Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 882
Copyright (C) HIX
2001-06-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 nyul (mind)  129 sor     (cikkei)
2 tocsni (mind)  17 sor     (cikkei)

+ - nyul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Kuldok nehany kiprobalt nyul receptet. Ekezetesen van meg a gepen, csak
egyenkent tudnam lecserelni.

   Nyúl Sztroganoff módra.

Hozzávalók: 4 db nyúl hátsó combja, 1 fej vöröshagyma összevágva,
25 dkg gomba összevágva, 5 dkg vaj, 2 kávéskanál mustár, 2 dl tejszin, só,
bors.
A hagymát és a gombát a vaj felében megpároljuk,fűszerezzük és beletesszük a
mustárt. A nyúlcombokat vékony csíkokra szeleteljük és a vaj másik felében
megpiritjuk,majd kevés vizzel puhára fözzük. A húst hozzáöntjük a gombához
és ráöntjük a tejszint és forrásig hevitjük. Zsemlegombóc vagy csőtészta
illik mellé.

   Nyúl vörösborban.

Hozzávalók: 4 nyúl hátsó combja, 30 dkg máj, 10 dkg gomba, 10 dkg zsir, 10
dkg zöldborsó, 0.5 dl alkohol, só,bors.
A mártáshoz: 2 dkg zsir, 2 dkg liszt, 3 dl vörösbor

Újjnyi csíkokra vágjuk a húst,serpenyőben zsiron puhára pároljuk.A májat
felszeleteljük És a hus mellett átsütjük. Közben külön-külön megpároljuk a
gombát sózva borsozva,és a borsót,és összekeverjük a hússal.
Mártás:zsirban világosra piritjuk a lisztet és a borral felengedjük,
összeforraljuk, ha sima a húsra öntjük. Meglocsoljuk az alkohollal és
meggyújtva visszük az asztalra. Párolt rizs és sült burgonya illik hozzá.

   Nyúlpaprikás.

Hozzávalók: 1.2 kg nyúlhús, 12 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, 1 kávéskanál
pirospaprika, 1 db cseresznyepaprika, 3 dl tejföl, 1 csapott evőkanál liszt,
só.
A nyúlat darabokra vágjuk. A vöröshagymát összevágjuk és zsíron sárgára
pirítjuk, hozzátesszük a pirospaprikát, és a cseresznyepaprikát, majd
belerakjuk a húst, megsózzuk és kevés vízzel puhára pároljuk.Ha puha a hús
kiszedjük. Liszttel, tejföllel behabarjuk a levét, simára forraljuk és a
húst visszarakjuk bele és összeforraljuk.
Galuskával vagy spagettivel tálaljuk.

   Részeges nyúl.

Hozzávalók: 4-6 db.nyúl hátsó combja, 20-25 dkg gomba, 10 dkg füstölt
szalonna, 1 dl konyak, 3 dl vörösbor, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd
fokhagyma, kakukfű,szercsendió
A páchoz: 3 evőkanál olaj, 2-3 mokkáskanál só, 2 mokkáskanál zöldségkrém, 1
mokkáskanál cseresznyepaprika krém, 1 mokkáskanál paradicsom püré, 1-1
késhegynyi őrölt bazsalikom, babérlevél, köménymag, fehér bors, csipetnyi
cukor.
A páchoz valókat jól összekeverjük. A húst feldaraboljuk és sózás helyett a
páccal jól bekenjük. A gombát felszeleteljük. A szalonnát apró kockákra
vágjuk,kisütjük,a töpörtyűt kiszedjük.A visszamaradt zsírban a húst mindkét
oldalán hirtelen megpiritjuk és kiszedjük.A zsírba bele reszeljük a hagymát
és rövid ideig sütjük.Ezután beledobjuk a zúzott fokhagymát és a gombát,
kicsit együtt piritjuk, majd sorban rárakjuk a húst, és rászorjuk a szalonna
töpörtyűjét és a fűszereket. Ha átforrósodott ráöntjük a konyakot és
meggyújtjuk. Ha a láng elaludt lassan apránként ráöntjük a vörösbort és fedő
alatt puhára pároljuk.
Párolt rizs és sárgabarack befőtt illik hozzá.

    Nyúlbecsinált.

Hozzávalók:feldarabolt nyúl aprólék és az eleje, 1 csomag karikára vágott
leveszöldség, 1 vöröshagyma apróra vágva, zsír, só,bors, babérlevél, liszt,
kevés ecet vagy citromlé, tejföl.
Egy evőkanál zsíron megpiritjuk a hagymát és a zöldséget,beledobjuk a
nyúlhúst és még együtt pirítjuk egy keveset, megszórjuk liszttel fűszerezzük
és felengedjük vizzel és puhára főzzük. Kevés ecettel vagy citromlével
megsavanyitjuk, tejfölözve tálaljuk.

    Tejfölös nyúl.

Hozzávalók: nyúl gerinc vagy comb, füstölt szalonna, 1 vöröshagyma, 2 dl
tejföl, 1-2 evőkanál zsír.
A nyúlhúst megtűzdeljük a szalonnával,tűzálló tálra fektetjük, mellé dobjuk
a hagymát, és a zsírt, kevés vízzel fedő alatt puhára pároljuk,végül
leöntjük a tejföllel és sütőben ropogósra sütjük.

    Nyúl pecsenye.

Hozzávalók: 1 nyúlgerinc és a combjai, 10 dkg füstölt szalonna, só, zsír, 1
citrom leve és a héja reszelve, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 dl tejföl.
A húst megtűzdeljük a szalonnával,megsózzuk és forró zsírral leöntjük,
meglocsoljuk a citrom levével, meghintjük a reszelt citromhéjjal és a
zsemlemorzsával, tejföllel meglocsoljuk, levével locsolgatva puhára
pároljuk, majd pirosra sütjük a sütőben.

   Zöldséges nyúl római tálban.

Hozzávalók:1 nyúl, 1/2 póréhagyma, 1 sárgarépa, 30 dkg karfiol, 15 dkg
gomba, 1/2 karalábé, 3 kis hagyma, 4 evőkanál olaj, 1 dl fehérbor, 1 dl
marhahúsleves/kockából/, 1 csokor petrezselyem zöldje, só, bors, 1 teáskanál
keményitő.
A póréhagymát, sárgarépát felkarikázzuk, a karfiolt rózsáira szedjük, a
gombát félbevágjuk, a karalábét hasábokra a hagymákat félbe vágjuk.
A nyúlat feldaraboljuk és megszórjuk sóval borssal.
Serpenyőben előmelegitett olajban a nyúldarabokat elősütjük, szép
aranybarnára, tálra tesszük és melegen tartjuk. A megmaradt olajban  a
zöldségeket világosra pirítjuk.
A római tálat vizbe áztatjuk,majd beleteritjük a zöldségeket, rárakjuk a
nyúldarabokat,megöntözzük borral,húslevessel és hideg sütőbe téve a sütőt
180 C-fokra melegitjük és kb 45 percig lefedve pároljuk.
A keményitőt kevés hideg vízzel összekeverjük és tálalás elött amikor a húst
és zöldségeket kiszedtük, a levét besüritjük vele.
Előmelegitett tányérokra tálaljuk, petrezselyemmel díszitjük.

    Vadas nyúl.

Hozzávalók:1 egész nyúl feldarabolva, 1/4 kg sárgarépa, 1/4 kg petrezselyem,
3 db babérlevél, 1 kis tubus mustár, 1 vöröshagyma, só, bors, ecet, zsír,
liszt.
A zöldségeket a babérlevéllel, karikára vágott hagymával, kevés ecettel
sóval, borssal, kb 3/4 l vízzel feltesszük főni. Ha kihűlt kivesszük belőle
a babérleveleket és elturmixoljuk, belekeverjük a mustárt, kostoljuk és ha
szükséges még teszünk hozzá ecetet, hogy kellemesen savanykás legyen.
Egy fedeles tálba lerakjuk a nyúldarabokat, és ráöntjük a páclevet,
letakarjuk és betesszük a hűtőbe 3-6 napra a nyúl korától függően.
Naponta megforgatjuk a páclében a húst,hogy jól átpácolódjon mindenhol.
A pácolási idő leteltével az egészet beletesszük egy lábasba és feltesszük
főni /kuktában 1 óra alatt porhanyós puhára fő az öreg nyúl is/.
A zsírból és lisztből vékony rántást készitünk, ha megpirult kevés vízzel
beforraljuk, és ráöntjük a húsra, kostoljuk és ha szükséges még egy kevés
ecetet teszünk hozzá, összeforraljuk.
Zsemlegombóc vagy csőtészta illik mellé.

Udv.

Ilse
+ - tocsni (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Bar regota tagja vagyok a listanak, ezt a hozzaszolasaim szama alapjan senki
sem mondana meg. Ennek oka abban keresendo, hogy meg tanulom a
szakacsmuveszetet, ezert inkabb a hatterben olvasgatom a recepteket, es
kiserletezgetek a különfele etelek elkeszitesevel.
Nem emlekszem ra, hogy lattam volna a listan a Tocsni elkeszitesenek
receptjet. Kegyelmezzetek szegeny fejemnek, ha mar szerepelt, es en tudatlan
nem emlekszem erre. Egy kellemes emleku Szegeden elköltött ebedhez valaszott
köret volt ez a hagymaval izesitett talán lepenynek nevezheto etel.
Sajnos nem sikerült megszereznem az elkeszités modjat, igy most hozzatok
fordulok segitsegert. Amennyiben ismeritek a szükseges hozzavalokat, irjatok
meg, akar priviben is. 

Elore is köszi mindenkinek

Kriszta

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS