Hello Mindenki!
Afonya irta:
>Felado : [Hungary]
>Temakor: >> Ennek eredete pedig a torok "sarmak" = gongyolni, te ( 28 sor )
>Idopont: Wed Feb 2 01:57:50 EST 2000 KONYHA #447
>sincsen Dorozsmahoz, a szekelykaposztanak a szekelyekhez, a paloclevesnek
>a palocokhoz. A fenti etelek mindegyike lelemenyes szakacsmesterek
>kreacioja.
Csak kiegesziteni szeretnem, es egyben alahuzni, amit Afonya irt, pl.
a paloclevest Gundel Janos talalta ki Mikszath Kalmannak, akirol persze
koztudomasu, hogy a legnagyobb paloc volt. :-)))
Mas:
Eppen ma olvastam, hogy a _Savanyu iz feldob_
Tudosok kimutattak, hogy a morozus hangulatot konnyen elhessegethetjuk
savanyu izzel, illattal. Ha valaki rosszkedvu, es egy percig szagolgat egy
citromot, maris jobb kedvre derul. Az aromaterapiaban mar regota
hasznaljak a citromolajat hangulatelenkitokent.
No es, hogy recept is legyen.
Hirtelen sult mustaros maj
60 dkg pecsenye libamaj, (vagy kacsamaj, vagy pulykamaj), 1 fej voroshagyma,
3 ek olaj, 2 dl tejfol, 2-3 ek mustar, pirispaprika, majoranna, orolt bors,
so
A vekonyra szeletelt hagymat, az olajban uvegesre piritom, megszorom
pirospaprikaval, majd rateszem a vekony csikokra vagott majat. A tejfolbe
keverem a sot, borsot, a mustart, a majorannat, es a majra ontom.
Felforralom, es petrezselymes krumplival talalom. (Persze keszitheto sertes,
vagy marhamajbol is, de az baromfimaj sokkal finomabb)
Sziasztok: Jeszenszky Zsoka
Sziasztok: J. Zsoka
|
Kedves Laci!
Itt van nehany pirog recept a "Fozzunk ma oroszul!" c. konyvbol:
Husos vagy kaposztas pirog
Hozzavalok: 2 pohar liszt, 1-2 dkg eleszto, 2 ek. vaj, 2/3 pohar tej (vagy
viz), 1/4 kk. so, 2 ek. cukor, 3 tojas
A husos toltelekhez: 40 dkg fott hus, 1-2 kemeny tojas, 1 fej voroshagyma,
so, bors.
A kaposztas toltelekhez: 1 kisebb fejes kaposzta, 2-3 kemeny tojas, 2-3 ek.
vaj, so, bors.
Az elsztot keves langyos tejben elkeverjuk, hozzaadjuk a tobbi tejet es az
atszitalt lisztet, s megdagasztjuk. Ha elkeszult, belekeverjuk az
olvasztott, lagyos vajat, a cukrot es a sot, majd a 2 tojast. Meleg helyen a
ketszeresere kelesztjuk.
A teszta negyedet felretesszuk, a tobbit 1-1,5 cm vastag lappa nyujtjuk, es
kivajazott tepsibe tesszuk ugy, hogy a szeleken peremet csinalunk. Ratesszuk
a tolteleket. A felretett tesztabol a toltelekre vekony racsozatot
keszitunk, majd 30-40 percig kelni hagyjuk. A racsot megkenjuk a harmadik
tojas sargajaval, amit keves vizzel osszekeverunk.. A pirogot 25-30 percig
210 °C-os sutoben sutjuk.
Husos toltelek: a fott hust megdaraljuk, a hagymat aprora vagva megpiritjuk,
hozzakeverjuk a hushoz az aprora vagott tojassal egyutt. Sozzuk, borsozzuk,
jol osszekeverjuk (kaporral is fuszerezhetjuk).
Kaposztas toltelek: az aprora vagott kaposztat leforrazzuk, hideg vizben
leoblitjuk, majd labasban vajon 10-15 percig paroljuk allandoan kevergetve.
Amikor lehult, belekeverjuk az aprora vagott fott tojasokat, sozzuk,
borsozzuk.
Frissen fogyasszuk!
Rizses gombas pirog
Hozzavalok: a toltelekhez: 20 dkg szaritott gomba, 15 dkg rizs, 1 kis fej
voroshagyma, 3 dkg vaj, so, bors.
Tesztahoz: 20 dkg liszt, 1,5 dkg eleszto, 6 dkg vaj, szuk 1 dl tejfol, 1
egesz tojas, 1 sargaja, 1 csapott kk. cukor, 2 ek. tej.
A gombat vizben puhara fozzuk, aprora vagjuk, osszekeverjuk a szeletelt
parolt hagymaval es egy kis ideig egyutt sutjuk. A gomba fozovizebol 3 dl-t
felforralunk, sozzuk es ebben megfozzuk a rizst. Ha elkeszult, osszekeverjuk
a gombaval, sozzuk, borsozzuk.
Teszta: 4 dkg lisztbol, elesztobol, cukorbol, tejbol kovaszt keszitunk,
letakarva 1 oraig kelesztjuk. A tobbi liszthez hozzaadjuk a vajat, a tojast,
a sargajat, tejfolt, sot es a kovaszt, majd jol osszegyurjuk. 1 cm vastag
negyzet alakura kinyujtjuk. Kozepere tolteleket teszunk, ra kockara vagott
kemeny tojast, sozzuk, borsozzuk. A teszta hosszu oldalait osszehuzzuk es
osszenyomkodjuk. Ovatosan vajazott sutolapra tesszuk es meleg helyen
tartjuk. Amikor ketszeresere kelt, bekenjuk tojassal es forro sutoben 1 ora
alatt megsutjuk. Paradicsommartassal forron talaljuk.
(Termeszetesen lehet friss gombabol is kesziteni gombas rizst. Nem tudom
mennyi vizet vesz fel a szaritott gomba, talan 40-50 dkg friss gomba eleg
lehet hozza.)
Olajban sult pirozski
Hozzavalok: 32 dkg liszt, 1 dkg eleszto, 1,8 dl viz, 2 dkg cukor, 1,5 dkg
margarin, so, 25 dkg toltelek, olaj a suteshez.
A szokott modon kelt tesztat keszitunk. Amikor megkelt, gombocokat formalunk
belole, ezeket 5 percig pihentetjuk, majd kinyujtjuk. Egyik felere helyezzuk
a tolteleket, a masik felet rahajtjuk, a szeleket osszenyomkodjuk. Olajozott
sutolapon20-30 percig allni hagyjuk, majd bo olajban a teszta mindket
oldalat szep pirosra sutjuk.
A toltelek lehet husos, kaposztas, gombas-rizses. (lasd a fenti recepteket!)
A finnek is nagyon sokfele pirogot keszitenek. Az alabbi recept a "Finn
konyha" c. konyvbol szarmazik.
Kis husos pirog-parnacskak
Hozzavalok: turos vajasteszta: 25 dkg turo, 25 dkg margarin vagy vaj, 25 dkg
liszt, 1 kk. sutopor.
A sutoport a liszthez keverjuk, majd osszegyurjuk a tobbi hozzavaloval. Ha
nagyon szemcses a turo, lehet szitan attorni, de merulomixerrel jo kremturo
keszitheto belole.
Pihentetes utan nehanyszor hajtogassuk a tesztat, igy finom leveles tesztat
kapunk.
Toltelek: 25 dkg daralt hus, 1 fej voroshagyma, 2 dl fott rizs, 0,5 dl
tejszin, egy keves so, bors.
A hagymat es a daralt hust megparoljuk, hozzakeverjuk a rizst, a tejszint a
fuszereket. A teszta felet 30x35 cm nagysagura nyujtjuk es sutopapirral
belet tepsibe helyezzuk. Derelyevagoval kb. 5x5 cm-es rácsot rajzolunk,
minden négyzet kozepere egy kiskanal tolteleket teszunk. A maradek lapot is
kinyujtjuk, ratesszuk az alsora, a kozoket lenyomkodjuk, es derelyemetszovel
negyzetekre vagjuk. Tojassal megkenjuk, makkal megszorjuk es 15-20 percig
sutjuk forro sutoben.
Vegul egy recept Frank Juliatol:
Hozzavalok: a tesztahoz 20 dkg liszt, 10 dkg sutomargarin, fel dl tej, 2 dkg
eleszto, 1 teaskanal cukor, csipetnyi so, 1 tojassarga; a toltelekhez kesz
sonkatoltelek, gombatoltelek, hagymas tojaspastetom stb.
A tejet meglangyositjuk, belekeverjuk a szetmorzsolt elesztot es a cukrot.
Kozben a margarint elmorzsoljuk a liszttel, hozzaadjuk a tojassargajat, a
sot es a mar felfutott elesztot. Jol osszegyurjuk, es egy cipot formazva
belole, egy oran keresztul langyos helyen kelesztjuk. Kozben elkeszitjuk a
tolteleket. Vagdalt sonkat, tejfolt es borsot, vagy hagymas piritott gombat
es juhturot, vagy aprora vagdalt kemeny tojast, tejfolt, reszelt
voroshagymat es borsot keverunk ossze. A tesztat lisztezett deszkan nagyon
vekonyra nyujtjuk, nagy pogacsaszaggatoval kiszurjuk, majd a kozepere
teszunk egy halom tolteleket. Felbehajtjuk, es a szeleit jol
osszenyomkodjuk, hogy a toltelek ki ne folyhasson belole. Bo forro olajban
piros-ropogosra sutjuk. Hidegen, melegen kinalhatjuk. Elore is
elkeszithetjuk, csak talalas elott kell a forro sutoben atmelegiteni.
Ehhez felhasznalhatok a fenti toltelekreceptek.
Udv.
Aliz
|