Sziasztok Galambocskaim!
Mar eleg regen jelentkeztem, most megprobalok potolni egy kicsit. :-)
HETI ETREND
Receptek
Tojasos paradicsom
Nyolc kozepes, kemeny paradicsomnak a szarral ellentetes oldalarol egy-egy
vekony lapot levagunk, belsejet kikaparjuk, csak vekony husreteg maradjon..
A belsejet soval, őrult borssal, szurokfűvel meghintjuk, es borsonyi
vajdarabot meg apro kockakra vagott főtt fustolt hust rakunk az ureg aljara.
Mindegyikbe 1-1 apro tojast utunk ugy, hogy a sargajuk egeszben maradjon.
Az igy megtoltott paradicsomokat kivajazott tűzallo talra vagy zomancozott
tepsibe ultetjuk. Forro sutőben addig sutjuk, amig a tojasok feherje meg nem
alvadt, de a sargajuk lagy maradjon.
Kulon talkaban 10 deka reszelt sajtot kinalunk hozza. Koret: petrezselymes
rizs.
Lacipecsenye
Nyolc sertestarja-szeletet kiverunk, őrolt borssal, pirospaprikaval meg
fokhagymaolajjal bedorzsoljuk. Talba fektetve, folpackkal legmentesen
lezarjuk, egy napra a hűtőszekrenybe tesszuk. (Igy nem lesz "illatos" a tobbi
elelmiszer.) Masnap kiolajozott tepsibe egymas melle fektetjuk a
husszeleteket, sűrűn beboritjuk hagymakarikakkal, nagyon keves vizzel
meglocsoljuk. Jo forro sutőbe toljuk, előszor egyik felen sutjuk meg, majd
amikor a hagyma a tetejen mar megfonnyadt, mindegyiket megforditjuk, es a
masik felen megpiritjuk. A hagyma egy resze barnara sul, de akad, amelyik
csak megparolodik. Kaposztasalata es puha friss kenyer illik hozza.
Erdőszeli csirke
Karikakra vagunk ket nagy csomo ujhagymat vagy ket fej voroshagymat,
harom evőkanal olajon megfonnyasztjuk. Beleteszunk egy nagy (legalabb
1,60 kg-os) csirket, de a szokottnal kisebb darabokra vagjuk, a mellet peldaul
negybe daraboljuk. Kevergetve elenk tűzon addig sutjuk, amig a csirke meg a
hagyma szepen meg nem pirul, ezalatt a hus joforman mar meg is puhult.
Ekkor hozzaontunk egy csomag meg fagyott mirelit hasabburgonyat, es
kevergetve tovabb puhitjuk, soval, bazsalikommal fűszerezzuk. Belerakunk
4-5 baberlevelet, 25 deka megtisztitott gombat, a kozepeseket csak felbe, a
nagyobbakat negyret vagjuk, a kicsik egeszben maradhatnak. Ezzel meg ot
percig paroljuk, vegul 1-2 deci testes voros borral ontjuk fel. Nehany percig
kevergetve forraljuk, hogy sűrű leve legyen, es azonnal talaljuk. Kitűnő
hozza a forro fokhagymas kenyer.
Fokhagymas kenyer
Legjobb hozza a hosszu, vekony francia kenyer, de vekonyabb zsurkenyer is
megteszi. 10 deka vajat simara keverunk 3-4 gerezd pepesre tort
fokhagymaval meg soval, vagy fokhagymasoval. A kenyeret hosszaban
kettevagjuk, es a vajjal megkenve, eredeti formajara osszeillesztjuk.
Legmentesen alufoliaba csomagoljuk, forro sutőben megsutjuk. A kenyer
belul magaba szivja a fokhagymas vajat, zamatossa, puhava valik tőle, a
kulseje viszont ropogosra sul. A foliabol kibontva, harom centis darabokra
vagva, forron talaljuk.
Sos ropogos
55 deka finomlisztet osszegyurunk 15 deka zsirral vagy 20 deka margarinnal
(a zsirral jobb!), ket deka, egy keves tejben megfuttatott elesztővel meg annyi
soval, hogy a nyers tesztat megkostolva, jo sos legyen. Legalabb egy oraig
hűvos helyen pihentetjuk, majd ujjnyi vastag teglalappa nyujtjuk.
Derelyemetelővel vagy kessel kisujjnyi szeles csikokat vagunk belőle,
akkorakat, hogy egy kozepes nagysagu tepsiben, keresztben vegig erjen. Egy
nyers tojassal megkenjuk, komenymaggal meghintjuk, es a forro sutőben
szep pirosra sutjuk. A tepsiben hagyjuk kihűlni. majd ferden 3-4 centis
darabokra vagjuk. Olcso, finom, jol csomagolhato es sokaig frissen eltarthato
sos sutemeny.
Malnalepeny
40 deka finomlisztet osszegyurunk 20 deka margarinnal, 13 deka porcukorral,
ket tojassargaval, csipetnyi soval, egy keves reszelt citromhejjal meg
citromlevel. Ha nem all ossze, 1-2 evőkanal tejfolt is beledolgozunk, hogy
rugalmas tesztat kapjunk, es legalabb egy orara, de meg jobb, ha egy
ejszakara behűtjuk. Ezutan kinyujtjuk, kibelelunk vele egy kozepes nagysagu
tepsit, es villaval megszurkaljuk. Nagyon vilagosra sutjuk, majd malnaizzel
megkenjuk. Kemeny habba verunk ot tojasfeherjet, beleverunk 20 deka
kristalycukrot, es egy fel citrom levet beleontve, gőz folott, habverővel verve
sűrűse főzzuk. A gőzről leveve, beleverunk 20 deka malnat es a tesztara
simitjuk. Meg 20 deka malnaval megszorjuk a tetejet, es a forro sutőbe
visszatolva a tepsit, most mar nagyon kis langon inkabb szaritjuk, mint
sutjuk, de megpiritani sem szabad.
Hidegen, vizbe martogatott kessel kockakra vagjuk, igy nem torik a sutemeny
tetejen a hab.
Joghurtos őszibarackkrem
Az előirasnak megfelelően elkeszitunk egy vanilia izű Aranka pudingport
(ezt csak hidegen ossze kell keverni!). 10 percig allni hagyjuk, majd negy
deci joghurtot, egy csomag vanilias cukrot meg 60 deka megtisztitott, 'kis
kockakra vagott őszibarackot keverunk bele. Mely uvegtanyerokba vagy
talpas poharakba toltjuk, es behűtjuk. Talalas előtt a tetejet őszibarack
szeletekkel diszitjuk. (Ha edesebben szeretjuk, meg egy keves porcukor is
kerulhet a krembe.)
E HETI SALATANK
Kaliforniai gyumolcssalata
Ezt a gyumolcssalatat egesz evben keszitik Kaliforniaban, a martas hozza
ugyanaz, de a gyumolcsot kedvuk szerint valtogatjak. Egykilonyi vegyes
gyumolcsot megtisztitanak, ha kell, feldaraboljak, es osszekeverve, behűtik.
A martashoz 20 deka kremsajtot annyi tejjel kevernek simara, hogy konnyű,
tejfol sűrűsegű legyen, es 2-3 evőkanal porcukorral, egy citrom levevel
izesitik, ezt is jegbe hűtik. Kozvetlenul talalas előtt ontik az uvegtanyerokba
vagy talpas poharakba toltott gyumolcsre, es megszorjak piritott, durvara
vagott mandulaval vagy dioval.
--
Üdv.: Szászika
A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
http://www.extra.hu/szaszika
|
Szia Norbi!
A tipushoz nem tudok hozzászolni. Decemberben kaptam egy Whirpool
mosogatogepet, leirom neked az eddigi tapasztalataimat.
>
> A geppel kapcsolatos tapasztalatok is erdekelnenek, pl. hogy elotte
> mennyire kell lekapargatni a mosogatnivalot, mennyire szedi le a
> raszaradt etelmaradekot, mennyire zajos stb.
>
> Norbi
>
-- Nem szabad beletenni "nem rozsdamentes" evoeszkozt, kest, mert mire
kiszeded rozsdafoltos lesz .
--Ne rakj bele fábol keszult dolgokat, fakanal, vagodeszka, fanyelu kes,
mert a fa magaba szivja a mosogato vegyszeres vizet és megdagad, az nem tesz
jot a fának és neked sem.
--Az edenyrol annyira kell csak lekaparni az etelmaradekot, hogy ha
megdontod nem pottyan le rola meg egy macskanak valo napi kajamennyiseg.
--Mivel nekem csak ketnaponként jon ossze annyi edeny, hogy bekapcsoljam,
nagyon szepen leszedi a szennyezodeseket.
--Nem zajosabb mukodes kozben mint az automata mosogep.
---Ha valamit sikerult leégetni, akkor bizony dorzsike kell, kezi sikalas,
az meghaladja a mosogatogep mosogatasi kepesseget.
Udv.
Ilse
|