Sziasztok,
Ma olyan recepteket irok, amelyeket Japanban az asztalon keszitenek
el. Mi hoztunk haza egy elektromos asztali sutot, ilyesmi itthon is
kaphato. Japanban a gazkeszulekek nincsenek olyan fixen bekotve, mint
nalunk. Ha van egyaltalan gaz a lakasban, akkor tobb helyen van kis
gazcsap, amire hosszu gumicsovel csatlakoztatjak a hordozhato
futotestet, vagy az asztali rezsot. Itthon e helyett jo az asztalon a
villanyrezso is. De igazabol a Shabu-shabu kivetelevel meg lehet
csinalni a tuzhelyen is es utana megenni.
a
Shabu-shabu
Hozzavalok: 70 dkg marha (esetleg sertes), egy kisebb
kinai kel, 8 gomba (shiitake), enoki-take (vekony feher gomba), 2
porehagyma, 10dkg celofan teszta (atlatszo cernametelt, minden kinai
boltban van), 2 kocka tofu, 1 liter dashi, (eheto krizantem level,
vagy spenot level)
Olyan marha vagy sertes hust valasszunk, amelyik szep marvanyosan
zsiros. Itthon nem konnyu ilyet beszerezni, de tiszta sovany husbol
nem lesz az igazi. Hajszal vekony, de nagy szeleteket kell vagni a
husbol. Ehhez fagyasszuk meg a hust melyhutoben, vegyuk ki es felig
engedjuk kiolvadni, legjobb a mikroban. Akkor jo, ha meg kopog, de mar
lehet vagni. Eles kessel nagyon vekonyra lehet igy vagni. A
celofantesztat langyos vizben aztatjuk fel orat. A tobbit nagyobb
falatokra vagjuk. Ha nagyon szepet akarunk alkotni, akkor a nagyobb
kinai kelt es a spenotot kicsit leforrazzuk. A multkor emlitett bambusz
tekercs keszitore teritjuk a kinai kel leveleket, majd a kozepebe a
spenot leveleket, az egeszet feltekerjuk es jol kinyomkodjuk. Egy 5 cm
atmeroju tekercset kapunk, ami kivul kinai kel, belul spenot. Ebbol 5
centis darabokat vagunk.
Az asztali fozoben felforraljuk a dashit. A vendegek a sajat
palcikajukkal belemartanak valamit a leben, rovid ideig fozik benne,
majd az alabbi martasokba martva megeszik, amihez meg lehet keverni
snidlinget es reszelt jegcsapretket is. Ezt csinaljak kipukkadasig.
Ezek az eredeti alapanyagok, de persze barmilyen hamar fovo dologgal
finom.
Szoszok --- Ponzu
1 ek citromle, 2 ek gyenge (rizs) ecet, 5 ek szoja szosz,
5 ek dashi, 2 szelet citrom. Mindent osszekeverunk es fel ora mulva a
citrom szeleteket kivesszuk.
Goma-dare (Miso es szezam szosz)
5dgk feher szezammag, 3 ek miso, 2 ek mirin (bor+cukor), 2 ek
szojaszosz, 2 ek gyenge ecet, 1 ek reszelt fokhagyma, pirospaprika, 2
ek olaj (szezam, de jo barmilyen), 7 ek dashi
A szezammagot megpiritjuk es valahogy megdaraljuk (egyeni otletek
elonyben), a dashi es az olaj kivetelevel mindent osszekeverunk, ezt a
kettot a vegen aprankent keverjuk hozza.
-----------
Sukiyaki
A hozzavalok ugyanazok, mint a Shabu-shabunal, de ezt csak marhabol
csinaljak.
A sutesnel majd szukseg lesz a kovetkezo szoszra: 1 dl szojaszosz, 1
dl mirin, 1 dl dashi, 5 ek cukor, ezeket elore osszeforraljuk.
Az asztalnal felmelegitjuk a sutot. Keves olajat ontunk bele. Japanban
marhafaggyut hasznalnak, de nem tudom azt lehet-e szerezni nalunk.
Nehany szelet hust kicsit megbarnitunk (palcikaval remekul lehet
rendezgetni, forgatni oket), rateszunk minden masbol egy keveset, es
beteritjuk a nagyobb darabokban hagyott kinai kel levelekkel, az
egeszet leontjuk a fenti szosszal, befedjuk es kb. 10 percig hagyjuk
foni, sulni. Vigyazni kell le ne egjen, ha elforrt a viz. Ha kesz,
mindenki kapkod belole maganak. Japanban felvert nyers tojasba
martogatjak, de lehet Ponzuval es Goma-dare-val is. Bar
ezek tenyleg elnyomjak kicsit az eredeti izet. Ha ures a fozo edeny,
kezdjuk elorol az egeszet.
Nekunk ez a kedvencunk, sok vendegnek is csinaltunk mar. Elegge el tud
huzodni igy az eves, de jol lehet kozben beszelgetni.
-----
Yose-nabe
Hozzavalok: 50 dkg tengeri hal file, 8 kiralyrak (vagy rakrud), 20dkg
csirkemell, 1 tintahal, kagylo, kinai kel levelek es spenot
feltekercselve, mint a Shabu-shabunal, 8 gomba (shiitake), 6dkg
celofanteszta, 1 liter dashi, 7 ek szojaszosz, 1 ek mirin, 1 ek szake,
shichimi-togarashi fuszerkeverek, Ponzu szosz
Az asztalnal felforraljuk a dashit, szojaszoszt, mirint,
szaket. Mindent megfozunk benne. Amit hamarabb megfo, kesobb tesszuk
csak bele. Ha kesz ponzuba martva esszuk, amibe tehetunk
shichimi-togarashi fuszerkevereket is.
Mivel itt a tengeri herkentyuket megfozzuk, ugyanolyan jok a
fagyasztott dolgok is, nem kell mindennek olyan frissnek lennie, mint
a sushinal.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology
|