Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1235
Copyright (C) HIX
2002-08-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: molyok (mind)  32 sor     (cikkei)
2 Re: Zselatin es molyok (mind)  46 sor     (cikkei)
3 moly (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Segitseg (mind)  4 sor     (cikkei)
5 moly a spajzban (mind)  36 sor     (cikkei)
6 Sziasztok! (mind)  6 sor     (cikkei)
7 Recepztek - Teritek (mind)  193 sor     (cikkei)

+ - Re: molyok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Nincs-e valami tippetek, hogy a spajzban tartozkodo molyokat, hogyan 
> lehet megelozni?

Kedves Zsu!

Minden liszttermeket, gabonanemut, edes dolgot, (keksz, aszalt szilva,
mazsola, stb.) s hasonlo dolgokat tartalmazo etelt kulon-kulon egy *za'rt*
edenyben kell tartani. Tupperware, befottes uveg v. ilyesmi. 

Ezek a molyok a lisztet tartalmazo etelekben sokszor mar a malmokbol
jonnek (a fogyasztohoz az elelmiszer uzleteken keresztul) es egy apro,
furge, fekete, sok labu bogarkabol lesznek, amik a moly peteibol kelnek ki
a Te konyhadban/kamradban.  Ha csak nehany bogar van egy csomagban,
hosszabb tartamu fagyasztassal el tudod oket pusztitani, de rendszerint
senki sem veszi oket eszre, amig el nem lepte'k a molyok az egesz lakast! 
:(( Akkor meg ma'r igen nehez, s minden etelt, amibe befeszkeltek magukat,
KI KELL DOBNI!  Ez pedig komoly ervagas, a cianozo koltsegein kivul!

Az etelek szigetelt csomagolasan kivul arra is nagyon kell vigyazni, hogy
mindig tiszta legyen a konyha es a kamra minden resze.

Udv.,
Martha

Figyelem:  van ugy, hogy az abroszok, szalvetak kozt elnek hosszu ideig!!!

Ha egy uzletben lattok ilyen molyt, (ez kisebb, mint amelyik a gyapju
holmikat szereti, ba'r nem tudom, ez nem eszi-e) hivjatok fel az uzlet
vezetosegenek figyelme't, hogy hivja az illetekes szervet es fujjak be az
uzletet.  Ilyenkor jobb, ha amig a molyok nem tuntek el, messze
elkerulitek azt a helyet.  Lehet, hogy kellemetlen, de a molyok kiirtasa
otthon sokkal inkabb az!!!
+ - Re: Zselatin es molyok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Topy es Modesta:

> lehutjuk. A joghurtot a por- es vaniliascukorral osszekeverjuk,
hozzaadjuk
> a cimtromhejat es a 1/2 dl vizben feloldott zselatinlapot. Habverovel
> elkeverjuk, majd az
> elohutott formaba ontjuk. Ha felig megtelt, beleszorjuk a maradek
...
> A joghurt hômérséklete elég kritikus, ha túl hideg, a zselatin azonnal
> becsomósodik. Hagyni kell szobahômérsékletre melegedni, akkor jó lesz.

Zselatinrol mar volt szo a listan, hogyan banjunk vele. Ha hideg anyagba
kell keverni, akkor eloszor keves folyadekban fel kell melegiteni,
ameddig teljesen feloldodik. Azutan a hideg anyagbol keverunk hozza
keveset, aztan egyre tobbet (osszesen par EK), es _csak azutan_ keverjuk
el az egesz hideg micsodaval! Igy nem lesz baj vele.

Ez a csomagolason is le kell legyen irva.

Folyadekkent ebben az esetben pl. par EK narancslet vagy hasonlot tudnek
elkepzelni viz helyett.


Zsunak:

> Nincs-e valami tippetek, hogy a spajzban tartozkodo molyokat, hogyan
> lehet megelozni?

En is nagyon hadakozok a molyokkal, az iden valahogy sokan vannak. Azon
kivul, hogy alapos takaritas es ellenorzes utan mindent nagyon jol zaro
(csavaros fedelu stb.) uvegben/dobozban kell tarolni, csak egyet tudok:
un. feromon-csapda. Ez ujabban kaphato errefele. Nagyjabol egy enyvvel
megkent kartonlap, amit vagy a szekreny falara lehet ragasztani, vagy
csak letenni egy polcra es ami a molyok szamara nagyon csabito illattal
van preparalva, kb. 6 hetig van hatasa. Ez a himeket csalogatja, akik
aztan szepen oda is ragadnak. Igy legalabb a tovabbi szaporodast lehet
korlatozni, jobb esetben megakadalyozni. Az a jo ebben, hogy teljesen
mereg nelkuli dolog, nem art az elelmiszernek.

Minthogy spajzrol van szo, feltetlenul tegyel valami drothalot az
ablakra (ha van), maskepp kintrol is bejonnek a lepkek.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - moly (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsu !

Tudomasom szerint a molyok imadnak morzsolt kukoricaba belemaszni. 
Erdemes megnezni a spajzban akad-e  valami hasonlo. ( Pattogtatni 
valo kukorica, kukoricadara, valamilyen mas szemes gabona fele.
Ha megtalalod: ki vele. Nem erdemes kerulgetni.

Mariann
+ - Segitseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szisztok Konyhasok !
 Segitsegeteket kerem mert a Rigo Jancsi es Indianer recepteket
 elmulasztottam , ha valaki ismeri megkerem kuldje el a  
 Koszi.  CSOPY
+ - moly a spajzban (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, szia Zsu!

> Nincs-e valami tippetek, hogy a spajzban tartozkodo molyokat, hogyan 
> lehet megelozni?

Evek ota szivos es kitarto :-) kuzdelmet folytatok ellenuk, es azt kellett
megallapitanom, hogy megelozni sajnos keptelenseg. Mindjart le is irom,
miert. Tobbszor kifertotlenitettem az egesz kamrat, a legpicurkabb
szegleteket is (ahol megbujhatnak), kidobtam a gyanus grizeket, liszteket,
stb. Es par het mulva ujra ott voltak. Egyszer aztan a Fogarasi uti
Tescoban jottem ra, miert hiabavalo a kuzdelem. A lisztes polcon, a zacskok
kozott - nem tulzok - hatalmas meretu elelmiszer-molyok tobzodtak, nem 1-2
peldany....  Nagy a valoszinusege tehat, hogy mar eleve olyan
lisztet/grizt/stb-t viszel haza, amibe belepeteztek a molyok. Otthon pedig
szepen kikelnek, es vigan szaporodnak tovabb. A grizt pl. otthon azonnal
attoltom egy legmentesen zarodo edenybe, es megis, mikor legkozelebb
eloveszem, mar ott vannak a 'halok' meg a kis molyok. Vagy pl. a  multkor
egy felbontatlan csomag rizst vettem elo, es hemzsegtek benne a kis
molylepkek, a zacsko alja meg rizs-daralekot tartalmazott. Tuzetesebben
megvizsgaltam a nejlonzacskot, rengeteg apro 'szurt' lyuk volt rajta,
gondolom ugy peteztek bele a molylepkek. :-( 
Szoval megelozni szinte lehetetlen, de irtani, ill. hat normalis szinten
tartani :-) lehet. A Babolna cegnek van egy kifejezetten elelmiszermolyok
elleni szexcsapdaja. :-) EGy papir 'haziko', aminek a belseje ragasztos, es
kozepre be kell logatni egy gumiszeru karikat, ami at van itatva vmi
szexhormonnal. Odavonzza a himeket (??), akik aztan felragadnak a ragacsos
feluletre. Az elso ilyen csapda 1-2 het alatt megtelt, rengeteg moly volt
rajta. Utana mar tovabb is eleg egy 'haziko'. 
De  elso lepeskent aprolekosan at kell vizsgalni minden elelmiszert, es
konyortelenul kidobni azokat, amikbe mar megtelepedett a moly. Nalam
egyszer egy kvazi feledesbe merult, de meg par darabot tartalmazo Abonettes
dobozban volt a fo tenyeszhelyuk. 

Sok sikert!
szia,
Zita
+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Bar en inkabb csak olvasgatni szoktam es hozzaszolni nem sokszor, de most oruln
ek, ha valaki le tudna írni a padlizsankrem receptjet.Edesanyamtol tegnap kapta
m sajat kertjeben termesztett "bio" padlizsant es nem rantani szeretnem, hanem 
vmi mast.Sajnos a legtobb gondom a megfozeseval? sutesevel? van.

Eva
+ - Recepztek - Teritek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Teritek 2002. július-augusztus 37-42.oldal
Tombol a nyar! Hoseg, nyaralas, baratok, kellemes estek
Kell-e ennel jobb alkalom a szabadban-suteshez. Ilyenkor az emberek a konnyu es
 hangulatos vacsorakat szeretik. Kezenfekvonek tunik a salatak es a kulonbozo k
iegeszitok variacioja. Kicsit engedjuk el kepzeletunket es keszitsunk olyan sal
atakat, eteleket, melyek nem megszokottak. Ehhez szeretnenk segitseget nyujtani
 kepeinkkel. Hasznalhatjuk a salatat egyszer: m int h ideg eloetel, egyszer: mi
nt koret es megegyszer: mint foetel - ez az ugynevezett " langyos" salata. (A h
ideg salatat a roston sult forro husok, sajtok stb. teszik egessze.) Vegul enge
djek meg, hogy az egy even at tarto, az egyes honapoknak megfelelo etelek bemut
atasanak lezarasakent bemutassunk egy klasszikusan nyari etelt, a "Spare ribs"-
et (oldalas), amit mindenhol, ahol keszitik, titok ovez. Rendhagyo modon recept
urainkhoz most anyaghanyadot nem irunk, mert mind a mennyiseg, mind az izesites
 sajat kedvunk szerint alakithato.
---   ***   ---
Spare ribs (Roston sult sertesoldalas)
Egyik lehetseges elkeszitesi modja:
Buday Peter
executive chef, Remiz kavehaz, Kisbudagyongye etterem, Budapest
Egyeni izles szerint a husatol jelentos reszben megszabaditott oldalast felig m
egparoljuk es a roston keszre sutjuk. Koretkent savanyusagot es sult zoldsegeke
t, illetve foliaban sult burgonyat adhatunk hozza egy keves salataval lazitva!
---   ***   ---  
Fustolt halak grapefruittal es rukolaval
A fustolt lazacot, pisztrangot, sprotnit pacoljuk. A mezet mustarral, borecette
l, hagymaval, olivaolajjal osszekeverjuk, ebben a pacban hagyjuk allni a halacs
kakat. Kesobb ez a pacie salataontetkent nagyon finom. A grapefruitot es a sala
tat a tanyerra tesszuk a halakkal egyutt, az ontettel meg-csopogtetjuk es jeghi
deg feherbort kinalunk melle.
---   ***   ---
Remiz-salata libamajjal es sult sajttal
A zoldsalata leveleit a paradicsommal egyutt ecettel es olajjal izesitjuk, majd
 koze tesszuk a roston sult libamajat es a sult gomolyasajtot.
---   ***   ---
Az uzemi etkeztetesben eleve felunk a halak fel-hasznalasatol, pedig nyaron kiv
alo alapanyaga a konnyitett etkezesnek, sokan megis ugy tartjak, hogy draga. Ez
zel ellentetben jonehany halfiie kaphato a szarnyasokkal, vagy a serteshusokkal
 azonos aron. Ezert most nem menut mutatunk be, hanem nehany haletelt 200 Ft al
att.
BudayPeter, executive sef
1.	Spenotos teszta tonhallal
10 szemelyre:
Paraj 1 kg,
szeles metelt 0,1 kg,
olaj 0,2l,
so,
bors,
fokhagyma 0,1 kg,
Tonhalkonzerv 0,8 kg
A parajt olajon, eros tuz felett megparoljuk, izesit-juk soval, borssal, fokhag
ymaval es osszekever-jul a kifozozz tesztaval. Adagoljuk, a tetejere tesz-szuk 
a tonhal-darabkakat
2.	Babos burgonyasalata
hagymas heringgel
10 szemelyre: Fejtett bab 0,5kg, ujburgonya 1 kg,
zellerzold 1kg,
ujhagyma 5 csomag,
so,
bors,
ecet,
cukor izles szerint,
hagymas heringkarika
A zellerzoldet es az ujhagymat salataecetbe tesz-szuk, el keverjuk a felkarikaz
ott folt ujburgonyaval, majd hozzaadjuk a megfott fejtett babot. Talalas-kor a 
keszen kaphato hagymas heringbol 2-3 ka-rikat (kb. 10-15 dkg) teszunk ra.
3. Rakott zoldsegek tengeri halfilevel
10 szemelyre:
Osszesen 3 kg folt ujburgonya,
fott sargarepa,
porehagyma,
zukkini,
brokkoli,
paprika,
paradicsom stb..,
trappista 0,2 kg,
so,
bors,
rozmaring,
kakukkfu,
olaj 0,2l,
hal 1,2 kg
A zoldsegeket megpiritjuk soval, borssal, fok-hagymaval, rozmaringgal es kakukk
fuvel. Tepsi-be ontjuk es az elozoleg besozott haldarabkakat koze helyezzuk. Zs
emlemorzsaval es sajttal meg-szorjuk, kb. 30-40 perc alatt keszre sutjuk
---   ***   ---
Koranyan patiszonos rakottas
Hozzavalok 10 fore
1,5 kg patiszon 250 Ft 
1 kg pulykafelsocomb file 870 Ft 
1 kg ujburgonya 80 Ft 
0,3 kg hagyma   35 Ft 
5 gerezd fokhagyma 10 Ft 
0,3 kg paradicsom    70 Ft 
0,2 kg lecsopaprika   30 Ft
1 cs zellerzold         20 Ft
0,2 kg bacon         160 Ft
so
feherbors
0,5l tejfol	140 Ft
2 tojas	38 Ft
Ossz. netto ar        1703 Ft
A pulykahust vekony szeletkekre vagjuk, sozzuk, borsozzuk, behintjuk finomra va
gott zellerzolddel majd hutobe teszzuk.
A patiszont, a burgonyat, a hagymat tisztitjuk, mossuk, majd kb. 7 mm-es szelet
ekre vagjuk. Ugyanigy jarunk el a paprikaval es a paradicsom-mal.
Etelunk keszitesehez legkedvezobb a vastag on-tottvas tepsi hasznalata, de enne
k hianyaban bar-milyen rakottas keszitesere alkalmas edenyt hasz-nalhatunk.
Az elokeszuletek vegeztevel vekony bacon szele-tekkel boritjuk az edeny aljat m
ajd egymasra rete-gezzuk a zoldsegeink felet. Ugyeljunk arra, hogy nyers zoldse
gek boseges sozast igenyelnek. Erre a retegre fektessuk a pulyka szeletkeket, m
ajd szorjuk ra a vekony lapokra vagott fokhagymat. Ujabb zoldseg rakodas, sozas
sal majd a tetejere a maradek bacon kerul. Ovatosan megnyomkodhat-juk?! Megszor
juk a megmaradt zellerzolddel es beboritjuk alufoliaval vagy az edenyunk teteje
vel, igy sutjuk 170 fokon 30 percig. Az ido leteltevel meglocsoljuk a felvert t
ojasok es a tejfol kevere-kevel es kb. 15 perc alatt 175-180 fokos sutoben kesz
re sutjuk.
Etelunk a friss zoldsegek viztartalmatol kelleme-sen szaftos rakottas lesz.
Dijoni harcsaszelet,
Anyaghanyad 10 adagra:
1,5 kg afrikai harcsafiie	2000 Ft
0,15 kg dijoni mustar 100 Ft 3 dkg
halak fuszer	10 Ft
So
1,2 kg savanyu kaposzta 150 Ft 
0,35 kg arpagyongy	30 Ft
Szegfuszeg Egesz f. bors Borokabogyo Baberlevel
0,25 kg burgonya 25 Ft
0,1l Bor, feher 30 Ft
Petrezselyemzold 25 Ft
0,15 kg rama	45 Ft
Fuszerek ossz.         100 Ft
Osszesen netto      2515 Ft
A mosott (ha tul savanyu) es kicsit megvagott ka-posztat a szinten atmosott ger
slivel foni tesszuk, bor es keves viz hozzaadasaval. (Sot csak ovato-san, mert 
a kaposzta sos lehet!) Spiccszuroben vagy fuszerzsakban beletesszuk a babert, e
gesz borsot, szegfuszeget es egy keves borokat. Mig koretunk fo, a halszeleteke
t adagra vagjuk es be-fuszerezzuk a halfuszerrel, majd mindket oldalat dijoni m
ustarral vekonyan bekenjuk. Sutolemezt kivajazzuk es erre helyezzuk a halat. Ha
 kozben a gerslis kaposztank megpuhult utanizesitjuk es beallitjuk suruseget. E
rre sajtreszelon legyalult burgonyat hasznalunk, ennek oldodo kemenyito-tartalm
a adja meg az etel suruseget. A halat csak talalas elott 10 perccel sutjuk 170 
C-os sutoben, vigyazva arra, hogy ne szaradjon ki (vastagsagtol fuggoen 7-9 per
cig). Talalasa: A forro tanyerra halmozzuk a koretet es a halom csucsara "uszta
t-juk" halunkat. Az etelt diszitjuk petrezselyem es baber levellel.
---   ***   ---
Balatoni sullosult, szentpeterhallal talalva
Kovacs Laszlo
sef
Marina Port Hotel,
Balatonkenese
Hozzavalok (5 adagra)
2 db 600-700 g-os sullo
so, feher bors, citrom
zsemlemorzsa
a suteshez olaj
2 fej salata, sargarepa,
uborka, petrezselyem
0,2 l olivaolaj
400-500 g Szentpeterhal
0,2 l feherbor
0,3 l tejszin
0,10 kg vaj
0,1 l citromle
 Elkeszites:
A megtisztitott, megmosott halat beirdaljuk, gerincet 2-3 ponton megropogtatjuk
, besozzuk, zsem-lemorzsaba forgatjuk. Serpenyo-ben olajat hevitunk, a halat a 
ser-penyo oldalahoz szoritjuk, hogy szep korivet kapjon. Pirosra sut-juk. Az ol
ajbol kiveve itatospa-pirra fektetjuk, melegen tartjuk. Az elore feherborban, c
itromle-ben pacolt Szentpeterhalat meg-
paroljuk, majd a sullovel egyutt betalaljuk. Tejszinnel dusitott fe-herboros ma
rtast adunk melle.
---   ***   ---
Gnocchi tenger gyumolcseivel, sajtmartassal
 Hozzavalok (5 adagra)
70-80 dkg, Gnocchi teszta
10 dkg vaj,
so, feherbors, citromle, szerecsendio
40-50 dkg tenger gyumolcsei, kagylo
4 dl tejszin
5 dkg liszt
2 dl feherbor, konyak
kapor, petrezselyem
20 dkg tejszines kremsajt
 Elkeszites:
A vizet soval es olajjal felforraljuk, a Gnocchit kb. 8 percig fozzuk benne, ma
jd leszurjuk, hutjuk, keves vajjal meglo-csoljuk, talalasig, melegen tartjuk.
Elkeszitjuk a sajtmartast - vajon lisztet aranysargara pirit-juk, felontjuk hus
levessel, par perc mulva hozzaontjuk a bort es a tejszint. Soval, borssal, szer
ecsendioval izesitjuk. Tuzrol leveve belekeverjuk a sajtot. Forro vajban megfut
tatjuk a tenger gyumolcseit, soval, fe-herborssal, citrommal, konyakkal izesitj
uk. A kepen latha-to modon talaljuk.

Robi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS