Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1319
Copyright (C) HIX
2002-11-04
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: csipkebogyolekvar (mind)  36 sor     (cikkei)
2 RE: majdnem grillezes (mind)  23 sor     (cikkei)
3 csipkebogyolekvar (mind)  42 sor     (cikkei)
4 puncs (mind)  8 sor     (cikkei)
5 Tarka receptek / Eloetelek 1 (mind)  98 sor     (cikkei)

+ - Re: csipkebogyolekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Katalin irta:
>Hogyan kell szitan passzirozni? Veszek egy szitat (ugy erted, rendes,
>szovott szitat, mint pl a lisztszitalashoz hasznalunk?), es azon fakanallal
>vagy mas eszkozzel legyomoszolom a gyumolcsot?

:-)) A legyomoszoles stimmel, de szerintem vmi masszivabb szita/szuro kell
- legalabbis elso menetre. En legalabbis sajnalnek osszemaccsolni egy olyan
fabol es szorbol keszult szep lisztszitat...  A kokenylekvarnal irtam
(igaz, azt eleg volt 1x paszirozni), hogy kozonseges muanyag tesztaszuron
pasziroztam at. Egy lapos vegu fakanallal "kisergettem" :-) a szuro aljan
ide-oda a megfott gyumolcsot, de egyszerre mindig csak kb. merokanalnyi
mennyiseget. Idonkent eroteljesen  odautogettem a szurot  az edeny
szelehez, hogy a lyukakbol kijojjon a gyumolcspep. Es ket-harom ilyen menet
utan mindig atoblitettem a szurot, mert elegge eldugultak a lyukak az apro
hejdaraboktol. 
A csipkenel a masodik paszirozas talan mar mehet jobbfajta szitan is, vagy
pl. a teaszurohoz hasonlo (csak nagyobb) femszitan. Azt persze nem tudom,
hogy nem rossz-e, ha a savas gyumolcshus femmel erintkezik. 

Gondolom, ezzel az ujfajta "olasz tipusu" paradicsompaszirozoval
kiserleteztel. Sajnos nekem semmilyen sincs, de most eszembe jutott, hogy a
nagymamamnak volt egy olyan paszirozoja, ami daralo kinezetu volt, de a
lenyege egy nagyon aprolyukas fem henger volt, amibe egy - husdaraloehoz
hasonlo - csiga hajtotta be a paradicsomot, es a heja vhogy egy masik
nyilason jott ki - abszolut kipreselve. Nem tudom, igy ra lehet-e jonni,
mire gondolok, de szerintem ez csipkebogyohoz is jo lenne. 

Egyebkent nekem is picit kiujult az inhuvely-gyulladasom a kokenylekvar
keszitesenel, de azt mondom, meg igy is megerte. :-) Most ket hetig
pihentetem :-), mert akkor jon a birsalma, es a birsalmasajthoz is
paszirozni kell. 

sziasztok,
Zita
+ - RE: majdnem grillezes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Jutka!

En is szoktam hasonlo rablohus, szouvlaki [ki hogy szereti nevezni :-) ]
grillszezonon kivul is csinalni. A sutoben is finomat lehet kesziteni,
igaz, ugy picit hosszabb ideig tart. Egy tepsibe nyers krumplit karikazok,
sozom, esetleg egyeb fuszerrel is izesitem, majd meglocsolom keves
olivaolajjal. Akkora bambusznyarsakat veszek, hogy keresztben fel lehessen
oket tamasztani a tepsi ket szelere. Pillanatnyi hangulatom szerint :-)
allitom ossze a nyarsakat, szepen felsorakoztatom oket a tepsi szelen, es
mehet a sutobe. Igy a husokbol, szalonnabol kicsopogo finom zsiradek a
krumplira csopog, es annak az izet is gazdagitja. De igy a hus abszolut nem
lesz olajos. Vendegvaronak is jo, mert elore ossze lehet allitani, aztan
csak betolni a sutobe, es 40-50 perc alatt elkeszul, szinte ra se kell nezni. 

A huskockakat szoktam elotte olivaolaj+szojaszosz+fokhagyma+tetszes
szerinti grill/barbecue/stb. fuszerkeverek egyvelegeben 6-12 oran at
pacolni. Nagyon finom tud lenni. :-)  Mostanaban a piros zacskos Kotanyi
gorog (gyros?) fuszerkevereket szereti legjobban a csaladom. Lehet, hogy az
eredeti gorog izekhez nem sok koze van :-), de szerintem jol el van talalva
benne a fuszernovenyek aranya. 

sziasztok,
Zita
+ - csipkebogyolekvar (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>  3 kg frissen szedett, erett, de nem tul kemeny csipkebogyot jol
megmosunk,
> a szemeket eggyesevel kettevagunk, a magjaikat kikaparjuk. Utana labosba
> szorjuk, annyi vizet ontunk ra, amennyi boven ellepi, majd puhara fozzuk.
> Meg melegen leszurjuk, elosszor ritkabb szovesu szitan atpaszirozzuk, majd
> utana ugyanezt megismeteljuk, csak suru szovesu szitan. Az igy
elokeszitett
> csipkebogyovelot felforraljuk, ennek a mennyisegnek kb. 2 kilonak kell
> lennie, amihez hozzaadunk 1,5 kg kristalycukrot. Egyutt 20 percig fozzuk,
> vegul forron, elomelegitett uvegekbe toltjuk. Szorosan lezarjuk, szaraz
> gozben hagyjuk kihulni.
>
> Elkeszitesi ido:3 ora.


Szia Agnes!

Kerlek, aruld el, hogy Te hogyan keszited el ezt harom ora alatt!:)

Az en modszerem szerint a 3 kg gyumolcs lekvarra fozese kb. 6-7 orat vesz
igenybe. A Te recepted szerint:
kb. 3 ora csak a kimagozas (ha mar megvan hozza a gyakorlatod)
puhara fozes: minimum 30 perc, de inkabb 1 ora
a hutes is idot vesz igenybe
1 kg gyumolcs atpasszirozasat en kb. 2-2,5 ora alatt tudtam megcsinalni
es utana meg valoban kell fozni 20-30 percet (de odafigyelve, kevergetve)
kozben uvegek mosogatasa, sterilizalasa

Tovabbi problema, hogy vagy puha a gyumolcs, es akkor konnyu lekvart fozni
belole, keveset kell fozni es konnyu passzirozni, de akkor lehetetlen
magozni - vagy kemeny a gyumolcs, akkor magozhato, de hosszu ido, amig
puhara fo (1 ora biztos, hogy nem eleg neki).

Szoval ezert kerdeztem eredetileg, hogy van-e valakinek hatekonyabb modszere
az enyemnel, mert egy egesz napos munkaval 3 kg gyumolcsbol jo, ha kb. 6-8
dl lekvarod lesz... ami viszont tenyleg fenseges.

Tehat nem a receptekkel van gondom, hanem a technologiammal!

Koszonom a csipkebor receptjet!

Katalin
+ - puncs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Jo reggelt Mindenkinek

Szeretném ha seggítenétek, stzügségem lenne nagyon fincsi és forro puncs
receptekre.

légysz, légyszi, légyszi....

köszke zsolt
+ - Tarka receptek / Eloetelek 1 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Regen jelentkeztem a listan, de az nem jelenti azt, hogy azota nem ettem, vagy
nem foztem volna!:))
Kezembe kerult az ujvideki "Magyar szo" ujsag iden tavasszal   megjelent,
targybeli cimu receptkonyve, -olvasok receptjeivel- amit bedigitalizaltam.
Ebbol fogok recepteket kozolni, amig meg nem unjatok!
(Sajnos ido es otlethiany miatt kerettortenetek nelkul.)

Eloetelek
Altalaban unnepi etkezesek alkalmaval keszitunk eloetelt, leginkabb
etvagygerjesztonek. Az eloeteleket ugyanis altalaban szepen, szinesen,
izlesesen talaljuk, emelve az unnep hangulatat es jelezve a varhato tovabbi
fogasok finomsagat is. Maradek husbol, zoldsegekbol es valamilyen szilardito
anyagokbol, peldaul fehermartusbol, tejfolbol, tojasbol, sajtbol keszithetok.
Jo fuszerezessel keszithetjuk meleg etelnek vagy hideg, kenyerre kenheto
pastetomnak. Egy kis fantaziaval sokfele valtozatban, paprikakrem-,
petrezselyemzold-, metelohagyma-diszitessel nagyon finom es tetszetos eloetelt
varazsolhatunk a csalad oromere.

CSIRKEMELLES PITE
Hozzavalok 6-8 szemelyre: 1 csomag fagyasztott leveles teszta, 300 g sult
csirkemell, 4 kemenyre Jatt tojas, 2 nyers tojas, 1 dl tejfol, so, bors.

A felolvasztott leveles tesztat ket reszre osztjuk. Az egyikkel kibelelunk egy
kozepes nagysagu mazas, hosszukas tepsit. A sult csirkemellet aprora
szeleteljuk, a tojast is aprora kockazzuk. Hozzaadjuk a 2 tojassargajat, a
tejfolt es a 2 tojas kemenyre vert habjat. Sozzuk, borsozzuk. Ezt a masszat
rahalmozzuk a tepsiben levo tesztara. Ugy igazitjuk el, hogy a tepsi szeletol
egy ujjnyival beljebb legyen. A leveles teszta masik felet akkorara nyujtjuk,
hogy a tolteleket beboritsa. A szeleit jol lenyomkodjuk, hogy a toltelek ne
folyjon ki sutes kozben. A tetejet villaval megszurkaljuk, megkenjuk folvert
tojassal, es a lehullott tesztadarabokkal diszitjuk. 200 fokos sutoben 30 - 35
percig sutjuk. Melegen es hidegen is finom.
Galik Francia Beata, Kula

GOMBAS-TORMAS PADLIZSANTEKERCS
Hozzavalok: 2 padlizsan (400 g), so, bors, 4 evokanal + 1 kaveskanal olaj, 100
g gomba, 1 evokanal kapri- vagy olivabogyo, 2 gerezd fokhagyma, 1 evokanal
ecetes reszelt torma, 2 evokanal zsemlemorzsa, 4 evokanal majonez, 1 csokor
petrezselyemzoldje, 1 paradicsompaprika, 1 citrom.
A padlizsant megmossuk, szarat levagjuk, vekonyan felszeleteljuk, es egy orara
besozzuk, hogy a kesernyes leve kioldodjon. Aztan leoblitjuk, kinyomkodjuk, es
a szeleteket 4 evokanal forro olajban mindket oldalukon pirosra sutjuk, majd
papirkendore teritjuk. A megtisztitott gombat apro kockakra vagjuk, es 1
kaveskanal olajban 5 percig piritjuk, hulni hagyjuk. Hozzaadjuk a felaprozott
kapri- vagy olivabogyot, az attort fokhagymat, az ecetes tormat es a
zsemlemorzsat, es 5 percig pihentetjuk. Belekeverjuk a majonezt, a vagott
petrezselyemzoldjet, izles szerint sozzuk, borsozzuk, es megkenjuk vele a
padlizsanszeleteket. Szorosan feltekerjuk, es talra tesszuk, vegul
paradicsompaprikabol vagott felgyurukkel, citromkarikakkal es
petrezselyemzoldjevel diszitjuk. Talalasig hidegen tartjuk, de fogyasztas
elott 15 perccel kivesszuk a hutobol, hogy a toltelek kisse felengedjen.
Szucs Adrianna, Szabadka

SPANYOL PITE
4 tojasfeherjet kemeny habba verunk. A tojasok sargajat osszekeverjuk 1 pohar
tejfollel, 1/2 tejfolos pohar olajjal, 1 tejfolos pohar liszttel, 1
sutoporral, 15 dkg apro kockara vagdalt gepsonkaval, 15 dkg savanyu uborkaval,
15 dkg turoval, es izles szerint oreganoval. A masszahoz hozzaadjuk a tojasok
feherjet, es margarinnal kikent, morzsaval beszort tepsibe (vagy ozgerinc
formaba) ontjuk es megsutjuk.
Snejder Iren, Temerin

SOS TOLTOTT TEKERCS
Hozzavalok a tesztahoz. 4 kanal liszt, 5 dkg margarin, 3 egesz tojas, so, 4
dl tej.
A margarint es a lisztet megpiritjuk, majd a tejjel felengedjuk, es
csomomentesre kikeverjuk. A tuzrol leveve a tojasokat egyenkent belekeverjuk,
es hozzaadjuk a sot. Zsirozott, lisztezett tepsibe tesszuk, es amikor kisult,
felcsavarjuk roladnak.
Toltelek: 20 dkg kenomajast 10 dkg margarinnal habosra keverunk, sozzuk,
borsozzuk, 1 kaveskanal pirospaprikat, kockakra vagott 2 fott tojast adunk
hozza, jol osszekeverjuk, es megtoltjuk a roladot. Hidegre tesszuk, majd
vekonyan felszeleteljuk.
Udovicski Margit, Mohol

TOLTOTT ZSEMLE
Hozzavalok a tesztahoz: 7 joghurtos pohar liszt, 3 joghurtos pohar tejfol
joghurtos pohar olaj, 1 csomag eleszto, 1 kiskanal cukor, 2 kiskanal so.
Az elesztot felfuttatjuk 1 joghurtos pohar tejben es 1 kiskanalnyi cukorral.
Hozzaadjuk a lisztet, a tobbi tejet, az olajat, a kiskanal sot, a felfuttatott
elesztot. Jol osszedolgozzuk es allni hagyjuk. Mikor a teszta megkelt,
lisztezett gyurodeszkara tesszuk, elnyujtjuk, es 7x7 cm-es kockakra vagjuk,
majd tolteleket teszunk ra es osszefogjuk a negy sarkukat, hogy cipo formajuak
legyenek. Kiolajozott, lisztezett tepsibe rakjuk, megkenhetjuk a tetejuket egy
felvert
tojassal es szep pirosasra sutjuk.
A toltelek lehet izles szerinti: oroszsalata, de tehetunk bele parizsit,
sajtot, fott tojast,
paprikat, paradicsomot, gombat, savanyu uborkat, sonkat, kolbaszt kockara
vagva,
vagy daralt hust egy kis hagymaval megdinsztelve.
Toth Leonora, Magyarcsernye

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
------------------------------
Udv.: Misi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS