Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1777
Copyright (C) HIX
2004-05-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 kurtos kalacs? (mind)  17 sor     (cikkei)
2 re: kemenceben keszult etelek (mind)  184 sor     (cikkei)

+ - kurtos kalacs? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tipikus erdelyi edesseg a "Kurtoskalacs". Kupos sutofan sutik, hogy a 
parazs felett forgatva raolvadjon a cukor. Nehany helyen daralt diobelet 
is szornak ra.
En is szeretnek ilyet csinalni es a tanacsat kerem azoknak, akik mar 
keszitettek kurtos kalacsot, mert a lakasomban nem gyujthatok tuzet, 
hogy a parazsan sussem. Inkabb a gazsutot hasznalnam :-)
A recept:
1 kg liszt, 2 tojas, 4 tojassargaja, 12 kanal porcukor, pici eleszto, 
csapott kaveskanal so, 1/2 dl tej, 12 kanal olvasztott vaj.
A liszthez hozaadunk 2 egesz tojast, 4 tojassargajat, 12 kanal 
olvasztott vajat, 12 kanal porcukrot, 2 dkg cukorral feloldott elesztot, 
1 lecsapott kaveskanal sot, 1/2 l tejet. A tesztat jol kidolgozzuk es 
kelni hagyjuk. Amikor felig megkelt, szeleteket vagunk, kisujjnyi 
vastagsagura sodorjuk es az elore elkeszitett sutofara gombolyuen 
racsavarjuk. A parazs felett forgatjuk, mikozben porcukorral megszorjuk.
koszi
Istvan
+ - re: kemenceben keszult etelek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Judit!

Egy kedves externetes listatarsam, Csertoi Agi gyujtesebol ime nehany
kemences recept: 

Szoljanka leves (a Webfazekbol)
-------------------------------
Hozzavalok: (4 szemelyre): 
30 dkg serteslapocka, 
30 dkg marhalabszar,
30 dkg csirke- vagy pulykamaj, 
30 dkg sos-vizes uborka, 
egy marek savanyukaposzta,
5 dkg fustolt szalonna,  
2 evokanal suritett paradicsom,
egy marek olajbogyo (fekete vagy zold),   
3 gerezd fokhagyma, 
2 db barmilyen husleveskocka, 
so, bors, majoranna, pirospaprika, egy kaveskanal cukor

Az apro darabokra vagott csirkemajat majorannaval alaposan megfuszerezett
leben,
kis edenyben puhara fozzuk, es felretesszuk. Ezalatt apro kockakra vagjuk a
ketfele hust.
A savanyukaposztat is kis tombokre vagjuk. Az uborkakat elobb hosszaban
negyfele vagjuk, majd negyed korcikkekre szeleteljuk. Az olajbogyot
felszeleteljuk.
Az aprora vagott fustolt szalonnat kis olajban zsirjara olvasztjuk, majd
beletesszuk a huskockakat.
A hust megsozzuk, majd eros tuzon, allandoan kevergetve 5-8 percig piritjuk.
A tuzrol leveve hozzakeverjuk a pirospaprikat, es felontjuk cca. 2,5 liter
hideg vizzel.
Beletesszuk a a leveskockakat, az uborkat, a savanyukaposztat, a
fokhagymat, a suritett paradicsomot, majorannat, keves borsot, cukrot, es
kb 25-30 percig lassu tuzon fozzuk.
Keves, vilagos rantast keszitunk ezzel berantjuk a Szoljankat. A vegen
beletesszuk az elozoleg megfozott majat level egyutt, es meg 5 percig
forraljuk. Talalas elott belekeverjuk a szeletelt olivabogyot. 
A kesz Szoljanka levesnek a magyar gulyassal azonos surusegunek, enyhen
savanykas izunek kell lennie.
Ha friss, ropogos heju kenyeret is adunk hozza talalaskor, garantaltan
nincs szukseg masodik fogasra. 
Korhelyek es inyencek reszere egyarant ajanlott! 
(az en ismereteim szerint nemi feherbor is kell bele (Csagnes)


Jerk Pork 4 szemelynek (Eva)
---------------------------
A Jerk az a mod ahogyan a hust fuszerezik mielott a grillbe, vagy a
barbequera kerul.

4 szelet gyonyoru serteskaraj, ha lehetseges a csontjan (mint a
cimbalomvero) 1 ek olaj,
2 fej aprora vagott hagyma, 
2 magjatol megtisztitott es vekony csikokra vagott hosszukas un. spanyol
paprika(hosszu,hegyes, csipos, )
1  gerezd atpreselt fokhagyma, kb. 
2,5 cm-es darab friss,  reszelt gyombergyoker,
1 teaskanal szaritott kakukkfu, 
1 teaskanal orolt szekfubors, 
1 teaskanal Tabasco, 
2 ek rum,
1 lime leve es lereszelt heja, 
so, bors.
Disziteni friss kakukkfuagacskak, apro piros paprikak es negyedelt lime
szeletek.

Paroljuk uvegesre a hagymat az olajon egy labasban kb 10 percig, majd
adjunk hozza minden egyebet-a Tabasco, rum, lime leve es heja kivetelevel-
es paroljuk, sussuk meg 2 percig. Ezekutan  hozzakeverjuk a  Tabasco,rum,
lime kevereket es ovatosan kevergetve sutjuk amig egy barna pasztava all
ossze az egesz.. Sozzuk, borsozzuk izles szerint es hagyjuk kihulni. A
bordaszeleteket rafektetjuk egy talra vagy teflonserpenyobe es bekenjuk a
pasztaval, majd foliaval lefedve masnapig hutobe tesszuk.
Sutot 190 C-ra felforrositjuk(5-os gaz) es betesszuk a bordakat folia
nelkul a sutobe egy tepsiben elhelyezett racsra,  majd keszresutjuk 30 perc
alatt. 
Diszitjuk, friss salataval, rizzsel vagy burgonyapurevel talajuk. 


Jamaikai modra keszitett oldalas - juharsziruppal (Eva)
---
Forras: Sallie Morris es Lesley Mackley:The Spice Ingredients Cookbook
Tobbszorosen kiprobalva, soha nem sikerul felre.
A kulonleges nevek ellenere egyszeruen Jamaikai  modra keszitett
oldalasrol, sertesbordarol es sult csirkerol van szo.

Oldalas juharsziruppal. 6 szemely reszere
Ennel a receptnel a legfontosabb, hogy eleg papirszalveta legyen  mivelhogy
a legjobb tiz ujjal enni.

Hozzavalok:
1 kg jo husos oldalas,
2 ek olaj, 
1 hagyma aprora vagva, 
1  gerezd fokhagyma (fokhagymanyomon atpreselve)
100 ml juharszirup (maple syrup, ha lehetseges valodi, ne cukorszirup
juhararomaval), 
1 ek szojaszosz, 
1 ek ketchup, 
1 ek worchester szosz, 
1 teaskanal gyomberpor, 
1 teaskanal paprikapor, 
1 teaskanal mustarmagpor, 
1 ek vorosborecet, 
1 teaskanal Tabasco, 

Egy labasban tegyuk fel a gazra az olajat es adjuk hozza a  hagymat,
fokhagymat, paroljuk uvegesre kb. 5 percig. 
Ezutan adjuk hozza az osszes  egyeb hozzavalokat, kevergetve forraljuk fel,
majd a langot alacsonyra allitva fozzuk meg 2 percig.  Kozben melegitsuk
fel a sutot 200 C -ra. 
A darabokra vagott oldalast rakjuk be egy teflontepsibe vagy tuzallo talba
es ontsuk ra a szoszt ugy, hogy  a hust lehetoleg minden  feluleten erje
(esetleg forgassuk bele) Takarjuk be alufoliaval es 45 percre tegyuk a
sutobe. 
Ezutan vegyuk le a foliat es a husokat a maradek szoszba ismet atforgatva
meg 15 pecig folia nelkul sussuk. 
Az eredmeny  finom, omlos kisse ropogos hus. Termeszetes, hogy mind a tiz
ujjunkat megnyaljuk utana.


Tandooriban sult csirke (Aliz)
-----------------------------
Indiaban igazi, agyagbol keszult tandooriban (agyagkemence, innen van az
elnevezese is) sutottek a csirkecombokat oly modon, hogy egy hosszu nyarsra
feltuztek a husikat, ezeket beleallitottak a forro kemencebe. A nant is
ebben a kemenceben sutottek. A csirke nem szaradt ki, gyorsan megsult,
omlos, es puha maradt, csak a kulso retege lett ropogos piros. (Utobbi
foleg a fuszerek miatt.)  
Itthon is gyakran keszitem ezt az etelt, bar olyan soha nem lesz, mint a
kemenceben sult. 

Hozzavalok:

csirkecombok
2-3 dl joghurt
citromle
keves olaj
fuszer:tanduri masala es esetleg piros paprika, so
vagy:garam masala, paprika, citromle, fokhagyma 

Elkeszites:
Csirkecombokbol keszitem, aminek a boret le kell huzni, a husat tobb
helyen, melyen be kell vagni, igy a fuszerek a csontig atjarjak. Joghurtba
(a mennyiseg fugg a csirke mennyisegetol), ami kb. 2-3 dl, ha 4 fo reszere
keszul, citromlevet, keves olajat, sot es sok tanduri masalat teszek bele.
Mindig annyit, hogy jo csiposnek, fuszeresnek 
erezzem az izet es szep szines legyen a joghurt. 
Ha olyan fuszerkeverekem van, aminek a szine csak sargas, akkor
pirospaprikat is teszek bele. Sot is annyit, hogy egy kicsit sosabbnak
erezzem, mert az osszes sot nem veszi be a csirke. Ekkor beleteszem a
csirkedarabokat, jol beledorzsolom a bevagasokba is, hogy mindenhol
egyforman erje a joghurtos martas. A talat lefedem, es a sutesig a hutoben
tartom. Altalaban elozo nap szoktam elkesziteni. 

SUTES: 
A tepsit kibelelem alufoliaval, fole egy racsot teszek, majd a
csirkedarabokat a racsra fektetem ugy, hogy a joghurtos martas vastagon
rajta maradjon. Elomelegitett, forro sutoben sutom. A joghurt savoja
lecsopog sules kozben, a tobbi resze meg rasul a csirkere, mikozben
fantasztikus illatot araszt. Nehez is utana kiszelloztetni. 
Eddig meg nem volt olyan vendegunk, akinek ez az etel ne izlett volna.
Nyaron, ha grillezunk a kertben, szoktam csirkemellfilet pacolni ebben a
joghurtos martasban, es roston megsutni. 
Neha kockara vagva pacolom, amit utana fa palcikakra fuzok fel, es ugy sutom. 
Mivel a tandoori fuszerkeverekek nem egy eloirt recept szerint keszulnek,
igy a garam masalaval, nemi kis paprika, fokhagyma, citromle hozzaadasaval
nagyon jo joghurtos pacot lehet kesziteni. En mar vettem olyan tandoori
masalat is, aminek majdnem bordo szine volt, de olyat is, ami szinte a
curry szinehez hasonlitott inkabb. A vegeredmeny minden esetben nagyon jo
volt, ha az ize nem is volt mindig egyforma. Erdemes legalabb egyszer
kiprobalni ezt az etelt, mert nagyon kulonleges.  
----------

A tandoori csirkehez legjobb koret a nan, ami egy indiai lepenyfeleseg.
Nemreg mar bekuldtem ide a listara (#1696-os szamban olvashato), sorlimit
miatt most nem fer ide. 

Kaptam meg egy linket is, de nem volt idom elolvasni: 
http://www.holgyvilag.hu/main2.php?pos=1_9_4&cikk=4737

udv,
Zita

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS