Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 456
Copyright (C) HIX
2000-02-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Gobo es Bajkal (mind)  20 sor     (cikkei)
2 narancshej (mind)  11 sor     (cikkei)
3 komenymag (mind)  12 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #455 (mind)  43 sor     (cikkei)
5 Re. Kocsogos(?) husleves (mind)  24 sor     (cikkei)
6 osi eteleink (mind)  42 sor     (cikkei)
7 Re: mindenfele (mind)  31 sor     (cikkei)

+ - Gobo es Bajkal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Maria  irt a regi eteleinkrol.
Nagyon erdekes "cikk" volt. Koszonom. Nagyon sok ujat tanultam meg belole.
Lenne egy kerdesem, amit mintha honapokkal ezelott mar feltettem volna itt
a KONYHA-n, csak valasz nelkul maradt.
Van-e otthon bojtorjan, ill. Maria cikke alapjan kerdezem, hogy
hasznaltak-e elodeink etelek keszitesenel a bojtorjan nevezetu noveny
gyokeret.
Itt Japanban gobo a neve, s nekem a legkedvesebb novenyi etkem, mert
zoldsegnek nem nagyon nevezhem.
Maria tudsz-e valamit rola?

Bajkal etterem.
Regi szep emlekek. A foztjuk finom volt, az etterem elegans, a kiszolgalas
udvarias, az arak mersekeltek. A kenyertesztaval boritott csuporleves! Az
afonyalekvaros pulykamell! a fahejas-szilvas retes! es meg hosszan lehetne
sorolni. Ha csak tehettem felesegemmel ott ebedeltunk.
S ott volt a sarki konyves bolt, ahol ronda kiallitasu Melodiya lemezeket
lehetett kapni Gilels-el, Richterrel, Fischer Annie-val, stb.

Tibor
+ - narancshej (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

  kerdezte:
> Azert kell vizbe aztatni hogy ne legyen keseru?

Pontosan. Legalabbis anyukam anno ezt mondta. 
Kulfoldi receptekben legtobbszor ugy irjak, hogy vekonyan hamozzuk le a
narancsot, hogy ne is keruljon ra a feher retegbol. Na de akkor iszonyu
mennyiseg kell, es nincs 'terfogata'. :-) 

Zita
+ - komenymag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, Konyhaszok,
Zita, bizony a fel szemem Rajtatok ;o), tokany ugyben mar az en tollam
hegyen is rajta volt hogy csikokra vagott husi... borsos tokany, csiko´s
tokany.... bar hogy roman eredetu lenne....
Komenymagos tokanyt nem ismerek  ;o), de nagy kedvem sincs kiserletezni
vele, bar neha egy par szemet csak ugy is elropogtatok belole.
Nagyon tetszett Maria kajatani osszefoglaloja. Ami a porkoltet illeti,
mindegyre a kinai wok-technika jar az eszemben, ok is gyorsan forro
zsiradekban atporkolik a husikat, lehet ez esetleg valoban valami osi
kozelseg mutatoja is ( ki ellen is emeltek a nagy falat?). 
Kellemes hetveget es inyenckajakat mindenkinek
Ildiko
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #455 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> > Felado :  [Hungary]
> > Temakor: Bajkal ( 7 sor )
> > >Szovjet Tudomany es Kultura Haza

> > Ez az, amelyik Pesten a Kossuth Lajos u - Semmelweis u. sarkan
> > allt, es a pincejeben volt a Bajkal etterem???
> > Nekem a falusi kocsogleves volt a kedvencem...
       Nekem is  es a lanyaimnak is!
Az tulajdonkeppen ugy keszul, mint egy nagyon eros husleves
tyukbol, vagy csirkebol (amit megfoves utan falatnyi darabokra
vagnak), borsoval, gombaval, kockara vagott burgonyaval es julienne-re
vagott zoldsegfelekkel. Mikor keszen van, cserepkocsogokbe toltenek
egy-egy adagot (nem kocsog am, csak amolyan nagyobb leves-
csesze meretu cserepalkalmatossag), a sze'le't megkenik tojasfe-
herjevel majd a tetejet befedik megkelt langos- vagy kenyertesztaval.
Par percet pihentetik, a tetejet megkenik sos-olajos vizzel es elomele-
gitett sutobe tolva addig sutik, mig a kenyerteszta a tetejen at nem 
sul. Nem kell nagyon forro sutot hasznalni, es inkabb az also racshelyre
tegyetek,  mert ellenkezo esetben nyers marad a teszta leves feloli
oldala, tudniillik onnan folyamatosan eri a goz.
Sajnos mar regen nincsen Bajkal, hanem helyette a Magyarok Vilag-
szovetsegee lett az epulet, az etterem helyen pedig Arpad nevre
hallgato magyaros etterem mukodik.
Azota, hogy a Bajkal megszunt, nem voltam benne.
<><><><> 
> Felado :  [United States]
> Temakor: Re: kurkuma, kanalak, recept, forditas ( 21 sor )
Az amerikai tipusu me'rokanalak ugyeben:
        Lehet is kapni kerek es hosszukas formaban - en feherben, kekeben,
 ill. pirosban lattam - az egesz szettet 1/8 teaspoon-tol 1 Tablespoon-ig
ml-ben is rairva a nyelere a mertekegyseg.
 Pl. 1/8 teaspoon = 0,6 ml es az 1 Tbs = 15 ml 

> Ha most ujabb vitat kivannek inditani, feltehetnem a kerdest: mikor egy
> "keshegynyi" fuszert tesztek az etelbe, akkor MEKKORA a kes e'le?  Milyen
> alaku?  Gombolyu vagy hegyes?  Na jo, nem kell komolyan venni...
       Jol latod! A  gombolyded eleju _ keshegynyi_ az egyseg. A regi szakacsok
ezzel mericskeltek.
   A kesfok vastagsag pedig 3 mm-t jelent, mert az meg a husvago kes 
elenek felelt meg.

Maria

+ - Re. Kocsogos(?) husleves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Mindenkinek !
Ja tozse megkostoltam ezt a - elfelejtettem az elonevet -
valami orosz, v. ukran, v. kulonleges  huslevest.
Legjobb tudomasom szerint ugy keszult, mint egy hagyo-
manyos magyar gulyasleves, csirkehussal, zoldseggel,
sok fuszerrel, szoval ugy, hogy nekunk is eheto legyen.
A nyersanyagokat betettek ebbe a kb. masfel-ket literes
korsoba (kocsog, cserepvaza(?). 
A tetejere egy nyers langost tettek (az atlagosnal egy kicsit
vastagabbat, a szigeteles miatt)
Ezt a hideg korsot, benne a nyers alapanyagokkal, es a nyers
langossal a tetejen > sutobe raktak. Az idopontot nem tudom
mennyi ideig, de az osszes alapanyagnak es a langosnak is
egyszerre (egyidoben) kellett keszre foni, sulni.
Azert tudom mindezt, mert egyszer egy angol vendegem ide
vittem el, mint az akkori Budapest egyik - keleti, raadasul orosz -
konyha kuriozuma. 
Otthon az asszony nem fozott, sutott ilyent, megkerdeztem pincert,
hogyan kell enni (etteremben) A langost kulon tanyeron kessel, villaval,
a levest a kocsogbol a szokasos modon. (kanallal)
Egyebkent ha valaki tud olyan helyet, ahol ez az etelt valahol
kaphato, tegye ide a csatira
udv
Attila
+ - osi eteleink (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Maria!

Nagyon koszonom erdekes es szakszeru hozzaszolasodat,
eszem agaban sincsen ketsegbevonni (en csak egyszeru tortenelem
szakos voltam, a regeszetet kutyafuttaban tanultam, bar dolgoztam
asatason is, persze tudom, hogy a regeszet meg muzeologia ket
kulonbozo dolog), csak egy-ket dolgot tennek hozza.

A bogracs termeszetesen nagyon regi eszkoz (maga a szo viszont
torok eredetu, ha jol tudom), de azert nem olyan egyertelmu
ebbol visszakovetkeztetni az utvonalakra, kulonben nem vitatkozna
mar vagy szaz eve a sok tudos, hogy a magyarok hol is, meg honnan
es pontosan mikor, meg merre...

A porkolt ma mar paprikas-hagymas etelt jelenti, nyilvan jelentesmodosulason
ment keresztul, mint ahogyan a "tragyazas" is mast jelentett regen, es a
pisztolyt
sem hivja mar senki disznolabnak ("itt a kezem, nem disznolab").

Lehet, hogy a torok dolma nem torok eredetu, miert is ne. (Kedvenc peldam,
hogy az orosz matrjoska japan eredetu, ki hinne).
Ugyanakkor mikor valaha torok nyelvet tanultam (mi mindenre nincsen
ideje az embernek egyetemista koraban), azt tanultam, hogy a torok
"dolmak" szo jelentese "megtolteni," tehat eleg torokosen hangzik a
dolog. Isztambulban a mai napig "dolmus" a neve azoknak az
iranytaxiknak, amelyek akkor indulnak, ha mar megteltek.

Persze a torok konyha (mint minden jo konyha) nagyon sok mindent atvett
mashonnan.

Sok minden lehetseges es az ellenkezoje is...

Mindenesetre orulnek, ha  a jovoben is irnal meg ilyen
temakban.

Meg par szo a csecsemok taplalasarol:
1 eves kor alatt valoban nem ajanlott a tojasfeherje, de a sargajara ez
nem vonatkozik! A jobb boltokban pedig kaphato laktozmentes tej,
azt nyugodtan lehet adni. Regen egyebkent a szegeny hazaknal ha
nem volt anyatej, porkolt lisztet kevertek ossze vizzel, azzal itattak a babat.

Udv: Afonya
+ - Re: mindenfele (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Igen, ott allt, es mi oda jartunk filmet nezni, mert orosz tanitasi
>nyelvu gimnaziumba jartam. A bufejet szerettuk, a filmeket nem midig.
>A Bajkalban csak egyszer jartam,  de sokkal fiatalabb koromban. Most
>mi van a helyen?
Nem ott van most a Magyarok Vilagszovetsege? Annak az alagsoraban van az
Arpad-haz etterem. Talan ott lehetett...

>Van meg orosz etterem Budapesten?
Mintha lenne egy a Beke uton (vagy esetleg ukran?), de tobbek szerint
'maffiaszaga' van :)

>*Nagyjabol* megegyeztetek abban, hogy a kk egy mokkas kanal, kb. 1/3-
>dal kisebb a tk- (teaskanal)nal.  Csak azt nem ertem, hogy amennyiben a kk
>KISkanal, akkor miert nincs nk (NAGYkanal)?  :)))
Van :) Ahol szulettem, ott az evokanalat hivjak nagykanalnak :)

>=======================================================
>Felado :  [International]
>Temakor: az magyar konyharul ( 66 sor )

>Beleszolnek a vitaba, mar ha vitanak tekindendo a regi magyar konyha
koruli levelvaltas.
>(Magamrol: Kezdetek ota taja vagyok a listanak, de kezmuteteim megakada-
>lyoznak a hozzaszolasban. Ellenben a Kereskedelmi es Vendeglatoipari
>Muzeumban dolgoztam, mint muzeologus. )
Koszonom, hogy fentiek ellenere billentyuzetet ragadtal! Nekem nagyon
tetszett amit irtal!
Ahogy oregszem :), egyre jobban erdekelnek ezek a dolgok!


Topy

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS