Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 725
Copyright (C) HIX
2000-11-26
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 heti etrend_29 (mind)  93 sor     (cikkei)
2 re: fozes alkohollal (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Re: fozes alkohollal (mind)  21 sor     (cikkei)
4 RE: *** HIX KONYHA *** #724HOZ (mind)  14 sor     (cikkei)
5 Narancsudito (mind)  24 sor     (cikkei)

+ - heti etrend_29 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Heti etrend
VASARNAP: Orjaleves csigatesztaval, gongyolt pecsenye burgonyaforgaccsal
es ecetes paprikaval, gesztenyepure
HETFO: Tarhonyaleves, rakott kelbimbo, mezes csok 
KEDD: Korhelyleves, farsangi fank
SZERDA: Csurgatott tojasleves, gombas tonhal galuskaval, narancs
CSUTORTOK: Paradicsomleves, toltott tojas parajpurevel, csokolade puding
(pudingporbol)
PENTEK: Almaleves, disznotoros hurka-kolbasz piritott burgonyaval es
parolt kaposztaval, sult tok
SZOMBAT: Majgaluska leves (levesporbol), rizses lecso virslivel, dios
rolad

Receptek
Gongyolt pecsenye (kimelo etel): 
Kicsontozunk 80 deka rovidkarajt, minden zsiradekot lefejtunk rola, es a
hust ugy vagjuk be, hogy szetteritve egy nagy. teglalap alaku, ujjnyi
vastag lapot kapjunk. Simara keverunk egy kis doboz marhamaj-pastetomot
ket megtisztitott, nagyon finomra vagott vagy osszetort kemeny tojassal,
ket deka vajjal, egy nyers tojassal, egy fel deci tejfollel. Csipet
soval, majorannaval fuszerezzuk. A nagy husszeletre kenjuk,
osszegongyoljuk. atkotjuk, nehogy szetnyiljon. Kivulrol is megsozzuk a
pecsenyet, es vekonyan bekenjuk Piros Arany kremmel. Megforrositunk negy
deka vajat vagy margarint, atsutjuk rajta a hustekercset, es egy keves
vizzel puhara paroljuk, majd a sutoben szep pirosra sutjuk. Talalas
elott a zsineget lebontjuk rola, felszeletelve rakjuk talra, a
pecsenyelevel megontozve. Hidegen is kituno, termeszetesen pecsenyele
nelkul.

Burgonyaforgacs 
Meghamozonk 60 deka nem szetfovo fajta burgonyat, es kessel, korben,
vekonyan forgacs alaku darabokat vagunk belole. Leoblitjuk. majd tiszta
konyharuhara rakjuk. Simara keverunk ket tojassargat 10 deka liszttel,
felengedjuk egy deci tejjel meg annyi vizzel, hogy suru
palacsintatesztat kapjunk. Megsozzuk, vegul hozzakeverjuk a tojasok
kemeny habba vert feherjet. Ebbe a tesztaba martogatjuk a
burgonyaforgacsokat, es bo, forro olajban szep pirosra sutjuk.
Itatospapiron vagy papirtorulkozon lecsepegtetjuk rola a felesleges
olajat.

Dios rolad 
Negy tojassargat feheredesig keverunk 14 deka kristalycukorral,
hozzaadunk 14 deka durvara vagott, a sutoben szarazon megpiritott diot,
10 deka mazsolat (vagy 10 deka durvara vagott fozocsokoladet) es annyi
durvara tort kekszet vagy piskotat, hogy eleg tomor, de formazhato
masszat kapjunk. (Tehetunk bele, ha gazdagabban akarjuk adni, meg 10
deka vajat is.) Egy csikban vekonyan kivajazunk egy teglalap alaku
alufolia lapot, es tekercs-alakban rafektetjuk a dios masszat. A foliaba
gongyolve, nehany orara a hutoszekrenybe tesszuk. A foliabol kibontva,
szepen felszeletelve rakjuk talra.

Rakott kelbimbo 
Kulon-kulon sos vizben (25 percig) fozunk egy fel kilo megtisztitott,
cikkekre vagott burgonyat es (5 percig) egy csomag mirelit kelbimbot,
majd levetol leszurjuk, osszekeverjuk. Felet egy margarinnal alaposan
kikent tuzallo tal aljara teritjuk, erre egy reteg csikokra vagott fott
fustolt tarjat meg hasonlokeppen feldarabolt edami vagy trappista sajtot
fektetunk. Beboritjuk a maradek burgonya-kelbimbo keverekkel, es
megszorjuk ismet fustolt hus- meg sajt-darabokkal. (25 deka fustolt hus
es 15 deka sajt kell hozza). Vegul simara keverunk ket deci tejfolt egy
tojassargaval, a lerakott kelre ontjuk, es tetejere reszelunk meg ot
deka sajtot. A forro sutoben aranysargara sutjuk.

Sajtos lapok (kimelo etel)
Osszegyurunk 30 deka reteslisztet 10 deka vajjal vagy margarinnal, egy
fel csomag sutoporral, soval meg annyi tejfollel. hogy rugalmas tesztat
kapjunk. (Kb. masfel deci tejfol kell hozza.) Lisztes kezzel harom
cipoba osztjuk, es mindegyikbol egy gaztepsi nagysagu lapot nyujtunk.
Vekonyan kizsirozzuk a tepsit, beleteritunk egy vekony tesztalapot,
megkenjuk egy tojassal, es meghintjuk reszelt sajttal. Radlival
hosszukas lapokka vagjuk, megsutjuk, majd a vagasok menten
szettordeljuk. 10-15 perc alatt sul meg. (A harom laphoz kb. 15 deka
sajt - legjobb, ha fele edami, fele fustolt - kell.) Finom, ropogos,
sokaig elallo sos sutemenyt kapunk.

E HETI SALATANK
Heringsmauz 
Levetol alaposan kinyomkodunk fel kilo hordos-kaposztat, es kisse
osszevagjuk. Kozekeverunk 40 deka, gerincetol megszabaditott, hosszukas
csikokra vagott heringet, ket nagy fej vekonyan felszelt lila hagymat es
harom, nyolcret vagott kemeny tojast. Meghintjuk komenymaggal,
megontozzuk olajjal. Legalabb fel napig erleljuk, fogyasztas elott.

- Mi az, ami zold es gombnyomasra, pirosra valt?
- Beka a turmixgepben
-- 
                                    Üdv.: Szászika
                                A kötekedő hentes!
Ha valaki szereti a jó ízeket, és megcsapja a fakanál szele,
                     az örökre a konyha rabja marad!
+ - re: fozes alkohollal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A husfeleknel nem tudom, mennyi marad, de a bor sodo'ban boven marad
annyi, hogy egy gyerek mege'rezze!  Ezt tapasztalatbol tudom, mert kedves
barataink szepen etette'k a 8 honapos fiunkat, s kesobb dobbentunk ra,
hogy a gyerek igen jokedvu lett!  :))  - O, a regi szep emlekek...  A
"pici" szepen a fejunkre nott es lassan negyven eves...

Martha
+ - Re: fozes alkohollal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

 irta:
>Azt szeretnem megtudni, az alkohollal keszult etelekben
>megmarad-e az alkoholtartalom a fozes-suzes utan is?
>Olyan sok jofele etel, suti van, amibe kell, en pedig nem merek
>ilyesmiket csinalni, leven a csaladban egy zsenge koru egyed is.
>Van, aki szerint az alkohol lebomlik a felhasznalas soran, en
>teljesen suger vagyok a temaban, szerintetek hogy van ez?

Nem lebomlik, hanem elparolog. (halyoltudom)
De  a  lenyeg  az,  hogy az alkohol tavozik az etelbol, ha sutes/fozes
_kozben_ adjuk hozza. Csak az aromaja adodik az izehez.

Ja,  a  flambirozasra  is  ugyanez vonatkozik, csak ott az alkohol egy
resze nem elparolog, hanem eleg.


--
Udvozlettel:
KASI                 
+ - RE: *** HIX KONYHA *** #724HOZ (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tomi irta: "Eloszor krumplireszelon lereszeljuk a krumplit (kozben
vigyazzunk az
ujjainkra, veresen nem olyan jo ez az etel).

En a krumplireszeleshez a gyumolcscentrifugat hasznalom. Ezzel a balesetek
elkerulhetok, emellett joval kevesebb ido kell (mosogatassal egyutt) a
reszeleshez.  A centrifugabol kijott krumplilebe beleteszem a rostot.
Igy keszitem a tocsihoz is a reszelt krumplit, de itt meg a fokhagymat is
beteszem a gyumolcscentrifugaba.

Sziasztok!
Bobe
+ - Narancsudito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Le szeretnem irni, hogy a narancs hajat, amit legtobbszor eldobnank, hogy
lehet felhasznalni, uditot, vagy cukorkat kesziteni.
Udito:
A narancs hajat le kell reszelni,es cukorral jol osszekeverni, majd egy
hermetikusan lezarhato csavarosuvegbe beledongolni.
  Fogyasztasa:
Egy kiskanallal kiveszunk a narancspepbol, es hidegvizbe keverve, 10 perc
allas utan megihato finom limonade keszul. Ha valakit zavar, hogy
narancsreszelekek usznak a limonade tetejen, megszurheti, de csak a 10 perc
utan, hogy a viz vegye at a narancs izet.

Narancscukorka:
A narancshajat vagjuk negyzetekre, majd fozzuk ki. az igy kapott
narancsteat megihatjuk, izles szerint cukrozva, a negyzet alaku narancs
darabkakat forgassuk porcukorba, majd szaritsuk meg. Az igy kapott
narancscukor tobb ideig is elall. Nagyon finom.

A fenti eljarasokat citrommal is meg lehet tenni, ha citromhaj szabadul fel
a haztartasban.
  A probalkozasokhoz sok sikert, es jo etvagyat kivanok.


Udvozlettel " narancsbacsi"

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS