Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 993
Copyright (C) HIX
2001-10-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 cekla+capa (mind)  98 sor     (cikkei)
2 karfiol savanyusagnak (mind)  48 sor     (cikkei)
3 karfiol savanyitas (mind)  38 sor     (cikkei)
4 Konyvtar (mind)  84 sor     (cikkei)
5 csulok pekne modra (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - cekla+capa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Capas receptem az nincs. En meg csak olyan capat lattam, ismeros horgasz
fogott egy 6 kg-os halat és azt titulalta capanak.
Hol lehet igazi sos vizi ( tengeri) capahust venni?

Ceklas receptjeim vannak itt kuldok nehanyat:

Tormas-dios ceklafalatok.

Hozzavalok: fel literes uveg keszen vasarolt ceklasalata, 1 evokanal
frissen reszelt torma, 1 gerezd fokhagyma, 3 evokanal durvara vagott
diobel, 1 mokkaskanal so, csipet porcukor, 1 db egesz tojas, 15-20 dkg
finomliszt, 2 dl sor.
Elkeszitese: A ceklat leszurjuk es egeszen aprora osszevagjuk vagy
megreszeljuk. (Apritogep vagy turmixgep hasznalata nem jo, mert az
pepet keszit belole.) A tojast habosra verjuk a sorrel, beleszorjuk
a tormat, a sot, a cukrot es a zuzott fokhagymat, majd annyi lisztet
adunk hozza, hogy ne legyen belole nagyon suru galuskateszta. Ezutan
beledolgozzuk a diot es a reszelt ceklat. 10 percig hagyjuk pihenni,
vegul teaskanal segitsegevel beleszaggatjuk a forro olajba. 2-3
perc alatt szep barnaspirosra megsutjuk, majd papirtorulkozore teve
leitatjuk rola a felesleges olajat. Maris kinalhatjuk. Melegen
sor melle valo, vagy hidegen, tartarmartassal fogyasztjuk. Finom
borkorcsolya, es a vendegvaro asztalon feltunest fog kelteni.
Egyszeruen keszitheto, de nagyon finom, pikans etel.

Lengyel borscs hidegen.

Hozzavalok:50 dkg ecetes cekla, 2 dl joghurt, 2 dl tejfol, 2 dl ceklale, 3
savanyu uborka, 1 hagyma, 2 kemeny tojas, so, bors.
A vekony csikokra vagott fott ceklahoz hozzaadjuk az osszevagott uborkat, a
reszelt hagymat es a kockara vagott kemeny tojast. A ceklalevet simara
keverjuk a tejfollel es a joghurttal, fuszerezzuk soval, borssal, ha
szukseges adunk hozza egy keves citromlevet, a ceklara ontjuk, es legalabb 1
orara hutoszekrenybe tesszuk.

Majjal toltott tojas.

Hozzavalok 8 szemelyre: 8 db tojas, 10 dkg kenomajas, 2 evokanal tejfol, 1
evokanal mustar, so, bors, 1 csokor petrezselyemzold, 2-3 db piros retek.
A tojasokat kemenyre fozzuk, lehutjuk, meghamozzuk, majd felbe vagjuk. A
sargakat kiemeljuk, villaval osszetorjuk, majd a tejfollel es mustarral
simara keverjuk. Hozzaadjuk a kenomajast, soval, borssal es aprora vagott
petrezselyemzolddel izesitjuk. A jol kikevert majas tolteleket jol
kikeverjuk es a tojasfeherjekbe halmozzuk, tetejet retekkarikakkal
diszitjuk, es a megtoltott tojasokat franciasalatara vagy ceklasalatara
ultetjuk, hutve kinaljuk.

Ceklasalata szojacsiraval.

Hozzavalok: 5-6 db cekla, 5-6 db alma, 2 fej hagyma, fel csomag snidling,
vagy ujhagyma zoldje, 2 pohar joghurt, 1 db zelleres szojacsira-konzerv, 1
teaskanal so, 1 teaskanal almaecet.
A ceklat megfozzuk es hagyjuk kihulni. Ezutan lehamozzuk, karikakra
szeleteljuk, es egy talba tesszuk. Az almat meghamozzuk, felszeleteljuk es a
ceklahoz adjuk. Meglocsoljuk az ecettel. Ekozben a hagymat egeszen finomra
vagjuk es osszekeverjuk a joghurttal, a soval, majd a ceklahoz adjuk. Ekkor
keverjuk bele a szojacsirat.
Hutve talaljuk.

Ceklamartas.

  Hozzavalok: 25 dkg fott cekla, ket evokanal liszt, so, 4 dkg zsir, egy
evokanal cukor, 2 dl tejfol, 2,5 dl husleves vagy csontle, ecet.
  A megfott, megtisztitott ceklat egyforma apro kockara vagjuk es a
huslevesben vagy csontleben tovabb fozzuk. Kozben a zsirbol, lisztbol
vilagos rantast keszitunk, ezzel rantjuk be a ceklat, soval, cukorral,
ecettel izesitjuk, beletesszuk a tejfolt, simara keverjuk es meg egyszer
felforraljuk.

Zsakbamacska.

Hozzavalok: 40 dkg vegyes, barmilyen zoldseg: zellergumo, sargarepa,
petrezselyemgyoker karalabe stb., tetszes szerint, 1 db egesz
tojas, 8-10 dkg finomliszt, masfel-ket deci tej, 5 dkg reszelt sajt
(lehetoleg ovari vagy trappista), izles szerint so es torott feher
bors.

Elkeszitese: Eloszor a "zsakot" keszitjuk el: a tojast habosra verjuk
a tejjel, hozzaadjuk a lisztet es a fuszereket, majd simara keverjuk.
A masszaba utoljara belekeverjuk a reszelt sajtot, amelytol suruve
valik. A zoldsegeket megtisztitjuk, megmossuk, lecsopogtetjuk, majd le
is szaritjuk. Egyforma vekonyka hasabokra vagjuk, es eloszor lisztbe,
ezutan a tesztaba martjuk, igy ratapad a "zsak". 170 fokos olajba
tesszuk es szep vilagosbarnara sutjuk (7-8 perc). Vigyazat! A sajt
miatt hamar sul, ezert ugyeljunk arra, nehogy tulsussuk, mert keseruve
valhat. Egyszerre csak keveset tegyunk az olajsuto keszulekbe, hogy ne
ragadhassanak ossze a kis bundazott zoldseghasabok. Az olajbol kiveve
lecsopogtetjuk, esetleg papirtorulkozore tesszuk, hogy az a folosleges
olajat beszivja. Majonezes martassal vagy anelkul is fogyaszthatjuk
egy nagy tal salata tarsasagaban. Egyszeruen es gyorsan elkeszitheto,
maradek kis zoldseg is felhasznalhato hozza.
Ceklaval is finom koritesnek husi melle.

Udv.

Ilse
+ - karfiol savanyusagnak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Eva!

Az externetes konyhalistan nemreg kerdeztem meg ugyanezt, mert vendegsegben
nagyon finom "dobalos savanyusagot" ettunk. Ebben is volt karfiol, es
tenyleg rendkivul joizu. 

Ime a recept:

Vegyes savanyusag hideg eljarassal

Hozzavalok:

darabolt kaposzta
zoldpaprikafelek (alma cseresznye, kupos)
uborka egeszben
karfiol (rozsakra szedve)
apro hagyma
zold paradicsom
sargarepa
szilva
nagyszemu erett szolo

Alaple: 
2 l viz
4 dl 10 %-os ecet (v. 2 dl 20%-os)
12 ek. cukor
2 tsk. so
2 mk. borkenpor
baberlevel
keshegynyi citromsav
par szem feketebors ill. izles szerint lehet meg beletenni koriandert,
borokabogyot, szegfuborsot, mustarmagot, stb. - vmint hagymat, nehany
fokhagymagerezdet ... ) 
(aki nem irtozik a tartositoszerektol, keves natrium benzoat)


Elkeszites:
A zoldsegeket belehelyezzuk a tartoedenybe. Az alamapaprikat egeszben
hagyjuk, a masik fajtat felbevagjuk.
A savanyusaglevet hidegen feloldva a zoldsegekre ontjuk, lekotjuk, helyere
tesszuk.

Ket het mulva fogyaszthato.
Azert dobalos :-), mert folyamatosan lehet belerakni a kulonfele
zoldsegeket, ahogy fogy, ill. ahogy veszed a piacon. De lehet _csak
karfiolbol_ is csinalni. 

Zita
+ - karfiol savanyitas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Ma voltam a csarnokban, es lattam, hogy a kedvencem, a karfiol 48Ft-ba
kerül.
>Vitték is telerakva a nagy szatyrokat, meg is kerdeztem egy ferfit, hogy mi
lesz
>ebbol, azt mondta hogy lesavanyitja.Nem volt mar idom kifaggatni, hogy hogy
kell
>csinalni, mert siettem dolgozni.  Az volna a keresem, hogy ha tudja valaki
hogy  kell
>hazilag ezt csinalni,akkor irja meg legyenszives, talan mast is erdekel.

Szevasztok!

30 l-es hordohoz

15 l viz
1,5 kg kristalycukor
75 dkg so
1,8 l 10 %-os ecet
5 dkg timso
2 dkg citromsav
2 dkg borken
6 dkg natrium benzoat
2 dkg baberlevel
3 dkg szemesbors
meggyfalevel, kapor, koriandermag, mustarmag izles szerint.

A vizbe a magok es levelek kivetelevel berakunk mindent es kevergetessel
feloldjuk, ezutan belerakjuk a magokat es leveleket. Ez az alaple. Ebbe
lehet rakni a zoldsegfeleket. Egyszerűen csak bele kell őket tenni. Mi
uborkát, sárgarépát, karfiolt szoktunk beletenni. Volt, hogy több hét
eltéréssel lettek a zöldségek belerakva, csak akkor a legelőször beletett
uborka nagyon savanyú volt.Arra vigyazni kell, hogy a beletett zöldségeket
lepje el a folyadék.Mi egy üvegtálat teszünk a zöldségek tetejére, és ez
lenyomja a folyadékszint alá.Eros paprikaval csinjan kell banni, mert a
tobbi zoldsegfele is atveszi az eros izt. Volt, hogy azt is tettünk bele, de
még az uborka is csípős lett tőle.

Gyula
+ - Konyvtar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Ime, itt van az en listam a magyar nyelvu szakacskonyveimrol.

 1. Dr. Oetker 
    Wok fantaziadus azsiai konyha
    (Grafo 2000)

 2. Cseh Maria - Piechala Istvan
    400 kinai recept
    (Mezogazdasagi Kiado 1984)

 3. F. Nagy Angela
    A csalad szakacskonyve 5. kiadas
    (Kossuth Kiado 1993)

 4. Horvath Ilona
    Szakacskonyv
    (Vince Kiado 1998)

 5. Mit fozzunk II.
    (Communiples Marketing Inc.1993)

 6. Dr. Csizmadia Andras
    Unnepi menuk
    (Officina Nova)

 7. Terulj, terulj, asztalkam!
    (Aldina 1995)

 8. Vero Juli - Jambor Zsoka
    Kulonleges etelek
    (Nepszava 1986)

 9. Dr. Oetker
    Vada es vadszarnyas
   (Grafo 1998)

10. Gorog szakacskonyv
      (Uj Ex Libris)

11. Pelle Jozsefne
     Minerva nagy szakacskonyv
     (Minerva 1986)

12. Magyar Elek
      Az Inyesmester szakacskonyve
     (Minerva 1986)

13. Gundel Karoly
      Kis magyar szakacskonyv
     (Corvina 1997)

14. Sutemenyek, tesztak konyve II.
      (Vianco Studio 1989)

15. Boruzs Janosne
      Etelek romai talban
      (Kheiron '97 1999)

16. Vilma neni
      Disznotoros etelei
      (Toth konyvkereskedes 1996)

17.  Aczel Geza
       Csulokkonyv
       (Lucullus 2000)

18. A 100 legjobb
      Recept szabadtuzon
      (Sajgo es Tsa Bt. 1999)

19. A 100 legjobb
      Hazi savanyusag
      (Sajgo es Tsa Bt. 2001)

20. A 100 legjobb
      Salata
      (Sajgo es Tsa Bt. 1999)

21. Yvonne Sharpey 
      Fuszerkonyv
      (T-Reg '94 Kft 1998)

Udv.: Misi
+ - csulok pekne modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok

keresem a fenti receptet, de mas csulkos recept is johet, kiveve a
bablevest, babfozeleket, vagy a vajas tesztaban sult csulkot, mert
ezek megvannak.

Koszi
Vica Grazbol

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS