Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 973
Copyright (C) HIX
2001-10-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Marsala bor (mind)  3 sor     (cikkei)
2 Dr. Oetker receptek 1 (mind)  132 sor     (cikkei)
3 Re: ostyasuto (mind)  18 sor     (cikkei)
4 Re:mignon (mind)  39 sor     (cikkei)

+ - Re: Marsala bor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A marsala borrol bovebben itt: http://www.marsalawine.com/

(webes bekuldes, a bekuldo gepe: out.juza.com)
+ - Dr. Oetker receptek 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Kezembe kerult (elkonyorogtem valakitol) egy 1896 ban kiadott "Uj
szegedi szakacskonyv"!
Az emlitett oreg szakacskonyv mellett van meg ket kis fuzet is
nalam. Az egyik zsebkonyv formatumu 80 oldalas kiadvany 108
sutemenyrecepttel. Biztosan reklam kiadas volt. "Hogyan keszul a jo
sutemeny? Megmondja nekunk a vilagos fej!"
A borito felso felet elfoglalja az emblema: fekete korben feher fej. A
"Dr. Oetker" emblema. A kiadasban szereplo receptek mindegyike a ceg
termekevel keszul.
A masodik fuzet csak par lapbol all, 23 recept van benne izelitonek. A
"Mi sutemenyes konyvunk" vasarlasahoz akar kedvet csinalni, ami csak
husz fillerbe kerul. Ez pedig a Vancza ceg termekeit hivatott
dicserni.

Az elso kiadvannyal kezdem, esetenkent tiz receptet kuldok. Ahogy idom
engedi, fokozatosan olvasom be az osszes anyagot, es kuldom a listara.
A sutemenyreceptek utan jon majd a szakacskonyv tartalma is.

Udv.: Misi

1. Áfonyás kalács.
6 dkg. vaj vagy zsír, 6 .dkg. cukor, 2 tojás; 30 dkg. liszt, 1 csomag
Dr. - . Oetker-féle sütopor, 1 késhegynyi só, 2/l0 1. tej, 1/2 kg.
áfonya.
A vajat cukorral és a tojás sárgájával jólelkeverjük, hozzáadjuk a
sütôporral kevert lisztet és végül 2 tojás fehérjének habját. Az
anyagot kikent tepsibe tesszük, jó vastagon rárakjuk az áfonyát,
beszórjuk cukorral és reszelt mézesska-láccsal. Megsütjük.

2. Albert-piskóta.
12 1/2 dkg. vaj, 4  to j ás, 25 dkg, cukor, 2 csomag Dr. Oetker-féle
vanillincukor,75 dkg. liszt, 1 csomag Dr. Oetker-féle sütopor.
A vajat habossá dolgozzuk, hozzáad-juk a tojást, cukrot,
vanillincukrot s vé-gül a sütoporral kevert lisztet. Az anya-got 2
késfok vastagra kinyujtva boros-pohárral karikákra szaggatjuk,
kötotuvel átszúrjuk vagy pedig a reszelot reányomkodjuk. Vajjal
kikent tepsiben világosbarnára sütjük s pléhdobozban megorizzük.
Jó teasütemény, gyermekek számára tejben megpuhítva nagyon tápláló.

3. Alma bundában.
1/2 kg. alma, 18 dkg. liszt, 2 tojás, 4 dkg. cukor, 1/4; liter tej, ,1
késhegynyi só, .1 teáskanál Dr. 0etker-féle süto-por.
Az almát meghámozzuk, magvától meg-tisztítva vastag karilkákra vágjuk.
Az eloirt anyagból vastagon -folyós tésztát készítünk s az
almakarikákat belemártogatjuk. A karikáhat mindkét oldalukon
aranyszinure kisütve cukorral behintjük.

4. Almakrém.
1/2 kg. felszeletelt almát gyengén cukrozott kevés vízben pároljuk,
míg az alma áttetszové válik, - de szét nem fo. Kihülése után
üvegedényekbe tesszük és a következo krémet öntjük reá:
1/4 1. tej, 2 tojás sárgáját, 5 dkg. cukrot, 1 csomag Dr. Oetker-féle
vanillincukrot, 1 teáskanál Dr. Oetker-féle vanillin-puddingport
(esetleg finom keményitolisztet) habverovel nyitott tuznél sürü
krémmé verjük s ha kihült, még a 2 tojás habját belekeverjük.
Piskótával vagy kekszszel tálaljuk. Hasonló módon állíthatjuk elo a
kaj-szin-, oszibarack stb. krémeket.

5. Almás-béles.
30 dkg. liszt, 1 csomag Dr.Oet-ker-féle sütópor, 6-8 dkg. vaj vagy
zsír, 6 dkg. cukor,
1 Tojás, i késhegynyi só, 1/4 1. tej, 1/2 kg. alma, 2 1/2 dkg.
mazsola, kevés fahéj és egy kevés Dr. Oetker-féle vanillin-cukor.
A sütoporral kevert lisztet megpör-köljük, cukorral, tojással, sóval
és tejjel összedolgozzuk. A tésztát, mint a vajas-tésztát, háromszor
összehajtva kinyújtjuk és egy 1/2 óráig huvös helyen pihentet-jük.
Ezután a tészta 3/4 részét 1/2 cm. vastagságra kinyújtva, azt
hosszukás négyszögekre vágjuk, zsírral jól bekent tepsibe rakva,
finomra szeletelt almával, cukorral, fahéjjal és mazsolával beszór-juk
s a tészta széleit reá visszacsapjuk. A megmaradt 1/4 résszel
berácsozzuk, a rácsokat tojásfehérjével bekenjük s lassú tuz mellett
megsütjük, utólag még vani-liáscukorral beszórjuk.

6. Ánizsmagos ijjacskák.
3 tojás, 15 dkg. cukor, 1 csomag Dr. Oetker-féle vanillincukor, 10
dkg. liszt és ánizsmag.
A 3 tojást a vanillincukorral kevert cukorral habossá verjük és
hozzádolgoz-zuk a lisztet. A tésztából, a viasszal be-kent tepsibe
kanállal kis halmokat rakunk, közepébe ánizsmagot szórunk s lassú
tuznél megsütjük. Mig forró vé-kony késsel kiszedjük s egy fozokanál
nyele fölött meghajlítjuk, - ha merev volna, míg meg nem puhul,
visszatesszük a sütobe.

7. ánizs és vaníliás kétszersült.
14 dkg. cukor, 3 tojás, 5 tojás habja, 1/2 csomag Dr. Oetker-féle
vanillincu-kor, 16 dkg. liszt, L/2 csomag Dr. Oet-ker-féle sütopor, 2
dkg. ánizsmag.
A cukrot 3 tojás sárgájával elkeverjük, hozzáadjuk a vanillincukrot. A
masszát piskóta formában vagy tepsiben kisüt-jük, kihülése után
felszeleteljük s mind-két oldalán szép barnára megpirítjuk.
Az ánizsmagos kétszersült ugyanígy készül, de ánizsmaggal beszórva.
Olcsó, jól emésztheto, - betegeknek és gyermekeknek ajánlható.

8. Bécsi tarisznya.
20 dkg. liszt, 10 dkg. vaj, 4 dkg. cu-kor, 1 tojás, 1/2 csomag Dr.
Oetker-féle sütopor, 1 késhegynyi só, gyümölcsíz, 1 kanál rum,
tojásfehérje a bekenéshez.
A lisztbol, zsírból, cukorból, tojássár-gájából, sóból, rumból és
sütoporból a gyúródeszkán tésztát készítünk, vékonyra kinyújtjuk,
derejemetélovel négyszögekre vágjuk, gyümölcsízt teszünk bele és
sar-kait visszahajtva táskává formáljuk, a tészta széleit erosen
egymásra nyomva. Tojásfehérjével bekenjük, durvaszemu cukorral
beszórjuk és mérsékelt tuz mellett megsütjük.

9. Beszórt kalács.
30 dkg. liszt, 6 dkg. vaj vagy zsír, 6 dkg. cukor, 2 tojás, 1 csomag
Dr. Oetkcr-féle sütíipor, 1 késhegynyi só, 1/4 liter tej.
A vajat habosra keverjük, a cukrot, tojást, majd a tejet, sót és a
sütopor-ral kevert lisztet hozzáadjuk. Süthetjük tortasütoben vagy
tepsiben is. Ez utób-biban ujjnyi vastagon belekenjük és az . alábbi
keverékkel beszórjuk:
K e v e r é k: 12 dkg. vaj vagy zsír, 12 dkg. cukor, i8 dkg. lisztet.
A beszórt kalácsot, melybe zsírt vagy vajat, _ cukrot és lisztet
tettünk, addig gyúrjuk, míg nem morzsolódik. A tészta megjavításához
adhatunk hozzá 2 dkg. finomra vágott mandulát vagy diót és kevés orölt
fahéjat.

10. Brémai tuskó.
15 dkg. vaj vagy zsír, 7 dkg. cukor, 1 késhegynyi só, 1/4 liter
tej, 1/2 citrom, 50 dkg. liszt, 1 1/2 csomag Dr.
Oetker-féle sütopor, 5 dkg. apró szolo, 15 dkg. mazsola, 3 dkg.
mandula, 2 dkg. citronát.
A vajat habossá keverjük, hozzáadjuk a sót, tejet, egy fél citrom
héját, apró-donként a sütoporral kevert lisztet, vé-gül az apró
szolot, mazsolát, mandulát és a citronátot. A gyúródeszkán úgy
ki-dolgozzuk, hogy a kézhez ne tapadjon, két ujjnyi vastagságu sávra
nyújtjuk, közepébe nyomjuk a nyújtófát, hogy a szélei vastagabbak
legyenek, két oldalát egymásra csapjuk úgy, hogy szélei összeérjenek.
Azután a tuskót kifli for-májában meghajtjuk, késsel pár helyen
bemetsszük - s mérsékelt ho mellett 1 órán keresztül sütjük.
+ - Re: ostyasuto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Vasaroltam egy ostyasuto szerkezetet. olyat amit a gaz folott lehet
> hasznalni.de nem tudom hogyan kell es sajnos receptet sem ismerek hozza.

Elso alkalommal erdemes jol beolajozni a sutot es uresen jol kiegetni.
(Persze baromi budosre szamits :-))!) Egyebkent utana nem kell kulon
olajozni, mert a tesztaban van zsiradek.

Egy regi sajtos taller recept:
60 dkg liszt, 15 dkg reszelt sajt, vagy 20 dkg juhturo, 25 dkg margarin, 3
dkg eleszto, 2 dl tejfel, komenymag, so 1 lesimitott evokanal.
Fentiekkel lagy tesztat keszitunk, ha szukseges esetleg langyos vizet adunk
hozza ovatosan adagolva, jol kidolgozzuk. 3 orat kelesztjuk, majd
evokanallal adagolva az ostyasuto formaban megsutjuk.  (Rettenetesen nagy
adag, igy aztan sokaig  tart a sutese, ha ki akarod probalni gondolom jobb,
ha felevel, vagy egyharmadaval keszited.) En mar nagyon regen nem csinalok
itthon ilyet, mert annyi fele ragcsalni valot lehet keszen kapni. :-)

J.Zsoka
+ - Re:mignon (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Igencsak szeretem a mignon nevu nyalanksagot, csak hat az ara! :-(
> Nem tudtok veletlenul egy jo receptet, hogy hazilag is el tudjuk kesziteni
?
Nagy faba vagod a fejszed, mert rettenetesen sok idot igenyel a hazilagos
keszitesuk. En soha nem keszitettem ilyesmit itthon, de van egy haboru
elotti Vancza sutoporos receptes konyvem, amiben le van irva a mignon
keszites is. Maga a receptkonyv iroja is megjegyzi:
"Termeszetesen e keszitesi modok is a hazikonyha felszerelesi hianyai miatt
elterok a cukraszmester jol felszerelt muhelyenek modjaitol, de viszont azok
sok fogasait ismertettuk. Vegeredmenyben kis ugyesseggel valoban nagy
meglepeteseket fogunk tudni vendegeinknek szerezni, ha turelemmel vegezzuk a
szep munkat." :-)

Idezem a konyvbol az eredeti leirast.
"Vegyes mignonok.
8 tojas sargajat 15 dkg porcukorral 1 csomag Vancza-vanilincukorral allando
keveressel habosra dolgozunk, majd 3-4 kanal morzsat, 1 csomag
Vancza-sutoport es a 8 tojas kemeny habjat keverjuk konnyeden hozza. Ket
reszere osztjuk. Egyik reszhez meg 2 szelet finomra reszelt csokoladet
keverunk es papirral belelt kozepes nagy tepsiben 2 vilagos es 2 csokolades
vekony piskotalapot sutunk. Megfelelo mennyisegu vilagos alapkremet fozunk.
(8 tojas sargajat 36 dkg cukorral 1 csomag vanilincukorral es 2 dl tejjel
goz felett surure fozunk. Kihulesig keverjuk, azutan 25 dkg kikevert vajat
adunk hozza es simara keverjuk.) A tesztalapokat reszben negyszegletes
darabokra vagjuk, illetve szurjuk ki. A vajaskrem 1-1 reszet reszelt
csokoladeval, daralt porkolt mogyoroval , vagdalt cukrozott gyumolccsel
keverjuk. Kulonfele modon allitunk ossze retegesen toltott mignonokat, a
tesztahulladekokbol likorrel, rummal meglocsolva felgomb vagy kupalaku
sutemenyeket. 1-2 formanal barackizt is alkalmazhatunk vastagon kenve
tolteleknek. Termeszetesen az itt nem emlitett egyeni vagy mashol latott
otleteket is hasznosithatunk. Bevonasra egyszeruseg kedveert 60 dkg cukorbol
feher cukormazat keszitunk, melyet elore elgondolva hasznalunk fel a kis
remekeink bevonasara."

A receptek kozott szerepel meg a mokka-, kiralyno-, puncskrem-, francia-,
tutti-frutti, mogyoros-, nevnapi-, narancskrem-mignon, grillazs-kocka
leirasa is, de azt hiszem mara eleg ennyi is. :-)

Sok kitartast, szorgalmat a kesziteshez. J.Zsoka.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS