1. |
Re: beigli BRRRR (mind) |
35 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Re: Kedvenc unnepi vacsora (mind) |
31 sor |
(cikkei) |
3. |
mandulaval tuzdelt hal (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
4. |
re: Re: Bajor feher kolbasz (mind) |
20 sor |
(cikkei) |
5. |
linzerek (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
6. |
re: re:kedvenc unnepi vacsora es masok (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
7. |
Re: re: Re: Bajor feher kolbasz (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
8. |
Kedvenc karacsonyi etelek (mind) |
32 sor |
(cikkei) |
9. |
Libamaj (mind) |
6 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: beigli BRRRR (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Konyhasok!
Aki nem szereti az unnepeket, gondoljon arra, hogy ilyenkor meg kellene
allnunk egy pillanatra a nagy rohanasban (hova is rohanunk? -
elgondolkoztatok mar ezen?) es szeretni kellene egymast, a csaladot.
Egeszen mas ugy keszulni az unnepekre, hogy vegre lathatom X-et,
elhozza-e Y az igert kepeket stb. Mert jo az, ha van kit szeretni es azt
addig kell, amig lehet, es oruljon az, akinek van kit szeretnie, mert
sokaknak nincs es az borzaszto.
Azoknak, akik nem szeretik a beiglit, hogy ne kelljen igy gondolni ra:
> beigli BRRRRRR
:-) egy receptet ajanlok, edesanyam csinalta igy, kisse mas a tesztaja,
vastagon van benne az edes toltelek (ma is azt mondom, egy sutemeny edes
legyen, ne edeskes) - szoval mas. De eddig meg mindenki azt mondta ra,
hogy a legjobb beigli eleteben. Erdemes kiprobalnotok:
Hozzavalok:
60 dkg retesliszt, 20 dkg vaj, 56 dkg porcukor, 5 tojas, 50 dkg dio vagy
mak, 1 citrom, 20 dkg mazsola, 3-4 dl tej, 0,5 dl rum
Elkeszites:
Teszta: fel kilo reteslisztet osszemorzsolunk 20 dkg teavajjal, 6 dkg
porcukorral, 3 tojas sargajaval es egy egesz tojassal. 3 dkg elesztot
1,5 dl langyos tejben 1 kaveskanal kristalycukorral megkelesztunk, a
tesztaba gyurjuk egy csipet soval, egy evokanal rummal.
Negy egyenlo gombocot formazunk belole, es letakarva, meleg helyen
tartjuk 10 percig.
Toltelek: ezalatt fel kilo porcukorbol, fel kilo daralt diobol (vagy
makbol), 20 dkg mazsolabol, egy evokanal rummal, 1 citrom reszelt
hejaval, hideg tejjel, jol gyurhato, nehezen kenheto masszat keszitunk.
A tesztat 3 millimeter vekonyra nyujtjuk, rakenjuk a tolteleket es lazan
feltekerjuk, vegeit eltomkodjuk es tepsibe tesszuk. A rudak tetejet
megkenjuk felvert tojassal, megszurkaljuk, majd 10 perc allas utan ujra
megkenjuk, megszurkaljuk, es forro sutoben megsutjuk. Felszeletelve,
vanilias porcukorral meghintve talaljuk.
Sok boldogsagot kivanok mindnyajatoknak az unnepeken:
Istvan
http://www.kifozde.hu
|
+ - | Re: Re: Kedvenc unnepi vacsora (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Nalunk hagyomanyosan borleves, rantott hal es bejgli az
unnepi vacsora. Gyerekkorombol meg elenken el az emlek,
amikor gyertyagyujtas utan anyukam kivonult a konyhaba
es nekilatott halat meg sultkrumplit sutni. Az egesz
lakasban tomeny hal- es zsirszag terjengett. Raadasul mi
a tesommal nem szeretjuk a rantott pontyot :((
Amiota felnottem es tobbe-kevesbe rajtam mulik az unnepi
vacsora, probalok valtoztatni a menun. Eleinte maradt a
rantott hal, de sultkrumpli helyett majonezes krumplival
(legalabb ezt nem kell sutni), es a ponty mellett a
szalkat nem-szeretoknek "kockahal". A frissensutes
dilemmaja azonban nem oldodott meg. Probaltuk delutan
megsutni, aztan mikroban melegiteni, de az megis csak
egy melegitett kaja :( Tenyleg, masok ezt hogy
csinaljak...?
Aztan tavaly hadat uzentunk a hagyomanyoknak es
hidegtalat ettunk. A borleves persze maradt, meg elotte
raksalata, aztan mindenfele hidegsegek, meg utana
kulonbozo sutik :)) Igy senkinek nem kellett az idore
sutessel, talalassal foglalkozni, mindent kitettunk az
asztalra, es egesz este rajartunk.
Az iden sajttal es aszalt gyumolcsokkel toltott
pulykamell lesz hidegen, salataval. Meg persze a
raksalata, borleves, utana sutikek. Elotte meg
unicum :)))
Judit
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: 194.88.59.2)
|
+ - | mandulaval tuzdelt hal (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello konyhasok, kedves Eva
Légyszives ird le, hogy a subject-beli etelt hogy kell elkesziteni.
koszi
andi mailto:
|
+ - | re: Re: Bajor feher kolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Van hasonlo, talan meg jobb Inglewoodban, Ernie's
Deli. Ok is postaznak, nagyon finom naluk is minden,
sot nekik van elfogadhato aron finom magyar borok,
szalon cukor....stb.
Udvozlettel
Bori
*********
Kedves Bori,
kozze tenned a web oldalukat?
Chicagoban is van egy magyar "hentes", az o cimuk:
www.bende.com.
Nagyon finom dolgaik vannak, a teli szalamijuk es a "gyulai" kolbasz
foleg nagyon hasonlit a hazai izekhez.
Van egy csomofele szaloncukruk is Magyarorszagrol.
Eva
|
+ - | linzerek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
lehet,hogy volt mar szo rola, de nem talalok semmit.
Tudnatok kuldeni linzer recepteket? Foleg ami lekvarral toltott kis
"mosolygos" karikakrol szol?:)
Vagy olyah web oldalt,ahol talalok recepteket.
Koszonom,
Eva
|
+ - | re: re:kedvenc unnepi vacsora es masok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Olvasva a valaszokat, ugy veszem eszre, hogy legtobben
hal feleket keszitenek Karacsony estere.
98-ban Budapesten toltottuk az unnepeket es akkor is
halat ettunk, majd elso napjan volt a toltott
kaposzta.
Par evvel ezelott en is csinaltam gesztenyes pulykat
(a toltelek gesztenye/daralt hus keverek), nagyon
finom volt, de tul sok a maradek ilyenkor.
Ha vegleg eldontom mit keszitek, beszamolok rola.
Addig is jo sutest-fozest mindenkinek.
Bori
=====
God Bless!
Borie Petrovay
|
+ - | Re: re: Re: Bajor feher kolbasz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Koszonom, Bori,
Ismerem az Ernie uzletet, s az Ottoet is Burbank-ben.
Otto es Ernie ket jo uzletet vezetnek, de nem hentesek.
Az International Meats and Deli-ben HELYBEN keszul a magyar kolbasz (daralastol
fustolesig), a fustolt sonka, a csulok, nem is tudom, hany fele szalonna, hurk
ak, s az import aru, amit Ottonal es Ernienel meg lehet talalni, az csak a raad
as.
Csak nezd meg a kepeiket! Kulonben egy hibat kovettem el a web oldaluk neve www
.intlmeatsanddeli.com.
Az egyetlen baj az, hogy vannak olyan termekeik, mint peldaul a friss disznofos
ajt, amire az Amerikaban szuletett gyerekeink gyanakodva neznek - ilyesmit ok m
ar nem esznek ...
Boldog unnepeket mindannyiatoknak!
Pista
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: ca-lapuente-cuda2-c1b-118.arcdca.adelphia.net)
|
+ - | Kedvenc karacsonyi etelek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Nagy a csaladunk, es a szuleinknek koszonhetoen mindig kulonosen
bensoseges hangulata volt a karacsonyoknak. Termeszetesen a fozes,
sutes, elokeszuletek is nagy munkat igenyeltek, de osszefogva, elore
dolgozva mar ezek az orak, napok is a sok munka ellenere szepek
voltak./persze vitatkozasok, osszeveszesek mindig akadtak, hogy aztan
a vegen nevetve oldodjon minden..../
Nalunk regen tobbek kozott kocsonya is volt, sok husbol, csulokbol,
/fej, farok nem/. Orakig fozve, mig levalt minden a csontrol. So,
bors, baberlevel, fuszerekkel egyutt fott. a hust aprora szetszedve
elkevertuk a suru levevel es kisebb, nagyobb talakba rakva hultek kint
a teraszon /valahogy szinte mindig jo hideg volt mar/. Aztan kiboritva
tanyerra talaltuk, a formajat mind szepen megtartotta. Kis szeletekre
vagva szedtunk a tanyerunkra. Keves, szinte semmi zselatin sem
kellett, de sok hus volt benne. Egy pici szelet, kis citrommal akar
most is johetne....
Halkocsonyat is keszitett az edesanyam, /kifilezve persze a halat/,
ugyanugy kis darabokra vagva/ ozgerincbe rakva, citromkarikakkal
diszitve.
Mostanaban rantott hus es rantott hal , /rantott zoldseg annak, aki
nem eszik hust/, jarja Szenteste, toltott tojas, sok franciasalata,
rizs, burgonyapure, egyeb salatak.
Borleves.
Meg persze beigli, mert valaki mindig sut a csaladban...meg apro edes
teasutemenyek, amiket jo elore mar el lehet kesziteni, meg vanilias
lapok, kiflik...
A toltott kaposztat mi is szeretjuk, elore elkeszitjuk, igy az unnepek
alatt alig fozunk, csak eszunk... Elokeszitesek most is kozosen
mennek, mar az is unnep, ha paran egyutt tudunk fozni...., elore
megbeszeljuk, ki mikor tud jonni, mit keszitunk kozosen.
Jo keszulodest, szep unnepeket kivanok mindenkinek!
|
+ - | Libamaj (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Segitsetek!
Kaptam egy kb 60 dkg-os szep friss libamajat, es van egy kisebb
kacsam
is, kerlek titeket, adjatok recepteket hozzajuk.
Elore is koszonom,
Mango
|
|