Sziasztok!
Capas receptem az nincs. En meg csak olyan capat lattam, ismeros horgasz
fogott egy 6 kg-os halat és azt titulalta capanak.
Hol lehet igazi sos vizi ( tengeri) capahust venni?
Ceklas receptjeim vannak itt kuldok nehanyat:
Tormas-dios ceklafalatok.
Hozzavalok: fel literes uveg keszen vasarolt ceklasalata, 1 evokanal
frissen reszelt torma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evokanal durvara vagott
diobel, 1 mokkaskanal so, csipet porcukor, 1 db egesz tojas, 15-20 dkg
finomliszt, 2 dl sor.
Elkeszitese: A ceklat leszurjuk es egeszen aprora osszevagjuk vagy
megreszeljuk. (Apritogep vagy turmixgep hasznalata nem jo, mert az
pepet keszit belole.) A tojast habosra verjuk a sorrel, beleszorjuk
a tormat, a sot, a cukrot es a zuzott fokhagymat, majd annyi lisztet
adunk hozza, hogy ne legyen belole nagyon suru galuskateszta. Ezutan
beledolgozzuk a diot es a reszelt ceklat. 10 percig hagyjuk pihenni,
vegul teaskanal segitsegevel beleszaggatjuk a forro olajba. 2-3
perc alatt szep barnaspirosra megsutjuk, majd papirtorulkozore teve
leitatjuk rola a felesleges olajat. Maris kinalhatjuk. Melegen
sor melle valo, vagy hidegen, tartarmartassal fogyasztjuk. Finom
borkorcsolya, es a vendegvaro asztalon feltunest fog kelteni.
Egyszeruen keszitheto, de nagyon finom, pikans etel.
Lengyel borscs hidegen.
Hozzavalok:50 dkg ecetes cekla, 2 dl joghurt, 2 dl tejfol, 2 dl ceklale, 3
savanyu uborka, 1 hagyma, 2 kemeny tojas, so, bors.
A vekony csikokra vagott fott ceklahoz hozzaadjuk az osszevagott uborkat, a
reszelt hagymat es a kockara vagott kemeny tojast. A ceklalevet simara
keverjuk a tejfollel es a joghurttal, fuszerezzuk soval, borssal, ha
szukseges adunk hozza egy keves citromlevet, a ceklara ontjuk, es legalabb 1
orara hutoszekrenybe tesszuk.
Majjal toltott tojas.
Hozzavalok 8 szemelyre: 8 db tojas, 10 dkg kenomajas, 2 evokanal tejfol, 1
evokanal mustar, so, bors, 1 csokor petrezselyemzold, 2-3 db piros retek.
A tojasokat kemenyre fozzuk, lehutjuk, meghamozzuk, majd felbe vagjuk. A
sargakat kiemeljuk, villaval osszetorjuk, majd a tejfollel es mustarral
simara keverjuk. Hozzaadjuk a kenomajast, soval, borssal es aprora vagott
petrezselyemzolddel izesitjuk. A jol kikevert majas tolteleket jol
kikeverjuk es a tojasfeherjekbe halmozzuk, tetejet retekkarikakkal
diszitjuk, es a megtoltott tojasokat franciasalatara vagy ceklasalatara
ultetjuk, hutve kinaljuk.
Ceklasalata szojacsiraval.
Hozzavalok: 5-6 db cekla, 5-6 db alma, 2 fej hagyma, fel csomag snidling,
vagy ujhagyma zoldje, 2 pohar joghurt, 1 db zelleres szojacsira-konzerv, 1
teaskanal so, 1 teaskanal almaecet.
A ceklat megfozzuk es hagyjuk kihulni. Ezutan lehamozzuk, karikakra
szeleteljuk, es egy talba tesszuk. Az almat meghamozzuk, felszeleteljuk es a
ceklahoz adjuk. Meglocsoljuk az ecettel. Ekozben a hagymat egeszen finomra
vagjuk es osszekeverjuk a joghurttal, a soval, majd a ceklahoz adjuk. Ekkor
keverjuk bele a szojacsirat.
Hutve talaljuk.
Ceklamartas.
Hozzavalok: 25 dkg fott cekla, ket evokanal liszt, so, 4 dkg zsir, egy
evokanal cukor, 2 dl tejfol, 2,5 dl husleves vagy csontle, ecet.
A megfott, megtisztitott ceklat egyforma apro kockara vagjuk es a
huslevesben vagy csontleben tovabb fozzuk. Kozben a zsirbol, lisztbol
vilagos rantast keszitunk, ezzel rantjuk be a ceklat, soval, cukorral,
ecettel izesitjuk, beletesszuk a tejfolt, simara keverjuk es meg egyszer
felforraljuk.
Zsakbamacska.
Hozzavalok: 40 dkg vegyes, barmilyen zoldseg: zellergumo, sargarepa,
petrezselyemgyoker karalabe stb., tetszes szerint, 1 db egesz
tojas, 8-10 dkg finomliszt, masfel-ket deci tej, 5 dkg reszelt sajt
(lehetoleg ovari vagy trappista), izles szerint so es torott feher
bors.
Elkeszitese: Eloszor a "zsakot" keszitjuk el: a tojast habosra verjuk
a tejjel, hozzaadjuk a lisztet es a fuszereket, majd simara keverjuk.
A masszaba utoljara belekeverjuk a reszelt sajtot, amelytol suruve
valik. A zoldsegeket megtisztitjuk, megmossuk, lecsopogtetjuk, majd le
is szaritjuk. Egyforma vekonyka hasabokra vagjuk, es eloszor lisztbe,
ezutan a tesztaba martjuk, igy ratapad a "zsak". 170 fokos olajba
tesszuk es szep vilagosbarnara sutjuk (7-8 perc). Vigyazat! A sajt
miatt hamar sul, ezert ugyeljunk arra, nehogy tulsussuk, mert keseruve
valhat. Egyszerre csak keveset tegyunk az olajsuto keszulekbe, hogy ne
ragadhassanak ossze a kis bundazott zoldseghasabok. Az olajbol kiveve
lecsopogtetjuk, esetleg papirtorulkozore tesszuk, hogy az a folosleges
olajat beszivja. Majonezes martassal vagy anelkul is fogyaszthatjuk
egy nagy tal salata tarsasagaban. Egyszeruen es gyorsan elkeszitheto,
maradek kis zoldseg is felhasznalhato hozza.
Ceklaval is finom koritesnek husi melle.
Udv.
Ilse
|
>Ma voltam a csarnokban, es lattam, hogy a kedvencem, a karfiol 48Ft-ba
kerül.
>Vitték is telerakva a nagy szatyrokat, meg is kerdeztem egy ferfit, hogy mi
lesz
>ebbol, azt mondta hogy lesavanyitja.Nem volt mar idom kifaggatni, hogy hogy
kell
>csinalni, mert siettem dolgozni. Az volna a keresem, hogy ha tudja valaki
hogy kell
>hazilag ezt csinalni,akkor irja meg legyenszives, talan mast is erdekel.
Szevasztok!
30 l-es hordohoz
15 l viz
1,5 kg kristalycukor
75 dkg so
1,8 l 10 %-os ecet
5 dkg timso
2 dkg citromsav
2 dkg borken
6 dkg natrium benzoat
2 dkg baberlevel
3 dkg szemesbors
meggyfalevel, kapor, koriandermag, mustarmag izles szerint.
A vizbe a magok es levelek kivetelevel berakunk mindent es kevergetessel
feloldjuk, ezutan belerakjuk a magokat es leveleket. Ez az alaple. Ebbe
lehet rakni a zoldsegfeleket. Egyszerűen csak bele kell őket tenni. Mi
uborkát, sárgarépát, karfiolt szoktunk beletenni. Volt, hogy több hét
eltéréssel lettek a zöldségek belerakva, csak akkor a legelőször beletett
uborka nagyon savanyú volt.Arra vigyazni kell, hogy a beletett zöldségeket
lepje el a folyadék.Mi egy üvegtálat teszünk a zöldségek tetejére, és ez
lenyomja a folyadékszint alá.Eros paprikaval csinjan kell banni, mert a
tobbi zoldsegfele is atveszi az eros izt. Volt, hogy azt is tettünk bele, de
még az uborka is csípős lett tőle.
Gyula
|