozzuk es
kozben megszorjuk szerecsendio-viraggal. A kenyerszeleteket megpiritjuk,
falatnyi haromszogekre vagjuk, es raolvasztjuk a sajtot. A forro levest
tanyerokba adagoljuk, megszorjuk finomra vagott petrezselyemzolddel es a
tetejere sajtos piritost teszunk.
Horvath Rozsa, Torokfalu

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
+ - szendvics-suto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhatarsak!

Meg mindig huseges vagyok a listahoz. Rendszeresen olvaslak
benneteket, csak szepen csondesen, ahogyan az oregekhez illik. :-))

Amiert megis billentyuzetet ragadok, oka az, hogy nagyon kerek
szuletesnapomra kaptam egy *hilips szendvics-sutot, amit azota sem
helyeztem uzembe. Erdekes modon a dobozaban semmilyen hasznalati
utasitas nem volt. Nyilvan mindenki szamara egyertelmu a dolog, csak
en vagyok ilyen "fapados", hogy nem ugy nottem fel, hogy kitalaljam a
_hasznalata igazandibol mire is a legjobb_. Gondolom lehet vele gofrit
is gyartani, vagy nem? Ha igen hogyan keszitsem el a nyersanyagot.

Ebben kerek segitseget, mar csak annal is inkabb, mert ifju rokonom a
kozeljovoben meglatogat, es nem szeretnek neki hazudni, de azt sem
akarom mondani, hogy meg ki sem probaltam az ajandekat. :-)

Szamitok ratok: J.Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS