Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 465
Copyright (C) HIX
2000-02-20
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 so a'gyon sult csirke. (mind)  13 sor     (cikkei)
2 husreszek (mind)  65 sor     (cikkei)
3 konyha: Beszamolo 2 (fwd) (mind)  42 sor     (cikkei)
4 ki mit es hogyan foz (mind)  45 sor     (cikkei)
5 meg egyszer bodza (mind)  14 sor     (cikkei)
6 son sult csirke (mind)  15 sor     (cikkei)
7 fuszernovenyek (mind)  10 sor     (cikkei)
8 pasztinak (?) (mind)  20 sor     (cikkei)
9 tojassargaja (mind)  28 sor     (cikkei)
10 Re: *** HIX KONYHA *** #462 (mind)  20 sor     (cikkei)

+ - so a'gyon sult csirke. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Zsoka!

Nekem edesanyam kesziti igy a sultcsirket mar evek ota.
A csirket meg kell sozni es befuszerezni izles szerint
es utana ratenni egy tepsire kb. 1 kg-nyi sora.
Sutes kozben valoban _semmit_ nem kell vele csinalni,
nem kell locsolgatni, kenegetni semmivel. Ropogos pirosra
sul a csirke es nem lesz semmivel sem "sosabb".
Erdekes az egesz, en is kivancsi lennek mi lehet a titka,
mi lehet a tudomanyos magyarazat ra. :)


Gabi
+ - husreszek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Halihó Mindekinek!

A következokben, leirom, hogy a husok, illetve azok reszei mire jok, es nehany 
tanacs a husokkal kapcsolatban. Eztteszem, mint egy hentes, a sajat tapasztalat
aim alapjan.

A serteshus:
Comb, lapocka, rovid, es hosszukaraj, tarja, oldalas, dagado, csulok, fej, lab,
 farok.
A comb reszei: slussz (majdnem mindenre hasznalhato, az egyik legzaftosabb resz
), frikando (elegge szaraz, kemeny resz), dio, es felsal (nagyon sovany, szaraz
 hus), nudli.
A combot, altalaban egybesutni, porkoltnek, tokanynak, daralni szoktak, de szel
etnek is kivaloan alkalmas. Rantani, inkabb a slussz reszt, vagy aki a szarazab
b husokat szereti, a felsalt javasolnam. A dioja, egybesutni, de brassoi aprope
csenyenek, a szuzpecsenye utan, a legkivalobb. A nudli, es a hatso csulok, nagy
on finom sutni, porkoltnek, es meg a szekelykaposztanak is fantasztikus izt kol
csonoz. (ha combbol akarunk szeletet kesziteni, ajanlatos nagyobb mennyiseget v
asarolni, mert ami a szeletekbol leesik, meg mas alkalommal felhasznalhato!)
A lapocka, zaftosabb, de elegge rongyos, a combbal ellentetben. Inkabb (a vasta
gabb resze) egybesutni, porkoltek, gulyasok, vagdalt husok, es toltelekek keszi
tesere alkalmas. Szeletnek, nem igazan.
Rovid, es hosszukaraj (borda. A rovidkaraj szarazabb. Hosszaban a rovidkarajon 
helyezkedik el a szuzpecsenye. Ez a sertes legnemesebb resze. Fantasztikus fino
m belole a rantott hus. 3-4 cm vastagsagura kell elvagni, majd tenyerrel szetla
pitani. Kivalo belole a brassoi apropecsenye, a magyaros szuzermek. A karaj nat
urszeleteknek, rantott husnak, de gongyolni is nagyszeru (a husszeleteket, mint
 a fuzetlapot kettenyitjuk), ezen kivul a bakonyi sertesbordanak is ezt ajanlom
. Na es a lenyeg, langolt, vagy parasztkolbasszal megtoltve, majd egyben megsut
ve, fantasztikus. A karaj csontja, az orjaleves kivalo alapanyaga.
Tarja: Finom rantani is, de vigyazni kell vele, mert a panirt ledobja. Nagyszer
u ciganypecsenyenek, szabadtuzon grillezni, egyben megsutni, keszithetunk belol
e porkoltet, gulyast, apropecsenyet, vagdalt husnak is kivalo.. A csontja, fino
m levesbe. (szinten orjaleves)
Oldalas: Felcsikozva, fokhagymasan lesutve az igazi. Fozelekekre, a legfinomabb
 feltet. Sokan szoktak savanyu kaposztaba is tenni, de en nem javaslom, mert sz
etfo!
Dagado: Nagyon sokan ezt veszik daralni. Szerintem, egy jelentektelen husresz. 
De ha az oldalasrol ugy vagjak le, hogy az oldalas porcogos resze benne marad, 
akkor toltott husnak megfelel. (En, inkabb vagy a tarjat, esetleg a vastagabb o
ldalast, vagy combot szoktam tolteni!) Kaposztaba sem igen javasolom, mert miko
r megfo, elveszik a kaposztaban.
Fej, lab, farok es az elso csulok: A legjobb kocsonya alap, de savanyu kaposzta
ban is isteni. A fej, fokhagymasan megfozve, majd bepaprikazva, legfokeppen tel
en, fantasztikus reggeli lehet. A serteslabat megfozve, majd mikor kicsontoztuk
, beparirozva, es kirantva, majonezes krumplival, fejedelmi etek.
Ne feledkezzunk meg a csontokrol sem!
Minden csontot felhasznalhatunk levesek, vagy fozelekek felontesere is. A borju
 es disznocsontokbol taplalo erolevest kapunk, de ezek rendesen zavarosak, ha b
armennyire vigyazunk is, s igy csak hamislevesek felontesere, vagy ha egy keves
 hussal egyutt fozzuk, rizs, vagy arpakasa levesnek is hasznalhatjuk. Ehhez meg
mossuk a kasat, vagy rizst egy-ket vizben s aztan a mar kesz levessel, melyet z
oldseggel eppen ugy keszitettunk, mint a marhahuslevest, foltesszuk lassan foni
. Talalas elott a leveses talban elkeverunk egy-ket kanal jo tejfelt egy-ket to
jassargajaval. Aki szereti, aprora vagott snidlinget is keverhet hozza (ez kulo
nben minden husleveshez jo), Belekeverjuk a megfott rizst, vagy kasat s hozzasz
urjuk meg a tobbi levest. A rizsleveshez reszelt parmezan sajtot adhatunk, a ma
sikhoz citromot.

Kovetkeznek a marhahusok.
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - konyha: Beszamolo 2 (fwd) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

 (Mihaly Nagy) 2000.02.19. 22:28:22 +1h-kor írta:

> Eloszor is koszontom korunkben Szaszikat a kotekedo hentest!
> >Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
> Ehhez csak annyit tudnek hozzatenni: ... vagy pedig a mase!

Szia Misi! A Holgyeknek virtualis ke'zcsokom! a Fiuknak, sziasztok!

Koszonom az szives fogadtatast! A hozzafuzesedhez csak annyit fuznek meg hozza,
 hogy ...azt is unja ma'r valaki!

> Csulok "pek" modra:
> Ez ugyanugy keszul mint a "pekne" modra, azzal a kulonbseggel,
> hogy en fustolt csulokbol csinaltam.
 
> A megerdemelt banasmodban reszesult. Ahogy felengedett es egyre
> jobban erezte magat az uj, fenytol ragyogo kornyezetben, kellemes
> ket oras furdot kapott egy rozsdamentes kadban.
> Ezutan meg ennel is fenyesebb fazekba kerult amiben mar fortyogott
> a viz, vidaman jatszadozva a benne ugrandozo hat-het fokhagyma
> gerezddel.
> Nem tul magas hofokon fozve, az uvegfedon at szemet es lelket

Egy kis belekontarkodas: A fustolt husokat, szarazsaguktol fuggoen kell aztatni
. A_legutolso_sor_a_lenyeges! nem_szabad_tul_magas_hofokon_fozni!
 Sőt, en mindig hideg vizben teszem fel, es mikor elerte a forraspontot, a ho:f
orrast a leheto legkisebbre allitom, hogy inkabb forraspont alatt, 90-95 fokon 
pa'rolódjon. A csulkot, igy kb a forrastol szamitva masfel-ket oraig, a darabol
t sonkat, fst. tarjat fe'l-haromnegyed oraig fozom, es lefedve a fozoleben hagy
om kihulni. Sokkal zamatosabb, porhanyosabb lesz a hus, es szeletelesnel nem es
ik szet. 
A megmaradt fozolevet, a kesobbiekben meg felhasznalhatjuk bableves, babfozelek
, solet, toltott- es szekelykaposzta fozesehez is. Muanyag talkaban, a frigoban
 lefagyasztva, sokaig eltarthato! :-)))

> Mindenkinek jo etvagyat kivan: Misi
> 
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - ki mit es hogyan foz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [Hungary]
>Temakor: viva Italia + fuszernovenyek + pasztinak ( 46 sor )
>Idopont: Sat Feb 19 10:36:32 EST 2000 KONYHA #464
>Sziasztok!
>Szaszika, koszi az olasz recepteket, nalam _legeslegelso_ helyen all az
>olasz konyha. :-))

>Ezeket az eteleket ki is probaltad mar?
>Lenne egy javaslatom: irjuk oda a recept ala, ha csak hallottuk, olvastuk,
>stb. a receptet. Eddig is sokan megtettek ezt, szerintem kovetendo
>hagyomany. :-)
>En mar nagyon szkeptikus vagyok.  Neha egy-egy ujsagbeli, tv-s recept
>tragikus eredmenyt tud otthon produkalni. :-((((
______________________________________
Sziasztok!

Hazudnek, ha azt allitanam, hogy mindent kiprobaltam, de akkor sem mondanek iga
zat, ha az ellenkezojet allitanam! :-)))
Nalam egy etelrecept, csak az iranyado. Elolvasom, es azutan a sajat elkepzeles
em szerint megalkotom. Addig izesitem ameddig nem erzem megfelelonek. Ugyananz 
az e'tel, nalam ketszer nem sikeredik, talan ezert is valtozatos az amit fozok.
 De nem is lehet egyforman izesiteni semmit. Ket csomag sonak a sossaga is elte
ro, mint ket zacsko cukor e'desse'ge sem teljesen egyforma. (A repa cukor, sokk
al edesebb, mint a na'd cukor.) Sokszor meg a liszt, vagy a tejfol is teljesen 
mas es mas. Ha tu'rot veszel, az sem mindig egyforma, hiaba van ra'irva a zsirt
artalma.
Csaka sutemenyeknel kell, kotelezo figyelembe venni betu-szam szerint a mennyis
egeket. A tobbi etel, csak egy iranyado az elkesziteshez. A szajizunk sem egyfo
rma. Ezert, ha egy receptet olvasol, akkor ne azt vedd figyelembe, hogy mennyi 
kell hozza, hanem hogy mit kell felhasznalni, esetleg mivel helyettesitheto!
Ha a gazsutot begyujtod, az sem mindig egyforma ho"fokon melegit, mivel a ga'z 
kaloria erteke, nem mindig egyforma.
Elo fog fordulni a kuldemenyeim kozott olyan is, ami kimondottan a sajat kreaci
om, ott jelezni fogom. Viszont olyan is lesz, amine'l nem teljesen e'rtek egyet
 a leirtakkal, azt is kulon fogom jelezni, hogy e'n hogyan csinalnam.
Orulok neki, hogy reagaltok az irassaimra, ebbol is latszik, hogy egyaltalan el
olvassatok, nem feleslegesen kuldom el oket. A DPG-n mar tobb mint egy e've pib
likalom a recepteket, ott nagyon sok visszajelzes erkezett, hogy amit irtam, ki
probaltak, es finom volt! :-))) Bizom benne, hogy itt is sok hasznos tanacsot a
dhatok majd!
-- 
                              Üdv.: Szászika
                          A kötekedő hentes!
Ami az életben jó, az vagy erkölcstelen, vagy pedig hizlal!
                  http://www.extra.hu/szaszika
+ - meg egyszer bodza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

>Felado :  [Hungary]
>Nezz szet az Indexen, tavaly - amikor szezonja volt - ket topic is
foglalkozott
>a
>kerdessel:
> http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9003064&uq=29
> http://index.hu/forum/forum.cgi?a=t&t=9003066&uq=52

Edit, koszonom a tippet, ma volt idom megnezni a fentieket.
Tenyleg kimeriti a bodzaviragos temat. :-)))

Sziasztok: Zsoka
+ - son sult csirke (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsoka!
Mi nagyon sokszor sutottunk az altalad emlitett modon csirket.Tehat ugy van
ahogy irtad, a tepsibe a csirke ala halmozol a csirke nagysagatol fuggoen
1-1,5 kg sot. Erre fekteted a csirket melyet, nem szabad-ismetlem, nem
szabad- megsozni. A belsejébe mi mindig tettunk egy kis majorannat. Ezek
utan a sutoben keszre sutottuk A maradek sot -mivel nem kepez nagy erteket-
kidobtuk.
Nem tudom ismered-e azt a modszert, amikor a csirket zacskoban sutik meg?
Ehhez sem kell nagy tudomany. Ma mar lehet kapni a boltokban sutozacskot
 valamikor regen mi azt a barna szinu zacskot hasznaltuk, de reg is
volt:-)) ), tehat ebbe beleteszed a besozott , majorannazott csirket es a
sutoben megsutottuk. Az utolso 5-10 percre a zacskot szetvagtuk, hogy a
csirke szep pirosra suljon.

Szasztok:Lonci
+ - fuszernovenyek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok!
A neten valo barangolasaim eredmenyekeppen kozzeteszek egy-ket cimet, ahol
gyogy-es fuszernovenyekre bukkantam

http://www.arbor.kee.hu/mabosz/offline/www.botanika.hu/botkert/gyujtemenyek/
rendszer/novenyek_reszletesen.htm
http://www.baranyanet.hu/dn/98maj/27/521fusze.htm
http://www.ezermester.hu/98-6/10-11old.htm

Szasztok: Lonci
+ - pasztinak (?) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zita irja:
> Egy masik listan szoba kerult a pasztinak. Valaki meg egy kepet is kuldott
> nekem rola. Hat kiderult, hogy valoszinuleg ilyet soztak ram - feherrepa
> helyett. :-((( A multkor - mar nem emlekszem, hogy a Kaisers-ben, vagy a
> Plusban - nagy betukkel ki volt irva, hogy "akcios feherrepa". Kicsit mas
> volt az alakja, de gondoltam, biztos import.... Mert hogy az itthoninak mar
> megint kezd csillagaszati ara lenni, ez meg 200/kg korul volt. Lehet, hogy
> azert irtak feherrepanak, mert pasztinak-kent senki se vett volna???
> Azt mondjak az angliaiak, hogy ott elegge elterjedt, szinte krumpli helyett
> is hasznaljak. De ezek szerint huslevesbe nem az igazi.... Legalabbis nem
> helyettesitheti a petrezselyemgyokeret alias feherrepat. :-)
> 
Mint a HIX KONYHA onjelolt angliai tudositoja, csodalkozasomnak adok
hangot. Lehet, hogy az izerzekem nem az igazi, de ez a 'parsnips' lehet,
hogy nem ugyanaz, mint a feherrepa, de azert annyira nem is kulonbozik
tole. :-O

Bye

- Greg
+ - tojassargaja (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Agni, Krisztina, koszi a feherjes recepteket. 


>Hogy a rengeteg sargajat mire lehet felhasznalni? Kremeknek pl. de varok
>otleteket!

Agni, mar mas forumon is megbeszeltuk ;-), hogy kedvenceink a kelt tesztak.
Nos, csak "kostoloul":
farsangi fank - 2 tojassarga
kuglof - 4 tojassarga
lekvaros bukta - 2 tojassarga
aranygaluska - 3 tojassarga

...es meg tudnam sorolni.... :-))))) 
(esetleg mindez _dupla_ mennyisegbol :-)) )

Raadasul en a sutik tetejet is _csak sargajaval_ kentem sokaig, esetleg
kevertem bele tejszint, tejfolt. Aztan rajottem, hogy mit kell csinalni,
hogy a feherje ne "nyuljon" kenesnel. Mert ez volt a fo gondom, ami miatt
nem hasznaltam. Botmixerrel keverem ossze a tojast, igy a kes szetvagja a
nyulos feherjet, konnyebb kenni. Hja, egy gyakrolo haziasszony is tud
"ujat" kitalalni. :-)) 


sziasztok,
Zita
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #462 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zita es a tobbiek!

> ==========================================
> Felado :  [Hungary]
> Temakor: receptek fuszernovenyekhez ( 21 sor )

> fuszernovenyeket teszel bele. De szoktam pl. tejszines-fokhagymas
> szoszba
> is tenni sok apritott bazsalikomot. Ez is isteni kifott tesztahoz.

Vagy bazsalikom helyett zsalya, ugyanez megy tejszines-marvanysajtos
szoszba is spagettihez. Vagy olajban 1-2 percig kisutott zsalyaleveleket
probaltal-e? Az is nagyon finom tud lenni.

> A tarkony pl. ragulevesekhez nagyon finom.

En probaltam mar parolt zoldborsohoz is.

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS