Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1256
Copyright (C) HIX
2002-08-27
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Tovabbi etelek kenyerbol (mind)  31 sor     (cikkei)
2 Kuglof (mind)  17 sor     (cikkei)
3 Kenyer pudding (mind)  71 sor     (cikkei)
4 RE: kenyerbol keszulo etelek/italok (mind)  105 sor     (cikkei)
5 tea (mind)  5 sor     (cikkei)
6 tarkony (mind)  44 sor     (cikkei)

+ - Tovabbi etelek kenyerbol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Elolvastam Izabella tortareceptjet, es egybol eszembe jutott: hat a
maglyarakas is kenyerbol (kiflibol) keszul! :-) 
Vasarnap az RTL-Klub fozocskes musoraban vmi egesz hasonlot csinaltak, mint
a tegnapelott leirt sonkas-sajtos "felfujt" receptem. Csak edeset. 
Tejes, cukros (mezes) tojasba aztatott kenyerszeletek, fahejjal+orolt
szegfuszeggel+cukorral fuszerezett almaszeletek, daralt dio, majd elolrol
az egesz. Tetejere kenyerszeletek, es jo pirosra sutik. 

A prezli is kenyerbol keszul! Tehat az osszes panirozott etel is ekeppen a
kenyer "masfele" felhasznalasa. 

Izabella irta:
>Kulonben meg vagyok gyozodve, hogy a legjobb receptek a legszukosebb
>idokben, nepretegeknel szuletnek, ahol az etel szent, es meg az utolso
>futkosojat is felhasznaljak, nem dobnak ki semmit sem.

Ez teljesen igaz! :-) A gyerekeim szerint en is akkor tudok a legfinomabbat
varazsolni, mikor mar fel oraig azon panaszkodom, hogy "nincs itthon
semmi". :-)) 

A tiroliak egyaltalan nem szegenyek, megis van egy jo par _nagyon_ finom
eteluk, ami szinte csak maradekokbol keszul. Pl. a Gro:stl. Egy kis
tegnaprol maradt fott krumpli, plusz a vasarnapi sulthus 'vagdaleka', egy
kis hagyma, esetleg szalonna, tojas, netan egy kis jo hegyi sajt... Es kesz
a fenseges vacsora.  Egesznapos sieles utan legalabbis igy ereztuk. :-) 


sziasztok,
Zita
+ - Kuglof (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Hetvegen kiprobaltam bpetrovay13 kuglofreceptjet. 
Mindenkinek csak ajanlani tudom, nagyon finom, puha suti 
lett belole. Eleinte tartottam a rengeteg cukortol, de 
boven elbirja a 1,5 cup cukrot. Hamar megette a csalad, 
kivalo kave melle is es nagyon hamar kesz. Ja ahogy a 
felado irta (sajnos nem tudom, hogy ur vagy holgy, nem volt 
alairas) erdemes kakaoasn bekevernia  felet. En a feher 
tetejere ontottem a kakosat es csodak-csodajara a 
kuglofkoszoru kozepebe uszott sutes kozben. 
Szoval mindenkinek ajanlom, aki gyors ugyanakkor finom 
sutit szeretne.
Es koszi a receptet. Van meg egy par ilyen recepted 
bpetrovay13?

Kupla
+ - Kenyer pudding (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

--0-1868607230-1030378489=:41885
Content-Type: text/plain; charset=us-ascii


Sziasztok!

Itt van egy fajta kenyer pudding, nagyon finom, gyors, kiados. Egy egesz kenyer
bol szoktam sutni ami kb 1/2 kilo es ez eleg 6-8 szemelynek. Maradek elall a hu
toben, fel lehet melegiteni masnap a mikroban, igy is jo;-)

Olvassztok meg 2-3 evokanal vajat/margarint egy nagy uvegtalban (amiben kisutit
ek majd a pudingot). Hintsetek meg barna cukorral (ha nincs, akkor jo a feher i
s) orolt fahejjal. Szeleteljetek fel 2-3 szep nagy almat, rakjatok le az edeny 
aljara. Szorjatok meg fahejjal, mazsolaval, tetszes szerint tisztitott mandulav
al, esetleg dio belet morzsolhattok ra.

Szeleteljetek fel feher kenyeret (legjobb fonott kalacsbol) es a szeleteket rak
jatok ra az almara jo szorosan, ha vekonyak a szeletek, lehet ket sor is. 

6 egesz tojast kavarjatok ki 1/2 cup cukorral, pici soval, adjatok hozza vanili
at, esetleg vanilias cukrot, fahejat. Ontsetek fel 2 csesze tejjel, majd az ege
szet ontsetek ra a kenyer/alma tetejere ugy, hogy a kenyeret jol aztassa el. Fe
djetek be foliaval, ejszakara tegyetek hutoszekrenybe. Reggel (vagy amikor suti
tek) meg locsolgassatok meg a kenyeret, kozepes tuzon (350F) sussetek kb 40 per
cig aluminium foliaval letakarva. Az utolso 10 percben vegyetek le a foliat es 
szep pirosra sussetek. 

Mi ezt reggelire esszuk, gyumolcs ontetet kinalunk hozza. Mindenki nagyon szere
ti.

Jo etvagyat!

Udvozlettel

Bori



---------------------------------
Do You Yahoo!?
Yahoo! Finance - Get real-time stock quotes
--0-1868607230-1030378489=:41885
Content-Type: text/html; charset=us-ascii

<P>Sziasztok!</P>
<P>Itt van egy fajta kenyer pudding, nagyon finom, gyors, kiados. Egy egesz ken
yerbol szoktam sutni ami kb 1/2 kilo es ez eleg 6-8 szemelynek. Maradek elall a
 hutoben, fel lehet melegiteni masnap a mikroban, igy is jo;-)</P>
<P>Olvassztok meg 2-3 evokanal vajat/margarint egy nagy uvegtalban (amiben kisu
titek majd a pudingot). Hintsetek meg barna cukorral (ha nincs, akkor jo a fehe
r is) orolt fahejjal. Szeleteljetek fel 2-3 szep nagy almat, rakjatok le az ede
ny aljara. Szorjatok meg fahejjal, mazsolaval, tetszes szerint tisztitott mandu
laval, esetleg dio belet morzsolhattok ra.</P>
<P>Szeleteljetek fel feher kenyeret (legjobb fonott kalacsbol) es a szeleteket 
rakjatok ra az almara jo szorosan, ha vekonyak a szeletek, lehet ket sor is. </
P>
<P>6 egesz tojast kavarjatok ki 1/2 cup cukorral, pici soval, adjatok hozza van
iliat, esetleg vanilias cukrot, fahejat. Ontsetek fel 2 csesze tejjel, majd az 
egeszet ontsetek ra a kenyer/alma tetejere ugy, hogy a kenyeret jol aztassa el.
 Fedjetek be foliaval, ejszakara tegyetek hutoszekrenybe. Reggel (vagy amikor s
utitek) meg locsolgassatok meg a kenyeret, kozepes tuzon (350F) sussetek kb 40 
percig aluminium foliaval letakarva. Az utolso 10 percben vegyetek le a foliat 
es szep pirosra sussetek. </P>
<P>Mi ezt reggelire esszuk, gyumolcs ontetet kinalunk hozza. Mindenki nagyon sz
ereti.</P>
<P>Jo etvagyat!</P>
<P>Udvozlettel</P>
<P>Bori</P><p><br><hr size=1><b>Do You Yahoo!?</b><br>
<a href="http://rd.yahoo.com/finance/mailsig/new/*http://finance.yahoo.com">Yah
oo! Finance</a> - Get real-time stock quotes
--0-1868607230-1030378489=:41885--
+ - RE: kenyerbol keszulo etelek/italok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Elsőre visszadobta, remélem most elmegy.

 >=======================================================
 >Felado :  [Hungary]
 >Temakor: RE: kenyerbol keszulo etelek/italok ( 25 sor )
 >Idopont: Sat Aug 24 22:23:24 CEST 2002 KONYHA #1254
 >- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 >
 > >Olyan etkekrol gyujtok anyagot,
 > >amelyek kenyerbol (vagy mas pekarubol) keszulnek, de mar kevesse
 > >hasonlitanak a kiindulo anyagra (a kenyerre).
 >
 >Egyszer a Nok Lapjaban olvastam a Toszkanai kenyersalata receptjet. Kicsit
 >a ko"levesre hasonlitott :-), ui. nagyon sok mas finomsag is volt benne,
 >pl. paradicsom, uborka. Az ontetben talan borecet+olivaolaj volt, plusz
 >nehany zoldfuszer. Talan a NL honlapjan fellelheto a recept.

Több helyen is fellelhetô:
http://www.lyss.hu/hirmix/sajtoszemle/temakor/
Viva/gasztronomia/oktober/v1012toszkan.shtml (szét kellett törnöm a linket, 
másoljátok össze; ha egyben van túl hosszú, visszadobja a HIX)
http://www.lakaskultura.hu/main.php?pos=1_5_0&cikk=720

"Panzanella" avagy toscanai kenyérsaláta

Voltaképpen a kenyér becsületét példázza: a toscanai parasztember soha ki
nem dobta volna a megszikkadt kenyeret, inkább borba mártogatva
fogyasztotta el, vagy egy kis paradicsommal és bazsalikommal vidámította.
Mára további hozzávalókkal gazdagodott, és felkerült a családias
kisvendéglők étlapjára.

Hozzávalók 4 személyre:

750 g érett, kemény paradicsom só, bors
2 piros húsú paprika (300 g)
2 zöld húsú paprika (300 g)
150 g cukkíni, vagy uborka
1 csokor újhagyma
20 bazsalikomlevél
4 gerezd fokhagyma
1 ek. kapribogyó
4-8 szelet szikkadt házikenyér (300 g)
1/2 dl félszáraz fehérbor
2 ek. balzsamecet

Az öntethez:
2 ek. balzsamecet
1 kk. szardellapaszta
6 ek. olívaolaj

1. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A paradicsomokat vékonyan
felszeleteljük, meghintjük sóval és frissen őrölt borssal, hagyjuk, hogy
levet eresszenek. A paprikák magjait és ereit eltávolítjuk,
burgonyahámozóval vékonyan lehántjuk a héjukat, és kb. 2×2 cm-es kockákra
vágjuk.
2. A hámozatlan cukkínit hosszában elfelezzük, és vékonyan felszeleteljük.
Az újhagymát felkarikázzuk, a bazsalikomlevélkéket leöblítjük, a fokhagymát
meghámozzuk. A kapribogyót lecsepegtetjük, és finomra aprítjuk.
3-4. A kenyérszeleteket zsiradék nélkül megpirítjuk, mindkét oldalukat
bedörzsöljük fokhagymával. Falatnyi darabokra tördeljük, felét egy csinos
tál aljára terítjük. A bazsalikomlevelek felét félretesszük a díszítéshez,
a többit összecsippentjük, és ollóval egyenesen a kenyér tetejére aprítjuk.
5. Elkeverjük a fehérborban a balzsamecetet, hozzáadjuk a megmaradt, áttört
fokhagymát és a kapribogyót, majd egyenletesen a lerakott kenyér tetejére
merjük-locsoljuk.
6. Az öntethez a paradicsom eresztette levet a balzsamecethez szűrjük,
eldolgozzuk benne a szardellapasztát, ízlés szerint frissen őrölt borsot,
cseppenként hozzáadjuk az olívaolajat, és bársonyosra keverjük.
Beleforgatjuk a paradicsomot, paprikát, cukkínit és a hagymát, felét a
kenyér tetejére szedjük, aztán rászórjuk a maradék kenyeret, arra pedig a
maradék salátakeveréket levével együtt. A félretett bazsalikomlevélkékkel
díszítjük, és azonnal
tálaljuk. Néhány órán belül tanácsos elfogyasztani, mert túlságosan elázik
benne a kenyér.

Ha már kenyérsaláta, még egy kis egzotikum (most találtam :):

Fattús - a Libanon ízei sorozatból :
http://www.terebess.hu/szorolapok/libanonizei/libanonizei.html

Hozzávalók

1 csomag menta
1 csomag petrezselyem
1 csomag porcsin
1 csomag friss kakukkfű
1 db zöldpaprika
3 db uborka
1 db fejes saláta
2 retek
1 paradicsom
1 citrom leve
2 újhagyma
1 vörös hagyma
szumák - arab fűszerkeverék
olivaolaj
arab kenyér (ha nem kapunk, 2 pita is használható)

Elôbb aprítsuk fel a zöldséget, majd keverjük össze a nyersanyagokat!
Azután tegyük bele a sót, a szumákot, és citromlevet, az olivaolajat. Ezt
követo"en tekerjük fel az arab kenyeret és vágjuk rombuszokra, majd
szárazon vagy olajban süssük meg a kenyérdarabokat! A kenyeret közvetlenül
tálalás elo"tt tegyük a salátába. A "fattús" ugyanis kenyérsaláta.

Topy
+ - tea (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

"Felado :  [Hungary]
Ha kihul, megindul a borösödés akkor már...
Topy"
Szinten nem reklamnak szanom, de ha Britta-val szurt vizbol csinalod, nem boros
odik be.
+ - tarkony (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

Nemreg egy szakacskonyvbol keszítettem az alabbi kajat, es kimondottan 
finom volt. Kulon orom, hogy nagyon hamar keszen van ;) (Bocs az ékezetekért!)

Tárkonyos pulykaragu
(6 fő részére)

1       kg      pulykahús
1       ek      liszt
1       fej     vöröshagyma
2       ek      olaj
1,2     dl      csirkeleves
1       csokor  zöldfűszer (turbolya, tárkony, petrezselyem)
1       kk      currypor
1,5     dl      tejföl
1       kk      só
1       ek      kapribogyó
2       kh      őrölt fehér bors

A húst megmossuk, leszárítjuk, vékony csíkokra vágjuk és lisztben 
megforgatjuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A zsiradékot egy nagy serpenyőben megforrósítjuk. Rátesszük a húscsíkokat 
és erős tűznél, folytonos kevergetés közben, jöl átsütjük, majd hozzáadjuk 
a hagymát, felöntjük a csirkelevessel és öt percig lassú tűzön pároljuk.
A megmosott zöldfűszereket lecsöpögtetjük és finpmra vágjuk. A curryt 
belekeverjük a tejfölbe és az összevágott kaprival meg a zöldfűszerekkel a 
húshoz keverjük. Sóval és borssal ízesítjük.
Főtt tészta és vegyes saláta illik hozzá.

Egy adag tartalma:
energia    1300kJ/310kcal
fehérje    39 g
zsír       14 g
szénhidrát  4 g

Elkészítési idő: 25 perc




----------
Laja


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS