Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1163
Copyright (C) HIX
2002-05-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: kaviar (mind)  18 sor     (cikkei)
2 home made kaviar :-) (mind)  11 sor     (cikkei)
3 Re: kaviar (mind)  16 sor     (cikkei)
4 Re: kaviar (mind)  24 sor     (cikkei)
5 almas pite teszt az amerikai mertekegysegek atvaltasara (mind)  80 sor     (cikkei)
6 Kaviar (mind)  8 sor     (cikkei)
7 Re: amerikai mertekegysegek (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Re: kaviar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

At 02:30 AM 10/05/2002 CilaPower wrote:
>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?

Lehetni lehet...., de mibol???
A kaviar egyszeruen a hartyaktol megtisztitott halikra, amugy nyersen,
ovatosan elkeverve soval... es, persze, egy ideig e'rlelve.

Viszont igazi kaviart csak a Fekete-Tengeri vizabol lehet csinalni,
de nagyon sok mas hal ikraja is alkalmas. Ezeknek a neve azonban
nem kaviar, hanem kaviar modra elkeszitett halikra.
Eszakon, Skandinaviaban is keszitenek ilyen kaviarutanzatot, az ABBA
egyuttes egyik vallalkozasaban. A lazac ikraja is nagyon jo.
A magyarorszagi halak kozul talan a fogas ikraja alkalmas, de a pontybol
is finom csemege keszitheto, ezt, azt hiszem, fo"tt ikrabol keverik ki.
Lehet latni fekete, piros, rozsaszinu es feheres halikra keszitmenyeket,
az "igazi", az fekete, mint a frissen daralt ma'k.

Samuka
+ - home made kaviar :-) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

<cilapower=vnet.hu>  irta.
>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?

Most ugratsz bennunket, vagy tenyleg nem tudod, hogy mi a kaviar? :-) 
Persze ha van otthon megfelelo medenced, es be tudsz szerezni nehany
tokhalat, akkor elvileg lehetseges... Idonkent meg kell "fejni" oket, azaz
kipaszirozni beloluk az ikrat. :-)))))) 

Zita
+ - Re: kaviar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> 
> Udv!
> 
> Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?
> 
Lehet, de csak akkor tudsz csinalni, 
ha Te egy nosteny viza vagy...  ;-)

(vagy tokhal)

Gyuri



Dr. Agoston Gyorgy  finger: 
BME, Muszaki Mechanikai Tanszek   (36) 1 4631231
+ - Re: kaviar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?

Hat ha lepetezel, akkor tudsz:-)))

A kaviar ugyanis nem mas, mint halpete, vagyis
ikra, amit sos vizben ho:vel tartositottak.
Nem mindegy azonban, hogy mely halfajok ikrajat
hasznalod. Igazabol csak az un. verteshalak
(Mo-on el a kecsege es a viza) petei kivaloak
erre a celra, a leghiresebb a kaszpi-tengeri
beluga ikraja. Innen szarmazik hires orosz
kaviar (fekete), a legjobb minosegu kaviar neve,
Malossol is orosz eredetu (keves so) es utal arra,
hogy minel jobb minosegu a kaviar, annal kevesebb
sot kell adni hozza.
Ma mar mas tengerek verteshalainak (angolul Sturgeon)
az ikrait (angolul roe) is gyujtik kaviarnak, ezert
van mas szinu (barna, piros, feher) kaviar is.
A magyar konyha is felhasznalja a halikrat,
az inyencek a halaszlebe fozik.

Gabor

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: biolpc09.unifr.ch)
+ - almas pite teszt az amerikai mertekegysegek atvaltasara (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

szinten egy idezet kovetkezik mindjart egy kaliforniai levelbol, en mar
kiprobaltam a receptet, finom lett...meg ugy is, hogy a "quick-cooking tapioca"
helyett egy csomag vanilia pudingport hasznaltam...mire megsul, isteni illat
lengi be a konyhat


"Homemade pastry vagy Basic pastry-nek is mondjak.

Hazilag keszitett, alapteszta, amit a pie-okhoz hasznalnak,
altalaban. Amit leirok az egy 9 inch-es pie sutohoz valo,
ahol alulra meg a tetejere is tesznek tesztat.

Keverj ossze 2 cup lisztet es egy teaskanal sot. ( Az amerikaiak
meg a piskotat is ugy szeretik, hogy kierzik belole a so. Ennek
megfeleloen Te mersekelheted a so-mennyiseget.)
Vagjal bele apro darabokban 3/4 cup nagyon jol lehutott vajat.
Lehetoleg ugy, hogy a kezed melegevel ne nagyon erintkezzen
a vaj. Utana villaval ( itt van olyan, hogy pastry blender) vagy valami
eszkozzel dolgozd bele a vajat, hogy a vegere olyan egyenletes,
morzsokas legyen. Nem kell tul kicsinek lenni a morzsokanak.
eleg, ha a nagyobbacskak borso nagysaguak. Ezutan fokozatosan
tegyel bele 6-8 evokanal jeges vizet. Nem ugy ertem, hogy jegdarabokat
tegyel bele, hanen jegdarab segitsegevel lehutottet. Meg mindig
csak a villaval dolgozz. Mikor mar latszik osszeallni, de meg nem
ragad!, akkor gyorsan a kezeddel osszedolgozod egy gombocba.
Nem az a lenyeg, hogy sima legyen a teszta. Sot, az mar nem is jo.
Ekkor beleteszed egy nylon zacskoba es a hutobe teszed.
Mikor felhasznalni akarod,  akkor elotte kiveszed es addig
varsz, mig eppen olyan allapotba kerul a kemenysege, hogy mar
lehet vele dolgozni. Tehat ez ket kerek lap kinyujtasahoz lesz elegendo.



Traditional Apple Pie

Hozzavalok:
Az elobb leirt alapteszta
6 cup meghamozott, vekonyra szeletelt alma
1/2 -1 cup cukor,nyilvan fugg az almatol es az izlesedtol
2 evokanal "quick-cooking tapioca" Na, ezt nem tudom, hogy mivel potolhatod.
1 teaskanal reszelt citromhej
1 teaskanal citromle
1/2 teaskanal orolt fahej
1/4 teaskanal so
2 evokanal vaj, megolvasztva
1 evokanal tej ( optional, vagyis nem feltetlenul szukseges)
1 evokanal cukor( optional)

A teszta felet kinyujtod, a masik felet visszateszed a hutobe.
Itt a 9 inch-es edenyhez 11 inches kinyujtast javasol. Belehelyezed
a pie sutobe.
Az almat megszorod a cukorral, tapiocaval, a citromhejjal,
citromlevel, fahejjal, soval. Osszekevered ovatosan es
egy negyed orat allni hagyod.

A sutot bekapcsolod 425 F fokra. ( majd atszamitod) Szoval
magas homersekletre.
Elrendezed az almat korkorosen a tesztara. A veget a kozepere
pupozva.Szoval az almahalom kozepen joval magasabb legyen,
mint a szelen. A tetejere vajat csopogtetsz.

Kinyujtod a masik lapot es rahelyezed. A szelet osszefogod,
sot mintara megnyomkodod. Dekoracios lyukakat vagsz a tesztara.
Nem eleg csak megszurkalni. En hosszu, sugariranyu vagasokat
teszek a ra.

Eloszor ezen a magas homersekleten sutom 15 percig, majd
mersekelem 375-re es ezen sutom meg kb negyven percig,
vagy mig arany barna nem lesz. Ekkor kiveszem. Megkenem a tejjel,
megszorom cukorral, es meg ot percre visszateszem.

U.i. Mashol olvastam, hogy a magas homersekletnel, sot meg
utana is egy kicsit, a szelso peremere erdemes aluminium csikot
tenni, hogy az ne suljon meg nagyon, illetve sokkal jobban,
mint a belseje.
A tapioca-nak meg az a szerepe szerintem, hogy a sok
almalevet egy kicst megkosse."


Jutka
+ - Kaviar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> E-mail :  [Hungary]


>Szerintetek lehet otthon kaviart csinalni?

Ha tudsz otthon tokhalat tenyeszteni, semmi akadalya :-)))

Juli
+ - Re: amerikai mertekegysegek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mindenkinek köszönet a segítségért! Rengeteg levelet kaptam, s végül azt hámozt
am ki,
hogy meghagyom az eredeti - csésze, teáskanál stb mértékegységeket; ne vesszen 
el a
lényeg : az egyszerűség! Viszont a hőfokokat átváltom.
Néhány nap múlva küldöm a recepteket! :-))
Üdv: Ivett

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS