Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 916
Copyright (C) HIX
2001-07-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 szilvas lepeny (mind)  20 sor     (cikkei)
2 Re: Ecet (mind)  15 sor     (cikkei)
3 Grilezes. (mind)  76 sor     (cikkei)
4 RGrill. (mind)  74 sor     (cikkei)

+ - szilvas lepeny (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyerekek, ne tegyetek mar ezt velem:-))))

Hat senkinek sincs ilyen receptje? Nemzeti eledelnek kene lennie:-))))

Kiprobaltam ketfelet, ket recept szerint, egyszer vajas tesztaval, a
teszta tul vekony lett, de  ha vastagab lett volna, nem sul at
szerintem.

Kiprobaltam az elobb piskotatesztaval. Lesullyedt teljesen a szilva es
alul trutyis, nem lehet szepen felvagni, azon kivul irto savanyu.

Ezert hagyatkozok mindig inkabb szajhagyomanyra  sutemenyrecepteknel,
mint a konyvekre.

Na, gondolkozzatok, hatha van valakinek egy jo receptje, valakit meg
akarok lepni.

Koszi
Vica Grazbol
Ui: Surgos, maganba is  hogy mielobb megkapjam
+ - Re: Ecet (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Agi kerte:

>  Az Angliaban elokhoz lenne elsosorban kerdesem, de ha mas is tudja
> kerdesemre a valaszt, akkor kerem ne habozzon irni.
> Az otthoni ecetnek keresem az itteni megfelelojet. Megmondom, tejfolos
> uborka salatat szeretnek csinalni. Ki tudja melyiket vegyem es
hasznaljam
> a sok kozul?

En a sima feher borecetet hasznalom "rendes" ecetkent. Semleges es
kellemes izu", es nem is draga. A klf. esszenc meg nem borecet
keverekeket nem veszem.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Grilezes. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Szakacsok,
A grill tudnivokat lehet hogy nem kellett volna bekuldenem,
de mikor beleolvestam, megint hasznosnak iteltem meg.

A receftek az iras, ELESTAR cd-rol valo.


     A GRILLEZES ALTALANOS TUDNIVALOI
1. Csak megfeleloen elomelegitett grillsutoben lehet elerni a kivant
eredmenyt, vagyis csak akkor szabad beletenni az etelt, ha a grillsuto
csovei mar vorosen izzanak. 2. Csak olyan nyersanyagot szabad a
keszulekbe rakni, ami alkalmas a grillezesre. Sok folyadekot
tartalmazo etelt tilos grillezni, mert a ho hatasara a folyadek
frocskolni kezd, ez pedig tonkreteheti a sutocsoveket, illetve oly
modon szennyezi a keszulek belsejet, hogy az nem lesz tisztithato. A
femreszekre raegett etelmaradek nemcsak esztetikailag rontja a
keszuleket, hanem a tovabbi sutes hatasfokat is nagy mertekben rontja.
3. Lehetoseg szerint egyforma nagysagu, azonos minosegu nyersanyagot
tanacsos a keszulekbe beletenni, hogy piritasi es puhulasi idejuk
megkozelitoen azonos legyen. Ellenkezo esetben az egyik darab meg
nyers, a masik esetleg mar majdnem eleg. 4. A futocso es az etel
teteje kozott minimalisan egy ujjnyi hezagnak kell lenni, ennel kisebb
tavolsagnal eleghet az etel annak megpuhulasa nelkul, nagyobb
tavolsagnal pedig tulsagosan kiszarad, mire megpirul. 5. A husok
fuszerezese is jelentosen elterhet a hagyomanyos sutoben sult
husokenal, mivel bizonyos fuszerek nemcsak hogy elegnek a magas
homersekleten, de aromajukat meg azelott elveszitik, hogy elegnenek. A
receptekben megadott fuszerezesi tanacsokat ajanlatos pontosan
betartani. 6. A grillezni kivant husetelt mindig az adott etelnek
megfelelo husfajtabol kell elkesziteni. (Peldaul a sertesdagadobol
sohasem lehet izes, puha sult, mert a husban levo igen nagy mennyisegu
zsiradek a ho hatasara mind kisul es csak egy kellemetlenul inas,
szivos "husszalag" marad a racson. Ugyanez a hus ledaralva es a
megfelelo hozzavalokkal osszekeverve, pogacsakka formalva remek
lehet.) 7. Fontos, hogy a grillezni kivant husfajta vagy baromfidarab
mindig szaraz legyen. 8. Meg nem teljesen felengedett, fagyos husbol
sohasem lesz puha sult. Elobb teljesen fel kell engedni, majd
megtorolni, befuszerezni, csak azutan szabad sutni. 9. A szelet
husokat csak a grillezes utan, tehat a tanyeron szabad megsozni!
Ellenkezo esetben a so a ho hatasara kioldja a hus nedveit meg
azelott, hogy a vedoreteg kialakult volna. A fuszereket es a fuszeres
olajokat a sutes elott akar nehany oraval is ra lehet kenni a husra,
hogy a meg nyitott porusokon keresztul a fuszer bediffundalhasson a
melyebb retegekbe. 10. Grillezes-sules kozben tilos megszurkalni a
hust! A nedvek azonnal kifolynak belole es a tovabbi sules folyaman
kiszarad, elvezhetetlenne valik. Megforditani is ket kanal
segitsegevel ajanlatos. 11. A megpirult, megsult hust azonnal,
frissen, forron kell elfogyasztani, mert ha kihul es all, akkor
megkemenyedik. Ha megis el akarunk tenni belole, akkor a sutes utan
keves folyadekban (a husetel jellegenek megfeleloen vizben, borban,
tejben stb.) meg kell parolni. A grillezesi idoket pontosan megadni
lehetetlen. Nagymertekben fugg a husszelet nagysagatol, vastagsagatol,
a hus fajtajatol, annak viz- es zsirtartalmatol. Ha a kedves olvaso
betartja a leirt tanacsokat, akkor az etelt lehetetlen elrontani,
ezert kezeskedem. Kovetkezzenek a receptek.

HUSETELEK
Fokhagymas karaj
Hozzavalok: 4 szelet, korulbelul masfel centi vastag kicsontozott
sertes hosszukaraj (ez kb. 60-70 dkg-os hus egy darabban, 2 evokanal
olaj, 4 gerezd fokhagyma, torott fekete bors es so izles szerint. A
megtisztitott fokhagymagerezdeket pepesre zuzom es a torott borssal
egyutt belekeverem az olajba. A husszeletek mindket oldalat bekenem a
fokhagymas olajjal es egymasra boritva a hutoszekrenyben legalabb egy
oran keresztul hagyom pacolodni, de az sem baj, ha egy napig all. Nem
felejtem el lefedni, mert a hutoszekrenyt elarasztja a fokhagymaszag!
A grillsutot addig melegitem, amig a futocsovek izzani nem kezdenek.
Ekkor a befuszerezett husszeleteket egymas melle rakom a racsra, majd
kb. tizenket percig grillezem az egyik oldalan. Ket kanal segitsegevel
vagy egy huscsipesszel megforditva a masik oldalan is legalabb tiz
percig grillezem. Mig a hus pirul, megteritek es barmilyen korettel
vagy salataval kinalom a fokhagymas karajt, amit a tanyeron sozok meg.

-- 
Best regards,
 csocso                          mailto:
+ - RGrill. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhasok,

A receftek az ELESTAR cd-rol valok.

Itt van meg nehany recept.

Sertesszelet kapros martasban
 Hozzavalok: 4 szep nagy, kicsontozott,
masfel cm vastag sertestarja szelet, 1 evokanal olaj, 1 evokanal
liszt, 1 csokor friss, zold kapor, so es torott feher bors izles
szerint, 1 teaskanal piros fuszerpaprika, 2 dkg vaj (vagy margarin), 2
dl tej, 1 dl tejszin, 1 dl tejfol.
A sertestarja szeleteket borsos olajjal bekenem es egy oran
 keresztul hagyom allni. Kozben a vajat
habzasig hevitem a liszttel, majd allando keveres kozben a tuzrol
lehuzom es beleszorom a pirospaprikat. Jol osszekeverem, ezutan pedig
a tuzre visszateve, azonnal beleontom a tejet. Surure fozom.Hozzaontom
a tejfolt es a tejszint, jol elkeverem, de mar nem forralom. Vegul
ugyancsak belekeverem a nagyon finomra vagott kaprot. A hust megsutom
a grillsutoben, majd meleg talra teszem, megsozom mindket oldalan es a
kapros martassal korulontom. Vajas galuska a hozzaillo koret, de
spagettivel vagy makaronival is finom.

 Szalonnas vagdalt pogacsa
Hozzavalok: 40 dkg barmilyen fajta, csont nelkuli aprohus, 5 dkg
fustolt szalonna, 1 kis fej voroshagyma, 1 db egesz tojas, 1 evokanal
olaj, 5 dkg reszelt parmezan (jellegu) sajt, 1 db zsemle (vagy egy
szelet feher kenyer), so, torott fekete bors es piros fuszerpaprika
izles szerint.
 A megtisztitott voroshagymat es a fustolt szalonnat a
hussal egyutt finom lyuku tarcsan ledaralom, majd jol osszedolgozom a
tojassal, a reszelt sajttal es a fuszerekkel. Vegul a vizben
megaztatott es kicsavart zsemlet is hozzateve osszekeverem, es masfel
centi vastag, kis pogacsakat formalok a masszabol. Az elomelegitett
grillsuto racsara teszem egymas melle a pogacsakat, tetejuket az
olajjal megkenem es tizenket percig grillezem mindket oldalukat. Sult
hasabburgonya vagy vajas parolt zoldseg illik hozza barmilyen friss
salata kisereteben.

 Gombas-sajtos csirkecomb
Hozzavalok: 4 csirkecomb, 15 dkg gomba, 5 dkg reszelt rokfort, 1 kis
fej voroshagyma, 3 evokanal olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor
petrezselyemzold so es torott fekete bors izles szerint.
 A csirkecombokat kicsontozom es olajjal bekenve fel oran keresztul
hagyom allni. Kozben a maradek olajon megfonnyasztom a finomra vagott,
tisztitott voroshagymat, majd megsozom es megborsozom. Rateszem az
ugyancsak finomra vagott, tisztitott gombat es lefedve, sajat leveben
puhara parolom, ezutan pedig zsirjara sutom. Belekeverem az igen
aprora metelt petrezselyemzoldet es a zuzott fokhagymat. Kozben a
csirkecombokat mindket oldalan szep pirosra sutom, es a boros felevel
felfele fektetve, rahalmozom a parolt gombat, meghintem a reszelt
rokforttal es csak annyi idore teszem vissza a meg forro grillsutobe,
hogy a sajt raolvadjon a tetejere. Parolt rizzsel es salataval, vagy
levetol lecsurgatott befottel kinalom.

 Grillcsirke finom fuszerekkel
Hozzavalok: 1 grillezni valo csirke, 10 dkg tejszin kremsajt, 1 csokor
petrezselyemzold, 1 mokkaskanal orolt szerecsendio-virag, 1
mokkaskanal orolt fekete bors, izles szerint so.
 A csirket megmosom, belsejet is kioblitem, majd hagyom lecsurogni.
 Ezutan jol megtorulom.
A kremsajtot osszekeverem annyi soval, hogy erosen sosnak erezzem,
majd hozzateszem a tobbi fuszert es finomra metelt petrezselyemzoldet.
A csirke hasureget bekenem a sajtos keverekkel, ezutan pedig nyarsra
huzom a szarnyast. (Csak forgonyarsas grillsutoben lehet igy
megsutni.) Korulbelul egy ora husz percig tart a csirke sulese,
sulyatol fuggoen valtozhat nehany percet. Mig a csirke sul, a talcan
megsutom a megmosott, felbevagott es kicsumazott almakat koret
gyanant, vagy hideg martast es salatat kinalok hozza.
  

-- 
Best regards,
 csocso                          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS