Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1737
Copyright (C) HIX
2004-03-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: fogyokura (mind)  94 sor     (cikkei)
2 re: fogyokura (mind)  88 sor     (cikkei)
3 re: Re: *** HIX KONYHA *** #1735 (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - Re: fogyokura (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

en is eppen fogyokurazom. Eddig 4 het alatt 7 kg-t sikerult leadnom. Ahogyan en
 csinalom:

1. nem szabad egyoldaluan enni. Ha teljesen kihagyjuk a zsiradekokat, akkor a z
sirban oldodo vitaminok nem tudnak
felszivodni a szervezetbe. Ha vitamintablettakat szedunk, az se. Ugyanez igaz a
 feherjekre is. Meg valamennyi szenhidratra
is szukseg van. Ezert a legjobbak azok a kurak, amiket igy terveztek meg. Pl.
http://www.sulinet.hu/tart/cikk/bo/0/16989/1

2. Leginkabb a szenhidratokat kell kerulni. A sutemenyeket,  edessegeket, torta
kat teljesen el kell hagyni. Ezekben semmi
hasznos tapanyag nincs, viszont rengeteg a szenhidrat es a zsir. A tesztakat is
 kerulni kell, ha megis eszunk akkor olasz
durumlisztes tesztat hasznaljunk. Ebbol a szenhidratok sokkal lassabban, egyenl
etesebben szivodnak fel mint a hagyomanyos
tojasos feherlisztes tesztabol. A krumpli es a kenyerfelek is sok szenhidratot 
tartalmaznak (reszben kemenyito formajaban,
igaza van a kerdezonek), kerulendoek.

Edesseg helyett gyumolcsot, edesitoszerrel keszult tejberizst, vagy zabkasat es
zek. A zabkasa (porridge) receptje nem
bonyolult:

"Tejes-fahéjas zabpehely - 180 kcal
Hozzávalók: 20 gramm zabpehely, 2 dl 1,5 %-os zsírtartalmú tej, fahéj, édesítős
zer.
Elkészítés: a tejet felforrósítjuk, belekeverjük a zabpelyhet, majd az egészet 
felforraljuk. Levesszük a tűzről, és hűlni
hagyjuk. Fahéjjal, édesítőszerrel ízesítjük."
En 1 liter tejbol csinaltam, de tobb napig tartott mig elfogyott. A tuzrol nem 
vettem le rogtonhanem 10 percig kavargattam.

3. Mivel nincs idom minden este fozni, es fagyasztoladam sincs meg, vasarnaponk
ent szoktam fozni elore a hetre. Altalaban
valamilyen sovany hust (csirkemell, marhahus, tengeri hal) felkockazok, megparo
lom, aztan napi adagokba elosztva kulonfele
fuszerekkel izesitem,  ha kell akkor ezekkel kicsit meg fozom. Igy nem olyan so
k ido megcsinalni, de megsem lesz egyforma
izu. Pl.
a) gyros fuszerrel,
b) sovany tejfollel, sav. uborkaval, parolt gombaval (a la Stroganoff),
c) joghurttal es keves marvanysajttal,
d) paprikaval a la porkolt (keves olivaolaj kell),
e) curry-vel (szinten kellhet keves olaj)
f) borssal a la borsos tokany
e) sovany tejfollel, mustarral, ecettel a la vetrece
f) szojaszosszal a la kinai
stb.
A koret hozzajuk valamilyen fagyasztott zoldseg, zsiradek nelkul megparolva. Pl
. kelbimbo, vagy vegyes zoldsegkeverek.

4. Minden nap 2-3 orankent eszek, de este 7 utan mar semmit. Ugyanis: (1) ha az
 ember ritkabban eszik, akkor mukodesbe
lepnek azok a genek amelyek az elfogyasztott energiat eltaroljak. Ha surun eszu
nk, akkor nem. (2) ha kevesebbet eszunk
egyszerre akkor a gyomor terfogata idovel osszehuzodik.

5. A feher kenyeret, kifliket stb. kerulom. Az abonettet es a hamlet puffasztot
t lapokat nem szeretem. Ami nekem bejott az
a Dexi nevu extrudalt barnakenyer. 1-2 szelet etkezesenkent, de nem sokszor.

6. Mozgas: reggelente 40 perc seta (gyerek elvitele az iskolaba, gyalog). Ennel
 tobb sem artana, esti kocogasok is lesznek.

7. A reggeli altalaban 2 evokanal muzli, 2 dl tejjel leontve.

8. A tojas nem hizlal, mert szinte teljesen feherjebol all. (A koleszterint mos
t hagyjuk, errol hallani ezt is, azt is.)
Sovany sajtok: Ovari vagy Tolna, nekem az utobbi jobban izlett, sajtos etelbe v
iszont az elobbit raknam mert eroteljesebb
az ize. Parmezannal meg lehet szorni az eteleket, abbol nagyon keves kell, mert
 fuszeres izu. Levesek: teszta es rantas
nelkul. Kockabol szoktam a munkahelyen, mikroban. Hasznosak mert megtoltik a gy
omrot, de a nagy reszuk viz.

9. Vasarnaponkent 1 nap lazitas van. Akkor sem eszem ugyan magam degeszre, de a
kkor johet akar a kedvencem, a rantotthus is
(lehetoleg sovany csirkemellbol), a krumpli (nem sult hanem pure) stb. Meg akar
 1-2 szelet sutemeny is. Ez az 1 nap nem
szamit olyan sokat, viszont  lelkierot ad a folytatashoz. Ami amugy is elviselh
eto, mert nem kaposztalevesen elek.

Bilonka honlapja egyebkent itt van:
http://www.fogyipatika.hu/bilonka.html

Meg valami: a lanyom egyik ovonenije tavaly egy nagyon intenziv, es valoszinule
g egyoldalu fogyokura kovetkezteben hunyt
el, kb. 45 evesen. Szoval kimeletesen kell csinalni, mert a a fogyokura is lehe
t _tul_ sikeres...

Norbi
+ - re: fogyokura (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Vica!
A fogyokurat en nem probaltam ki, de egyik ismerosom,
egy tulsulyos holgy, eddig, 2 honap alatt 8 kg-ot fogyott.
A fogyokurat egy folyoiratbol ideztem, nem en talaltam fel.
Szerintem is a fogyas lenyege, hogy ne egyunk tul sok
kaloriat :) a felhasznalashoz kepest. A leiras szerint
a kura atalakitja az anyagcseret, de _en_ nem tudom
szemelyesen bizonyitani. :)

Kedves Gabor!
>Mi a kulonbseg a kemenyitonap es a szenhidratnap kozott,
>ugyanis a kemenyito is szenhidrat.
Mint irtam ideztem a folyoiratbol. Az elnevezes szerintem is
felrevezeto igy, valoszinuleg hanyag forditas lehet. :)

Egyebkent ideidezem a teljes leirast, hogy a kep kiegeszuljon:

*1. nap a feherjenap. Reggeli (mind a 90 nap alatt ugyanaz)*: gyumolcs
(pl. 2 alma, 2 korte, 2 barack, egy marek apro gyumolcs). *Ebed*:
fott, ill. sult hus (3 szelet=200 gramm), 1 szelet kenyer, salata
korlatlan mennyisegben, olaj nelkul. Ebed utan 2 dl, teszta nelkuli
levest kell meginni. Hus helyett lehet 3 tojast is valasztani, amit
megfozve vagy megsutve kell fogyasztani. Tejet, sajtot csak ezen a
napon lehet enni. A levest kotelezoen meg kell inni! *Vacsora*:
ugyanaz, mint az ebed, csak leves nelkul. Arra kell ugyelni, hogy ha
ebedre hust eszunk, akkor vacsorara is azt egyunk, ha ebedre tojast
valasztunk, akkor vacsorara is tojast egyunk!
*2. nap a kemenyitonap. Ebed*: a zoldseg barmely fajtaja (bab, borso,
zoldbab, lencse, vorosrepa, krumpli stb.), kotelezoen kifozve,
etelizesito hozzaadasaval (so, vegeta, bors, ketchup, fott paradicsom
stb.). Egy szelet kenyer es salata, izles szerint. Az egesz ebed egy
melytanyer mennyisegu legyen. *Vacsora*: ugyanaz, mint az ebed, csak
kisebb mennyisegben (egy melytanyer fele).
*3. nap a szenhidratnap. Ebed*: fott teszta, fuszerezve. Pizza csak
ketchuppal, spagetti spagettiszosszal, vagy barmilyen sos sutemeny
(egy adag pizzanak megfeleloen). *Vacsora*: ket, kisebb szelet torta,
vagy 2-3 szelet kalacs, vagy 3 adag fagyi, es kotelezoen 1 szelet
fozocsoki.
*4. nap a gyumolcsnap. Ebed*: kivansag szerinti gyumolcsok tetszoleges
kevereke, es korlatlan mennyisegben. Vigyazni kell, hogy ne legyenek
tulsulyban a savat termelo gyumolcsok! *Vacsora*: ugyanaz, mint az
ebed.
A dieta befejezese utan a regi, megszokott modon lehet enni, am
tovabbi 90 napig a reggeli csak gyumolcs legyen! Ha ebben a 90 napban
meg 3 kg-ot leadunk, az azt jelenti, hogy a szervezet anyagcsereje
megvaltozott. Ha nincs sulyleadas, a dietat meg kell ismetelni. Ha
tovabbi kilokat akarunk leadni, akkor 3 honap szunet utan kell
folytatni a dietat. Ha a dieta idejen neha szorpot iszunk, az
szensavas legyen, mert az kevesebb cukrot tartalmaz. Az etrendet
pontosan kell betartani, mert minden elelmiszernek megvan a maga
szerepe. Peldaul a reggelire elfogyasztott gyumolcsbol a szervezet az
osszetett cukrot hasznalja fel, ami az idegrendszert taplalja; a
csokolade pedig meggatolja a dietazasnal amugy gyakran fellepo
allergiat. 45 nap utan ajanlatos ellenoriztetni a vernyomast es a
verkepet. Noha a dietat eddig kiprobaloknal nem jelentkezett
egeszsegugyi problema, es siman leadtak 15-20 kg-ot, jobb az
ovatossag. A modszer kifejlesztoi azt tapasztaltak, hogy a magas
vernyomas miatt rendszeresen gyogyszert szedok nehany het dieta utan
elhagyhattak a gyogyszeruket. *Fontos*: egyszer se terjunk el a
leirtaktol; a fogyokura idejen ajanlatos fizikailag aktivnak lenni; a
fogyas merteke fugg az indulo testsulytol (koverek tobbet, sovanyak
kevesebbet fogynak); a leadott kilok varhatoan nem ternek vissza, es a
fogyokura alatt es utan a fogyas tenye miatt nagyon jol erezzuk
magunkat.
Ha valaki csak nehany kilot szeretne leadni es/vagy idegenkedik az
ismertetett etrendtol, akkor tudjon rola, hogy a kozelmultban
folfedeztek, hogy az ehsegerzet viszonylag szorosan osszefugg azzal,
hogy az elfogyasztott etel milyen mertekben emeli meg a
vercukorszintunket. Ennek jelzesere megalkottak a glikemias index (GI)
fogalmat. Az index az eteleket a glukozhoz (szolocukorhoz) viszonyitva
rangsorolja, ami 100 pontot er. *Az 50 alatti ertek alacsony, az 50 es
70 kozotti kozepes, a 70 folotti 70 folotti magas. Ha csokkentjuk az
etkezesek atlagos GI-erteket, akkor hosszabb ideig erezzuk
jollakottnak magunkat.* Ennek fenyeben kerulendo a „feher etel”: pl. a
feher kenyer (73), a zsemle (72), a fank (76), az edesitett
gabonapehely (85), a kukoricacsipsz (72), a sosperec (81 ), illetve
gyakorlatilag barmi, ami finomlisztbol keszult. Kerulendok a magas
cukortartalmu termekek (pl. a kola GI-je 65.) Problemasak meg a
gyorsrizs (72), a hasabburgonya (75) es a hejaban sult krumpli (85).
Jobb az ujburgonya (57). A „feher szabaly” aloli kivetelek a
tejtermekek (GI-juk 40 vagy kevesebb) es a legtobb fott tesztafele
(40-50). Erdemes minel tobb *rostot* fogyasztani. Peldaul teljes
kiorlesu lisztbol keszult kenyeret (53), hosszu szemu vagy barna rizst
(55), zoldsegfeleket (tobbseguk GI-erteke alacsony), gyumolcsot. A
cukor ertelemszeruen kerulendo, de azert erdemes tudni, hogy a
tejcsokolade GI-erteke csak 34. Mindazonaltal, mivel az elfogyasztott
etelek *atlagos* GI-erteke szamit, egy-ket szem hejaban sult burgonya
nem art, ha salataval es egy szelet hussal esszuk. "
+ - re: Re: *** HIX KONYHA *** #1735 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>... a fincsit megkérdojelezem, én három nap után majd rosszul lettem, ha az il
latát
> megéreztem, és borzalom volt magamba tuszkolni.

Vegul is sok etel van, melyet sokan szeretnek, viszont
ugyanattol masok viszojognak, ha csak az illatat
erzik. Ez igy van rendjen, azt hiszem. Nem vagyunk
egyformak, de ez jo. De ami fontos: ami nem izlik, az nem is
eshet jol, ugyhogy nem esszuk meg, mert meg rosszul lehetunk
tole. Azthiszem ez a fogyokuras-leves nem olyan fontos, mint
mondjuk egy eletmento gyogyszer, aminek ha rossz a szaga,
ize es muszaly bevenni, megenni (Ocsem is fintorgott erre
a levesre).

Jo fozocskozest.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS